Ο πρώτος αγώνας ΑΜΑ Motocross έγινε γεγονός στην ποιο διάσημη πίστα του ημερολογίου το Glen Helen. Επιστρέφοντας στην ενεργό δράση μετά τον τραυματισμό του, ο James Stewart ήταν μακράν ο γρηγορότερος στην μεγάλη κατηγορία κερδίζοντας και τα δύο σκέλη ενώ στην Lites ο Austin Stroupe επικράτησε εκμεταλλευόμενος τα λάθη των φαβορί της κατηγορίας.

Motocross Class
Η πολυαναμενόμενη επιστροφή του James Stewart στους αγώνες έγινε με εντυπωσιακό τρόπο καθώς κατάφερε να είναι ο παλιός καλός και “extra”γρήγορος Stewart που ξέραμε. Επιβάλλοντας τον δικό του ρυθμό από την εκκίνηση του πρώτου σκέλους, δεν επέτρεψε σε κανένα να αμφισβητήσει την πλήρη επαναφορά του στην καλύτερη δυνατή επίδοση, την πρώτη θέση. Από τα δοκιμαστικά ο Mike Alessi έδειξε κι αυτός ότι ξεπέρασε τον φετινό του τραυματισμό και πιάνοντας πολύ καλό ρυθμό τερμάτισε άνετα δεύτερος. Σίγουρα οι δύο πρώτοι είχαν περισσότερο χρόνο να είναι έτοιμοι για αγώνα motocross από του υπόλοιπους που μόλις τελείωσαν το supercross πρωτάθλημα. Αυτή ίσως να είναι και η απάντηση στο γιατί βρέθηκαν 24 δευτερόλεπτα  μπροστά από όλους. Ο David Millsaps ήταν αυτός που πήρε την τρίτη θέση από τον τέταρτο Tim Ferry αφού πρώτα και οι δύο είχαν περάσει τον Ben Townley. O Νέο Ζηλανδός είναι σε περίοδο ανάρρωσης λόγο τραυματισμού και παρά το γεγονός ότι το πάλεψε, ιδικά με τον Millsaps, μια πτώση τον έστειλε να τερματίζει στην έκτη θέση. Πέμπτος τερμάτισε ο Andrew Short μετά από μέτρια εκκίνηση. Το ίδιο σχεδόν σκηνικό και στο δεύτερο σκέλος με τον Stewart και τον M.Alessi να φεύγουν μπροστά από την αρχή του αγώνα, με αρκετά πιο πίσω τον Millsaps. Καλή εκκίνηση και αυτήν την φορά για τον Townley στην τέταρτη θέση όμως άλλη μια πτώση στον τέταρτο γύρο τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τον αγώνα. Ο Stewart πήρε στο τέλος το σκέλος και τον αγώνα με δεύτερο τον M.Alessi που παραδοσιακά πάει καλά σε αυτήν την πίστα ενώ ο τρίτος Millsaps συνέχισε τις καλές του επιδώσεις της τελευταίας περιόδου.. Κρατώντας την τέταρτη θέση μέχρι και τον τερματισμό ο Ferry περιόρισε στην πέμπτη θέση τον Ivan Tedesco που και αυτός επιστρέφει από τραυματισμό. Την εξάδα έκλεισε ο νεαρός Αυστραλός Cody Cooper που πλέον κάνει καριέρα στην Αμερική ενώ να αναφέρουμε ότι ο πρωταθλητής του θεσμού Grant Langston δεν αγωνίστηκε λόγο τραυματισμού.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 James M. Stewart Kawasaki KX450F
2 Mike A. Alessi Suzuki RM-Z450
3 David D. Millsaps Honda CRF450R
4 Timmy M. Ferry Kawasaki KX450F
5 Andrew T. Short Honda CRF450R
6 Ben Townley Honda CRF450R
7 Ivan Tedesco Honda CRF450R
8 Sean D. Hamblin Yamaha YZ450F
9 Michael Byrne Suzuki RM-Z450
10 Nicholas A. Wey KTM 450SX

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1 James M. Stewart Kawasaki KX450F
2 Mike A. Alessi Suzuki RM-Z450
3 David D. Millsaps Honda CRF450R
4 Timmy M. Ferry Kawasaki KX450F
5 Ivan Tedesco Honda CRF450R
6 Cody Cooper Suzuki RM-Z450
7 Michael Byrne Suzuki RM-Z450
8 Sean D. Hamblin Yamaha YZ450F
9 Jeff Alessi Honda CRF450R
10 Nicholas A. Wey KTM 450SX

