Στον πρόσφατο αγώνα  που πραγματοποιήθηκε στο Σέσκλο του Βόλου, ο πρόεδρος της ΟΜΕ Νίκος Δαμουλάκης, έκανε μια ασυνήθιστη ανακοίνωση στους οδηγούς, λίγο πριν πέσει η μπάρα των πρώτων σκελών. Προέτρεψε τους αγωνιζόμενους να μην αγοράζουν και να μην διαβάζουν όλα τα μέσα του ειδικού τύπου, που δεν αναφέρουν όλους τους αγώνες της ΟΜΕ.

Αυτή η ανακοίνωση αφορούσε και το enduro.gr, και όπως είναι λογικό δεν θα μπορούσα να το αφήσω ασχολίαστο. Γνωρίζω ότι τα διοικητικά και τα οργανωτικά των αγώνων, λίγο αφορούν τον αγωνιζόμενο και το θεατή, τους κουράζουν κείμενα σαν κι αυτό που θα ακολουθήσει. Προκαταβολικά λυπάμαι για την εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένοι άνθρωποι του χώρου και για την όποια αρνητική εικόνα σχηματίζεται για τους αγώνες μοτοσικλέτας, δυστυχώς όμως εξάντλησαν την ανοχή μου. Για εμένα προσωπικά είναι θέμα αξιοπρέπειας να ειπωθούν τα παρακάτω καθώς δεν σηκώνω απειλές ενώ παράλληλα η αχαριστία ορισμένων ανθρώπων θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Η απειλή του Νίκου Δαμουλάκη
Στα πρώτα σκέλη στην μπάρα της εκκίνησης και λίγο πριν οι αναβάτες βάλουν μπροστά του κινητήρες τους, ο Νίκος Δαμουλάκης αφού ευχαρίστησε τους οδηγούς για την παρουσία τους, ανακοίνωσε ότι η ΟΜΕ θα είναι αμείλικτη στα ΜΜΕ του ειδικού τύπου που δεν προβάλουν τους αγώνες της. Δήλωσε πως δίνει μια μικρή διορία στον παρόντα αγώνα και στον πρώτο αγώνα τους πρωταθλήματος ΟΜΕ στην Πάτρα να προβάλλουν τους αγώνες της, αλλιώς κάλεσε όλους τους αγωνιζόμενους να μην αγοράζουν (περιοδικό τύπο) και να μην διαβάζουν (ηλεκτρονικό τύπο) όσους δεν συμμορφωθούν. Η κίνηση αυτή του προέδρου της ΟΜΕ σε πρώτη φάση έμοιαζε με πολιτική ομιλία παρακρατικής οργάνωσης. Γιατί όλα αυτά έπρεπε να ανακοινωθούν στον χώρο της εκκίνησης του αγώνα, μακριά από όλους τους υπόλοιπους και γιατί δεν είχε αποστείλει πρώτα, δελτίο τύπου ή ανακοίνωση στους άμεσα ενδιαφερόμενους, ώστε να νοιώσουν την “απειλή” και να τους δοθεί η ευκαιρία να έρθουν στον αγώνα του Βόλου;

