Το πανελλήνιο πρωτάθλημα scramble (ΑΜΟΤΟΕ) συνεχίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2007 στην Λίμνη Ν.Πλαστήρα, της Καρδίτσας. Ο αριθμός των αθλητών που ταξίδεψαν σχεδόν απο κάθε πλευρά της Ελλάδας για να συμμετάσχουν στον αγώνα έφτασε τους 90. Ο Γιώργος Κοινωνάς ξεχώρισε στον αγώνα κατακτώντας την γενική και την κατηγορία S2. Ο Θανάσης Γκαγκανάτσιος ήταν ο νικητής στην κατηγορία SB. Πάλι όμως υπήρξαν καθυστερήσεις που έδιωξαν θεατές και εκνεύρισαν τους υπόλοιπους.

Η τοποθεσία και η πανελλήνια συνάντηση βουνού συγκέντρωσαν πολλούς αθλητές στην πραγματικά όμορφη περιοχή της λίμνης Ν.Πλαστήρα η οποία μάζεψε αρκετό κόσμο. Η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα έγινε ακριβώς δίπλα στον κεντρικό δρόμο της λίμνης με την 6 χιλιομέτρων διαδρομή να επεκτείνεται μέσα στο δάσος. Οι θεατές είχαν να παρακολουθήσουν, ένα κομμάτι της διαδρομής που δεν περιείχε κάποιο θεαματικό άλμα, αλλά μόνο τεχνικά κομμάτια με στροφές και άφθονη σκόνη. Ευτυχώς ο αέρας έσπρωχνε την σκόνη προς το μέρος του δάσους και άφησε τους θεατές που ήταν εκεί σχεδόν καθαρούς.

Το πρωινό μπάχαλο με τον τεχνικό έλεγχο συνεχίστηκε δυστυχώς και σε αυτό τον αγώνα, με το ωράριο να ξεφεύγει εκτός ορίων. Από τον τεχνικός έλεγχο έπρεπε να περάσουν οι αθλητές των δύο ξεχωριστών κύριων αγώνων (SB και S1-S2-S3). Ο αγώνας της SB που έπρεπε να ξεκινήσει βάση κανονισμών στις 10:30 π.μ. εκκίνησε μετά από μιάμιση ώρα καθυστέρηση, μετατοπίζοντας φυσικά και τους υπόλοιπους από τις 12:00 στις 13:30 το μεσημέρι. Επιτέλους ακολουθήστε το ωράριο και στείλτε σπίτι αυτούς που δεν ακολουθούν το πρόγραμμα.

Η σκόνη έφερε τα πρώτα προβλήματα με την εκκίνηση της SB. Με την δύσκολη ορατότητα κατά την ώρα της οδήγησης και τις πρώτες πτώσεις αποφασίστηκε να υπάρξει διαφορά 2 λεπτών μεταξύ των κατηγοριών (S2-S1-S3) και να τοποθετηθεί ενδιάμεσος κριτής σε δύσκολο σημείο με αλλαγής κατεύθυνσης. Η ΑΜΟΤΟΕ θα έπρεπε να σκεφτεί να καλυτερεύσει την εικόνα του πανελληνίου πρωταθλήματος scramble όταν μάλιστα χαράζεται δίπλα σε κεντρικότατο δρόμο. Με τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις διώχνει θεατές και εκνευρίζει τους υπόλοιπους αθλητές που περιμένουν να αγωνιστούν. Μια καλύτερη παρουσία με βάθρα στην απονομή, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα νομίζω, με πανό των χορηγών που πληρώνουν για να διαφημίζονται.

Εντύπωση μου έκανε η ευρηματικότητα της ΑΜΟΤΟΕ που από ζωγραφιστή σημαία τερματισμού στα Καμένα Βούρλα, σε αυτόν τον αγώνα μεταμορφώθηκε σε ένα σκισμένο κίτρινο πλαστικό κομμάτι.

