Το πρώτο Enduro Festival στην Ζήρεια στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2010 πέρασε στην ιστορία και όσοι πιστοί ανέβηκαν να οδηγήσουν, να περπατήσουν στο πολύχρωμο χώρο του παρκινγκ  με τις τέντες των εταιριών και επιχειρήσεων με αξεσουάρ και περιηγήθηκαν στην γύρο περιοχή, έφυγαν με το χαμόγελο στα ύψη. Μια εντυπωσιακή συγκέντρωση που έλειπε από τον χώρο και που έδωσε την δυνατότητα να συλλέξεις τα πλην και συν του κάθε δίτροχου μοντέλου, με τις συζητήσεις να ανάβουν σε κάθε πηγαδάκι που σχηματιζόταν σε κάθε σημείο τις περιοχής. Μεγάλος αριθμός, παρά το Σαββατιάτικο εντουράδικο καιρό, επισκέφτηκε το Enduro Festival, με την εικόνα του καιρού να αλλάζει την Κυριακή και ακτίνες του ήλιου να δίνουν χρώμα στην περιοχή.

Πολλοί επέλεξαν την υπαίθρια διαμονή με σκηνή ή με αυτοκινούμενο και δημιουργήθηκε έτσι ένα μικρό «χωμάτινο» χωριό. Μουσική λαλούσε από τα εξωτερικά ηχεία  του Σαλέ καθόλου την διάρκεια της παραμονής μας, δημιουργώντας ζεστή ατμόσφαιρα ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Παράλληλα με το Enduro Festival, οργανώθηκε και ο νυχτερινός αγώνας τρεξίματος 15 χιλιομέτρων, με εκκίνηση στις επτά το βράδυ του Σαββάτου. Εντυπωσιακό το θέαμα να βλέπεις μέσα στο σκοτάδι τους φακούς των αθλητών που ανηφόριζαν την πλαγιά για τον τερματισμό στο Σαλέ με τον πρώτο να φτάνει μετά από 1ώρα 40 λεπτά περίπου.

Ένα μεγάλο μπράβο στον δημιουργό Δημήτρη Χελιώτη, την βοήθεια της Λέσχης Ξυλοκάστρου, του Αθλητικού κέντρου Ζήρειας, τον Δήμο Ξυλοκάστρου και όλων των εταιριών και επιχειρήσεων που παραβρέθηκαν για αυτό το μοναδικό γεγονός, ελπίζοντας να είναι η αρχή για μια ετήσια συνάντηση  enduro και quad.