Το παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro (EWC) ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο με τον πρώτο αγώνα στην Χιλή, πόλη Talca. Οι ομάδες βρίσκονται ήδη στην Λατινική Αμερική για τους δυο πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος, ο δεύτερος αγώνας πραγματοποιείται στην Αργεντινή.

Από το φετινό ημερολόγιο απουσιάζει η Ελλάδα, ελπίζουμε να δούμε αγώνα στην χώρα μας, την επόμενη χρονιά. Το πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος Enduro 2012 έχει ως εξής (ξεκινά Μάρτιο και τελειώνει Οκτώβριο):
1.    24-25 Μαρτίου – Χιλή, Talca
2.    31/3-01 Απριλίου – Αργεντινή, San Juan
3.    5-6 Μαΐου – Ισπανία, Munitibar
4.    12-13 Μαΐου – Πορτογαλία, Torres Vedras
5.    30-1 Ιουλίου – Ιταλία, Castiglione Fiorentino
6.    25-26 Αυγούστου – Σουηδία, Karlsborg
7.    1-2 Σεπτεμβρίου – Φινλανδία, Heinola
8.    20-21 Οκτωβρίου – Γαλλία, Brignoles

Φέτος το μεγάλο ενδιαφέρον είναι η απάντηση της KTM καθώς πέρυσι ταλαιπωρήθηκε από μηχανικά προβλήματα, τραυματισμούς και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς! Ο Fabio Farioli, αγωνιστικός διευθυντής της KTM Racing Team “ψώνισε” ότι καλύτερο κυκλοφορούσε στα paddocks του παγκοσμίου πρωταθλήματος και πλέον φαντάζει ως η υποψήφια ομάδα για την νίκη σε όλες τις κατηγορίες.

Κατηγορία Ε1
Τον κύριο λόγο θα έχει ο Antoine Meo (ΚΤΜ) που άλλαξε στρατόπεδο φέτος από την Husqvarna προσπαθώντας να κερδίσει άλλο ένα πρωτάθλημα στην μικρή κατηγορία. Οι κύριοι αντίπαλοί του θα είναι ο ομόσταυλός του Eero Remes (KTM) και o Matti Seistola (Husqvarna). Πίσω τους μια στρατιά αθλητών έτοιμοι να ανέβουν στο βάθρο με την πρώτη ευκαιρία: Rodrig Thain (Honda HM), Simone Albergoni (Honda HM), Nicolas Deparrois (Kawasaki), Ricky Dietrich (Husqvarna) και Thomas Oldrati (Bordone Ferrari). Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για τους πιτσιρικάδες Lorenzo Santolino (Husqvarna) δεύτερη χρονιά στην Ε1, Antti Heelsten (TM) και Jeremy Joly (Ina TV) που φέτος ανεβαίνουν στην Ε1 από την κατηγορία Junior.

Κατηγορία Ε2
Αν θα έπρεπε να διαλέξω έναν αθλητή για την κατηγορία Ε2 θα επέλεγα τον Johnny Aubert (KTM) αλλά οι τραυματισμοί του τα δυο προηγούμενα χρόνια αφήνουν την πόρτα ανοικτή για τον Juha Salminen (Husqvarna), τον Ivan Cervantes (Gas Gas), τον Pierre Alexander Renet (Husaberg) και τον Cristobal Guerrero (ΚΤΜ) που θα μπορούσαν κάλλιστα να κερδίσουν αγώνες. Πίσω τους οι Alex Salvini (Husqvarna), Julien Gauthier (Kawasaki), Romain Dumontier (Husqvarna), Luis Correia (Yamaha), Oscar Balletti (Beta) και Taddy Blazusiak (ΚΤΜ) έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Σίγουρα η κατηγορία Ε2 είναι η πιο ενδιαφέρουσα κατηγορία.

Κατηγορία Ε3
Ο Seb Guillame άφησε την Husqvarna για την Gas Gas δεν θα αγωνιστεί στους δυο πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος λόγω μιας εγχείρησης στο χέρι του. Οι David Knight (KTM) και Christophe Nambotin (KTM) θα έχουν τον πρώτο λόγο φέτος, μαζί με τον Joakim Ljunggren (Husqberg). Προσωπικά πιστεύω πως αυτή είναι η χρονιά για τον Nambotin να αποδείξει πόσο ταλαντούχος αθλητής είναι μιας και βρίσκεται σε καλύτερη ομάδα πλέον, ίσως αποφεύγοντας τα προβλήματα τις προηγούμενες χρονιές να έχει μεγαλύτερη τύχη. Η απόδοση του David Knight αποτελεί μυστήριο και φέτος, προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό πέρυσι και φέτος –μέχρι στιγμής- τα δείγματα που έχει δείξει είναι ανάμεικτα, νίκες (Sprint Αγγλία), μηχανικά προβλήματα (πρωτάθλημα enduro Ισπανίας). Οι Marko Tarkkala (Beta), Oriol Mena (Husaberg), Benoit Fortunato (Gas Gas) και Marcus Kehr (KTM) θα συμπληρώσουν το παζλ της κατηγορίας.

Κατηγορία Junior
Απόντων των μεγάλων ονομάτων φέτος, οι οποίοι ανέβηκαν κατηγορία, ο Mathias Bellino (Husaberg) φαίνεται πως έχει ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι του Mario Roman (KTM) και του Victor Guerrero (KTM). Για πρώτη φορά Έλληνας αθλητής θα αγωνιστεί με πρόγραμμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, έστω και σε λίγους αγώνες, ο Κίμωνας Καράμπελας (Ina TV), του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Κατηγορία Γυναικών
Ludivine Puy και Laia Sanz θα αναμετρηθούν άλλη μια χρονιά αυτήν την φορά και οι δυο τους θα οδηγούν την ίδια μοτοσυκλέτα (Gas Gas). Κοντά τους θα παραμείνει η Blandine Dufrene (Gas Gas) ενώ με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της Jemma Wilson που έρχεται από την μακρινή Αυστραλία να αγωνιστεί με υποστήριξη της Ina TV.

Χιλή
Όσοι θέλετε να παρακολουθήσετε τον πρώτο αγώνα, live αποτελέσματα, εδώ στην Ελλάδα είμαστε +5 ώρες από την Χιλή και σύμφωνα με το πρόγραμμα το KTM Super Test της Παρασκευής θα ξεκινήσει στις 23:00 (ώρα Ελλάδος).

Επίσημη ιστοσελίδα παγκοσμίου πρωταθλήματος Enduro, live αποτελέσματα