Κατηγορία SB

Η κατηγορία είχε 42 συμμετοχές αθλητών. Λόγω του ότι εκκινούν όλοι μαζί στην εκκίνηση, πάντα δημιουργείται συνωστισμός στα πρώτα στενά κομμάτια. Έτσι και έγινε και σε αυτό τον αγώνα με τους θεατές να απολαμβάνουν το θέαμα ανάμεσα στα δέντρα. Ο Θανάσης Γκαγκανάτσιος (No 610 ΜΟΛΕΚ)κατάφερε να ξεκολλήσει από τους υπόλοιπους και να κρατηθεί για 45 λεπτά στην πρώτη θέση. Ο Γιώργος Κεντέρης (Νo 12 ΜΟΘ) που ακολουθούσε δεύτερος, δεν κατάφερε να τον φτάσει για να τον απειλήσει, τερματίζοντας με 6 δευτερόλεπτα διαφορά στην δεύτερη θέση. Τρίτος τερμάτισε ο Αριστείδης Παπαβασιλείου (Νo 22 ΜΟΧ) που παρέμεινε 2 λεπτά πίσω από τον πρώτο. Ο Παναγιώτης Καλοστύπης (No 112 ΜΟΛΕΚ) προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε τελικά να ανέβει στο βάθρο, παραμένοντας για μόλις 10 δευτερόλεπτα στην τέταρτη θέση. Την πρώτη εξάδα έκλεισαν ο Χατζηπαυλίδης (Νo 200 ΜΟΣ) και ο Κώστας Παπαδόπουλος (Νo 64 ΜΟΤΚΑ). Τελευταίος και στην 36η θέση τερμάτισε ο Στέφανος Κόκκινος (Νo 146 ΣΜΟΚ) με έξι αθλητές να μην τερματίζουν τον αγώνα.

Κατηγορία S1

Οι δεκαέξι αθλητές είχαν να αντιμετωπίσουν το λαβωμένο θηρίο που άκουγε στο όνομα Βασίλη Σιαφαρίκα. Ο αθλητής από τα Γρεβενά επέστρεψε μετά τον τραυματισμό του που του είχαν επιφέρει σπασμένη κλείδα και τέσσερα σπασμένα πλευρά. Μια πρόωρη επιστροφή που θα την χαρακτήριζα επικίνδυνη, για την συνέχεια των αγωνιστικών του υποχρεώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η κατηγορία εκκίνησε τελευταία και ο Βασίλης Σιαφαρίκας (Νo11 ΜΟΓ) ξέφυγε γρήγορα από τους υπόλοιπους και συγκεντρώθηκε στο κυνήγι της γενικής. Πίσω του κατά έναν γύρο οι δύο αθλητές Παναγιώτης Καδόγλου (Νo 111 ΜΟΘ) και Γιώργος Μανωλίδης (Νo169 ΛΕΜΟΤ) κλείνοντας 12 γύρους. Οι δυο τους είχαν συνεχή μάχη κατά την διάρκεια του αγώνα. Τελικά ο Καδόγλου τερμάτισε δεύτερος για μόλις 5 δευτερόλεπτα διαφορά από τον τρίτο Μανωλίδη. Ο Γιώργος Μιλούκας (Νo165 ΜΟΘ) παρέμεινε αρκετά πίσω (κοντά στα δυο λεπτά), αλλά τερμάτισε τέταρτος χωρίς να απειληθεί από τον Νίκο Ζουρνατζή (Νo17 ΜΟΚ) που ακολούθησε στην πέμπτη θέση. Έκτος ο Πασχάλης Σιγγιρίδης (Νo 103 ΟΔΙΚΟ) μπήκε στην βραβευμένη πρώτη εξάδα. Τελευταίος στην 12η θέση τερμάτισε ο Πασχάλης Τζίκας (Νo 125 ΟΔΙΚΟ). Πέντε αθλητές δεν κατάφεραν να τερματίσουν.

Κατηγορία S2

Μάχη τιτάνων. Ο Γιώργος Κοινωνάς (Νo 23 ΛΕΜΟΤ) και ο Δημήτρης Τσακατσώνης (Νo 222 ΜΟΘ) πρόσφεραν έναν πολύ ωραίο συναγωνισμό με τα βλέμματα να είναι κάθε φορά στραμμένα επάνω τους. Ο Γιώργος παρέμεινε πέμπτος στην πρώτη στροφή μετά την εκκίνηση αλλά γρήγορα βρέθηκε να οδηγεί την κατηγορία ακολουθούμενος στενά από τον Δημήτρη. Ο Κοινωνάς βγήκε πρώτος για βενζίνη και στην συνέχεια έπιασε και προσπέρασε τον Τσακατσώνη που προσπάθησε να κάνει έναν γρήγορο εφοδιασμό στην συνέχεια και να προσπαθήσει να επιτεθεί. Ο Κοινωνάς όμως είχε πιάσει έναν πολύ γρήγορο ρυθμό, που λίγο έλειψε να του τον χαλάσει ο Πέτρος Ζάχος, που τον καθυστέρησε έναν γύρο πριν τον τερματισμό. Τρίτος στο αγώνα της κατηγορίας S2 τερμάτισε ο Αδάμος Πράσσος (Νo 244 ΜΟΘ) έχασε αρκετό χρόνο από τα πολλά σβησίματα της μοτοσικλέτας του που του έκοβαν συγχρόνως το ρυθμό, με το μοναδικό στυλ οδήγησής του. Τέταρτος τερμάτισε ο θεαματικός και σε αυτό τον αγώνα Τάσος Τσιουχάρας (Νo 22 ΟΔΙΚΟ) με τον Γιάννη Χαραλαμπίδη να ακολουθεί κοντά του από την πέμπτη θέση. Την πρώτη εξάδα έκλεισε ο Πέτρος Ζάχος. Στην τελευταία 19η θέση τερμάτισε ο Απόστολος Κότσιρας (Νo 258 ΛΕΔΙΛΑ) με τέσσερις αθλητές να μην καταφέρνουν να περάσουν την γραμμή τερματισμού.

