Ωραίοι αγώνες με πλούσιο θέαμα έγιναν στον δεύτερο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ΜΧ στο Sevlievo με πολλούς θεατές μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες. Χωρίς να κερδίσει σκέλος ο Joshua Coppins ήταν ο ποιο ουσιαστικός κερδίζοντας την ΜΧ1 ενώ στην ΜΧ2 η γαλλική κυριαρχία συνεχίστηκε με τον Marvin Musquin αυτή την φορά να επικρατεί.

O Coppins ήξερε τι ήθελε στο Sevlievo

Κατηγορία ΜΧ1
Παρά την βροχή που έπεσε την Παρασκευή η πίστα δεν κατάφερε να διατηρηθεί σε υγρή κατάσταση και είχαμε την εμφάνιση σκόνης (σε ανεκτά επίπεδα) στα δεύτερα σκέλη και ειδικά αυτής της κατηγορίας. Στο πρώτο σκέλος ο Max Nagl πήρε την εκκίνηση και κράτησε την πρωτοπορία του αγώνα για δύο γύρους μέχρι που τον πέρασε ο pole-man του Σαββάτου Ken deDycker στον τρίτο γύρο. Πίσω από τον deDycker βρέθηκε από την αρχή ο Joshua Coppins που ακολούθησε τον Βέλγο γίγαντα στον δυνατό ρυθμό που είχε επιβάλει, και για περίπου 16 γύρους προσπάθησε να του στερήσει την πρώτη θέση χωρίς όμως να τα καταφέρει. Ο deDycker πήρε το σκέλος με δεύτερο τον Coppins και τρίτο τον Nagl που αναγκάστηκε να ανεβάσει τον ρυθμό του στο τέλος του σκέλους υπό την πίεση του τέταρτου Jonathan Barragan. Ο πρωταθλητής David Philippaerts είχε μια μέτρια εκκίνηση και ένα σταθερό αγώνα που τον έφερε στην πέμπτη θέση, λίγο πιο μπροστά από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Tanel Leok που τερμάτισε έκτος. Στο δεύτερο σκέλος ο Nagl έδειξε αποφασισμένος για την νίκη, Πήρε την εκκίνηση και επέβαλε ένα δυνατό ρυθμό που μόνο ο Coopins κατάφερε να ακολουθήσει στους πρώτους γύρους. Όμως ο ρυθμός του Nagl έπεσε σταδιακά και ο Coppins κατάφερε να τον περάσει στον 13ο γύρο όταν παράλληλα είδε να τους πλησιάζει το τρένο Barragan. Ο Ισπανός όμως ήταν ασταμάτητος και μέσα σε δύο γύρους κατάφερε να περάσει στην πρώτη θέση καταπίνοντας τους Nagl και Coppins, καταφέρνοντας να κερδίσει ακόμα ένα δεύτερο σκέλος στο Sevlievo. Η θέση που δεν κέρδισε στο πρώτο σκέλος από τον Nagl ο Barragan ήταν αυτή που του στέρησε την νίκη στο GP και τον έφερε στην δεύτερη θέση του βάθρου Χωρίς να υπάρχει λόγος να ρισκάρει την κατάκτηση του GP ο Coppins συμβιβάστηκε με την δεύτερη θέση στο σκέλος και ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου αν και δεν ήταν εύκολο μετά την πίεση των Philippaerts και Antonio Cairoli στο τέλος του σκέλους. Οριακά πίσω από τον Coppins μετά από μεγάλη μάχη τερμάτισε ο Philippaerts στην τρίτη θέση, μάχη που συμμετείχε και ο τέταρτος στο σκέλος Cairoli. Ο εμφανώς πολύ κουρασμένος Nagl περιορίστηκε τελικά στην πέμπτη θέση χάνοντας μάλιστα δύο θέσεις στους δύο τελευταίους γύρους.  Την εξάδα έκλεισε ο T.Leok που έχασε την πρωτοπορία της βαθμολογίας από τον ένατο στο σκέλος και τρίτο στο GP deDycker.

