Ο τελευταίος τραυματισμός του Βέλγου γίγαντα στο Gaildorf της Γερμανίας, άλλαξε τον τρόπο σκέψης του για τους αγώνες υψηλού επιπέδου. Στα 37 του χρόνια αποφάσισε ότι 57 νίκες είναι αρκετές και η θυσία για περισσότερες πολύ μεγάλη πλέον για την ηλικία του.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει τον Smets, να ανακοινώνει συνέχεια ότι σταματάει το motocross και τους αγώνες. Ο σοβαρός περσινός του τραυματισμός δεν του άφησε πολλά περιθώρια ανάκαμψης στο επίπεδο που οδηγούσε πριν από αυτόν. Ο Joel όμως κατάφερε να επιστρέψει και να πρωταγωνιστήσει ξανά.

Στον αγώνα της Γερμανίας η ατυχία τον ξαναβρήκε, τραυματίζοντας σοβαρά το αριστερό του γόνατο σε μια περίοδο που ο Smets έψαχνε άλλη μια νίκη σε GP. Μετά από ώριμη σκέψη και πάντα με την συμβουλή ιατρών, ο Smets είπε αρκετά. Οι 57 του GP νίκες, τον φέρνουν στην δεύτερη θέση στους πολυνίκες αναβάτες όλων των εποχών, πίσω από τον Stefan Everts με τις 87 νίκες. Κέρδισε τον πρώτο του αγώνα το 1993 και το 1995 πήρε τον πρώτο του τίτλο στα 500cc με Husaberg. Ξαναπήρε τον τίτλο το 1997 και το 1998 με Husaberg και το 2000 με KTM. Το 2003 ήταν το τελευταίο πρωτάθλημα που κατέκτησε στην ΜΧ3 (πρώην 500) για να περάσει το 2004 στην ΜΧ1.

Ο Smets θα μείνει στην ιστορία ως ο αναβάτης που δάμαζε τις θηριώδης σε κυβικά μοτοσικλέτες των 500cc και ‘ίσιωνε’ τα σαμάρια στο πέρασμα του. Είναι ο τελευταίος οδηγός του στιλ ‘ξυλοκόπου’ που οδηγούσε με την δύναμη και το πείσμα.