Κατηγορία S3

Ήταν η ημέρα του Σάββα Καπαγερίδη (no35-ΜΟΘ). Ο αθλητής από την Θεσσαλονίκη παρά το ότι έμεινε πίσω στην εκκίνηση πάλεψε και βρέθηκε στην κορυφή μέχρι να περάσει μετά από 1ώρα 55λεπτά την γραμμή τερματισμού. Είχε όμως να αντιμετωπίσει έναν πολύ καλό αντίπαλο στην Λίμνη Πλαστήρα. Ο Κώστας Κασκάνης (Νo 318 ΜΟΤΟΚ) παρέμεινε κολλημένος στην πίσω ρόδα του για όλο τον αγώνα τερματίζοντας τελικά στην δεύτερη θέση με 13 δευτερόλεπτα διαφορά. Τρίτος αναδείχτηκε ο Μανώλης Νανάκος (Νo 34 ΜΟΘ) που είχε την ατυχία να χάσει πολύτιμο χρόνο μέχρι να πάρει εμπρός ο κινητήρας του στην εκκίνηση. Μάχη έγινε για την τέταρτη και πέμπτη θέση. Ο Αποστόλης Μυρογιάννης (Νo 36 ΜΟΘ) κατάφερε να αποκρούσει τις επιθέσεις και να περάσει τέταρτος την γραμμή του τερματισμού. Φανερά εκνευρισμένος τερμάτισε στην πέμπτη θέση ο Θεόδωρος Βασιλάκης (Νo 300 ΜΑΟΚ) που διαμαρτυρήθηκε έντονα στον συναθλητή του για εσκεμμένη παρεμπόδιση προσπεράσματος. Δεν γνωρίζω εάν η μη παρουσία του στην απονομή οφείλετε για λόγους διαμαρτυρίας ή κάτι άλλο. Στην έκτη θέση τερμάτισε ο Ελ. Νότου (Νo 302 ΜΑΟΚ) με τον Στράτο Τσολακίδη (Νo 307 ΜΟΣ) να κλείνει την κατηγορία.

Γιώργος Κοινωνάς

Άτυπη Γενική

Ο Γιώργος Κοινωνάς αναδείχτηκε ο πιο γρήγορος μεταξύ των 38 αθλητών που τερμάτισαν τον αγώνα στην Λίμνη Ν. Πλαστήρα, κλείνοντας 13 γύρους και πετυχαίνοντας χρόνο 1:52:21. Έκανε συγχρόνως τον ταχύτερο γύρο με χρόνο 8:04:324 λεπτά. Δεύτερος ακολούθησε ο Δημήτρης Τσακατσώνης με 12 δευτερόλεπτα διαφορά. Τρίτος ο Βασίλης Σιαφαρίκας με 1:36 λεπτό διαφορά.
Ο Σάββας Καπαγερίδης ακολούθησε με 3:29 λεπτά διαφορά στην τέταρτη θέση με τους Κώστα Κασκάνη να ακολουθεί πέμπτος (3:43) και τον Αδάμμο Πράσσο (5:25) έκτο.

Δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Γιώργος Κοινωνάς νικητής της S2 και γενική «Ήταν δύσκολος αγώνας, είχε σκόνη και όταν είχες κάποιον μπροστά σου δύσκολα προσπερνούσες. Όλα παίχτηκαν στις λεπτομέρειες. Και ο Τσακατσώνης πήγαινε πολύ γρήγορα. Ήτανε πολύ ωραίος αγώνας πάντως σε μια ωραία τοποθεσία και μου άρεσε πολύ.»

