Τοποθεσία: Βέροια
Ημερομηνία: Κυριακή 29 Μαίου 2005
Συμμετοχές: 94 Α1:11, A2:16, B3:10, B4:21, B5:13, Γ6:14, Γ7:9
Τερματίσαντες: 59 A1:8, A2:8, B3:9, B4:14, B5:8, Γ6:9, Γ7:3
Διαδρομή: 180 χλμ. – 2 κύκλοι 90 χλμ.
Καιρός: Ηλιοφάνεια – Συννεφιά 22°C
Θεατές: 400

Πρωταθλητής ο Τράντζας, συνεχίζει ακάθεκτος ο Σιαφαρίκας!

Με τον πέμπτο αγώνα του Πανελληνίου πρωταθλήματος enduro στη Βέροια έκλεισε ο πρώτος γύρος του φετινού πρωταθλήματος. Μετά το καλοκαίρι οι αναβάτες θα βρεθούν ξανά μαζί για άλλους δυο αγώνες στους Φούρνους Ερμιονίδας και την Τρίπολη.
Στη Βέροια οι αναβάτες αντιμετώπισαν έναν κλασικό αγώνα enduro, η διαδρομή των 90 χλμ επαναλαμβανόμενη για 2 γύρους και τρεις ειδικές σε κάθε γύρο. Τα μεγάλα σκιερά και καταπράσινα μονοπάτια με την καταπληκτική τοποθεσία της ειδικής στο Ξερολίβαδο θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη των αγωνιζομένων.

Σωστά η λέσχη της Βέροιας (ΛΕΜΟΒ) διάλεξε την πλατεία Προμηθέα αφού ο χώρος που αναλογούσε στα φορτηγά και τις ομάδες ήταν πολύ μεγαλύτερος από την προηγούμενη χρονιά. Φέτος η λέσχη είχε ετοιμάσει σήματα που έδιναν κατευθύνσεις στους θεατές ενώ γενικά η οργάνωση του αγώνα ήταν σε πολύ καλά επίπεδα πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές.

Πολλοί περίμεναν αυτόν τον αγώνα ως την τελευταία τους ευκαιρία για τον τίτλο, άλλοι για να τον εξασφαλίσουν. Σημασία έχει πως οι αναβάτες ευχαριστήθηκαν τον αγώνα και εκτός της κατηγορίας Α2, σε όλες τις άλλες κατηγορίες υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον τίτλο του πρωταθλητή.

Ο Μιχάλης Τράνζας (ΚΤΜ, #4) είναι από χθες ο πρώτος πρωταθλητής μοτοσυκλέτας για το 2005. Κατέκτησε τον τίτλο στην Α2 (δίχρονα από 200cc έως 250cc) και θα περάσει ένα ευχάριστο καλοκαίρι. Συγχαρητήρια στον νεαρό αναβάτη από τα Γιάννενα.

Ο Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda, #2) κέρδισε την μεγαλύτερη μάχη του πολέμου. Δεν είναι μόνο η νίκη του στη γενική αλλά ο συνδυασμός αυτής στην πόλη της Βέροιας, τελευταίο προπύργιο του Αδάμου Πράσσου (Beta, #1). Τώρα ο Πράσσος πρέπει να κερδίσει οπωσδήποτε τους δυο εναπομείνατες αγώνες του πρωταθλήματος και να ελπίζει σε κακοτυχία του Σιαφαρίκα. Ο Τάκης Μανιάτης (Husaberg, #3) με την σταθερότητα που τον χαρακτηρίζει κέρδισε την τρίτη θέση της γενικής, συγκατοικεί πλέον με τον Στάματη Μαντά (Husqvarna, #403) και ελπίζει για την τρίτη βαθμολογικά θέση στους δυο τελευταίους αγώνες.

Μεγάλο θρίλερ είχαμε στην μικρή (Α1) κατηγορία αφού σε όλο τον αγώνα οι Γιάννης Μαργαζάς (Gas Gas, #115), Δημήτρης Τσακατσώνης (ΚΤΜ, #10) και Δημήτρης Πρέπας (ΚΤΜ, #11) έδωσαν ένα καταπληκτικό αγώνα, προσπερνώντας ο ένας τον άλλο στα αποτελέσματα μέχρι και την τελευταία ειδική. Εκεί όπου ο Δημήτρης Τσακατσώνης έκανε ένα μικρό λάθος, το οποίο εκμεταλεύτηκε ο Μαργαζάς και κέρδισε τον αγώνα. Τρίτος τερμάτισε ο Πρέπας ενώ ο τέταρτος διεκδικητής του πρωταθλήματος Γιάννης Παμπουκιάν (KTM, #101) εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη. Μεγάλο ενδιαφέρον και στη βαθμολογία όπου πρώτος πέρασε πλέον ο νεαρός Δημήτρης Τσακατσώνης, αναλυτικά:
1. Δημήτρης Τσακατσώνης (ΚΤΜ) 94 βαθμούς
2. Δημήτρης Πρέπας (ΚΤΜ) 87 βαθμούς
3. Γιάννης Παμπουκιάν (ΚΤΜ) 81 βαθμούς
4. Γιάννης Μαργαζάς (Gas Gas) 79 βαθμούς

Ο Μιχάλης Τράντζας είναι ο μεγάλος ευνοημένος του αγώνα της Βέροιας καθώς η συνεχείς ατυχίες όλων των υπολοίπων αναβατών σε όλη τη χρονιά αλλά και η αλάνθαστη οδηγική του ικανότητα του έδωσαν πρόωρα τον τίτλο του πρωταθλητή της φετινής χρονιάς. Ο Χρήστος Θεοδωσόπουλος (ΚΤΜ, #24) έκανε το καθήκον του και κέρδισε την δεύτερη θέση από τον πολύπειρο Δημήτρη Κολέφα (ΚΤΜ, #209) στην τελευταία ειδική του αγώνα. Στην μάχη για την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος θα ριχθούν ο Δημήτρης Κολέφας και Γιώργος Κοινωνάς (ΚΤΜ, #281) που τερμάτισε τέταρτος στη Βέροια. Ο Κολέφας προηγείται με 1 βαθμό διαφορά έχοντας 74 βαθμούς έναντι 73 βαθμών του Κοινωνά.

