Μπροστά στο θερμό Ελληνικό πλήθος οι κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες αναβάτες δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στα βουνά των Σερρών, προσφέροντας άπλετο θέαμα στους φίλους του Enduro. Περισσότεροι από 2.000 θεατές βρέθηκαν σήμερα, την πρώτη ημέρα του όγδοου γύρου του Παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Καινούργια φέτος ήταν η ειδική (extreme test) δίπλα στα paddocks στην οποία είχαν τοποθετηθεί τεχνητά εμπόδια (μεγάλες πέτρες, κορμοί δέντρων) είχαν σκαφτεί λάκκοι και υπήρχαν μεγάλα τεχνητά άλματα τύπου motocross. Πολύ καλή κίνηση από την οργάνωση που έφερε περισσότερο θέαμα κοντά στους θεατές.

Κατηγορία Ε1
Η αδιαφιλονίκητη υπεροχή του Ivan Cervantes (KTM Farioli), φάνηκε για άλλη μια φορά σήμερα καθώς ξεπέρασε την αρχική καλή απόδοση του Bartosz Oblucki (Yamaha – UFO) και εκμεταλλευόμενος το δώρο του Marc Germain (Yamaha – UFO) κέρδισε τον τίτλο του φετινού πρωταθλητή. Για να συμβεί αυτό έπρεπε ο Marc Germain να τερματίσει στην πέμπτη θέση και χαμηλότερα στην τελική κατάταξη, κάτι που συνέβη καθώς τελικά τερμάτισε πέμπτος. Αυτές οι συγκυρίες πλημμύρισαν με χαρά την εργοστασιακή ομάδα της ΚΤΜ καθώς είναι ο πρώτος τίτλος που κατακτούν φέτος.

Δεύτερος πίσω από τον πρωταθλητή Cervantes τερμάτισε ο Bartosz Oblucki (Yamaha – UFO) ανακτώντας χαμένους βαθμούς από το φετινό πρωτάθλημα. Ο Allessandro Belometti ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου της μικρής κατηγορίας ανεβαίνοντας άλλη μια θέση βαθμολογικά στην κατηγορία, όπου απολαμβάνει πλέον την τρίτη θέση της κατηγορίας.

Ο Δημήτρης Τσακατσώνης (ΚΤΜ Makina) ήταν ο καλύτερος Έλληνας της κατηγορίας τερματίζοντας στην 10η θέση. Ακολούθησε ο Σάββας Καπαγερίδης (Honda Σαρακάκης) στην 11η θέση, ο Παντελής Σκόδρας (Husqvarna Hellinmoto) στην 12η θέση και ο Χρήστος Κυρτσούδης (Gas Gas) στην 13η θέση. Όλοι οι Έλληνες αναβάτες βαθμολογούνται στην κατηγορία Ε1. Άτυχος ήταν ο Γιάννης Παμπουκιάν (KTM Hellinstore 018) που εγκατέλειψε από μυικούς πόνους και δεν θα αγωνιστεί στην αυριανή ημέρα. Όλοι οι Έλληνες αναβάτες που τερμάτισαν βαθμολογούνται σήμερα.

Κατηγορία Ε2
Άλλη μια καλή ημέρα του Stefan Merriman (Yamaha – UFO) στην Ελλάδα, στην οποία πλέον αρχίζει να δημιουργεί προηγούμενο. Η διαφορά του ήταν τόσο μεγάλη που ήταν σίγουρος νικητής από την μέση του αγώνα. Συνέχισε όμως στους ίδιους ρυθμούς κερδίζοντας κατά κράτος του συναθλητές του. O Samuli Aro (KTM) έκανε έναν αγώνα στρατηγικής, κρατήθηκε πίσω από τον Merriman αλλά προσπάθησε να κρατηθεί στην δεύτερη θέση. Είναι τώρα μια ανάσα από τον τίτλο της κατηγορίας Ε2 τον οποίο εξασφαλίζει αύριο εάν τερματίσει ξανά στη δεύτερη θέση. Τρίτος τερμάτισε ο πιτσιρικάς Vatteri Salonen (Honda).

