To συναρπαστικό πρωτάθλημα AMA/FIM Supercross συνεχίστηκε στο Phoenix της Arizona εξίσου συναρπαστικά. Για άλλη μια φορά την παράσταση έκλεψε ο “rookie” Ryan Dungey που αυτήν την φορά κατάφερε να κρατήσει την πρωτοπορία του αγώνα μέχρι και την καρό σημαία. Δύο στα δύο για τον Jake Weimer στην Lites Δύσης οδηγώντας σταθερά το πρωτάθλημα.

Η πρώτη νίκη στην μεγάλη κατηγορία για την πολύ νέα καριέρα του Ryan Dungey ήταν η χαρμόσυνη είδηση της ημέρας. Δυστυχώς υπήρχε και θλιβερό παρασκήνιο μεταξύ των James Stewart και Chad Reed που από ότι φαίνεται ο Reed συνεχίζει την περσινή βρώμικη τακτική του. Όλα ξεκίνησαν με την πτώση στα προκριματικά του Stewart που τον έφεραν στον τελικό με την ψυχή στο στόμα και ελαφρώς τραυματισμένο από την άσχημη πτώση. Η κακή εκκίνηση στον τελικό τόσο του Stewart όσο και του Reed έφερε τους δύο οδηγούς να παλεύουν για την ίδια θέση. Μια άκομψη ενέργεια του Reed έφερε και τους δύο οδηγούς στο έδαφος (πτώση) και ενώ συνέχισαν και οι δύο, ο Reed αναγκάστηκε ξανά να εγκαταλείψει από μηχανική βλάβη. Ωστόσο στον Stewart που κατάφερε να τερματίσει στην 15η θέση, δεν άρεσε αυτό που έκανε ο Reed και πέρασε από τα paddocks να του τα πει ένα χεράκι  κάνοντας τα γης Μαδιάμ.

Οι μάχες με τους Villopoto και C.Pourcel από την Lites, έχει ανεβάσει την ποιότητα του Dungey. Είναι κάτι που έλειπε από την OPEN, ένας ποιοτικός μαχητής

ΟΡΕΝ Class
Από την εκκίνηση ο Dungey δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να στρίψει πρώτος στην πρώτη στροφή και να οδηγήσει τον αγώνα μέχρι το τέλος. Δίπλα του βρέθηκε ο ομόσταυλος του Austin Stroupe (αγωνίζεται για λίγους αγώνες στην Open μέχρι να ξεκινήσει η Lites Ανατολής) στον πρώτο γύρο μέχρι να τον περάσει ο Ryan Villopoto. O RV προσπάθησε να μειώσει την διαφορά του από τον πρωτοπόρο, πλησίασε τον Dungey αλλά ποτέ δεν κατάφερε να τον απειλήσει Τερμάτισε τελικά δεύτερος και φαίνεται να συνέρχεται από την πτώση που είχε στα χρονομετρημένα στο Anaheim αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο Villopoto που κέρδισε τους δύο τελευταίους αγώνες της περσινής χρονιάς. Αρκετά πίσω από τους δύο πρώτους ο Josh Hill άδραξε την ευκαιρία της καλής του εκκίνησης και πήρε το πρώτο του φετινό βάθρο ενώ ο Ivan Tedesco έκανε ένα πολύ καλό αγώνα ξεκινώντας μέσα στην πρώτη εξάδα και τερματίζοντας στην τέταρτη θέση. Καλό αγώνα έκανε και ο Andrew Short δίνοντας πολλές μάχες μέχρι να κατακτήσει την πέμπτη θέση περιορίζοντας τον βετεράνο Kevin Windham στην έκτη.

Αποτελέσματα Phoenix, OPEN Class
1. Ryan Dungey  Suzuki
2. Ryan Villopoto  Kawasaki
3. Josh Hill  Yamaha
4. Ivan Tedesco Yamaha
5. Andrew Short  Honda
6. Kevin Windham  Honda
7. Austin Stroupe  Suzuki
8. Justin Brayton  Yamaha
9. Davi Millsaps  Honda
10. Tommy Hahn  Suzuki

R.Dungey, R.Villopoto και J.Hill οι νικητές
της Open

H Pro Circuit Kawasaki πίστεψε στον Weimer και αυτός, δεν την έχει απογοητεύσει μέχρι τώρα

Lites Class (Δύσης)
Όσο η μεγάλη κατηγορία αποζημίωσε τους θεατές στο προηγούμενο αγώνα τόσο τους αποζημίωσε η Lites σε αυτόν. Η εκκίνηση πήγε στον Josh Hansen αλλά μια πτώση του στον πρώτο γύρο έδωσε την πρωτοπορία στον Blake Wharton. Πίσω του οι δύο πρωτοπόροι της βαθμολογίας Jake Weimer και Ryan Morais αντάλλασσαν την δεύτερη θέση μέχρι ο Morais να κάνει την διαφορά, και να περάσει τον Weimer αλλά και τον Wharton. Αυτό ήταν το καμπανάκι για τον Weimer που έκανε και αυτός ένα τελευταίο σπρίντ καταφέρνοντας να περάσει με την σειρά τους δύο πρωτοπόρους. Με δύο γύρους να απομένουν, πίεσε καταφέρνοντας να κρατήσει και την πρωτοπορία κερδίζοντας για πρώτη φορά στο Phoenix. Πρώτος ο Weimer με δεύτερο τον Morais και τρίτο τον Wharton. Δυνατό αγώνα έκανε κι ο Wil Hahn για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης με τον Broc Tickle να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και τον νεαρό βρετανό Cole Seely να τερματίζει έκτος.

Αποτελέσματα Phoenix, Lites Class (Δύσης)
1. Jake Weimer Kawasaki
2. Ryan Morais  Suzuki
3. Blake Wharton  Honda
4. Wil Hahn  Honda
5. Broc Tickle Yamaha
6. Cole Seely  Honda
7. Trey Canard  Honda
8. Tommy Searle  KTM
9. Robert Kiniry  Suzuki
10. Phil Nicoletti  KTM

J.Weimer, R.Morais και B.Wharton οι
νικητές της Lites

Η βροχή της Παρασκευής προβλημάτισε λίγο τους οργανωτές αλλά η εξαιρετική δουλειά που είχε γίνει στην πίστα κράτησε το τερρέν και το  θέαμα

Βαθμολογίες
ΟΡΕΝ Class

1. Ryan Dungey  47
2. Ryan Villopoto  38
3. Josh Hill  35
4. Kevin Windham  35
5. Andrew Short  34
6. Ivan Tedesco  32
7. James Stewart  31
8. Justin Brayton  26
9. Davi Millsaps  24
10. Tommy Hahn  21

Ο Stewart είχε μια άσχημη πτώση στα
προκριματικά. Κατάφερε μετά από
πολύ ώρα να περπατήσει

Lites Class (Δύσης)
1. Jake Weimer  50
2. Ryan Morais  42
3. Blake Wharton  38
4. Trey Canard  36
5. Wil Hahn  34
6. Broc Tickle  31
7. Tommy Searle  27
8. Cole Seely  22
9. Robert Kiniry  20
10. Jeff Alessi  19

Ο Villopoto το πάλεψε αλλά πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς.       Η δεύτερη έκπληξη της τρίτης θέσης. Μετά τον
Windham στο Anaheim, o Hill στο Phoenix

Επόμενος αγώνας 23/01/10 Anaheim II CA.