Η πρόσκληση ήταν ελκυστική εξ’ αρχής. Σαββατοκύριακο στην ιστορική Σύρο (Σύρα την ονόμαζαν παλαιότερα) για διακοπές και supercross, αφού το τοπικό σωματείο της Σύρου διοργάνωνε για δεύτερη χρονιά αγώνα στο Κυκλαδίτικο νησί. Το Yamaha Tricker φαινόταν να έχει σχεδιαστεί για τέτοιες καταστάσεις, οπότε δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ πολύ.

Η Σύρος είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων (στην απογραφή του 2001 είχε 19.782 κατοίκους). Σε έκταση είναι το 11ο κατά σειρά Κυκλαδονήσι με 84 τετρ. χλμ ενώ ευνοϊκή είναι η θέση στη μέση περίπου των Κυκλάδων. Το έδαφος είναι, κλασικό των Κυκλάδων, πετρώδες και άγονο. Το βόρειο μέρος του νησιού θα βρείτε απότομες πλαγιές ενώ πιο νότια συναντά κανείς ομαλότερες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ως κλασικό Ελληνικό νησί περιστοιχίζεται από μικρούς όρμους πολλούς από αυτούς μπορεί κανείς να επισκεφτεί μόνο με βάρκα ή με το tricker!

Η Ερμούπολη είναι η πρωτεύουσα του νησιού (και των Κυκλάδων), συνδυάζοντας την παράδοση, τα απίστευτης ομορφιάς κλασικά σπίτια, με την τουριστική αξία της σημερινής εποχής. Μπαίνοντας στο λιμάνι θα συναντήσετε επίσης το μοναδικό ναυπηγείο των Κυκλάδων. Σήμερα η Ερμούπολη αριθμεί περίπου 12.000 κατοίκους. Μοναδικό αξιοθέατο το παραδοσιακό Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη όπου επέλεξε η λέσχη της Σύρου να προβάλλει τον αγώνα τοποθετώντας εκεί όλες τις μοτοσυκλέτες. Γυρνώντας μέσα στα σοκάκια της Ερμούπολης σε κυριεύει ο πανικός από την άναρχη δόμηση και τον λαβύρινθο που έχει δημιουργηθεί. Ίσως να είναι εσκεμμένα ένας τρόπος διαφυγής αυτών που κατέχουν το μυστικό της οικειότητας των στενών.

Η Άνω Σύρα είναι ο δεύτερος σημαντικός δήμος του νησιού που εκτείνεται στον λόφο πάνω από την Ερμούπολη και εκεί κατοικούν 1.200 κάτοικοι. Η περιφέρεια του δήμου εκτείνεται αρκετά βόρεια στο νησί, η οποία περιλαμβάνει τους οικισμούς Επισκοπείου, Αληθινής, Μαλίων, Κίνου και το μικρό νησί Γυάρος.

Εξέχουσα θέση παίζει το θέατρο και γενικότερα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Σύρο καθώς στο νησί δημιουργήθηκε το 1830 ο πρώτος τοπικός θίασος. Στην μεγάλη του ακμή το θέατρο φτάνει το 1864 από την στιγμή που οι παραστάσεις του στεγάζονται πλέον επίσημα στο θέατρο Απόλλων. Δυστυχώς το θέατρο δεν γλίτωσε από την κατοχή όπου σχεδόν καταστράφηκε. Στην Σύρο θα βρείτε επίσης αρχαιολογικό μουσείο, την πινακοθήκη Κυκλάδων, το πνευματικό κέντρο που στεγάζεται η λέσχη Ελλάς και τέλος το περίφημο κέντρο Τεχνικού πολιτισμού με το Βιομηχανικό μουσείο.

Εκδρομή με το tricker
Το tricker της Yamaha είναι μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα. Οι βόλτες μέσα στην πόλη και ιδιαίτερα στα σοκάκια της Ερμούπολης προσπαθώντας να ανακαλύψω τα μυστικά της ήταν πολύ πιο εύκολη δουλειά απ’ ότι με οποιαδήποτε άλλη μοτοσυκλέτα. Στρίβει εύκολα σε μεγάλες γωνίες (βλέπε trial), σκαρφαλώνει πανεύκολα σκαλοπάτια. Είναι ελαφρύ και δεν καταναλώνει πολύ κάτι που θα ενδιαφέρει πολλούς αυτό τον καιρό.

Έχοντας ελεύθερο χρόνο τα πρωινά (το Supercross διοργανώθηκε απογευματινές ώρες) το tricker και εγώ κάναμε ένα μικρό οδοιπορικό στις παραλίες του νησιού. Σχεδόν όλες οι προσβάσιμες παραλίες έχουν εύκολη πρόσβαση. Σε ορισμένες από αυτές υπάρχει και φυσική σκιά από τα δέντρα που φθάνουν κοντά στη θάλασσα. Οι περισσότερες παραλίες που κατάφερα να επισκεφτώ έχουν αμμουδιά.

Μετάβαση στη Σύρο
Όταν θελήσετε να επισκεφτείτε το νησί προτιμήστε το λιμάνι του Λαυρίου καθώς τα πλοία από εκεί κάνουν πολύ πιο σύντομο ταξίδι. Πάντως η Σύρος συνδέεται και με το λιμάνι του Πειραιά, τα πλοία που πηγαινοέρχονται είναι αρκετά, αλλά φροντίστε για τα εισιτήριά σας καθώς οι Κυκλάδες είναι πολύ της μόδας. Ανάλογα με την προτίμησή σας θα ταξιδέψετε από 2,5 έως 5 ώρες για να φτάσετε στην Ερμούπολη της Σύρου. Κάθε εβδομάδα υπάρχουν δρομολόγια που συνδέουν το νησί με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων αλλά και την Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στη Σύρο υπάρχει και αεροδρόμιο που συνδέεται με το Ελευθέριος Βενιζέλος και βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών από το κέντρο της Ερμούπολης.

Πληροφορίες μέσω internet
Ο καιρός (meteo.gr)
Welcome 2 Syros
Τα siros.gr και syros.gr είναι υπό κατασκευή!
Για διαμονή επέλεξα το Hotel Santa Maria (Αζόλιμνος) 22810-61803, 6937-020109 και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος!

Τι να προλάβεις να δεις από ένα τέτοιο όμορφο νησί μέσα σε δυο ημέρες! Έτσι λοιπόν ορκίστηκα να ξαναπάω πριν το 3ο Supercross που θα διοργανώσουν οι φίλοι από την Σύρο το καλοκαίρι του 2007.