Στον τελευταίο αγώνα στο Las Vegas μπορεί ο Ryan Villopoto να πήρε τον αγώνα της SX Class και ο Christophe Pourcel τον μικτό αγώνα της Lites, το πρόσωπο της ημέρας όμως ήταν ο πρωταθλητής πλέον του παγκόσμιου και αμερικάνικου SX James Stewart.

Supercross Class
Στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος έμελλε να κριθεί ο τίτλος αυτής της κατηγορίας. Ήταν ένα πρωτάθλημα που τα είχε όλα, αλλά κυρίως μεγάλη ψυχολογική κόντρα με βρώμικες αντιπαραθέσεις προς το τέλος της σεζόν. Οι ομάδες San Manuel Yamaha και Rockstar Makita Suzuki μπήκαν στο παιχνίδι του τίτλου με τους δεύτερους οδηγούς να προσπαθούν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα του πρώτου οδηγού της αντίπαλης ομάδας. Χαρακτηριστικός ήταν ο εμβολισμός του Kyle Chisholm στον Chad Reed στον προηγούμενο αγώνα που δεν κατάφερε να ρίξει τον Reed αλλά τσίμπησε μια γερή τιμωρία από την ΑΜΑ.Υπήρχαν και άλλες τέτοιες αντιπαραθέσεις από τους Mike Alessi και Reed προς τον James Stewart αλλά πάντα στα αγωνιστικά πλαίσια με κύριο στόχο να του σπάσουν την ψυχολογία. Στο Las Vegas ο Reed επέλεξε να κάνει το παιχνίδι πιο βρώμικο και στην προσπέραση του στον Stewart για την δεύτερη θέση τον έκλεισε με ύπουλο και πονηρό τρόπο και τον πέταξε στις αχυρόμπαλες την στιγμή μάλιστα που ο Stewart του είχε παραδώσει αμαχητί την θέση. Ο Stewart όμως δεν έπεσε και συνέχισε τον  αγώνα του τερματίζοντας τρίτος και πρωταθλητής. Μεγάλο κρίμα για τον Reed που χάλασε την πολύ καλή φετινή του αγωνιστική εικόνα με αυτήν την κίνηση αλλά και με τις δηλώσεις του λέγοντας ότι και ο Stewart στην θέση του θα έκανε το ίδιο κάτι που δεν ισχύει 100% αφού στο παρελθόν ο Stewart έχει παίξει καθαρά με πολύ μεγαλύτερο αντίπαλο του Reed τον Ricky Carmichael.

Με το ηθικό του ανεβασμένο μετά την δεύτερη Supercross νίκη του ο Villopoto πάει στα Nationals δηλαδή στο ΑΜΑ Motocross

Ο αγώνας όμως δεν ήταν μόνο για το πρωτάθλημα, μετά την πρώτη στροφή ο Mike Alessi ήταν αυτός που έστριψε για άλλη μια φορά πρώτος αλλά γρήγορα τον πέρασαν οι Stewart και Ryan Villopoto. Μέτρια εκκίνηση είχε ο Reed αλλά μέσα σε δύο γύρους κατάφερε από την έβδομη θέση να περάσει τρίτος πίσω από τον Stewart καθώς ο Villopoto είχε πάρει την πρωτοπορία και είχε εξαφανιστεί μπροστά. Μετά την προσπέραση του Reed στον Stewasrt που ανέφερα πιο πάνω οι τρεις πρώτες θέσεις δεν άλλαξαν με τον Villopoto να παίρνει τον δεύτερο φετινό του αγώνα φέτος. Δεύτερος στον αγώνα αλλά και στο πρωτάθλημα τερμάτισε ο Reed με τον Stewart να πανηγυρίζει το δεύτερο του παγκόσμιο και ΑΜΑ τίτλο στην κατηγορία. Πολύ καλό αγώνα έκανε και ο Kevin Windham καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μετά από καλή εκκίνηση και μάλλον αυτός ο αγώνας αποτελεί τον τελευταίο της καριέρας του. Η πέμπτη θέση πήγε στο ivan Tedesco που επέστρεψε στην πρώτη εξάδα μετά από αρκετό καιρό ενώ στην έκτη θέση τερμάτισε ο Alessi μην μπορώντας να κρατηθεί μπροστά μετά την καλή του εκκίνηση.