Πρώτος Έλληνας στην κατηγορία ήταν ο Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda Σαρακάκης) τερματίζοντας στην 18η θέση. Πίσω του στην 20η θέση ακολουθεί ο Αδάμος Πράσσος (Beta Hellinmoto), στην 21η θέση ο Σταμάτης Μαντάς (Husqvarna Hellinmoto). Στην 22η θέση τερμάτισε ο Γιώργος Κοινωνάς (KTM), στην 23η θέση ο Χάρης Βόβλας (ΚΤΜ) στην 24η θέση ο Χρήστος Γιάσσαρης (Yamaha) και στην 25η θέση ο Χρήστος Θεοδωσόπουλος (ΚΤΜ). Φοίβος Κολιοπάνος (Gas Gas), Κωνσταντίνος Χαχάγιας (ΚΤΜ) και Μιχάλης Προβιάς (ΚΤΜ) εγκατέλειψαν.

Κατηγορία Ε3
Κανένα πρόβλημα δεν είχε ο γιγαντόσωμος David Knight (KTM Farioli) να εξασφαλίσει την νίκη στην κατηγορία Ε3, καθώς κέρδισε όλες τις ειδικές. Την δεύτερη θέση χάρισε ο Γάλλος Sebastien Guillame (Gas Gas) καθώς έκανε λάθος στην έβδομη ειδική. Δεύτερος τερμάτισε ο Marko Tarkkalla (KTM).

O Νίκος Μπουρτζόπουλος (Gas Gas) ήταν ο πρώτος Έλληνας σήμερα στην μεγάλη κατηγορία τερματίζοντας στην 13η θέση. Στην 15η θέση τερμάτισε ο Σπύρος Σταματόπουλος (ΚΤΜ Κατσάφαρος) και στην 16η θέση ο Γιώργος Λιούγκας (Husaberg).

Κατηγορία Junior
H μεγάλη μάχη του σημερινού αγώνα δόθηκε στην κατηγορία των μικρών καθώς ο Αυστραλός Jacob Stapleton (TM) κέρδισε στο νήμα την πρώτη θέση από τον Βρεταννό Daryl Bolter (Husqvarna) με διαφορά 1 δευτερολέπτου και 156 χιλιοστών! Τρίτος τερμάτισε ο Ισπανός Oriol Mena (Gas Gas). Η μοναδική Ελληνική συμμετοχή, ο Γιάννης Τρίγκας τερμάτισε στην 12η θέση.

Οι Έλληνες
Την ανεπίσημη πρώτη θέση ανάμεσα στους 19 Έλληνες που πήραν μέρος κέρδισε ο Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda Σαρακάκης), με δεύτερο τον Αδάμο Πράσσο (Beta Hellinmoto) και τρίτο τον τοπικό Νίκο Μπουρτζόπουλο (Gas Gas).

Σήμερα τερμάτισαν 67 αναβάτες. Αναλυτικά:
1. 47ος Βασίλης Σιαφαρίκας
2. 51ος Αδάμος Πράσσος
3. 53ος Νίκος Μπουρτζόπουλος
4. 55ος Γιάννης Τρίγκας
5. 56ος Δημήτρης Τσακατσώνης
6. 57ος Σταμάτης Μαντάς
7. 58ος Γιώργος Κοινωνάς
8. 59ος Σάββας Καπαγερίδης
9. 60ος Παντελής Σκόδρας
10. 61ος Σπύρος Σταματόπουλος
11. 62ος Χάρης Βόβλας
12. 63ος Χρήστος Κιρτσούδης
13. 64ος Γιώργος Λιούγκας
14. 65ος Χρήστος Γιάσσαρης
15. 67ος Χρήστος Θεοδωσόπουλος

Αύριο ο αγώνας ξεκινάει στις 09:00 και η απονομή γίνεται στις 17:00 το απόγευμα. Παρακολουθείστε την συγκλονιστική μάχη όλων των κατηγοριών καθώς είναι πολύ πιθανόν να έχουμε την στέψη και άλλων πρωταθλητών.