Στον πρώτο αγώνα Παγκ. Πρωτ. ΜΧ που πραγματοποιήθηκε στην Λετονία ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Antonio Cairoli κατάφερε να πάρει το τέταρτο του φετινό GP, επεκτείνοντας την βαθμολογική του διαφορά. Ο Rui Goncalves στην ΜΧ2 μοιράστηκε βαθμούς με τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Marvin Musquin αλλά πήρε το δεύτερο σκέλος που αυτόματα του χάρισε το τρίτο του φετινό αγώνα.

Κατηγορία ΜΧ1
Από πλευράς συναγωνισμού τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να εμποδίσει τον Antonio Cairoli να πάρει τον τίτλο, αφού ακόμα και σε μια μέτρια μέρα για αυτόν όπως στην Λετονία μπορεί και κερδίζει αγώνες. Ένα ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο Joshua Coppins ανακοίνωσε ότι διανύει την τελευταία σεζόν της καριέρας του, καθώς βλέπει ότι από εδώ και πέρα με τον Cairoli στην κατηγορία είναι δύσκολο να διεκδικήσει τον τίτλο στο μέλλον.

Από ότι φαίνεται ο Cairoli θα πάρει τον φετινό τίτλο πιο εύκολα από ότι κι ο ίδιος περίμενε

Στο πρώτο σκέλος στην Λετονία ο Cairoli δεν είχε καλή εκκίνηση, όπως στους περισσότερους φετινούς αγώνες, και από την δέκατη θέση έβλεπε μπροστά τον Max Nagl που πήρε την εκκίνηση να μάχεται με τον Ken deDycker για την πρώτη θέση. Ο deDycker κατάφερε να περάσει τον Nagl αλλά ο Γερμανός απάντησε άμεσα και μάλιστα κατάφερε να πάρει ανάσες στην πρώτη θέση μετά την πτώση του deDycker στον τρίτο γύρο. Με υπομονή από την δεύτερη θέση ο Clement Desalle διάβασε τις γραμμές του Nagl και στον ένατο γύρο είχε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν για να κάνει την επίθεση του και να πάρει την πρωτοπορία του σκέλους. Όμως ο Desalle θα έπρεπε να παλέψει σκληρά για την πρώτη θέση στους τελευταίους γύρους όταν στον τροχό του βρέθηκε ο Cairoli που τον πίεσε μέχρι και την καρό σημαία. Ο Desalle πήρε οριακά το σκέλος από τον δεύτερο Cairoli που δεν έδειχνε ικανοποιημένος καθώς είναι το δεύτερο σκέλος που δεν καταφέρνει να πάρει στην γραμμή, μετά το αντίστοιχο πρώτο σκέλος της Γερμανίας που είχε χάσει από τον Nagl που εδώ τερμάτισε άνετα τρίτος. Μετά τον Cairoli αυτός που έδωσε καλές μάχες και κατάφερε να αναρριχηθεί και να τερματίσει τέταρτος ήταν ο Joshua Coppins. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο ομόσταυλος του David Philippaerts ενώ την πρώτη φετινή της εξάδα πέτυχε η ΤΜ με την έκτη θέση του Aigar Leok. Η εκκίνηση και του δεύτερου σκέλους ήταν υπόθεση του Nagl όμως ο Desalle ήξερε πως είναι κοντά στην κατάκτηση του πρώτου GP της καριέρας του και δεν θα άφηνε κανένα να του το στερήσει. Πέρασε στον δεύτερο γύρο τον Nagl και δίνοντας τον δικό του ρυθμό στον αγώνα και απομακρύνθηκε από τους υπόλοιπους. Μετά τα μισά του σκέλους όμως ο Cairoli είχε βρεθεί από την έβδομη θέση στην δεύτερη και πλησίαζε γρήγορα τον πρωτοπόρο. Σχεδόν αμαχητί ο Desalle έχασε την πρώτη θέση από τον Ιταλό και από εκεί και μετά ο κουρασμένος Desalle έχασε το κίνητρό του να προσπαθεί και έχασε και άλλες θέσεις. Ο Cairoli από την μεριά του οδήγησε άνετα στην πρώτη θέση, πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού και έγραψε ιστορία κερδίζοντας το πρώτο GP της Λετονίας. Εξαιρετικός και σε αυτό το σκέλος ο Coppins που στους τελευταίους γύρους κατάφερε να περάσει τον deDycker και να πάρει την δεύτερη θέση στο σκέλος αλλά και στο σύνολο. Αν και ο deDycker κρατήθηκε στην δεύτερη θέση για πολλούς γύρους αποκρούοντας πολλές επιθέσεις ωστόσο στο τέλος έμεινε τρίτος. Εκμεταλλευόμενος την καλή του εκκίνηση και στο δεύτερο σκέλος ο Tanel Leok δεν έκανε αυτήν την φορά λάθη και πήρε την τέταρτη θέση μπροστά από τον πέμπτο τελικά Desalle που συμπλήρωσε το βάθρο. Την εξάδα έκλεισε ο Nagl που και αυτός έδειχνε κουρασμένος σε αυτό το σκέλος αλλά στην Λετονία ο Γερμανός πέρασε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας και αυτό όπως και να έχει είναι εν επί πλέον κίνητρο για την συνέχεια του πρωταθλήματος.

