ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Α.ΜΟΤ.Ο.Ε.

2008 BMU EASTERN EUROPE CHAMPIONSHIP – ENDURO
2ος Γύρος
Βουλγαρία, Sevlievo, 9-10 Αυγούστου 2008

Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΜΟΤ.Ο.Ε. ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΩΝΑ

Στην γειτονική Βουλγαρία πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η πρώτη αποστολή της Αθλητικής ΜΟΤ.Ο.Ε. σε διεθνή αγώνα. Επτά αθλητές των σωματείων Ε-75, ΛΕ.ΜΟ.Β., Μ.Ο.Γ. και Μ.Ο.Θ. συμμετείχαν, με αθλητικά δελτία της Αθλητικής ΜΟΤ.Ο.Ε., στον 2ο αγώνα για το Πρωτάθλημα Enduro Ανατολικής Ευρώπης που έγινε στην περιοχή του Sevlievo της Βουλγαρίας. Στον αγώνα συμμετείχαν και δύο ομάδες της Αθλητικής ΜΟΤ.Ο.Ε.

Οι αθλητές που συμμετείχαν στον αγώνα ήταν:
Α.Α. Νο Επώνυμο Όνομα Αθλ. Σωματείο Μοτοσυκλέτα Κατηγορία
1. 642 Καδόγλου Παναγιώτης ΛΕ.ΜΟ.Β. Husqvarna 510 Ε3
2. 652 Καλοχωρίδης Βασίλειος Μ.Ο.Θ. Husqvarna 250 Ε1
3. 634 Κολιγλιάτης Γιάννης Ε-75 KTM 450 Ε2
4. 653 Νταλιμπίρας Γιώργος ΛΕ.ΜΟ.Β. Husqvarna 450 Ε2
5. 681 Σιαφαρίκας Βασίλης Μ.Ο.Γ. Honda CRF 250 Ε1
6. 645 Στάθης Δημήτρης Μ.Ο.Θ.
7. 613 Φίλογλου Παντελής Μ.Ο.Θ. Husqvarna 125 Ε1

Οι ομάδες της Αθλητικής ΜΟΤ.Ο.Ε. που συμμετείχαν ήταν:
Α.ΜΟΤ.Ο.Ε 1
Α.Α. Επώνυμο Όνομα Αθλ. Σωματείο Μοτοσυκλέτα Κατηγορία
1. Καδόγλου Παναγιώτης ΛΕ.ΜΟ.Β. Husqvarna 510 Ε3
2. Σιαφαρίκας Βασίλης Μ.Ο.Γ. Honda CRF 250 Ε1
3. Φίλογλου Παντελής Μ.Ο.Θ. Husqvarna 125 Ε1

Α.ΜΟΤ.Ο.Ε 2
Α.Α. Επώνυμο Όνομα Αθλ. Σωματείο Μοτοσυκλέτα Κατηγορία
1. Καλοχωρίδης Βασίλειος Μ.Ο.Θ. Husqvarna 250 Ε1
2. Κολιγιάτης Γιάννης Ε-75 KTM 450 Ε2
3. Νταλιμπίρας Γιώργος ΛΕ.ΜΟ.Β. Husqvarna 450 Ε2

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Sevlievo το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Αυγούστου 2008. Η περιοχή έχει πολλούς λόφους, ποτάμια και δάση που την κάνουν ιδανική για αγώνες enduro. Το συνολικό μήκος του αγώνα την πρώτη ημέρα ήταν 132 χιλ. (33 χιλ. ο κύκλος που γινόταν τέσσερις φορές) και 99 χιλ. την δεύτερη ημέρα (τρεις κύκλοι). Υπήρχαν δύο ειδικές διαδρομές: Η πρώτη μήκους 2 χιλ., (Extreme Test + MX), ξεκινούσε με τεχνητά εμπόδια (πέτρες, κορμούς και λάστιχα αυτοκινήτων) και συνέχιζε στην πίστα ΜΧ του Sevlievo. Το Extreme κομμάτι της ΕΔ ήταν ο χώρος εκκίνησης της πίστας και το υπόλοιπο σχεδόν όλη η πίστα Moto Cross που θεωρείται από τις καλύτερες του κόσμου και είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Η δεύτερη ειδική διαδρομή ήταν Cross Country και είχε μήκος 8 χιλ. Ξεκινούσε από χωματόδρομο, διέσχιζε ποτάμια, λιβάδια, μονοπάτι σε δάσος και η σήμανσή της ήταν με σήματα απλής διαδρομής enduro.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Βασίλης Σιαφαρίκας του Μ.Ο.Γ. που νίκησε στις 11 από τις 12 ειδικές διαδρομές του αγώνα (μια πτώση στην ΜΧ ειδική του στέρησε το 12 στα 12). Δεύτερος ο πολύ καλός Ρουμάνος Emanuel Gyenes. Από τους υπόλοιπους Έλληνες ο Παντελής Φίλογλου του Μ.Ο.Θ., (που αγωνίζονταν με πυρετό), πήρε την τρίτη και την δεύτερη θέση στην Ε1 την πρώτη και την δεύτερη ημέρα αντίστοιχα. Πολύ καλά πήγε ο Γιώργος Νταλιμπίρας της ΛΕ.ΜΟ.Β. τερματίζοντας τρίτος και τις δύο ημέρες στην Ε2. Άτυχος ο Πάνος Καδόγλου της ΛΕ.ΜΟ.Β. που χτύπησε την πρώτη ημέρα στον ώμο και φαινόταν ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην Ε3. Καλές εμφανίσεις των Βασίλη Καλοχωρίδη, Δημήτρη Στάθη του Μ.Ο.Θ. και του Γιάννη Κολιγιάτη του Ε75.

