Συνεχίζοντας με την εισαγωγή των αγώνων Dakar Series με την ονομασία Central European Rally νωρίτερα τη χρονιά, οι οποίοι δημιουργήθηκαν μετά την ακύρωση του αγώνα rally Dakar τον Ιανουάριο, οι αναβάτες ήταν ανυπόμονοι να δοκιμάσουν έναν αγώνα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Πορτογαλλική ενδοχώρα.

Η διαδρομή μετέφερε τους αγωνιζόμενους βόρεια της Λισσαβόνας στο Castelo Branco στη νότια πλευρά της χώρας στη Samora Correia μέχρι τον τερματισμό στο Portimao. Το Pax Rally στην Πορτογαλλία ήταν μια ευκαιρία για τους αγωνιζόμενους να ανεβάσουν ρυθμό εν’ όψη του rally Dakar που πραγματοποιείται στην Νότια Αμερική τον Ιανουάριο 2009.

Στην κατηγορία μοτοσυκλετών ο τοπικός Ruben Faria (Honda CRF 450) επιβεβαίωσε την καλή του φόρμα σε όλο τον αγώνα κερδίζοντας τους «γίγαντες» του Αυστριακού εργοστασίου KTM Cyril Despres (KTM LC4 690 Rally) και Marc Coma (KTM LC4 690 Rally), που τερμάτισαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Αυτή ήταν μια κυρίαρχη επικράτηση του Πορτογάλλου Faria που μπήκε μπροστά στην κατάταξη από την πρώτη ημέρα χωρίς να κοιτάξει ποτέ πίσω του. Στο τέλος των πέντε ημερών είχε αφήσει 6 και 7 λεπτά πίσω του τους δυο μεγάλους αντιπάλους του Despres και Coma. Στην κατηγορία quad νικητής ήταν ο Πορτογάλλος Luis Engeitado (Suzuki), που χωρίς να είναι ανάμεσα στα φαβορί του αγώνα κέρδισε μπροστά από τους Hubert Deltrieu (Polaris) και Rui Mendes (Suzuki).

Από τα παράξενα του αγώνα ο Ισπανός Gerald Farres τερμάτισε το ISDE στην Ελλάδα το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου και την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου ξεκινούσε την πρώτη ημέρα του πενθήμερου Pax Rally στην Πορτογαλλία. O Farres τερμάτισε στην όγδοη θέση.

Φωτογραφίες: Pax Rally