Αντέχει άραγε την δημοσιότητα η ΟΜΕ;
Στην πρόσφατη συγκέντρωση στα γραφεία της Intersalonika για τους μόνους αγώνες που είχε να υπερηφανευτεί η ΟΜΕ, ήταν το κύπελλο βορείου Ελλάδος και ο τελευταίος αγώνας πρωταθλήματος στην Πάτρα. Η επιτυχία του κυπέλλου βορείου Ελλάδος είναι εδώ και χρόνια προσωπικό αποτέλεσμα του Κου Γάτση ανεξάρτητα ΟΜΕ ή ΕΛΠΑ, όσο για τον αγώνα στην Πάτρα ήταν πράγματι πολύ καλός αλλά ήταν και αυτός ήταν και ο μόνος. Για τους υπόλοιπους αγώνες παραδέχτηκαν ότι κινήθηκαν στην μετριότητα ενώ παράλληλα ζήτησαν συγνώμη για τους κακούς αγώνες που διοργάνωσαν (προς τιμήν τους). Όλα αυτά ειπώθηκαν από τους ανθρώπους της ΟΜΕ χωρίς να υπάρχουν και πολλές δημοσιογραφικές μαρτυρίες στους αγώνες τους. Αντίθετα όλα τα φώτα της δημοσιότητας πέρσι, είχαν πέσει στους αγώνες της ΕΛΠΑ σε motocross, enduro και supermoto, όπου δέχτηκε σκληρή κριτική για τα λάθη και τις παραλήψεις της, καθ’ όλη την χρονιά.  Άραγε ο Νίκος Δαμουλάκης αντέχει στην κριτική, στα λάθη που παρουσιάζουν οι αγώνες του κι όταν όλα τα φώτα της δημοσιότητας πέσουν επάνω του, πόσες φορές θα μπορεί να χρησιμοποιεί την δικαιολογία ότι το enduro.gr και το κάθε enduro.gr εξυπηρετεί συμφέροντα όταν τα αναφέρει, αποφεύγοντας έτσι να απαντήσει επί της ουσίας; Σοβαρές παραλείψεις υπάρχουν όπως υπήρχαν και στον πρόσφατο αγώνα του Βόλου, άσχετα αν στο πρόσφατο κείμενο του αγώνα ακολούθησα την γραμμή της καλής γενικής εντύπωσης που αποκομίστηκε. Τι έχει να πει για παράδειγμα ο Νίκος Δαμουλάκης για τις ημερήσιες license που έκδιδε η ΟΜΕ, χωρίς να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι ούτε ιατρικές βεβαιώσεις αλλά ούτε και την license της ΕΛΠΑ που τουλάχιστον πιστοποιούσαν ότι ο οδηγός έχει περάσει ιατρικές εξετάσεις; Εγώ αν και είχα μαζί μου και ιατρικές εξετάσεις και την license της ΕΛΠΑ, δεν μου ζητήθηκαν ποτέ στον χώρο του τεχνικού ελέγχου. Στην περίπου μια ώρα που παρευρέθηκα εκεί, δεν είδα κανέναν αγωνιζόμενο κάτοχο ημερήσιας license να προσκομίζει ιατρικές εξετάσεις και παρευρέθηκα μια ώρα στον τεχνικό έλεγχο, γιατί τόσος ήταν ο μέσος χρόνος αναμονής σχεδόν για όλους τους αγωνιζόμενους(!).

Εξυπηρετούμε συμφέροντα που δεν δώσατε στους αγωνιζόμενους το πρόγραμμα και τις συμμετοχές του αγώνα;

Εξυπηρετούμε συμφέροντα όταν στους κεντρικούς δρόμους στην πόλη του Βόλου υπήρχαν μόνο τρεις αφίσες, που ανέφεραν “πρωτάθλημα κυπέλλου βορείου Ελλάδος”; Ή πρωτάθλημα θα είναι ή κύπελλο και τα δύο μαζί δεν γίνεται. Αφίσες δεν υπήρχαν ούτε σε κεντρικά καταστήματα μοτοσικλετών, αλλά μάλλον και οι καταστηματάρχες του Βόλου εξυπηρετούν συμφέροντα για εσάς.

Η ίδια η ΟΜΕ δεν προβάλει τους αγώνες της
Ξέχασε ο Νίκος Δαμουλάκης την εποχή που το enduro.gr κυνηγούσε τους ανθρώπους της ΟΜΕ να μας αποστείλουν αφίσες του αγώνα, ειδικούς κανονισμούς και αποτελέσματα ώστε να δημοσιευτούν στις σελίδες μας. Ξέχασε και το γεγονός ότι το όλο το enduro.gr πέρασε ώρες στους υπολογιστές του να περνάει αποτελέσματα των αγώνων της ΟΜΕ που μας είχαν σταλεί με fax, και όλα αυτά χωρίς να σας ζητήσουμε ποτέ δραχμή ούτε cent καθώς εργαζόμασταν και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για το καλό των ελληνικών αγώνων και των ελλήνων αγωνιζομένων. Ξέχασε επίσης ότι η ΟΜΕ έχει δικό της site στο internet www.ome-gr.com που δεν αναφέρει ούτε τις ανακοινώσεις και τους ειδικούς κανονισμούς αλλά ούτε και τα αποτελέσματα του εκάστοτε αγώνα. Παρόλα αυτά έχετε την απαίτηση οι άλλοι να τους προβάλουν την στιγμή που οι ίδιοι αδιαφορείτε. Ακόμα και στις λιγοστές πρόσφατες αφίσες του αγώνα του Βόλου, ξεχάσατε να βάλετε το σήμα της ΟΜΕ και να προβάλετε την ομοσπονδία σας, όπως ξεχάσατε να προβάλετε γενικότερα τον αγώνα αφού πολλοί κάτοικοι όπως και πολλοί συγγενείς μου στον Βόλο, δεν είχαν ακούσει τίποτα (ανακοίνωση του αγώνα με δημοσίευση του ειδικού κανονισμού υπήρχε μόνο στο enduro.gr).

