05/01/2011 4η αγωνιστική ημέρα
San Salvador de Jujuy – Calama
Road section, 554 km
Special, 207 km

Η φυσική συνοριακή γραμμή που χωρίζει τις δυο χώρες Αργεντινή και Χιλή είναι η οροσειρά των Άνδεων. Εκεί λοιπόν στα 4800 υψόμετρο υπάρχει ενα πέρασμα, το λεγόμενο «Paso de Jama» με τον οδικό άξονα με αριθμό 52, να υποδέχεται το καραβάνι του Dakar, με γύρο 800 οχήματα να δημιουργούν μια αγωνιστική γραμμή σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του κόσμου, όπως το επισημαίνουν και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες του φετινού αγώνα.

Οι αναβάτες είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές κακουχίες μετά την πολύ πρωινό ξεκίνημα από το San Salvador de Jujuy. Είχαν να διανύσουν μια απλή ασφάλτινη διαδρομή των 554 χιλιομέτρων σε υψόμετρο με το κρύο και ο δυνατός αέρας να πιρουνιάζουν το κορμί και την απόδοση. Μετά το πέρασμα στην Χιλή ακολούθησε η ειδική διαδρομή 207 χιλιομέτρων (στα 3300 υψόμετρο) με την έρημο Atacama να είναι το νέο τοπίο για τους συμμετέχοντες.

Τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στους δυο πρώτους που άνοιξαν την χρονομετρημένη ειδική. Ο Mark Coma (1-KTM) έφυγε πρώτος και είχε το δύσκολο έργο (που έχει πάντα ο πρώτος) να διαβάσει την σωστή κατεύθυνση, δίχως να υπάρχουν ίχνη από προηγούμενους αναβάτες. Δυο λεπτά μετά εκκίνησε ο Cyril Despres. Από το 81ο χιλιόμετρο και μετά ο Coma είχε φτιάξει μια διαφορά, με τον Despres να προσπαθει να αντεπιτεθεί στο δεύτερο μέρος της ειδικής διαδρομής. Τελικά ο Coma καταφέρνει να πάρει την ειδική διαδρομή με δεύτερο το Despres με 16 δευτερόλεπτα να ακολουθεί και να περάσει πρώτος στην γενική για μόλις… 2 δευτερόλεπτα. Αλλά!!!… επειδή υπάρχουν κανονισμοί, οι αγωνοδίκες τιμωρήσανε με 10 λεπτά ποινής των Despres, για κάποιο αδίκημα πριν την εκκίνηση της ειδικής 4. Έτσι τα δευτερόλεπτα έγινα 10:02 λεπτά. Tο τέλος για τον Despres; Θα δούμε τι ψυχολογία θα έχει στις επόμενες ειδικές διαδρομές, με το Σάββατο (8/1) να είναι ημέρα ανασυγκρότησης και ξεκούρασης.

Τρίτος στην ειδική αλλά και στην γενική κατάταξη ανέβηκε ο Χιλιανός Francisco Lopez Contardo (3-Aprilia) που τρέχει τώρα μπροστά στο κοινό του και θα έχει ένθερμη ψυχολογική υποστήριξη. Ο Lopez βρίσκεται πίσω από τον Despers κατά 10 λεπτά και από τον Coma κατά 20 λεπτά.

Στην τέταρτη και πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης βρίσκονται οι Πορτογάλοι Paulo Goncalves (17-BMW) και Helder Rodrigues (4-Yamaha) που πιέσουν για κάτι καλύτερο.

Οι Έλληνες Βασίλης Ορφανός (97-Aprilia) και Σίμος Ταμπαξής (101-Sherco) οδήγησαν περίφημα την 4η διαδρομή, με τον πρώτο να περνάει 87ος την ειδική διαδρομή και να ανεβαίνει στην 73η θέση της γενικής, ενώ ο δεύτερος τερμάτισε 94ος στην ειδική των 207 χιλιομέτρων και έκανε άλμα πέντε θέσεων και κατατάσσεται στην 84η θέση της γενικής.

Αργεντίνικο tango στα Quad, με τους τρεις πρώτος αναβάτες Tomas Maffei (280-Yamaha), Alejandro Patronelli και Sebastian Halpern (255-Yamaha) να καλύπτουν την πρώτη τριάδα της γενικής.

Εγκαταλείψεις. Ο φόβος της εγκατάλειψης πλανάτε σε κάθε μέτρο σε τέτοιο χωμάτινο αγώνα. Στις μοτοσικλέτες έχουν εγκαταλείψει 15 αναβάτες, από τους οποίους μόνο οι έξι σε αυτή την 4η διαδρομή του φετινού Rally Dakar 2011. Συνεχίσουν 155 αναβάτες.

Στα Quad ο αριθμός ανέρχεται στους 9 αναβάτες (με έξι μόνο στην 4η διαδρομή) σε σύνολο 30 που πήραν εκκίνηση στο Buenos Aires. Μεταξύ αυτόν και περσινός νικητής Marco Patronelli (250-Yamaha), που παρακολουθεί τα αδέλφια του να συνεχίζουν την προσπάθεια.

5/1/2011 Magazin Stage 4 

Νέα και φωτογραφίες στο Dakar.com

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6XiBrm4q5NE” width=”650″ height=”366″ autoplay=”no” api_params=”” class=””]