Αποτελέσματα Kegums, πρώτου σκέλους κατηγορίας ΜΧ1
1 Desalle, Clement Honda
2 Cairoli, Antonio Yamaha
3 Nagl, Maximilian KTM
4 Coppins, Joshua Yamaha
5 Philippaerts, David Yamaha
6 Leok, Aigar TM
7 de Dycker, Ken Suzuki
8 Aranda, Gregory Kawasaki
9 Swanepoel, Gareth Kawasaki
10 Campano, Carlos Yamaha

A.Cairoli, J. Coppins και C.Desalle οι
νικητές της ΜΧ1

Αποτελέσματα Kegums, δεύτερου σκέλους κατηγορίας ΜΧ1
1 Cairoli, Antonio Yamaha
2 Coppins, Joshua Yamaha
3 de Dycker, Ken Suzuki
4 Leok, Tanel Yamaha
5 Desalle, Clement Honda
6 Nagl, Maximilian KTM
7 Philippaerts, David Yamaha
8 Leok, Aigar TM
9 Priem, Manuel Aprilia
10 Campano, Carlos Yamaha

Όταν έχει κέφια ο Goncalves η νίκη δεν είναι ποτέ μακριά του

Κατηγορία ΜΧ2
Τα πράγματα φαίνεται να ξεκαθαρίζουν σιγά σιγά και στην ΜΧ2 για την υπόθεση τίτλος με τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Marvin Musquin να πετυχαίνει σε κάθε αγώνα μια θέση στο βάθρο διεκδικώντας πάντα την πρώτη θέση κάτι που σημαίνει τρομερή αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις ικανότητες του. Μπορεί στην Γερμανία να πλήρωσε το λάθος του στο πρώτο σκέλος χάνοντας την πρώτη θέση στο GP, στην Λετονία όμως η παλιά καραβάνα της κατηγορίας Rui Goncalves κέρδισε τον Musquin στην στρατηγική. Η εκκίνηση του πρώτου σκέλους έφερε τον Goncalves να στρίβει πρώτος όμως ο Musquin του πήρε την πρωτοπορία αμέσως και οδήγησε τον αγώνα στην πρώτη θέση από την αρχή μέχρι και τον τερματισμό. Τα πράγματα όμως πίσω του δεν ήταν τόσο σταθερά. Ο Goncalves άρχισε να χάνει θέσεις με τον Ken Roczen πρώτο και καλύτερο να τον περνά και να σταθεροποιείται στην δεύτερη θέση. Στην μάχη της τρίτης θέσης σύντομα ενεπλάκησαν οι Steven Frossard και Joel Roelants, όμως στους τελευταίους γύρους ο Goncalves έκανε ένα ντεμαράζ πέρασε τον Frossard ένα γύρο πριν τον τερματισμό και κατάφερε λίγο πριν την καρό σημαία να πάρει και την δεύτερη θέση από τον τρίτο τελικά Roczen. Τέταρτος τερμάτισε ο Frossard με πέμπτο τον Gautier Paulin που για άλλο ένα σκέλος δεν είχε καλή εκκίνηση και έμεινε από νωρίς πίσω από την πρώτη τριάδα. Κάνοντας πολλά λάθη στο τέλος του σκέλους ο Roelands τερμάτισε στην έκτη θέση. Αντίστροφα από το πρώτο σκέλος εξελίχθησαν τα πράγματα στο δεύτερο σκέλος με τον Musquin να παίρνει την εκκίνηση και τον Goncalves να κλέβει νωρίς την πρωτοπορία και να οδηγεί τον αγώνα. Ο Musquin όμως δεν έμπλεξε σε μάχες με τις πίσω θέσεις αλλά πίεσε όσο μπορούσε τον πρωτοπόρο μέχρι που έμεινε από δυνάμεις και αρκέστηκε στην δεύτερη θέση σε σκέλος και σύνολο. Ρίχνοντας το βάρος της στρατηγικής του στο δεύτερο σκέλος ο Goncalves κατάφερε να πάρει άνετα το δεύτερο σκέλος κερδίζοντας το τρίτο του φετινό GP. Βελτιώνοντας την εκκίνηση του ο Paulin, σε αυτό το σκέλος οδήγησε τρίτος από την αρχή μέχρι και το τέλος καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στο βάθρο. Δυνατό αγώνα έκανε και ο David Guarnery για την τέταρτη θέση κερδίζοντας μάχες, στην αρχή με τον Frossard και μετέπειτα με τον πέμπτο τελικά Roczen. Και σε αυτό το σκέλος την εξάδα έκλεισε ο Roelants.