Αποτελέσματα Sevlievo πρώτου σκέλους κατηγορίας ΜΧ1
1 de Dycker, Ken Suzuki
2 Coppins, Joshua Yamaha
3 Nagl, Maximilian KTM
4 Barragan, Jonathan KTM
5 Philippaerts, David Yamaha
6 Leok, Tanel Yamaha
7 Cairoli, Antonio Yamaha
8 Ramon, Steve Suzuki
9 Strijbos, Kevin Honda
10 Desalle, Clement Honda

M.Musquin, G.Paulin και X.Boog οι
νικητές της ΜΧ2

Αποτελέσματα Sevlievo δεύτερου σκέλους κατηγορίας ΜΧ1
1 Barragan, Jonathan KTM
2 Coppins, Joshua Yamaha
3 Philippaerts, David Yamaha
4 Cairoli, Antonio Yamaha
5 Nagl, Maximilian KTM
6 Leok, Tanel Yamaha
7 Ramon, Steve Suzuki
8 de Dycker, Ken Suzuki
9 Mackenzie, Billy Honda
10 Swanepoel, Gareth    Kawasaki

Μετά από πολύ καιρό η Honda είδε νίκη στην κατηγορία με τον νεαρό M. Musquin


Κατηγορία ΜΧ2

Τα φαβορί της κατηγορίας από το περσινό πρωτάθλημα μπορεί να κόλλησαν στην λάσπη της Ιταλίας στον πρώτο αγώνα ωστόσο για τον αγώνα της Βουλγαρίας δεν υπήρχαν δικαιολογίες. Οι πολύ καλές συνθήκες του αγώνα και η γεμάτη αγωνιστικές γραμμές πίστα δικαιολογούσε μόνο την επικράτηση των φαβορί. Όμως από τον πρώτο αγώνα τα φαβορί έδειξαν ότι έχουν αλλάξει και οι Marvin Musquin και Gautier Paulin έδειξαν ότι η φαρέτρα του γαλλικού ΜΧ έχει πολλά βέλη που στοχεύουν το πρωτάθλημα. Ο μονόλογος του Musquin στο πρώτο σκέλος επιβεβαιώνει το πόσο ο νεαρός θέλει νίκες που θα τον φέρουν κοντά στον τίτλο, καθώς από την αρχή του αγώνα τέθηκε επί κεφαλής και κράτησε την πρώτη θέση μέχρι και τον τερματισμό. Αρχικά στην δεύτερη θέση οδήγησε ο Steven Frossard ένα από τα φαβορί για τον τίτλο πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, αλλά μια πτώση του τον έβγαλε εκτός μάχης δίνοντας την δεύτερη θέση στον Paulin που την κράτησε μέχρι και τον τερματισμό.  Η μέτρια εκκίνηση του Νο 1 φαβορί για τον φετινό τίτλο κατά την προσωπική μου άποψη Nicolas Aubin, τον έφερε σχετικά κοντά στην τρίτη θέση όπου και τελικά τερμάτισε αλλά πολύ μακριά από τους δύο πρώτους. Καλό το συντηρητικό ξεκίνημα για τον Aubin αλλά θα πρέπει να ανεβάσει γρήγορα ρυθμό για την διεκδίκηση του τίτλου. Η πρώτη τετράδα έκλεισε με άλλον ένα Γάλλο τον Xavier Boog που και αυτός είχε μέτρια εκκίνηση. Davide Guarnery και Zach Ozborne βρέθηκαν σχετικά πίσω μετά την εκκίνηση αλλά έστησαν τον δικό τους καυγά τερματίζοντας πέμπτος και έκτος αντίστοιχα. Στο δεύτερο σκέλος ήταν η σειρά του άλλου φαβορί του Shaun Simpson να μιλήσει αλλά δεν είχε και πολλά να πει. Πήρε την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα μπροστά από τον και πάλι δεύτερο Frossard, αλλά από τρίτο γύρο άρχισε να ξεφουσκώνει με αποτέλεσμα ο Frossard να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση και να πάρει το σκέλος. Πίσω του βρέθηκε σε όλη την διάρκεια του αγώνα βρέθηκε ο Paulin τερματίζοντας ξανά δεύτερος, θέση που δεν ήταν τελικά αρκετή για να του δόση την δεύτερη του φετινή νίκη κατατάσσοντας τον στην δεύτερη θέση του συνόλου. Και αυτό γιατί ο Musquin έκανε ένα φοβερό αγώνα και από την έβδομη θέση όπου ξεκίνησε κατάφερε να τερματίσει τρίτος στο σκέλος κερδίζοντας έτσι το πρώτο GP της καριέρας του. Κακή εκκίνηση είχε και ο Boog αλλά κατάφερε και αυτός να βρει τον δρόμο για τις πρώτες θέσεις, τερματίζοντας τέταρτος και ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Άλλη μια πέμπτη θέση πέτυχε ο Guarnery ενώ έκτος τερμάτισε ο Rui Goncalves.

