ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
HUSQVARNA

ΝΕΟ ΑΙΜΑ
Η Husqvarna θεωρείται από όλους ως η κορυφαία εταιρεία μοτοσικλετών στην κατηγορία supermotard. Οι αμέτρητες επιτυχίες της Husqvarna στους αγώνες αυτής της κατηγορίας συνοδεύονται από την εμπορική επιτυχία των πρωτοποριακών μοτοσικλετών της. Οι ολοκαίνουργιες μοτοσικλέτες SMR 449/511 διαφοροποιούνται έντονα από τα άλλα μοντέλα supermotard και ξεχωρίζουν αμέσως με τη σχεδίαση, την εμφάνιση και την τεχνολογία αιχμής.

SMR449 / SMR511

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚAI ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Η σχεδιαστική γραμμή είναι επαναστατική, ευέλικτη και εκλεπτυσμένη. Τα μονοκόμματα πλαϊνά καπάκια ξεκινούν από εκεί που παραδοσιακά βρίσκεται το ρεζερβουάρ και καταλήγουν στο πίσω φτερό, επιτρέποντας στον αναβάτη να κινείται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς. Μ’ αυτή τη σχεδίαση, οι μπότες και το παντελόνι του αναβάτη δεν βρίσκουν πλέον κανένα εμπόδιο στις αιχμηρές γωνίες των πλαστικών.

Η νέα σχεδίαση, πέρα από την αισθητική και την εργονομία που προσφέρει, διευκολύνει σημαντικά και τη συντήρηση, αφού επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στο φίλτρο αέρα, το πίσω αμορτισέρ και την πεταλούδα του γκαζιού. Η μακριά σέλα που εκτείνεται από τη βάση του τιμονιού μέχρι το πίσω φτερό, προσφέρει απόλυτη ελευθερία στις κατά μήκος κινήσεις του αναβάτη και έχει τροποποιηθεί σε σχέση με την έκδοση Enduro ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στις μεγαλύτερες σε διάρκεια διαδρομές.

Αισθητική, τεχνολογία και ευκολία συντήρησης: τα γραφικά των πλαϊνών καλυμμάτων είναι τεχνολογίας “In Mould Design” για μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά, ενώ το ντεπόζιτο των 2,5 λίτρων είναι διάφανο ώστε ο αναβάτης να γνωρίζει κάθε στιγμή την υπολειπόμενη ποσότητα καυσίμου.

Husqvarna SMR449 2011

ΜΑΖΕΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ
Η κεντρική ιδέα στην SMR 449/511 είναι η “συγκέντρωση των μαζών” ώστε το βάρος της μοτοσικλέτας να συγκεντρώνεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο βάρους της, αλλά και η σχεδίαση του πλαισίου να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της χρήσης στο δρόμο και στους αγώνες. Η καινοτομία αυτού του εγχειρήματος εντοπίζεται στο κοινό σημείοέδρασης του ψαλιδιού και του άξονα του γραναζιού κίνησης. Αυτή η λύση, την οποία η Husqvarna ονομάζει CTS (Coaxial Traction System – Ομοαξονικό Σύστημα Πρόσφυσης), εξουδετερώνει τις μεταβολές του μήκους της αλυσίδας κατά τη διάρκεια των κινήσεων της πίσω ανάρτησης, ελαχιστοποιώντας έτσι τις επιπτώσεις της τελικής μετάδοσης στην οδική συμπεριφορά της μοτοσικλέτας.

CTS σημαίνει επίσης Έλεγχος (Control), Πρόσφυση (Traction) και Ευστάθεια (Stability), τρία θεμελιώδη χαρακτηριστικά σε μία μοτοσικλέτα supermotard, όπου ο σωστός έλεγχος, η ευστάθεια σε όλες τις συνθήκες εντός, αλλά και εκτός πίστας, και η άριστη πρόσφυση είναι απολύτως απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται η μοτοσικλέτα για να αποδώσει το 100% των δυνατοτήτων της.

Η σχεδίαση του πλαισίου επιτρέπει την τοποθέτηση του σύγχρονου, με διπλούς εκκεντροφόρους κινητήρα DOHC πιο κοντά στο κέντρο βάρους της μοτοσικλέτας. Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη προς τα εμπρός κλίση του κυλίνδρου επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός ευθύγραμμου αυλού εισαγωγής αέρα με μεγάλο μήκος.