Στις ομάδες ο τραυματισμός του Πάνου Καδόγλου στέρησε την πρωτιά στην ομάδα της Αθλητικής ΜΟΤ.Ο.Ε. που τερμάτισε δεύτερη με πρώτη την ομάδα της Ρουμανίας και τρίτη την Βουλγαρία.

Ο παραπάνω αγώνας έδειξε ότι στην Ελλάδα, παρά τα τόσα προβλήματα και τις περιπέτειες που έχει ο χώρος της αθλητικής μοτοσυκλέτας εδώ και πολλά χρόνια, στο enduro, τουλάχιστον, είναι σε αρκετά καλό επίπεδο. Ο αγώνας στο Sevlievo ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας που διοργάνωσε η BFM και η απειρία οδήγησε σε κάποια λάθη. Στην ίδια κατάσταση, αν και ίσως λίγο καλύτερα, είναι και οι Ρουμάνοι. Μετά από συζήτηση με τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών φάνηκε ότι η Αθλητική ΜΟΤ.Ο.Ε. έχει μεγαλύτερη εμπειρία στον χώρο του enduro και μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην άνοδο του επιπέδου στην περιοχή. Εντυπωσιαστήκαμε από την πίστα του Savlievo. Όχι μόνο από τον αγωνιστικό χώρο και την σχεδίαση της διαδρομής που είναι ορατή από παντού, αλλά κυρίως από τις εγκαταστάσεις, τα γραφεία, τους χώρους υποδοχής και ενημέρωσης, τις κερκίδες, το ιατρείο, τα εστιατόρια, τα πλυντήρια των μοτοσυκλετών, τις πεντακάθαρες τουαλέτες, την καθαριότητα όλων των χώρων, τον υπέροχο υπερυψωμένο σκεπαστό χώρο απονομής στον οποίο προβλέφθηκε και χώρος για τις μοτοσυκλέτες των νικητών και τους κριτές με τις ομοιόμορφες ολόσωμες φόρμες. Δεν είναι τυχαίο που η ο αγώνας στο Sevlievo ανακηρύχθηκε ο καλύτερος οργανωτικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MX. Δικαιολογείται απόλυτα η τεράστια πινακίδα, μήκους 50 μέτρων, που δεσπόζει επιβλητικά στην κορυφή της πίστας «GRAND PRIX – BULGARIA – SEVLIEVO- THE BEST MOTOCROSS TRACK IN THE WORLD».

Αποτελέσματα
Κατηγορία Ε1
1 Vasilis Siafarikas AMOTOE Honda
2 Romeo Ducio FRM Yamaha
3 Pantelis Filoglou AMOTOE Husqvarna
4 Marton Szilvester FRM KTM
5 Vasilis Kalohoridis AMOTOE Husqvarna

Κατηγορία Ε2
1 Kovacs Ervin Zsolt FRM Husqvarna
2 Georgi Todorov FRM Honda
3 George Dalibiras AMOTOE Husqvarna
4 Mitko Mitkov BMF KTM
5 Simeon Petrov BMF Yamaha
6 Yannis Koligliatis AMOTOE KTΜ
7 Svetoslav Devedjiev BMF BETA

Κατηγορία Ε3
1 Emanel Gyenes FRM KTM
2 Alexandru Garbacea FRM KTM
3 Plamen Yankov BMF KTM
4 Slovomir Breychev BMF Beta
5 Dancho Yordanov BMF KTM
6 Edi Penchev BMF KTM
7 Panos Kadoglu AMOTOE KTM
8 Dimitris Stathis AMOTOE Husqvarna

Κατηγορία Εθνικών ομάδων
1 Romania FRM
2 Greece AMOTOE
3 Bulgaria BFM

Περισσότερες φωτογραφίες