Σοβαροφάνεια ναι, σοβαρότητα όχι!
Στην προσπάθεια του enduro.gr αλλά και την δική μου να προβάλουμε την ομοσπονδία σας, στην δεύτερη σας επίσημη παρουσία σας σε αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Holiday Inn (θεωρούμε πρώτη επίσημη την παρουσία σας σε έκθεση στο Ζάππειο), σας ζητήσαμε να μας δώσετε τους γενικούς και τεχνικούς κανονισμούς διεξαγωγής των πρωταθλημάτων σας τουλάχιστον για τους αγώνες motocross. Πρόσφατα σας ζητήθηκαν τα ίδια και από το προεδρείο του ΑΣΟΑΜ, αλλά τόσο εμείς όσο και αυτοί, δεν το έχουν δει. Φτάνει λοιπόν κάποιος εύκολα στο συμπέρασμα, ή ότι κανονισμοί δεν υπάρχουν, ή ότι ντρέπεστε να τους δείξετε Είτε έτσι είτε αλλιώς χωρίς αυτούς, οι αγώνες σας γίνονται στην τύχη βασισμένοι μόνο στην γενικότητα του εκάστοτε ειδικού κανονισμού, στην εμπειρία ορισμένων στελεχών σας και στην εμπειρία των ελλήνων αγωνιζομένων. Προαναγγέλλεται εδώ και τρία χρόνια αγώνες και πρωταθλήματα που δεν μπορείτε να φέρεται εις πέρας. Δεσμεύεστε δημόσια ότι οι ημερομηνίες των φετινών αγώνων έχουν “κλειδώσει” και δεν θα γίνει καμία αλλαγή, είκοσι μέρες αργότερα παρουσιάζεται αλλαγές ισχυριζόμενοι ανυπόστατες προφάσεις. Δηλώνεται δημόσια ότι δεν θα διεξάγεται αγώνες supermoto φέτος, για να μην χαλάσετε τις φιλικές σας σχέσεις με τον κ.Παναγιώτη Σιδέρη! Διεκδικείτε την αναγνώριση της ομοσπονδία σας πραγματοποιώντας μόνο πανελλήνιους αγώνες motocross αδιαφορώντας για τις άλλες μορφές αγωνιστικής μοτοσικλέτας. Δηλώνεται δημόσια ότι είστε ανοιχτοί σε ενδεχόμενη συνεργασία με την ΕΛΠΑ, δηλαδή να συνεργαστείτε με αυτούς που όπως έχετε δηλώσει πάλι δημόσια, έχουν φέρει τους αγώνες εκεί που δεν πάει άλλο. Ακολουθείτε και εφαρμόζεται φασιστικές αντιλήψεις του τύπου, όσοι δεν είναι με εμάς είναι εναντίον μας, με αποτέλεσμα να επιφέρεται το διχασμό στους αγωνιζόμενους. Αλήθεια, με αυτές τις αντιλήψεις θέλετε να ηγηθείτε του αθλήματος; Λυπάμαι αλλά όλα αυτά δεν είναι καθόλου σοβαρά και όσες επιβλητικές και σοβαροφανής συναντήσεις διεξάγεται σε πολυτελή ξενοδοχεία και αίθουσες μεγάλων εταιριών, η ουσία δεν αλλάζει. Παράλληλα η μη σοβαρή στάση σας κύριε Δαμουλάκη προσβάλει τα στελέχη της ΟΜΕ που έχουν υπηρετήσει ευπρεπώς τους αγώνες μοτοσικλέτας πολλά χρόνια πριν εσείς και εγώ εμφανιστούμε σε αυτούς.

