Τρεις κατηγορίες, τρεις διαδρομές στην 4η έκδοση του «Red Bull Romaniacs Hard Enduro Rallye». Ο 5ήμερος αγώνας που εκκίνησε στις 17 και τερμάτισε στις 21 Ιουνίου στο Sibiu της Ρουμανίας (πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης μαζί με το Λουξεμβούργο για το 2007) φιλοξένησε τους 135 συμμετέχοντες και πλήθος επισκεπτών.

Μετά το 2004 και το 2005 ο Γάλλος Cyril Despres (κατηγορία pro) επιστρέφει το 2007 στον σκληρότερο αγώνα enduro rally στα Ρουμάνικα Καρπάθια όρη ως νικητής πάνω στο καινούργιο ΚΤΜ 300 EXC-E 2008. Η ελληνική ομάδα, με τον Φώτη Σκαρή και τον Γιάννη Σεβαστόπουλο πανηγύρισαν τον τερματισμό και την 12η θέση στην κατηγορία experts.

Δεύτερος στην pro κατηγορία αναδεικνύεται ο Γερμανός Gerhard Forster, με τον Chris Birch από την Νέα Ζηλανδία να ανεβαίνει τρίτος στο βάθρ Ο περσινός νικητής Michael Gau τραυματίζεται (σπασμένο χέρι) την τελευταία ημέρα, ενώ ήταν μπροστά στην βαθμολογία. Ο Despres παρέμεινε με τον τραυματισμένο συμπατριώτη και φίλο του κάτω από ένα δέντρο για περισσότερο από 20 λεπτά μέχρι να έρθει η ιατρική ομάδα του αγώνα. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η φιλία μετράει πρώτα από τον αγώνα.

Ο αγώνας ξεκίνησε μέσα στην πόλη του Sibiu, με μια extreme διαδρομή αποτελούμενη από ελαστικά, ξύλα και άλλα δύσκολα περάσματα χαρακτηρίζοντας «πρόλογο» του αγώνα την ημέρα, ένα καλωσόρισμα δηλαδή για το τι θα επακολουθήσει. Μετά τον πρόλογο ακολούθησαν οι τέσσερις αγωνιστικές ημέρες, με περίπου 150 έως 200 χιλιόμετρα σκληρής δοκιμασίας στα πανέμορφα ρουμάνικα εδάφη.

Ο νικητής Cyril Despres δήλωσε στην απονομή: «Ήταν σίγουρα αρκετά δύσκολο, με πολύωρη οδήγηση και διαφορετικό τοπίο. Όσο αφορά το Enduro, πιστεύω ότι είναι μια από της ομορφότερες χώρες που έχω γνωρίσει. Η οργάνωση ήταν καλά οργανωμένη, παρότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα εντοπισμού του ΣΕΔ, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Όμως πάνω από όλα ο αγώνας είχε μια καλή ισορροπία του εδάφους και ήταν πολύ ανταγωνιστική για τους αναβάτες.»

Από τους 135 συμμετέχοντες, οι 78 κατάφεραν να φτάσουν μετά από πέντε ημέρες στον τερματισμό, αφήνοντας πίσω πολλούς εξαντλημένους, τραυματισμένους αναβάτες και χαλασμένες μοτοσικλέτες.

Αποτελέσματα Γενικής
1. Cyril Despres, KTM FRA 20:13:42
2. Gerhard Forster, Beta GER 20:51:42
3. Chris Birch, KTM NZL 20:54:43
4. Kyle Redmond, KTM USA 21:20:53
5. Alex Antor, KTM AND 21:59:18
6. Frans Verhoeven, KTM NED 22:29:31
7. Dieter Happ, KTM AUT 22:53:48

Στην κατηγορία Experts συμμετείχαν αναβάτες ανά ζευγάρια. Ο Φώτης Σκαρής (Gas-Gas) και Γιάννης Σεβαστόπουλος (ΚΤΜ) ξεκίνησαν καλά έχοντας καταφέρει στον πρόλογο του αγώνα να είναι στην 4η θέση, μεταξύ 31 ζευγαριών. Στην συνέχεια από την πρώτη έως την δεύτερη αγωνιστική ημέρα κρατιόντουσαν στην 16η θέση. Οι δυσκολίες του αγώνα είχαν αποδεκατίσει αρκετούς στο τέλος τις δεύτερης ημέρας. Είχαν μείνει μόνο 18 ζευγάρια. Η τρίτη αγωνιστική ημέρα έφερε για τα ελληνόπουλα την διαφορά, σκαρφαλώνοντας θέσεις, με επιβράβευση τις 12ης θέσης στο πέρασμα της γραμμής τερματισμού την τέταρτη και τελευταία ημέρα. Μόλις 13 ζευγάρια κατάφεραν το ακατόρθωτο. Συγχαρητήρια. Νικητές της κατηγορίας οι Simon Crafar (Νέο Ζηλανδός) και Pandrea Mirel (Ρουμάνος).

Στην κατηγορία Hobby επιτρεπόταν δύο ή τρία άτομα σαν ομάδα. Η διαδρομή δεν ήταν ίδια με της προηγούμενες δυο κατηγορίες, ακολουθώντας μια πιο εύκολη χαραγμένη από τους διοργανωτές διαδρομή. Επίσης υπήρχε ξεχωριστεί διαδρομή και για την συμμετοχή με ATV (μόνο 4χ4).

Φωτογραφίες: Red Bull, KTM, Mathis P.
Περισσότερα θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του Red Bull Romaniacs 2007