Αποτελέσματα Las Vegas, Supercross Class
1 Ryan D. Villopoto Kawasaki KX450F
2 Chad Reed Suzuki RM-Z450
3 James M. Stewart Yamaha YZ450F
4 Kevin W. Windham    Honda CRF450R
5 Ivan Tedesco Honda CRF450R
6 Mike A. Alessi Suzuki RM-Z450
7 Joshua M. Grant Yamaha YZ450F
8 Andrew T. Short Honda CRF450R
9 Nathan Ramsey Yamaha YZ450F
10 David D. Millsaps Honda CRF450R

Ο Pourcel ήρθε στην Αμερική για να γράψει ιστορία

Lites Ανατολής – Δύσης
Η ώρα της αλήθειας για την Lites είχε φτάσει. Οι καλύτεροι της Ανατολής κόντρα στους καλύτερους της Δύσης σε έναν και μόνο αγώνα και τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν υπέρ του πρωταθλητή Δύσης Ryan Dungey με το σκεπτικό ότι κέρδισε το θεωρητικά ποιο δύσκολο πρωτάθλημα. Ο Γάλλος όμως είχε άλλη άποψη και μετά την πρώτη στροφή βρέθηκε τρίτος πίσω από τον Trey Canard και Blake Wharton που είχε πάρει την εκκίνηση. Στον δεύτερο γύρο ο Canard με τον Pourcel πέρασαν δεύτερος  και τρίτος και οδήγησαν έτσι μέχρι και τον δωδέκατο γύρο όπου ο Canard είχε μια πτώση την οποία εκμεταλλεύτηκε ο Γάλλος. Από εκεί και μετά ο C.Pourcel με “look” Jean Michel Bayle κράτησε σταθερό ρυθμό και παρά το απειλητικό πλησίασμα του Ryan Dungey κατάφερε να πάρει την νίκη. Ο Dungey δεν κατάφερε να έχει μια καλή εκκίνηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν κακή, και τα έδωσε όλα για να φτάσει τον Γάλλο, όμως οι γύροι τελείωσαν πιο γρήγορα από ότι θα ήθελε τερματίζοντας δεύτερος. Τρίτος τερμάτισε ο Canard με τέταρτο τον Jake Weimer που είχε μέτρια εκκίνηση ενώ πέμπτος τερμάτισε ο Austin Stroupe με έκτο τον Ryan Morais.

Αποτελέσματα Las Vegas, Lites Ανατολής – Δύσης
1 Christophe Pourcel Kawasaki KX250F
2 Ryan M. Dungey Suzuki RM-Z250
3 Trey G. Canard Honda CRF250R
4 Jake T. Weimer Kawasaki KX250F
5 Austin L. Stroupe Kawasaki KX250F
6 Ryan MoraisKawasaki KX250F
7 Justin D. Brayton KTM 250SX-F
8 Jake Moss Honda CRF250R
9 Wil A. Hahn KTM 250SX-F
10 Broc Tickle  Yamaha YZ250F

“Πίστευα στην αρχή ότι το πρωτάθλημα μου ανήκε αλλά όταν σταμάτησα να σκέπτομαι έτσι τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα” δήλωσε ο Stewart

Βαθμολογίες
Supercross Class

1 J. Stewart 377
2 C. Reed 373
3 A. Short 270
4 J. Grant 237
5 K. Windham 236
6 R. Villopoto 233
7 I. Tedesco 226
8 D. Millsaps 219
9 M. Alessi 218
10 J. Hill 146


Μας τα χάλασε ο Reed στον τελευταίο αγώνα

Lites Δύσης
1 R. Dungey 178
2 J. Weimer 173
3 R. Morais 166
4 J. Brayton 119
5 C. Blose 110
6 T. Canard 99
7 R. Sipes 89
8 J. Alessi 70
9 D. Reardon 67
10 P. Larsen 62

Ο Stewart κέρδισε τους 11 απο τους 17 αγώνες
κι όμως δεν ήταν αρκετό για
μια εύκολη επικράτηση

Lites Ανατολής
1 C. Pourcel 181
2 A. Stroupe 148
3 N. Izzi 119
4 B. Wharton 118
5 W. Hahn 105
6 B. Jesseman 105
7 M. Lemoine 95
8 M. Goerke 94
9 D. Blair 85
10 D. Durham 82

Επόμενος αγώνας ΑΜΑ Motocross 23/05/09 Glen Helen, CA.
Φωτογραφίες: supercross.com