Η θετική μας στάση
Από την ημέρα που ανακοινώσατε την ίδρυση της ΟΜΕ, ήμουνα από τους πρώτους δημοσιογράφους που μίλησα μαζί σας εκείνη την βροχερή ημέρα στο Ζάππειο. Ήσασταν άνθρωποι που θέλατε να κάνετε αγώνες μοτοσικλέτας, όπου ήταν το αντικείμενο τόσο το δικό μου όσο και του enduro.gr. Όπως σας είχαμε πει και τότε είμαστε με όλους αυτούς που διεξάγουν και προάγουν τους αγώνες μοτοσικλέτας. Ήρθαμε στους αγώνες σας, τους προβάλαμε, προσωπικά συμμετείχα σε αυτούς, πλήρωσα συμμετοχή και στον βαθμό που μπορούσαμε σας ενισχύσαμε και εξακολουθούμε να το κάνουμε. Η ΟΜΕ δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα για να ανταποδώσει έστω και στο ελάχιστο όσα έχουμε κάνει εμείς για αυτήν. Αντίθετα, επειδή γράφαμε την αλήθεια για τους αγώνες της, αντί να κοιτάξει να τους βελτιώσει προτίμησε την εύκολη λύση δημιουργώντας σενάρια εναντίον μας. Παρόλα αυτά εμείς παραμένουμε στην αρχική μας στάση βλέποντας θετικά το γεγονός ότι διεξάγετε αγώνες όπου μπορούν οι αγωνιζόμενοι να δραστηριοποιηθούν και να κινηθεί γενικότερα η αγορά του χώρου. Είναι θετικό ως έχει και δεν πάει παραπέρα. Η ΟΜΕ δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τους αγώνες μοτοσικλέτας ως αρχή του σπορ, γιατί όσα λεφτά και να δώσει ο Νίκος Δαμουλάκης αν δεν φτιάξει πρώτα γερά θεμέλια κανονισμών λειτουργίας, δεν δραστηριοποιηθεί σε όλες της μορφές αγωνιστικής μοτοσικλέτας και δεν αποκτήσει σοβαρό και ισχυρό λόγο, θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

Τα παραπάνω δεν γράφτηκαν γιατί φοβήθηκα τις απειλές του Νίκου Δαμουλάκη. Σας αναφέρω προκαταβολικά ότι δεν θα είμαι στον αγώνα της Πάτρας όπως και κανένας από τους συνεργάτες μου, όχι γιατί μας ενόχλησαν τα λεγόμενα του προέδρου της ΟΜΕ, αλλά γιατί πολύ απλά, συμπίπτουν άλλοι αγώνες που είναι μέσα στο πρόγραμμα μας (εμείς τηρούμε το πρόγραμμα μας σε αντίθεση με πολλούς άλλους). Άλλωστε για να καταλάβετε το γελοίο του πράγματος, αν οι αγωνιζόμενοι δεν επισκεφτούν την σελίδα μας όπως τους προτρέπει ο Νίκος Δαμουλάκης, δεν μπορούν να μάθουν σχεδόν από πουθενά αλλού πληροφορίες για τους αγώνες της ΟΜΕ, γιατί πολύ απλά δεν δημοσιεύονται πουθενά αλλού (πάρτε για παράδειγμα τον τελευταίο αγώνα στον Βόλο και μην ξεχνάτε ότι δημοσιεύονται δωρεάν).

Τα παραπάνω λοιπόν γράφτηκαν γιατί έπρεπε να απαντήσω στις απειλές του Νίκου Δαμουλάκη, γιατί έπρεπε να εξηγήσουμε ορισμένα θέματα στους αγωνιζόμενους που τις άκουσαν στον αγώνα του Βόλου. Γιατί πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι γνωρίζω και θυμάμαι πράγματα και καταστάσεις άσχετα αν τα προσπερνάω χωρίς να μεροληπτώ, για να μην χαλάσω το κλίμα των αγώνων μοτοσικλέτας.