Η ιδέα της συγκέντρωσης των μαζών συνεχίζεται και με τη σχεδίαση του ντεπόζιτου δύο τμημάτων που προσφέρει μία συνολική χωρητικότητα 8,5 λίτρων. Η μετατόπιση του ρεζερβουάρ κάτω από τη σέλα επιτρέπει την τοποθέτηση του φίλτρου αέρα σε μία προστατευόμενη και αεροδυναμικά ευνοϊκή θέση επάνω από τον κινητήρα με τον αυλό εισαγωγής να βρίσκεται στο ύψος της βάσης του τιμονιού, έτσι ώστε να περιορίζεται η εισροή νερού ή σκόνης.
Το φιλτροκούτι διαθέτει μία πολλαπλή εισαγωγή και έναν ανασχεδιασμένο αυλό εισαγωγής για καλύτερη εισαγωγή αέρα. Ταυτόχρονα, αφαιρείται πολύ εύκολα με το σύστημα με τα άγκιστρα που διαθέτει.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
Οι μοτοσικλέτες SMR 449/511 εξοπλίζονται με έναν τεχνολογικά προηγμένο τετραβάλβιδο κινητήρα με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, ο οποίος έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρη στην εμπειρία της Husqvarna από την πολυετή συμμετοχή της στους αγώνες supermotard.
Η τροφοδοσία καυσίμου υλοποιείται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα ψεκασμού με πεταλούδα γκαζιού Keihin με διπλά πτερύγια και διάμετρο 46 mm, η οποία εξασφαλίζει μία προοδευτική και προβλέψιμη απόκριση γκαζιού. Η δευτερεύουσα μετάδοση έχει σχεδιαστεί ειδικά για την οδήγηση στο δρόμο ενώ η χαρτογράφηση του ψεκασμού και της ανάφλεξης έχει βελτιωθεί για καλύτερη απόδοση και έλεγχο και στις δύο εκδόσεις κυβισμού.
Η έκδοση SMR511 προκύπτει από την αύξηση της διαμέτρου του κυλίνδρου από τα 98mm της 449 στα 101mm. Η διαδρομή παραμένει η ίδια και στα δύο μοντέλα στα 59,6mm, χαρίζοντας στην 511 τον κυβισμό των 480cc.
Ο συμπλέκτης είναι υδραυλικός προσφέροντας πιο ομαλή και πιο προοδευτική λειτουργία, αλλά και καλύτερο έλεγχο στην οδήγηση υπό πίεση.

Husqvarna SMR511 2011

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Φυσικά, η μεγάλη εμπειρία της Husqvarna στους αγώνες supermotard έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των νέων μοτοσικλετών. Οι προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν τόσο στον τομέα της γεωμετρίας όσο και στη γενικότερη σχεδίαση της μοτοσικλέτας, ήταν στενά συνδεδεμένες με τις υψηλές απαιτήσεις οδήγησης υπό τις πλέον αντίξοες και ακραίες συνθήκες, όπως οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, οι κλειστές στροφές και η οδήγηση σε ορεινούς δρόμους. Το αποτέλεσμα είναι μία εκπληκτικά ξεκούραστη και ομαλή οδήγηση, συνδυασμένη με την ευελιξία και την εξαιρετική ευστάθεια.
Το περιμετρικό σωληνωτό πλαίσιο κατασκευάζεται από ατσάλι υψηλής αντοχής. Η γεωμετρία της πίσω ανάρτησης είναι επαναστατική. Στην επάνω πλευρά του ψαλιδιού από κράμα αλουμινίου υπάρχει τώρα ένας νέος σύνδεσμος.
Αυτή η λύση προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα: αυξάνει την απόσταση από το έδαφος, βελτιώνει τη γενικότερη αξιοπιστία χάρη στην περιορισμένη έκθεση του συνδέσμου και καθιστά ευκολότερη τη συντήρηση.
Εκμεταλλευόμενη τα πλεονεκτήματα του ατσάλινου σωληνωτού πλαισίου από διπλό χωροδικτύωμα, η μοτοσικλέτα απορροφά τις ανωμαλίες του εδάφους δυναμικά και προοδευτικά, μειώνοντας αισθητά την προσπάθεια του αναβάτη.
Αξιοσημείωτα είναι και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στα άλματα με το φαινόμενο αναπήδησης του πίσω τροχού να περιορίζεται σημαντικά. Η ομαλότητα λειτουργίας της ανάρτησης γίνεται αντιληπτή στα πιο ανώμαλα και δύσκολα εδάφη.
Όλα αυτά προσφέρουν εξαιρετική ευελιξία και ευχρηστία της μονοκύλινδρης supermotard μοτοσικλέτας με το ασυναγώνιστα χαμηλό βάρος: το βάρος της SMR 449/511 ανέρχεται σε 118 kg χωρίς καύσιμα.

ΟΜΟΑΞΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΦΥΣΗΣ
Μία πραγματική καινοτομία στη σχεδίαση του πλαισίου, που αποτελεί αποκλειστικότητα της γκάμας SMR 449/511, είναι το ομοαξονικό σύστημα πρόσφυσης CTS (Coaxial Traction System). Η συγκεκριμένη λύση διαθέτει δύο ανεξάρτητα ημιαξόνια που μειώνουν το φορτίο που ασκείται στο ψαλίδι και διευκολύνουν την μετατόπιση του γραναζιού του κιβωτίου.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος CTS, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα, είναι πολλά. Το μήκος της αλυσίδας δεν μεταβάλλεται όταν η ανάρτηση εκτελεί κινήσεις σε όλη τη διαδρομή της.
Η τάση της αλυσίδας παραμένει σταθερή, ανεξάρτητα από τη θέση του ψαλιδιού. Επιπλέον, η αλυσίδα και τα γρανάζια παρουσιάζουν σημαντικά μικρότερες φθορές. Μία ακόμα σημαντική θετική επίδραση στα χαρακτηριστικά οδήγησης είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων από τη μεταβολή του φορτίου στο κιβώτιο.
Η σχετική μελέτη έγινε σε συνεργασία με την εταιρία Dynamotion του πανεπιστημίου της Πάντοβα. Η μελέτη απέδειξε ότι το σύστημα CTS βελτιώνει την πρόσφυση στις διάφορες φάσεις της επιτάχυνσης και επομένως και κατά τη διάρκεια των κάθετων κινήσεων της ανάρτησης σε ανώμαλο έδαφος.
Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη πρόσφυση κατά την επιτάχυνση και ασφαλέστερες, πιο σίγουρες αλλαγές ταχυτήτων. Γενικότερα, με την υιοθέτηση του συστήματος CTS παρατηρείται μία ομοιόμορφη συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ευχρηστία και ευστάθεια της μοτοσικλέτας.

ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΣ
Οι νέες μοτοσικλέτες SMR 449/511 εξοπλίζονται με τα πιο προηγμένα περιφερειακά της κατηγορίας.
Το μπροστινό φρένο είναι της Brembo, είναι υδραυλικό και διαθέτει πλευστή δαγκάνα αγωνιστικής προέλευσης με τέσσερα ακτινικά έμβολα καθώς και δίσκους των 320 mm. Το πίσω φρένο διαθέτει πλευστή δαγκάνα και κυματοειδή δίσκο των 240mm.
Η μπροστινή ανάρτηση αποτελείται από πιρούνι USD της Marzocchi με διάμετρο 50mm και διαδρομή 250mm ενώ προσφέρει τη δυνατότητα ρύθμισης της συμπίεσης και της επαναφοράς. Το νέο πίσω αμορτισέρ είναι της Sachs και προσφέρει τη δυνατότητα ρύθμισης της προφόρτισης, της επαναφοράς και της συμπίεσης. Η ωφέλιμη διαδρομή του πίσω τροχού ανέρχεται σε 290 mm.
Ο εξοπλισμός ολοκληρώνεται με τις κωνικές χειρολαβές του τιμονιού, τον πλήρη και συμπαγή πίνακα οργάνων , την ανθεκτική στα χτυπήματα ποδιά κινητήρα , το πίσω φτερό με την ενσωματωμένη βάση πινακίδας κυκλοφορίας και το πίσω φως LED, καθώς και το κοντό μπροστινό φτερό.
Η μεγάλη γκάμα των διαθέσιμων αξεσουάρ συνδυάζει άψογα το χαμηλό βάρος, την αντοχή και τις επιδόσεις, αποτελεί δε την ιδανική συνταγή επιτυχίας στους αγώνες και επιτρέπει στους φίλους της Husqvarna να εξατομικεύσουν τις μοτοσικλέτες τους.

Οι προτεινόμενες λιανικές τιμές για τα νέα μοντέλα Husqvarna SMR449 και SMR511 είναι 9.590€ και 9.770€, αντίστοιχα και μπορούν να παραγγελθούν στο δίκτυο Επισήμων Εμπόρων μοτοσικλετών Husqvarna.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Husqvarna Motorcycleswww.husqvarna-motorcycles.gr, να επικοινωνήσετε με κάποιον από τους Επίσημους Εμπόρους Husqvarna ή να καλέστε στο τηλεφωνικό κέντρο της BMW Hellas 210 9118000.