Ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς για τo MXGP, θα μείνει στην ιστορία για δύο γεγονότα, για την αποχώρηση του S.Everts από τους αγώνες και την κατάκτηση του πρώτου τίτλου του C.Pourcel. Το τελευταίο χειροκρότημα για ένα θρύλο του παγκοσμίου mx τον S.Everts, συνοδεύτηκε από μια λαμπρή διπλή νίκη στην MX1. Μεγάλη νίκη πέτυχε και ο A.Cairoli κερδίζοντας και αυτός τα δύο σκέλη στης ΜΧ2, αλλά η νίκη του επισκιάστηκε από την παράδοση του τίτλου μέσα στην Γαλλία στον C.Pourcel.

Η ομάδα της Yamaha επεφύλαξε ένα μοναδικό
τερματισμό στον Stefan.

Για άλλη μια φορά ο Everts απέδειξε ότι είναι ‘Ο πρωταθλητής’ και έτσι θα μείνει στην ιστορία με το όμικρον κεφαλαίο. Πήρε και τα δύο σκέλη και παρά την συγκίνηση που τον κατέβαλε ιδικά στο δεύτερο σκέλος, δεν επέτρεψε στους αντιπάλους του να το εκμεταλλευτούν φέυγοντας νικητής από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα  Η ιδέα και μόνο ότι θα δω τον S.Everts για τελευταία φορά στην Αγγλία στο MXDN, μου δημιουργεί θλίψη φυσικά σαν απουσία, και δέος γιατί θα ζήσω ένα μεγάλο γεγονός για τελευταία φορά. Είναι ένας θρύλος που πήγε το motocross πολύ παραπέρα από εκεί που ήταν σε οδηγηκό επίπεδο και σίγουρα το κενό που θα αφήσει, θα αργήσει να συμπληρωθεί. Στον ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος που θα μπορέσει να τον ξεπεράσει.
Ο Antonio Cairoli υπερασπίστηκε τον τίτλο του επάξια κερδίζοντας και μέσα στην Γαλλία, μια νίκη που επιθυμούσε πάρα πολύ ο C.Pourcel. Οι νίκες δεν φέρνουν πρωταθλήματα αλλά οι βαθμοί, γεγονός που το ήξερε από την αρχή της περιόδου ο C.Pourcel, και όσο κι αν τον κατηγορήσουν για βαθμοθηρικό τίτλο, στην ΜΧ2 ιδικά φέτος δεν γινόταν αλλιώς. Η πολυτέλεια για νίκες και πρωτάθλημα ήταν αυστηρά περιορισμένη.

Μεγάλο μπράβο και στους δυο, έκαναν
την ΜΧ2 πιο συναρπαστική από ποτέ.

Πρώτο σκέλος ΜΧ2
Οι Γάλλοι ήθελαν να πανηγυρίσουν την καθ’ όλα σίγουρη κατάκτηση του τίτλου από τον συμπατριώτη τους C.Pourcel, με νίκη στο Ernee. Ήταν και το στοίχημα που έπρεπε να κερδίσει ο C.Pourcel που έλεγε ότι μπορεί να κερδίσει όταν θέλει ένα αγώνα χωρίς να κάνει βαθμοθηρία για τον τίτλο. Η εκκίνηση έφερε τους Antonio Cairoli και David Philippaerts να δίνουν μια από τις γνωστές τους φετινές μάχες για την πρώτη θέση. Πίσω τους καραδοκούσε ο C.Pourcel με το πλήθος να παραληρεί. Ο ρυθμός ήταν πολύ δυνατός και κανένας δεν ήθελε να υποπέσει σε λάθος, περιορίζοντας έτσι τις προσπεράσεις. Στον ένατο γύρο ο C.Pourcel τελικά ζύγισε τον Philipaerts και τον πέρασε αλλά πλέον είχε χάσει το οπτικό πεδίο με τον πρωτοπόρο. Έτσι ο Cairoli πήρε το σκέλος με δεύτερο τον C.Pourcel που ήταν και μαθηματικά τιτλούχος στην κατηγορία, με τρίτο τον Philippaerts. Από την αρχή μέχρι και το τέλος ο Carl Nunn οδήγησε στην τέταρτη θέση χωρίς να απειληθεί και να απειλήσει. Πέμπτος τερμάτισε ο Patrick Caps κερδίζοντας την μάχη με τον έκτο Nickolas Aubin.

