Άκρως ενδιαφέρον έχει γίνει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΧ, καθώς μέσα σε τρεις αγώνες έχουμε τρεις διαφορετικούς νικητές και στις δύο κατηγορίες με τις βαθμολογίες να αλλάζουν συνεχώς. Στην ηλιόλουστη Πορτογαλία ήταν η σειρά των Sebastian Pourcel και Antonio Cairoli να νικήσουν στις ΜΧ1 και ΜΧ2 αντίστοιχα.

MX1
Σκληρές μάχες για την πρώτη θέση έγιναν στο πρώτο σκέλος όταν ο Jonathan Barragan πήρε την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα μπροστά από τους Billy Mackenzie και David Philipaerts που δεν τον άφηναν σε χλωρό κλαρί. Στον τρίτο γύρο ο Mackenzie πήρε την πρωτοπορία, με τον Philipaerts να τον ακολουθεί αφήνοντας τον Barragan τρίτο. Οι δύο πρωτοπόροι έδωσαν μεγάλη μάχη για τους επόμενους τέσσερις γύρους, με τον Philipaerts τελικά να επιχειρεί μια δυνατή προσπέραση με επιτυχία και να παίρνει την πρώτη θέση. Ο Mackenzie παραδόθηκε από εκεί και μετά χάνοντας κι άλλες θέσεις από κούραση, τερματίζοντας τέταρτος. Μπροστά ο Philipaerts έχοντας καθαρή πίστα, διατήρησε την πρώτη θέση μέχρι και τον τερματισμό παρά τον καταιγιστικό ρυθμό του δεύτερου τελικά S.Pourcel που ερχόταν δυνατά από την τέταρτη θέση. Εύκολη λεία έγινε για τον Barragan η τρίτη θέση, περνώντας τον Mackenzie δέκα λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα. Δύσκολη πίστα για τραυματίες είναι η Aguenda, o Joshua Coppins έσφιξε ξανά τα δόντια για να κρατήσει την πέμπτη θέση στην αρχή του αγώνα και να τερματίσει άνετα σε αυτήν στο τέλος, μπροστά από τον έκτο Steve Ramon.
Ο Ramon ήταν αυτό όμως που μπήκε δυνατά στο δεύτερο σκέλος, πήρε την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα για ένα γύρο καθώς ο Mackenzie ήταν ξανά αυτός που επιτέθηκε στον πρωτοπόρο με επιτυχία. Για δώδεκα ολόκληρους γύρους ο Mackenzie κράταγε την πρώτη θέση και τίποτα δεν έδειχνε να του την αποσπά σε αυτό το σκέλος. Ούτε ο S.Pourcel που είχε περάσει στον ενδέκατο γύρο τον Ramon και οδηγούσε πίσω από τον πρωτοπόρο προσπαθώντας να τον πλησιάσει. Στον δέκατο τέταρτο γύρο όμως μια πτώση του Mackanzie έφερε τον S.Pourcel στην πρώτη θέση που μάλιστα κατάφερε να την κρατήσει μέχρι και τον τερματισμό, γεγονός που του έδωσε και το GP. Από την έκτη θέση όπου ξεκίνησε ο Philipaerts τα έδωσε όλα για να είναι αυτός ο τελικός νικητής του συνόλου αλλά βρέθηκε στην δεύτερη θέση μόλις τρεις γύρους πριν τον τερματισμό με τον S.Pourcel ήδη πολύ μακριά. Ο Ιταλός πήρε την δεύτερη θέση στο βάθρο και ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, αφού ο πρώην κάτοχος αυτής Ken deDycker, είναι τραυματίας στον αντίχειρα και κατάφερε να συλλέξει μόλις επτά βαθμούς. Κάνοντας τον αγώνα της ζωής του ο Coppins από την πέμπτη θέση όπου ξεκίνησε πίεσε μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα και ανταμείφτηκε με την τρίτη θέση σε σκέλος και σύνολο, περνώντας τον τέταρτο Ramon στον τελευταίο γύρο. Μετά από μέτρια εκκίνηση και ένα σταθερό αγώνα ο Mike Brown μπήκε για πρώτη φορά φέτος στην πρώτη εξάδα τερματίζοντας πέμπτος. Γρήγορος, δυνατός και άτυχος εμφανίστηκε ο Mackenzie στην Πορτογαλία. Η έκτη θέση δεν είναι άξια της απόδοσης του, αλλά σίγουρα θα έρθουν και καλύτερες μέρες για αυτόν.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους
1 Philippaerts, David Yamaha
2 Pourcel, Sebastien Kawasaki
3 Barragan, Jonathan KTM
4 Mackenzie, Billy Honda
5 Coppins, Joshua Yamaha
6 Ramon, Steve Suzuki
7 de Reuver, Marc Honda
8 Leok, Tanel Kawasaki
9 Brown, Mike Honda
10 Desalle, Clement Suzuki

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1 Pourcel, Sebastien Kawasaki
2 Philippaerts, David Yamaha
3 Coppins, Joshua Yamaha
4 Ramon, Steve Suzuki
5 Brown, Mike Honda
6 Mackenzie, Billy Honda
7 Barragan, Jonathan KTM
8 de Reuver, Marc Honda
9 Nemeth, Kornel KTM
10 Leok, Tanel Kawasaki

