Ο τίτλος του φαβορί δεν επέφερε κανένα ψυχολογικό βάρος στον J.Coppins που παρέμεινε ρεαλιστής, κατακτώντας με μυαλωμένο τρόπο τον πρώτο αγώνα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ΜΧ1 στο Valkenswaart. Αντίθετα με τον γνωστό καταιγιστικό του τρόπο ο A.Cairoli κυριάρχησε στην ΜΧ2.

MX1
Πρώτο σκέλος
Στα πρώτα μέτρα του αγώνα μετά την εκκίνηση, ο Joshua Coppins ήταν αυτός που προηγείτο των υπολοίπων, αλλά ο ταχύτερος των δοκιμαστικών Ken de Dycker επέβαλε δυνατό ρυθμό από την αρχή, πέρασε τον Coppins και προσπάθησε να απομακρυνθεί. Κοντά στους δύο πρώτους βρισκόταν ο Steve Ramon, όμως μια πτώση τον καθυστέρησε, χάνοντας τις όποιες πιθανότητες για την πρώτη θέση. Στον έβδομο γύρο ήρθε στον Coppins αυτό που περίμενε, η κούραση του de Dycker τον έκανε εύκολη λεία και ο Coppins δεν έχασε την ευκαιρία. Τον πέρασε και οδήγησε άνετα μέχρι τον τερματισμό. Ο de Dycker έγινε εύκολη λεία και για τον Ramon που ακολουθούσε καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση και επιβεβαιώνοντας την καλή κατάσταση που βρίσκεται στο ξεκίνημα της περιόδου. Καλό ξεκίνημα και για τον τρίτο de Dycker με pole position το Σάββατο και μια θέση στην τριάδα στο πρώτο σκέλος. Τέταρτος τερμάτισε ο Kevin Strijbos που αντιμετωπίζει προβλήματα μικροτραυματισμών. Πολύ καλά τα πήγε στην άμμο ο Jonathan Barragan με την πέμπτη θέση που κατέλαβε, μπροστά μάλιστα από τον αμμουδερό Marc de Reuver που είχε μια πτώση στον πρώτο γύρο και ήταν δύσκολο να κάνει κάτι παραπάνω από την έκτη θέση.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους ΜΧ1 Valkenswaart
1.    6 Coppins Joshua Yamaha
2.  11 Ramon Steve Suzuki
3.    9 de Dycker Ken Honda
4.    2 Strijbos Kevin Suzuki
5.    7 Barragan Jonathan KTM
6.  14 de Reuver Marc Yamaha
7. 101 Nagl Maximilian KTM
8. 108 Nemeth Kornel Suzuki
9. 211 Mackenzie Billy Kawasaki
10. 16 Noble James Honda

Δεύτερο σκέλος
Το δεύτερο σκέλος εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά. Από την αρχή του αγώνα τα πρωτοπαλίκαρα της ΚΤΜ David Phillipaerts και Jonathan Barragan μάχονταν για την πρώτη θέση ρόδα με ρόδα, ενώ λίγο ποιο πίσω η μάχη της τρίτης θέσης του σκέλους αλλά και πρώτης θέσης του αγώνα μεταξύ του Coppins και του Ramon βρισκόταν στο απόγειο της. Μπροστά ο Barragan βρήκε την λύση και απαλλάχτηκε από τον Phillipaerts που αργότερα εγκατέλειψε από μηχανικά προβλήματα. Προβλήματα και για τον Ramon που είχε άλλη μια πτώση που του στέρησε σε αυτό το σκέλος την ευκαιρία να πάρει το GP. Μετά από καταπληκτική εμφάνιση ο Barragan πήρε το σκέλος ανεβαίνοντας παράλληλα στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Δεύτερος στο σκέλος και νικητής του αγώνα αναδείχτηκε ο Coppins που όπως δήλωσε για αυτόν ήταν έκπληξη που κατάφερε να κερδίσει έναν αμμώδη αγώνα. Τρίτος τερμάτισε ο de Reuver που δεν είχε προβλήματα σε αυτό το σκέλος με τέταρτο και πάλι τον Strijbos. Μετά από πολύ καιρό ένα ΤΜ μπήκε στην εξάδα, αυτήν την φορά με τον Manuel Priem που κατέλαβε την πέμπτη θέση. Με την έκτη θέση όπου κατέφερε να τερματίσει ο Ramon μετά την πτώση του, έσωσε την  τρίτη θέση στο βάθρο.