Το δράμα όμως παίζεται εδώ, σε κάθε αγώνα. Στην κατηγορία Β3 όλοι μάχονται με όλους. Τρεις αναβάτες με διαφορά 1 βαθμού θα πολεμήσουν για τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο Σάββας Καπαγερίδης (Honda, #32) κέρασε πικρία τους συναθλητές του αφού βρέθηκε σε καταπληκτική φόρμα, μετρίασε τα λάθη του και έκανε άλμα προς τον τίτλο κερδίζοντας τον αγώνα. Δεύτερος ο έταιρος αναβάτης της Honda-Σαρακάκης, Φώτης Αλεξόπουλος, εκμεταλεύτηκε και αυτός τα λάθη των αντιπάλων του, οδήγησε τέλεια και κέρδισε μια χρήσιμη δεύτερη θέση. Τρίτος ο Θανάσης Τάσιος (Suzuki, #308) έκανε το δεύτερο καλύτερο τερματισμό του φέτος, ενώ στη βαθμολογία ο Θανάσης Αυγέρης (Husqvarna, #37) παρά το ότι έκανε τον χειρότερο τερματισμό του συνεχίζει να προηγείται στη βαθμολογία με 81 βαθμούς έχοντας όμως πλέον συγκάτοικο τον Παντελή Σκόδρα (Husqvarna, #302) και με ένα βαθμό λιγότερο (80 βαθμούς) τον Σάββα Καπαγερίδη.

Ο Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda, #2) συνέχισε ακάθεκτος και στον αγώνα της Βέροιας, κέρδισε πιο δύσκολα από τις άλλες φορές την πιο απαιτητική κατηγορία των 450 κυβικών (Β4). Ήταν γρήγορος, τυχερός αλλά πολύ προετοιμασμένος. Ο Αδάμος Πράσσος (Beta, #1) προσπάθησε πολύ αλλά δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη στην πόλη του. Δεύτερος πλέον βλέπει τα περιθώρια να στενεύουν δραματικά. Τρίτος τερμάτισε ξανά ο Σταμάτης Μαντάς (Husqvarna, #403), με αυτήν του την τρίτη θέση ισχυροποιεί τη θέση του στην κατηγορία, ενώ θα προσπαθήσει για ότι καλύτερο στους 2 τελευταίους αγώνες. Ενθαρυντική η τέταρτη θέση του Παναγιώτη Καδόγλου (ΚΤΜ, #410) που ακολουθεί το φετινό πρωτάθλημα. Περιμένουμε να τον δούμε σε ψηλότερες θέσεις στο μέλλον.

Ο Τάκης Μανιάτης (Husaberg, #3) έχει βαλθεί να πραγματοποιήσει την υπόσχεση που μας είχε δώσει μετά τον πρώτο αγώνα της Καστοριάς. Τέταρτη συνεχόμενη νίκη για τον περσινό πρωταθλητή που μεγάλωσε τη διαφορά από τον μεγάλο ανταγωνιστή του Δημήτρη Κόκκινο (Husqvarna, #6). O Κόκκινος τερμάτισε δεύτερος και αν θέλει ακόμα το πρωτάθλημα θα πρέπει να βάλει στόχο τους δυο εναπομείναντες αγώνες του πρωταθλήματος. Τρίτος ο Νίκος Ζουρνατζής (Honda, #500) που με τέτοιους τερματισμούς βλέπει ακόμα και την τρίτη θέση.

Στους Βετεράνους ο Χάρης Βόβλας (ΚΤΜ, #61) ήταν για ακόμη μια φορά πειστικός σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, να κερδίζει αγώνες. Έχει σχεδόν εξασφαλίσει την πρώτη θέση και αν όλα πάνε καλά θα πανηγυρίζει στον επόμενο αγώνα. Δεύτερος ο Σωτήρης Κασκούτας (Gas Gas, #620) και τρίτος ο Παναγιώτης Κακολύρης (KTM, #617).

Η κατηγορία των νέων είχε μόνο τρεις τερματίσαντες όπου ο Μιχάλης Λαμπρακόπουλος (Yamaha, #726) έχει πατήσει γερά το σκαλί που οδηγεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Τερμάτισε πρώτος στη Βέροια, ενώ δεύτερος τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Αργύρης (ΚΤΜ, #723). Τρίτος αλλά όχι καταιδρωμένος ο Νίκος Καραγιάννης (Yamaha, #740).

To ραντεβού του πρωταθλήματος ανανεώνεται για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, 29-30 ενώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε το μεγάλο φετινό ραντεβού του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στις Σέρρες 8 και 9 Οκτωβρίου.

Κείμενο: Δημήτρης Γιουβρής

Όλες οι φωτογραφίες στο www.racephoto.gr