Αποτελέσματα Sevlievo πρώτου σκέλους κατηγορίας ΜΧ2
1 Musquin, Marvin Honda
2 Paulin, Gautier Kawasaki
3 Aubin, Nicolas Yamaha
4 Boog, Xavier Suzuki
5 Guarneri, Davide Yamaha
6 Osborne, Zach Yamaha
7 Tonus, Arnaud KTM
8 Simpson, Shaun KTM
9 Roelants, Joel KTM
10 Vongsana, Khounsith Honda

J.Coppins, J.Barragan και K.deDycker οι
νικητές της ΜΧ1

Αποτελέσματα Sevlievo δεύτερου σκέλους κατηγορίας ΜΧ2
1 Frossard, Steven Kawasaki
2 Paulin, Gautier Kawasaki
3 Musquin, Marvin Honda
4 Boog, Xavier Suzuki
5 Guarneri, Davide Yamaha
6 Goncalves, Rui KTM
7 Simpson, Shaun KTM
8 Aubin, Nicolas Yamaha
9 Schiffer, Marcus KTM
10 Tonus, Arnaud KTM

Αν και οδήγησε σε άλλο επίπεδο ωστόσο ο
Barragan δεν πήρε την νίκη στο Sevlievo


Βαθμολογίες
Κατηγορία ΜΧ1

1 de Dycker, Ken 60
2 Coppins, J. 59
3 Leok, Tanel 55
4 Barragan, J. 54
5 Nagl, M. 50
6 Philippaerts, D. 48
7 Cairoli, A. 48
8 Desalle, C. 37
9 Ramon, Steve 36
10 Leok, Aigar 23

Διώροφα pits είναι μια κληρονομιά από το
περσινό MXDN

Κατηγορία ΜΧ2
1 Paulin, G. 69
2 Musquin, M.    65
3 Guarneri, D.    50
4 Aubin, Nicolas 47
5 Boog, Xavier 45
6 Simpson, Shaun 37
7 Frossard, S. 33
8 Roelants, Joel 30
9 Lupino, A. 28
10 Tonus, Arnaud 25

Κατασκευαστών MX1
1 Yamaha 69
2 Suzuki 61
3 KTM     59
4 Honda 44
5 Kawasaki 29
6 TM 23
7 Aprilia 21
8 CCM     15
9 Husqvarna 0

Κατασκευαστών MX2
1 Kawasaki 72
2 Honda 65
3 Yamaha 54
4 KTM     51
5 Suzuki 49
6 TM 0

Επόμενος αγώνας 11-12/04/2009 Κωνσταντινούπολη, Τουρκία.
Φωτογραφίες: motocrossmx1.com, yamaha-racing.