Πολιτιστικό Οδοιπορικό «Οι Δρόμοι της Ελιάς»

Είναι μια διαδρομή πολιτισμού και βιώσιμης ανάπτυξης, ειρήνης και διαλόγου μεταξύ των λαών της ελιάς που πραγματοποιείται από το 1999 στις μεσογειακές χώρες και την Ευρώπη με στόχο την προβολή του πολιτισμού της ελιάς και την ανάδειξη της διατροφικής αξίας των προϊόντων της για τον άνθρωπο. Κάθε χρόνο, επιλέγεται μια τιμώμενη ελαιοπαραγωγική περιοχή, όπου πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις με θεματικό άξονα την ελιά: Εκθέσεις Φωτογραφίας, Μουσικές εκδηλώσεις, Επιδείξεις τοπικής κουζίνας, Ημερίδες με θέμα την ελιά, κ.α. Οι διαδρομές και οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τον ομώνυμο Πολιτιστικό Οργανισμό και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς, τα Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια, Οργανισμούς κλπ. Οι «Δρόμοι της Ελιάς» έχουν αναγνωριστεί από την Unesco ως «2η Παγκόσμια Πολιτιστική Διαδρομή» (2003), από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως «Μεγάλη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή» (2005) και τελούν υπό την αιγίδα της FIM και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών και φορέων διεθνώς.

Στο πλαίσιο των «Δρόμων της Ελιάς», καθιερώθηκε από το 2004 η «ΕΛΑΙΟΔΡΟΜΙΑ», μια πρωτότυπη διαδρομή ανά τις ευρωπαϊκές χώρες, ένα είδος σύγχρονης σκυταλοδρομίας, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία φίλων και Λεσχών Μοτοσικλέτας και στόχο να γνωρίσει ο κόσμος της μοτοσικλέτας τα μηνύματα της ελιάς και τη μοναδικότητα των προϊόντων της και να δημιουργήσει στους μοτοσικλετιστές την επιθυμία να επισκεφθούν τις πατρίδες της ελιάς και να γίνουν φίλοι του μεσογειακού πολιτισμού και της μεσογειακής γαστρονομίας.

Το 2005, η «ΕΛΑΙΟΔΡΟΜΙΑ» θα γίνει στη Μεσσηνία, όπου θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μοτοσικλετιστών όπως γευσιγνωστικές εκδηλώσεις ελαιολάδου και άλλων παραδοσιακών προϊόντων, συναυλίες κλπ. (14-20 Ιουνίου 2005, Δημοτικό Camping Μεθώνης) Η Συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Τουριστικών Συναντήσεων της FIΜ με την ευκαιρία της προετοιμασίας της «ΕΛΑΙΟΔΡΟΜΙΑΣ» του 2008 που θα ξεκινήσει από την Καλαμάτα (όπου προγραμματίζεται να γίνει η Παγκόσμια Συνάντηση Μοτοσικλετιστών) και μέσω Αρχαίας Ολυμπίας θα κατευθυνθεί προς την Ασία για τη μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Φίλοι μοτοσικλετιστές,
Έφτασε η άνοιξη προκλητικά όμορφη και όλα πλέον δείχνουν καλοκαίρι και… Μεθώνη! Η Συνάντηση Μοτοσικλετιστών σε αυτή την πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη της Μεσσηνίας για την οποία σας μιλούσαμε σε προηγούμενη επιστολή μας είναι πλέον γεγονός και θα κρατήσει, όχι μόνο δύο αλλά πέντε ολόκληρες μέρες, από τις 14 έως τις 20 Ιουνίου 2005, για να έχουμε τον χρόνο να γνωριστούμε καλά, να σας χορτάσουμε και να απολαύσουμε μαζί όλες τις εκπλήξεις που ετοιμάζουμε για να σας καλωσορίσουμε στην περιοχή μας και να σας κάνουμε να την αγαπήσετε!

Συναυλίες Jazz, Swing, Bebop, Mainstream (δεκαετίες 30-50), Fussion – Latin (δεκαετίες 60-70), Blues-Funk?Rock, ελληνικό έντεχνο?λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι. Γουρουνοφαγίες, καρπουζοφαγίες, ψαροφαγίες. Νυχτερινά μπάνια στη θάλασσα, μικρές και μεγάλες εκδρομές σε γνωστές και άγνωστες γωνιές του νοτιότερου άκρου της Ελλάδας και πολλές άλλες εκπλήξεις, θα σας κάνουν να αποδράσετε από την καθημερινότητα με σημείο απογείωσης τον ελληνικό νότο και τη Μεθώνη!

Ελάτε να βρεθούμε, να διασκεδάσουμε και να ονειρευτούμε μαζί δρόμους και ταξίδια, ελάτε να σας μιλήσουμε για την «Ελαιοδρομία» του 2008 και τους «Δρόμους της Ελιάς» που θα ξεκινήσουν από τη Μεσσηνία και την Αρχαία Ολυμπία και θα κατευθυνθούν προς την Ασία για να συναντήσουν τους «Δρόμους του Μεταξιού» και να μεταφέρουν οδικώς την Ολυμπιακή Φλόγα στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Ελάτε, σας περιμένουμε όλους!

Με τους καλύτερους χαιρετισμούς,

Γιώργος Καραμπάτος
Εκτελεστικός Δ/ντής Πολιτιστικού Οργανισμού «Οι Δρόμοι της Ελιάς»
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και μοτοσικλετιστής

Τιμή συμμετοχής:
50 € (για οδηγούς μηχανής), 25 € (για τον συνεπιβάτη τους)
Στην τιμή περιλαμβάνεται: η είσοδος σε όλες τις μουσικές εκδηλώσεις, η κατανάλωση φαγητού στη γουρουνοφαγία, ψαροφαγία, καρπουζοφαγία, η διαμονή στο «Δημοτικό Κάμπινγκ Μεθώνης» με πρωινό του αγρότη της Μεσσηνίας.

Οργανωτές: Πολιτιστικός Οργανισμός «Οι Δρόμοι της Ελιάς»
Υπό την αιγίδα: Unesco, Συμβούλιο της Ευρώπης, FIM
Συνδιοργανωτές: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, ΤΕΔΚ Ν.Μεσσηνίας, Δήμος Μεθώνης, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ΕΛΠΑ, ΤΕΙ Καλαμάτας, Λέσχη Μοτοσικλετιστών Καλαμάτας.
Χορηγοί: KARELIAS, ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ, Superfast Ferries
Χορηγοί Επικοινωνίας: Περιοδικό ΜΟΤΟ, ΑΠΕ, IN GR,Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, Περιοδικά RETAIL BUSINESS / AD BUSINESS
Γραμματειακή υποστήριξη: Γραφείο Θεματικού Τουρισμού Μεσσηνίας «KCB»
Τηλέφωνα επικοινωνίας: (+30) 27210 62200, 62212
Fax: (+30) 27210 62229, 62212
Email: info@olivetreeroute.gr, cbkalamata@messinianchamber.gr, kalgiannios@olivetreeroute.gr