Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Stefan Merriman, στο νοσοκομείο.

Οι πολλαπλές πτώσεις σκιάσανε τον αγώνα του παγκοσμίου στην Ιταλική πόλη του Tolmezzo. Ο χώρος που φιλοξενούσε τους αναβάτες, ήταν δίπλα ακριβός από την έξοδο της Εθνικής και σε parking ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου. Έτσι, από πλευράς ανεφοδιασμού δεν υπήρχε πρόβλημα. Ο κύκλος της διαδρομής δεν πέρναγε από το Paddock και οι συμμετέχοντες έπρεπε το πρωί και το βράδυ να οδηγήσουν 10 λεπτά στην ουρά του αγώνα. Πρόβλημα ήταν ότι οι ομάδες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα φορτηγά υποστήριξης στα σημεία Service.

Η υψομετρική διαφορά των περίπου 700 μέτρων, μεταξύ εκκίνησης και πρώτης ειδικής, έφερε σε δύσκολη θέση τα καρμπιρατέρ των δίχρονων μοτοσικλετών. Μόλις την πρώτη μέρα και στον πρώτο γύρο, ο παγκόσμιος Πρωταθλητής Stefan Merriman, πέφτει και τραυματίζεται από το τιμόνι του. Με εσωτερική αιμορραγία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου μετά από εγχείριση του αφαιρέθηκε η σπλήνα. Η φετινή χρονιά σταματάει άδοξα για τον συμπαθή Stefan Merriman. Δεν ήταν η μοναδική πτώση όμως. Πολλές ακόμη πτώσεις προστέθηκαν το Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα να κριθούν οι θέσεις ανά κατηγορία.

Για παράδειγμα, την δεύτερη ημέρα στην Κατηγορία Ε1 – πάνω στο βρεγμένο και γλιστερό λιβάδι ο Marc Germain έδειχνε ότι είχε την νίκη στη κατηγορία. Μέχρι τον τελευταίο γύρο (από τους τέσσερις) κρατούσε την πρωτοπορία ο αναβάτης την Yamaha μόλις για ένα δευτερόλεπτο, από τον δεύτερο Simone Albergoni. Όμως μια πτώση του Γάλλου και μια περιπετειώδης κάλυψη της διαφοράς από τον μέχρις εκείνης της στιγμής τρίτου, Ivan Cervantes, έφερε τον Ισπανό, μαζί με την ΚΤΜ, να πανηγυρίζουν την δεύτερη νίκη. «Ήρθα με πονόκοιλο στην Ιταλία – πέρυσι είχα χάσει εδώ, την πρωτοπορία. Τώρα όμως προχωρούν όλα καλά» δηλώνει ευτυχής.

Λόγω μιας δυνατής πτώσης, που του επέφερε πονοκέφαλο, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Samuli Aro άρχισε και μάζευε συνέχεια οδηγικά λάθη, με αποκορύφωμα στην τελευταία ειδική
enduro , όπου και κόλλησε. Ελεύθερος δρόμος για την κορυφή για τον Fabian Planet που τερματίζει πρώτος την πρώτη ημέρα. Έτσι όπως τελείωσε η ημέρα, έτσι και ξεκίνησε. Πάνω στο γλιστερό λιβάδι απόδειξε ο Γάλλος την ανωτερότητα του και απομακρύνθηκε αρκετά του Samuli, ο οποίος δεν μπορούσε με τίποτα να βρει το ρυθμό του. Στον τρίτο γύρο, στην ειδική MX, πτώση για τον Planet και το σκηνικό άρχισε να αλλάζει. «Ξαφνικά έκανε ‘κλικ’ μέσα στο μυαλό μου» υποστήριξε ο Aro μετέπειτα. «Με μιας βρέθηκα να τον έχω πλησιάσει και να μπορώ να τον προσπεράσω. Ξαφνικά βρήκα και τον ρυθμό μου». Από περίπου 25 δευτ διαφοράς που είχε ο Φιλανδός κατάφερε να κτίσει ένα προβάδισμα 15 δευτ. Το βάθρο ήταν πορτοκαλί, δίπλα στους Aro και Planet ένας αναβάτης της ομάδας Farioli, ο Alessandro Botturi στην τρίτη θέση.

Στην Κατηγορία Ε3 ο David Knight ήταν αχτύπητος την πρώτη μέρα. Δεν κέρδισε μόνο όλες τις ειδικές της κατηγορίας, αλλά είχε στο τέλος, πάνω από ένα λεπτό διαφορά από τους υπόλοιπους αναβάτες. Την δεύτερη ημέρα θα υποθέταμε κάτι ανάλογο από τον άντρα από το Isle of Man. Ο Knight όμως ήταν πολύ προσεκτικός πάνω στο γλιστερό έδαφος και επιπλέον δοκιμάζει άλλες γραμμές. Αποτέλεσμα αυτού, οι Marko Tarkkala και Mika Ahola μέχρι και ο Sebastien Guillaume πάνω σε δίχρονο, κερδίζουνε από μία ειδική. Δεν έφτανε όμως αυτό για να στερήσουν την νίκη στον Άγγλο Knight.

Περισσότερες Φωτογραφίες
Κείμενο & φωτογραφίες: Robert Pairan