Αποτελέσματα Kegums, πρώτου σκέλους κατηγορίας ΜΧ2
1 Musquin, Marvin KTM
2 Goncalves, Rui KTM
3 Roczen, Ken     Suzuki
4 Frossard, Steven Kawasaki
5 Paulin, Gautier Kawasaki
6 Roelants, Joel KTM
7 Guarneri, Davide Yamaha
8 Verbruggen, Dennis    Honda
9 Monni, Manuel Yamaha
10 Bobryshev, Evgeny Yamaha

R.Goncalves, M.Musquin και G. Paulin το
βάθρο της ΜΧ2

Αποτελέσματα Kegums, δεύτερου σκέλους κατηγορίας ΜΧ2
1 Goncalves, Rui KTM
2 Musquin, Marvin KTM
3 Paulin, Gautier Kawasaki
4 Guarneri, Davide Yamaha
5 Roczen, Ken     Suzuki
6 Roelants, Joel KTM
7 Verbruggen, Dennis    Honda
8 Schiffer, Marcus KTM
9 Bobryshev, Evgeny Yamaha
10 Butron Oliva, Jose Antonio Suzuki

Ο Paulin κρατάει ακόμα την δεύτερη
θέση στην βαθμολογία

Βαθμολογίες
Κατηγορία ΜΧ1

1 Cairoli, A. 385
2 Nagl, M. 328
3 Philippaerts, D. 327
4 Coppins, J. 314
5 Desalle, C. 309
6 de Dycker, Ken 298
7 Leok, Tanel 270
8 Barragan, J. 215
9 Leok, Aigar 167
10 Swanepoel, G. 151

Πιθανότατα είναι η τελευταία αγωνιστική
χρονιά του Coppins

Κατηγορία ΜΧ2
1 Musquin, M.    371
2 Paulin, G. 322
3 Goncalves, Rui 301
4 Guarneri, D. 296
5 Frossard, S. 264
6 Roczen, Ken    200
7 Aubin, Nicolas 197
8 Boog, Xavier 197
9 Monni, Manuel 165
10 van Horebeek, J. 157

A.Cairoli, D.Philippaerts και D.Guarnery
παρουσίασαν την φενέλα της Ιταλίας
για το MXDN

Κατασκευαστών MX1
1 Yamaha 446
2 KTM     388
3 Honda 344
4 Suzuki 313
5 Kawasaki 197
6 TM 167
7 Aprilia 141
8 CCM     99
9 Husaberg 0
10 Husqvarna    0

Κατασκευαστών MX2

1 KTM     420
2 Kawasaki 385
3 Yamaha 344
4 Suzuki 306
5 Honda 257
6 TM 9

Επόμενος αγώνας 04-05/07/2009 Uddevalla, Σουηδία.
Φωτογραφίες: motocrossmx1.com, yamaha-racing, ΚΤΜ images(R.Archer)