Lites Class
Κυριολεκτικά “σφαγή” έγινε στην κατηγορία κάτι που για πολλούς ήταν αναμενόμενο. Λίγο ο τραυματισμένος Ryan Villopoto, λίγο η συνέπεια σε λάθη των Jason Lawrence και Ryan Dungey και λίγο μια νέα φουρνιά πιτσιρικάδων σε επαγγελματικές ομάδες ήταν αρκετά για να πάρει φωτιά η κατηγορία. Στο πρώτο σκέλος ο πρωταθλητής SX Δύσης Lawrence κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τον πρώτο γύρο και γράφοντας ένα σφιχτό γυρολόγιο έχτισε γρήγορα διαφορά. Στην δεύτερη θέση ο Ryan Sipes περισσότερο κρατούσε τους Bret Metcalfe και Austin Stroupe πίσω του, παρά πίεζε να βρεθεί κοντά στον πρωτοπόρο. Στην δέκατη θέση βρέθηκε ο πρωταθλητής Ryan Villopoto μετά την εκκίνηση και απογοήτευσε στην συνέχεια όσους περίμεναν να τον δουν να αναρριχάται γρήγορα στις πρώτες θέσεις. Πετυχαίνοντας και τον καλύτερο χρόνο του αγώνα ο J-Law πήρε το σκέλος με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Stroupe που πέρασε προς το τέλος του αγώνα τον τρίτο τελικά Metcalfe. Στην τέταρτη θέση οδήγησε από την αρχή μέχρι και τον τερματισμό ο Dungey ενώ στην πέμπτη θέση τελικά κατάφερε να τερματίσει ο Villopoto. Την εξάδα έκλεισε ο Matthew Lemoine  Στο δεύτερο σκέλος η εκκίνηση και η πρωτοπορία του αγώνα ανήκε στον Dungey για ένα όμως γύρο καθώς ο θρασύς Stroupe στην πρώτη του επαγγελματική χρονιά τον πέρασε βάζοντας στόχο την κατάκτηση του αγώνα. Από την τρίτη θέση ο Villopoto ακολούθησε τον ομόσταυλο του Stoupe, πιέζοντας τον ασφυκτικά. Η πίεση έφερε αποτέλεσμα και στον έβδομο γύρο μια σταβοτιμονιά του Stroupe έφερε τον RV στην πρώτη θέση. Από εκεί και μετά ο Villopoto δεν είχε αντίπαλο κερδίζοντας το σκέλος και στην δεύτερη θέση στο σύνολο. Δεύτερος τερμάτισε ο Dungey δείχνοντας πιο μαχητικός από ότι στο πρώτο σκέλος ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Stroupe που σίγουρα κέρδισε και τις εντυπώσεις όταν πέρασε τον πέμπτο τελικά Metcalfe προς το τέλος του σκέλους, για την κατάκτηση του πρώτου αγώνα της καριέρας του. Η μέτρια εκκίνηση του νικητή του πρώτου σκέλους Lawrence σε συνδυασμό με μια πτώση του στον ένατο γύρο τον περιόρισαν στην πέμπτη θέση στο σκέλος και στην τρίτη θέση στο σύνολο με την καλύτερη επίδοση σε αυτό το σκέλος να κρίνει την ισοβαθμία του με τον Villopoto. Μετά από δύο κακές εκκινήσεις ο πρωταθλητής SX Ανατολής Trey Canard κατάφερε να περισώσει μια έκτη θέση σε αυτό το σκέλος.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 Jason D. Lawrence Yamaha YZ250F
2 Austin L. Stroupe Kawasaki KX250F
3 Brett Metcalfe Kawasaki KX250F
4 Ryan M. Dungey Suzuki RM-Z250
5 Ryan D. Villopotο Kawasaki KX250F
6 Matthew J. Lemoine Yamaha YZ250F
7 Jake T. Weimer Honda CRF250R
8 Nico A. Izzi Suzuki RM-Z250
9 Branden L. Jesseman Kawasaki KX250F
10 Kyle B. Cunningham Honda CRF250R

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1 Ryan D. Villopoto Kawasaki KX250F
2 Ryan M. Dungey Suzuki RM-Z250
3 Austin L. Stroupe Kawasaki KX250F
4 Brett Metcalfe Kawasaki KX250F
5 Jason D. Lawrence Yamaha YZ250F
6 Trey G. Canard Honda CRF250R
7 Jake T. Weimer Honda CRF250R
8 Broc Tickle Yamaha YZ250F
9 Matthew J. Lemoine Yamaha YZ250F
10 Jake Moss Yamaha YZ250F

Βαθμολογίες
Motocross Class
1 J. Stewart 50
2 M. Alessi 44
3 D. Millsaps 40
4 T. Ferry 36
5 I. Tedesco 30
6 M. Byrne 26
7 S. Hamblin 26
8 C. Cooper 22
9 N. Wey 22
10 J. Alessi 20

Lites Class
1 A. Stroupe 42
2 R. Villopoto 41
3 J. Lawrence 41
4 R. Dungey 40
5 B. Metcalfe 38
6 J. Weimer 28
7 M. Lemoine 27
8 T. Canard 22
9 K. Cunningham 21
10 T. Hahn 15

Επόμενος Αγώνας 01/06/08 Hangtown Sacramento CA.
Φωτογραφίες: SXGP (Chris Tedesco)