1ος αγώνας Πανελλήνιο πρωταθλήματος scramble ΟΜΕ – ΠΟΜ
Ημερομηνία: 17 Φεβρουαρίου 2008
Συμμετοχές: 48 (A1:7, A2:7, B3:12, B4:17, B5:5)
Τοποθεσία: Λίμνη Καϊάφα, Ζαχάρω Ηλείας
Θεατές: 200
Καιρός: Ηλιοφάνεια, 5ο C

Ο πρώτος αγώνας του Πανελληνίου πρωταθλήματος scramble, συνδιοργάνωση ΟΜΕ – ΠΟΜ πραγματοποιήθηκε στη Ζαχάρω Ηλείας, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου. Νικητής της άτυπης γενικής ο Παναγιώτης Κουζής που έκανε άριστο αγώνα κερδίζοντας την κατηγορία Β4, ο Δημήτρης Βαγγελάκος πρώτευσε στην κατηγορία Β3, ο τοπικός Αλέκος Καρανάσης έλεγξε την κατάσταση στην Α2 και ο πιτσιρικάς Βλάσης Κόρκας ήταν ο νικητής της κατηγορίας Α1. Στην κατηγορία “νέων αναβατών” Β5 νικητής ήταν ο Σωτήρης Παπασωτηρίου.

Εν μέσω χιονιά (τουλάχιστον σε Αττική) οι συνθήκες στην Ηλεία θύμιζαν αλκυονίδες ημέρες, με ηλιοφάνεια αλλά χαμηλή θερμοκρασία. Ίσως αυτό να ήταν ο λόγος που δεν συμμετείχαν όσοι αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή στον αγώνα, αλλά η Κυριακή στη Λίμνη Καϊάφα αποδείχθηκε, χαρά θεού. Για όσους έχουν δει άλλη χρονιά τον αγώνα, βρίσκεται στο μεγαλύτερο κομμάτι του σε άμμο με την εκκίνησή του και μεγάλο μέρος του αγώνα δίπλα στη λίμνη. Η διαδρομή επίσης αποτελείται από εντυπωσιακά αμμώδη άλματα τα οποία συγκεντρώνουν τους περισσότερους θεατές.

Κατηγορία Α1
Λίγες οι συμμετοχές στην μικρή δίχρονη κατηγορία που κέρδισε ο Βλάσης Κόρκας (#102). Η αρχική του μάχη με τον Γιώργο Μεσσήνη δεν κράτησε πολύ καθώς ο δεύτερος εγκατέλειψε δίνοντάς του την ευκαιρία σταδιακά να χτίσει μικρή διαφορά από τον δεύτερο Γιώργο Τζιαχρήστα (#104) που οδήγησε εξαιρετικά. Τρίτος ο Θοδωρής Ζερβός (#64) αρκετά τυχερός, αφού δεν έπαθε τίποτα, μετά την πτώση του προς το τέλος του αγώνα από την οποία γλίτωσε σοβαρό ατύχημα (το μαρσπιέ άνοιξε τρύπα στο κράνος του).

Κατηγορία Α2
Ο Αλέκος Καρανάσης (#201) περσινός πρωταθλητής της κατηγορίας δεν είχε αντίπαλο σε αυτόν τον αγώνα καταφέρνοντας να τερματίσει στην πρώτη θέση με διαφορά δυο γύρων. Δεύτερος ο Θανάσης Δημόπουλος (#228) και τρίτος ο Κωνσταντίνος Κόλλιας (#272).

Κατηγορία Β3
Μεγάλη μάχη στην κατηγορία των μικρών τετράχρονων με την νίκη του Δημήτρη Βαγγελάκου (#375) αφήνοντας πίσω τους αντιπάλους του και στο φετινό πρωτάθλημα motocross, τον Γιώργο Ηλιόπουλο (#333) και τον Δημήτρη Κοντολέτα (#392) που τερμάτισαν στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για τον νεαρό Κοντολέτα που ανέβηκε φέτος κατηγορία και αυτός ήταν ο πρώτος του αγώνας scramble για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Καθόλου άσχημα λοιπόν για τον πιτσιρικά τον οποίο ενθάρρυναν ουκ ολίγοι θεατές – φίλοι του.

Κατηγορία Β4
Άνετα πρώτος ο Παναγιώτης Κουζής “καθάρισε” την κατηγορία σχετικά γρήγορα στοχεύοντας στην πρώτη θέση της άτυπης γενικής. Δεύτερος ο Νεκτάριος Παπαβασιλείου (#433), είχε δηλωθεί σε άλλη κατηγορία από λάθος και τρίτος ο ανεβασμένος Γιώργος Τούσης (#491).

Κατηγορία Β5
Λίγες οι συμμετοχές στην κατηγορία των νέων αγωνιζόμενων (Β5). Ο Σωτήρης Παπασωτηρίου (#551) ήταν ο νικητής της κατηγορίας συμπληρώνοντας 15 γύρους, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Λάμπρο Τενεσετζή (#512) και στην τρίτη θέση τον Ηλία Ανδριόπουλο (#570). Στην τέταρτη – τελευταία θέση ο Σπύρος Πουρός (#571).