ΜΧ2
Η μέρα του πρωταθλητή Antonio Cairoli δεν άργησε να έρθει μετά τους δύο πρώτους γύρους του πρωταθλήματος. Στην Πορτογαλία βρήκε τον δρόμο προς την νίκη και το κατάφερε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Στο πρώτο σκέλος ο Tommy Searle πήρε την εκκίνηση και δείχνοντας τρομερή ταχύτητα και αποφασιστικότητα οδήγησε τον αγώνα μπροστά από τον Cairoli που τον πίεζε ασφυκτικά. Για πέντε γύρους ο Searle οδήγησε αλάνθαστα στην πρώτη θέση μην επιτρέποντας στον Ιταλό να βρει πάτημα να τον περάσει. Στον έκτο γύρο όμως μια στιγμιαία αδράνεια του Άγγλου ήταν αυτό που περίμενε ο Cairoli για να τον περάσει πραγματικά από το “πουθενά”. Οι δύο πρωτοπόροι αν και συνέχισαν να βρίσκονται κοντά ο ένας με τον άλλο για το υπόλοιπο του αγώνα τερμάτισαν χωρίς περαιτέρω μάχη με αυτήν την σειρά. Από την αρχή στην τρίτη θέση οδήγησε ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Tyla Rattray αλλά μόνο στους πρώτους γύρους μπόρεσε να διατηρηθεί κοντά στους δύο πρώτους. Μετέπειτα έμεινε πίσω και κράτησε την τρίτη θέση μέχρι και τον τερματισμό. Με ανεβασμένο ηθικό από τον προηγούμενο αγώνα και θυμίζοντας τον παλιό καλό Stephen Sword, ο Άγγλος κέρδισε την μάχη στα μισά του αγώνα από τον Nicolas Aubin, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Ο νικητής του προηγούμενου αγώνα David Guarneri άργησε να βρει τις γραμμές του μέσα στην πίστα και μόνο στο τέλος κατάφερε να πιέσει για κάτι καλύτερο από την πέμπτη θέση όπου τερμάτισε, κυρίως γιατί τότε τον πλησίασε και τον απείλησε ο τοπικός και έκτος στο σκέλος Rui Goncalves.
Το δεύτερο σκέλος είχε την υπογραφή από την αρχή μέχρι και τον τερματισμό του Antonio Cairoli. Ο Ιταλός πήρε την εκκίνηση και έκανε αμέσως διαφορά από τους Wyatt Avis, Carl Nunn και Searle που τον ακολουθούσαν. Στον τρίτο γύρο Searle πέρασε στην δεύτερη θέση και έβαλε στόχο τον πρωτοπόρο. Από την έβδομη θέση όπου ξεκίνησε ο Rattray, κατάφερε να αναρριχηθεί γρήγορα στην τρίτη θέση. Στον δέκατο τρίτο γύρο πέρασε και τον Searle και άρχισε να μαζεύει τον Cairoli που βρισκόταν δώδεκα δευτερόλεπτα μπροστά. Όταν τα δώδεκα έγιναν οχτώ, ο Σικελός κατέβασε το γυρολόγιο του και τελείωσε ουσιαστικά εκεί τον αγώνα, πετυχαίνοντας την πρώτη του φετινή νίκη και μάλιστα διπλή. Δεύτερος στο σκέλος και στο GP τερμάτισε ο Rattray αν και ισοβάθμησε με τον Searle που ήταν τρίτος σε σκέλος και σύνολο. Τέταρτος τερμάτισε ο Aubin που σε αυτό το σκέλος δεν είχε πτώση όπως στο πρώτο, και κατάφερε να επιβληθεί σε αυτήν την μάχη του πέμπτου τελικά  Sword. Η καλή εκκίνηση και η επιθυμία για διάκριση μέσα στην πατρίδα του, δεν βοήθησαν τον Goncalves και σε αυτό το σκέλος για κάτι καλύτερο από την έκτη θέση.

1 Cairoli, Antonio Yamaha
2 Searle, Tommy KTM
3 Rattray, Tyla KTM
4 Sword, Stephen Kawasaki
5 Guarneri, Davide Yamaha
6 Goncalves, Rui KTM
7 Frossard, Steven Kawasaki
8 Aubin, Nicolas Yamaha
9 Paulin, Gautier Kawasaki
10 van Horebeek, Jeremy KTM

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους
1 Cairoli, Antonio Yamaha
2 Rattray, Tyla KTM
3 Searle, Tommy KTM
4 Aubin, Nicolas Yamaha
5 Sword, Stephen Kawasaki
6 Goncalves, Rui KTM
7 Nunn, Carl Suzuki
8 Simpson, Shaun KTM
9 Monni, Manuel Yamaha
10 van Horebeek, Jeremy KTM

Βαθμολογίες
ΜΧ1

1 Philippaerts, D. 102
2 Ramon, Steve 96
3 Coppins, J. 83
4 Mackenzie, B. 79
5 de Dycker, Ken 77
6 Nagl, M. 58
7 Barragan, J. 54
8 Pourcel, S. 52
9 Leok, Tanel 50
10 Nemeth, Kornel 48

ΜΧ2
1 Cairoli, A. 126
2 Rattray, Tyla 121
3 Searle, Tommy 102
4 Guarneri, D. 86
5 Goncalves, Rui 81
6 Sword, Stephen 80
7 Aubin, Nicolas 78
8 Monni, Manuel 60
9 Simpson, Shaun 60
10 van Horebeek, J. 57

Επόμενος αγώνας 11/05/08 Sevlievo Βουλγαρία.

Φωτογραφίες: Massimo Zanzani