Αποτελέσματα Ernee MX2 πρώτο σκέλος
1     1 Cairoli Antonio Yamaha
2 377 Pourcel Christophe Kawasaki
3   19 Philippaerts David KTM
4     8 Nunn Carl KTM
5     4 Caps Patrick Honda
6   28 Aubin Nicolas KTM
7   16 Rattray Tyla KTM
8   14 de Reuver Marc KTM
9 211 Mackenzie Billy Yamaha
10 10 Goncalves Rui KTM

Ειδική εμφάνιση για ένα ειδικό γεγονός
ενός ειδικού αναβάτη.

Πρώτο σκέλος ΜΧ1
Η πτώση στην πρώτη στροφή μετά την εκκίνηση έπιασε πολλά από τα μεγάλα ονόματα, μεταξύ αυτών και τον Michael Pichon που έτρεξε στον τοπικό του αγώνα πετυχαίνοντας  μάλιστα και τον ταχύτερο γύρο στα δοκιμαστικά (όπως τον παλιό καλό καιρό). Αποτέλεσμα της πτώσης ήταν να χτυπήσει ο Pichon και να εγκαταλείψει με ελαφρά διάσειση. Τίποτα όμως δεν άγγιξε τον Stefan Everts που έφυγε από την αρχή μπροστά έχοντας πίσω του τον Jonathan Barragan που όσο κι αν πίεζε τον εαυτό του, δεν μπορούσε να πλησιάσει τον πρωτοπόρο. Ο Everts πήρε το σκέλος με δεύτερο τον Barragan και τρίτο τον Kevin Strijbos που αν και καθυστέρησε λίγο στην πτώση της πρώτης στροφής, έδειξε ότι αναρρώνει από τον τραυματισμό του στο Lierop. Πολύ καλή εμφάνιση και για τον τέταρτο Tanel Leok που είχε καιρό να βρεθεί μπροστά. Ερχόμενοι από πολύ πίσω μετά την παραπάνω πτώση, οι Ken deDycker και Joshua Coppins κατέλαβαν την πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Αποτελέσματα Ernee MX1 πρώτο σκέλος
1  72 Everts Stefan Yamaha
2    7 Barragan Jonathan KTM
3  24 Strijbos Kevin Suzuki
4  12 Leok Tanel Kawasaki
5    9 de Dycker Ken Honda
6    2 Coppins Joshua Honda
7  11 Ramon Steve Suzuki
8    8 Jorgensen Brian Honda
9  10 Noble James Honda
10  6 Leuret Pascal Honda

Ο C.Pourcel πήρε έναν δύσκολο τίτλο φέτος.

Δεύτερο σκέλος ΜΧ2
Η μάχη των εντυπώσεων, δόθηκε σε αυτό το σκέλος. Από την μία ο Cairoli που ήθελε άλλη μια νίκη γιατί μόνο αυτό του είχε απομείνει να κάνει εφόσον έχασε το πρωτάθλημα, και από την άλλη ο C.Pourcel που ήθελε να στεφθεί πρωταθλητής από το ψηλότερο σκαλί του βάθρου και όλα αυτά μέσα στην χώρα του. Από την εκκίνηση οι δύο οδηγοί διεκδίκησαν την πρώτη θέση και σε πολλές περιπτώσεις την μοιράστηκαν σε γύρους, προσφέροντας μοναδικό θέαμα στο κατάμεστο Ernee. Η μάχη αυτή κράτησε δέκα συγκλονιστικούς γύρους μέχρι που ο C.Pourcel ενώ οδηγούσε τον αγώνα έκανε ένα λάθος και είχε μια έξοδο. Η νίκη πέρασε αυτόματα στον Cairoli σε σκέλος και σε σύνολο που είχε μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Mark deReuver που εκμεταλλεύτηκε την πτώση του τέταρτου τελικά C.Pourcel στο σκέλος, και δεύτερου στον αγώνα. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Philippaerts στο σκέλος ανεβαίνοντας έτσι στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Ο Nunn προσπάθησε να κρατήσει την τέταρτη θέση από τον C.Pourcel, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε τερματίζοντας πέμπτος. Σε κακή μέρα βρέθηκε ο Tyla Rattray εξαιτίας του μικροτραυματισμού του, και μετά βίας πήρε μια θέση στην εξάδα στο δεύτερο σκέλος.