Ένταση δημιουργήθηκε από την πλευρά της ομάδας του Παναγιώτη Κουζή καθώς προς το τέλος του αγώνα ο Κουζής ήταν καθαρά πρώτος γενικής, άρα και στον αγώνα, χωρίς αυτό να αναφέρεται από τα μεγάφωνα. Επίσης με την συμπλήρωση της μιας ώρας και τριάντα λεπτά ταμπέλα ενός γύρου βγήκε στον Δημήτρη Βαγγελάκο (Β3) και όχι στον Παναγιώτη Κουζή (Β4) που ήταν πίσω του 10-15 δευτερόλεπτα. Συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο ο αλυτάρχης έδειξε καρό σημαία στον Βαγγελάκο (Β3) και όχι στον Κουζή (Β4), όπως θα έπρεπε, αν είχε ληφθεί το λεπτό διαφοράς από την εκκίνηση των κατηγοριών. Για να ξεκαθαρίσουμε το συμβάν θα πρέπει να πούμε πως η σειρά εκκίνησης ήταν η A1, A2, B3, B4 και B5 με διαφορά ενός λεπτού η κάθε κατηγορία από την προηγούμενη. Το λάθος συνεχίστηκε κατά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων όπου λογικά θα έπρεπε ο Κουζής να είχε τον λιγότερο χρόνο αγώνα και αντίστοιχα την μεγαλύτερη μέση ωριαία ταχύτητα. Βάση αυτής της λογικής αν ο Κουζής έπαιρνε την καρό σημαία ο Βαγγελάκος θα έκανε ένα γύρο επιπλέον, δηλαδή 18 αντί 17 του Κουζή, πράγμα που έκανε την έκδοση σωστών αποτελεσμάτων ιδιαίτερα δύσκολη. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν έχουν διορθωθεί τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της ΠΟΜ. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, πρέπει να ανταμείβεται ο κορυφαίος αθλητής κατά τη διάρκεια του αγώνα ή όχι; Τι καταλαβαίνει ο θεατής;

Δικαίως τα παράπονα από την πλευρά Κουζή αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν, να γίνει ένσταση κ.λ.π. Από την στιγμή που δέχεται κάποιος να συμμετέχει δέχεται και τους κανόνες του παιχνιδιού (αγώνα). Συμφωνώ μαζί τους, έχουν δίκιο αλλά το χάνουν αν καταφέρονται με αυτόν τον τρόπο προς τους διοργανωτές. Ακόμα και αν υποστηρίζουν πως αυτές οι ενέργειες γίνονται σκόπιμα, κατά του Παναγιώτη Κουζή.

Είναι λάθος αυτός ο τρόπος εκκίνησης; Κατά την άποψή μου ναι, φάνηκε από αυτόν τον αγώνα. Η λύση θα ήταν να επανέρθουν οι αγώνες scramble στην αρχική μορφή εκκίνησης, με την μορφή με την οποία έγιναν γνωστοί. Η εκκίνηση τύπου Le Mans όπου όλοι οι αθλητές τρέχουν προς τις μοτοσυκλέτες τους, οι οποίες δεν είναι ανάγκη να βρίσκονται κάθετα προς την γραμμή εκκίνησης αλλά ακόμα και οριζόντια. Αυτός ο τρόπος είχε αλλάξει γιατί είχαν αυξηθεί οι συμμετοχές και σε ορισμένους αγώνες δεν υπήρχε μεγάλη επιφάνεια εκκίνησης.

Στα δυσάρεστα του αγώνα η κλοπή της καινούργιας μοτοσυκλέτας του Θανάση Αυγέρη από τα paddocks του αγώνα. Ο Αυγέρης αποφάσισε να συμμετάσχει στον αγώνα με την παλαιά μοτοσυκλέτα του αφήνοντας την νέα στα paddocks δίπλα στο φορτηγό του. Η μοτοσυκλέτα κλάπηκε από τα paddocks του αγώνα! Να σημειωθεί επίσης πως στην Ζαχάρω, παλαιότερα, είχαν κλαπεί οι μοτοσυκλέτες του Νίκου Ανδρέου, μέσα από το φορτηγό του κατά την διάρκεια της νύκτας έξω από το ξενοδοχείο που διέμενε.

Ο πρόεδρος της λέσχης ΑΟΛΑΠ, που είναι και αντιπρόεδρος της ΠΟΜ, Κος Αποστολόπουλος Μιχάλης, πήρε το λόγο στις απονομές και εξέφρασε την επιφύλαξή του για την συνδιοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΟΜΕ και την ΠΟΜ. Χωρίς να παραπονιέται όπως είπε, τόνισε πως μόνο ένας αθλητής (από την Κοζάνη) συμμετείχε στον αγώνα με αγωνιστική άδεια ΟΜΕ. Ευχάριστη στιγμή η βράβευση του τοπικού αναβάτη Γιώργου Μπούσδα για την καταπληκτική του εμφάνιση στο φετινό αγώνα Touquet Enduro, από τον Δημήτρη Κεραμιδά που οργάνωσε την αποστολή.

Επόμενος αγώνας του Πανελληνίου πρωταθλήματος scramble ΟΜΕ – ΠΟΜ την Κυριακή 16 Μαρτίου στους Αγ. Θεόδωρους Κορινθίας.

Περισσότερες φωτογραφίες.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις φωτογραφίες σας στο www.racephoto.gr, διαλέγοντας το event “17/2/2008 1ο scramble Ζαχάρω” και ως λέξη – κλειδί το αγωνιστικό σας νούμερο.