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ1 Valkenswaart
1.   7 Barragan Jonathan KTM
2.   6 Coppins Joshua Yamaha
3. 14 de Reuver Marc Yamaha
4.   2 Strijbos Kevin Suzuki
5.    8 Priem Manuel TM
6. 11 Ramon Steve Suzuki
7.   9 de Dycker Ken Honda
8. 16 Noble James Honda
9.   4 Brown Mike Honda
10. 101 Nagl Maximilian KTM

ΜΧ2
Πρώτο σκέλος
Την εκκίνηση πήρε ο Nicolas Aubin αλλά γρήγορα τον πέρασαν ο Wyatt Avis και Garreth Swanepoel που με εκπληκτικό πείσμα έδιναν την μάχη της πρώτης θέσης. Ο πρωταθλητής του 2005 Antonio Cairoli παρά την γνωστή του κακή εκκίνηση έπιασε δυνατό ρυθμό και κατάφερε να αναρριχηθεί και να τερματίσει στην πρώτη θέση περνώντας τον Avis που είχε μια πτώση με εγκατάλειψη, τον Swanepoel που δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του, αλλά και να μην απειληθεί από τον Tyla Rattray που βρέθηκε στην δεύτερη θέση μετά από κακή εκκίνηση. Ο πιτσιρικάς Swanepoel κράτησε την τρίτη θέση από τον έμπειρο Kenneth Gundersen που τον απείλησε από την τέταρτη θέση. Ο τοπικός Erik Eggens τερμάτισε πέμπτος σημαδεύοντας την δυναμική του επανεμφάνιση μετά από μακρά περίοδο τραυματισμών. Η καλή εκκίνηση και η μάχη στους πρώτους γύρους έφερε τον Aubin εύκολα στην έκτη θέση. Ο πρωταθλητής Christophe Pourcel δεν είχε καλή εκκίνηση, περιορίστηκε στην έβδομη θέση αλλά μην ξεχνάμε και τον σοβαρό του τραυματισμό στο ΑΜΑ SX στην αρχή της χρονιάς..

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους ΜΧ2 Valkenswaart
1. 222 Cairoli Antonio Yamaha
2.   16 Rattray Tyla KTM
3.   14 Swanepoel Garreth Kawasaki
4.   12 Gundersen Kenneth Yamaha
5.   80 Eggens Erik Suzuki
6. 131 Aubin Nicolas KTM
7. 377 Pourcel Christophe Kawasaki
8.   27 Schiffer Marcus KTM
9.   47 Leuret Pascal Honda
10. 101 Searle Tommy KTM

Δεύτερο σκέλος
Ο Avis είχε και πάλι καλή εκκίνηση και μόλις στον δεύτερο γύρο κατάφεραν να τον περάσουν οι C.Pourcel και Tommy Searle που είχαν μπει δυναμικά στον αγώνα. Ξανά ο Cairoli δεν έφυγε καλά στην εκκίνηση αλλά γρήγορα έπιασε και πέρασε τον Searle βάζοντας στόχο τον C.Pourcel. Η πίεση του καταιγιστικού Ιταλού επέφερε μια πτώση στον C.Pourcel που τώρα έδινε την μάχη της δεύτερης θέσης με τον Searle. Οι δύο οδηγοί έπεσαν μετά από ένα άλμα επιτρέποντας στον Rattray να περάσει δεύτερος. Το αγώνα και το σκέλος πήρε ο Cairoli με δεύτερο τον μαχητή Rattray που μια φοβερή πτώση το Σάββατο στα προκριματικά τον έφερε να αγωνίζεται τραυματίας στην τελευταία ευκαιρία και σε κακή θέση στην μπάρα στις δύο εκκινήσεις. Σε αυτό το σκέλος ο C.Pourcel πήγε κόντρα στην τύχη του και κατάφερε να τερματίσει τρίτος, μια θέση που δεν ήταν αρκετή για να τον ανεβάσει στο βάθρο. Ο Eggens κατέλαβε την τέταρτη θέση με τον Gundersen να τα πηγαίνει αρκετά καλά στην μικρή κατηγορία και να τερματίζει πέμπτος. Ο Νότιο Αφρικανός Swanepoel τερμάτισε έκτος και δείχνει ότι είναι το νέο ανερχόμενο αστέρι της μαύρης ηπείρου καθώς ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ2 Valkenswaart
1 222 Cairoli Antonio Yamaha
2  16 Rattray Tyla KTM
3 377 Pourcel Christophe Kawasaki
4  80 Eggens Erik Suzuki
5  12 Gundersen Kenneth Yamaha
6  14 Swanepoel Garreth Kawasaki
7  27 Schiffer Marcus KTM
8 131 Aubin Nicolas KTM
9  22 Boissiere Anthony Kawasaki
10 11 Verbruggen Dennis Yamaha

Βαθμολογίες
Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΧ1
1. Coppins J. 47
2. Barragan J. 41
3. Ramon Steve 37
4. Strijbos K. 36
5. de Reuver M. 35
6. de Dycker Ken 34
7. Nagl M. 25
8. Noble James 24
9. Priem Manuel 19
10. Brown Mike 19

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΧ2
1. Cairoli A. 50
2. Rattray Tyla 44
3. Swanepoel G. 35
4. Pourcel C. 34
5. Eggens Erik 34
6. Gundersen K. 34
7. Aubin Nicolas 28
8. Schiffer M. 27
9. Boissiere A. 22
10. Leuret Pascal 22

Φωτογραφίες: Massimo Zanzani