 

Βασίλης Σιαφαρίκας

Βασίλης Σιαφαρίκας νικητής στην S1 «Βασικά ήρθα στον αγώνα με σκοπό να δω που βρίσκομαι και να δω εάν τελικά μπορώ να οδηγήσω μετά το ελεύθερο του γιατρού μου. Έπρεπε να προσέχω όμως, γιατί δεν έχει κολλήσει τελείως η κλείδα μου. Ο αγώνας είχε πάρα πολύ σκόνη. Ξεκινήσαμε τελευταίοι και έπρεπε να προσπεράσω την S3 και τους αργούς αναβάτες τις S2. Για να το καταφέρω αυτό έχασα στην αρχή πολύ ενέργεια, με τις δυνάμεις μου να μην με βοηθάνε από την μέση του αγώνα και μετά. Η εγχείρηση με έχει εξαντλήσει και πρέπει να επιστέψω στις προπονήσεις μου.» Συμφωνείς με τα δυο λεπτά που υπήρχαν μεταξύ των κατηγοριών στην εκκίνηση; «Ήτανε καλό που υπήρχε αυτή η διαφορά. Με τέτοια σκόνη οι αναβάτες απλωνόντουσαν στην διαδρομή (6 χιλιόμετρα) και είχαν απόσταση μεταξύ τους. Έτσι πρέπει να σχεδιάζεται ένας αγώνας scramble.» Από πλευράς οργάνωσης; «Δεν μπορώ να πω ότι ήταν η τέλεια. Βελτιώνεται, αλλά θέλει πολύ δουλειά η ΑΜΟΤΟΕ.»

 

 

 

Σάββας Καπαγερίδης

Σάββας Καπαγερίδης νικητής στην S3 «Τα τοπία και τα χώματα τις λίμνης Πλαστήρα μας προετοίμαζαν για έναν φοβερό αγώνα, λόγο τις γεωγραφικής του θέσης. Ο καιρός όμως δεν μας βοήθησε με τις πολλές ξηρασίες, έφερε την πούδρα και την σκόνη στον αγώνα. Ήταν λίγο επικίνδυνος ο αγώνας. Προσπάθησα για το καλύτερο και έκανα έναν από τους καλύτερους αγώνες για φέτος. Όλο το καλοκαίρι ήμουν διψασμένος για οδήγηση και πέτυχα εδώ. Ελπίζω να είναι η αυλαία για μια εξίσου καλή παρουσία στους υπόλοιπους αγώνες scramble και enduro. Η διοργάνωση ήταν μέτρια και ήταν τυχερή που δεν έγιναν σοβαρά ατυχήματα με την τόση σκόνη. Η διαδρομή ήταν πολύ ωραία, αλλά είχε αρκετή σκόνη. Πιστεύω όλα αυτά να τα δούνε και να τα μελετήσουν για έναν καλύτερο επόμενο αγώνα.»

 

 

 

Γιώργος Κεντέρης

Γιώργος Κεντέρης δεύτερος στον αγώνα και πρώτος στην βαθμολογία της SB «Εμείς από την Μυτιλήνη, όταν συμμετέχουμε σε αγώνα εκτός του νησιού μας, πρέπει να κάνουμε αρκετά χιλιόμετρα κάθε φορά. Για αυτό τον λόγο περιμένουμε να πάρουμε τα μέγιστα σε κάθε αγώνα. Σήμερα ο αγώνας ήταν όμορφος. Αν και στην αρχή μας παραξένεψε που δεν έγινε λίγο πιο κάτω (προς την λίμνη) που πιστεύω είχε χώρο για να έβλεπε ο κόσμος περισσότερη ώρα τους αθλητές. Ήταν όμως ωραίος αγώνας με πολύ καλό συναγωνισμό. Με την σκόνη δεν αντιμετώπισα πρόβλημα μιας και είχα ξεφύγει μπροστά και ίσως παιδιά πιο πίσω να αντιμετωπίσανε κάποιο πρόβλημα. Αλλά σε κάθε αγώνα υπάρχουν κάποια τέτοια προβλήματα. Για την ώρα είμαι πρώτος στην κατηγορία SB και απομένουν άλλοι τρεις αγώνες. Θα ακολουθήσω ως το τέλος και θα δούμε τι θα γίνει.»

Επόμενος αγώνας στην Κοζάνη στις 7 Οκτωβρίου 2007 μαζί με αγώνα του περιφερειακού πρωταθλήματος Δυτικής Μακεδονίας.

Περισσότερες φωτογραφίες