Αποτελέσματα Ernee MX2 δεύτερο σκέλος
1     1 Cairoli Antonio Yamaha
2   14 de Reuver Marc KTM
3   19 Philippaerts David KTM
4 377 Pourcel Christophe Kawasaki
5     8 Nunn Carl KTM
6   16 Rattray Tyla KTM
7   10 Goncalves Rui KTM
8   20 Monni Manuel KTM
9   24 Renet Pierre A. Honda
10 28 Aubin Nicolas KTM

Δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα για τον K.Strijbos
που έδωσε πολλές μάχες φέτος.

Δεύτερο σκέλος ΜΧ1
Ο Everts στήθηκε για τελευταία φορά στην μπάρα της εκκίνησης του MXGP και όπως δήλωσε μετά δεν μπορούσε να σταματήσει τα δάκρυα του. Έσφιξε τα δόντια και είπε να το κάνω όπως πρέπει για τελευταία φορά και έτσι και έγινε. Πήρε την εκκίνηση και την πρωτοπορία του αγώνα έχοντας πίσω του τον Coppins που ήθελε να του χαλάσει την γιορτή. Οι δυο τους οδήγησαν σε δυνατό ρυθμό και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Coppins προσπάθησε να βρει τρόπους να περάσει τον Everts. Έστω όμως και για τελευταία φορά ο Everts δεν χάρισε ούτε εκατοστό από μια νίκη σε GP που θα την έπαιρνε ακόμα κι αν τερμάτιζε δεύτερος. Μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες σεβασμού και αναγνώρισης, πήρε το σκέλος και τον αγώνα αποχαιρετίζοντας νικητής και πρωταθλητής το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η δεύτερη θέση του Coppins ήρθε στα μέσα του αγώνα όταν κατάλαβε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να περάσει τον Everts. Ο Leok έδωσε σκληρές μάχες, στην αρχή με τον Barragan και μετέπειτα με τον Strijbos, για να πάρει τελικά την τρίτη θέση στο σκέλος και την δεύτερη στον αγώνα. Τέταρτος στο σκέλος, τρίτος στο σύνολο και δεύτερος στην βαθμολογία ήταν το κλείσιμο της σεζόν για τον Kevin Strijbos που αναμένεται πιο δυνατός του χρόνου. Πολύ καλό φινάλε και για τον Ισπανό Barragan, που πήρε την πέμπτη θέση στο σκέλος και την τέταρτη στο σύνολο αλλά και συνολικά όλη την χρονιά, δικαίωσε την εμπιστοσύνη που του έδειξε η ομάδα του. Μετά τον τραυματισμό του στην Ιρλανδία ο Steve Ramon δυσκολεύτηκε αρκετά να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα. Πήρε την έκτη θέση σε αυτό το σκέλος καταλαμβάνοντας παράλληλα την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα.

Αποτελέσματα Ernee MX1 δεύτερο σκέλος
1  72 Everts Stefan Yamaha
2    2 Coppins Joshua Honda
3  12 Leok Tanel Kawasaki
4  24 Strijbos Kevin Suzuki
5    7 Barragan Jonathan KTM
6  11 Ramon Steve Suzuki
7  34 Nemeth Kornel Suzuki
8    9 de Dycker Ken Honda
9  10 Noble James Honda
10 13 Crockard Gordon Honda

Απογοήτευσε ξανά με την κακή και άτυχη
επανεμφάνιση του ο M.Pichon.

Βαθμολογίες
ΜΧ1
1 Everts Stefan 739
2 Strijbos K. 529
3 Ramon Steve 483
4 de Dycker Ken 463
5 Leok Tanel 443
6 Barragan J. 376
7 Coppins J. 330
8 Priem Manuel 278
9 Leuret Pascal 267
10 Noble James 226

ΜΧ2
1 Pourcel C. 581
2 Cairoli A. 563
3 Philippaerts D. 480
4 Rattray Tyla 475
5 de Reuver M. 408
6 Nunn Carl 377
7 Goncalves Rui 325
8 Searle Tommy 315
9 Mackenzie B. 302
10 Pourcel S. 298

Φωτογραφίες: Massimo Zanzani