Περιοχή: Δεσφίνα
Ημερομηνία: 22 Μαίου 2005
Συμμετοχές:104 Α1:25, Α2:23, Β3:22, Β4:34
Θεατές: 500
Καιρός: 24oC λιακάδα!

Χαμένοι στην ομίχλη!

Δυστηχώς για το πρωτάθλημα scramble τέτοιες διοργανώσεις δεν βοηθούν ούτε οφελούν κανένα. Αυτό που έγινε την Κυριακή στον αγώνα της Δεσφίνας ήταν η πλήρης δισφήμιση του σπορ. Μετά την εκκίνηση του αγώνα ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης κάλυπτε τον μεγαλύτερο χώρο όπου γινόταν ο αγώνας, με αποτέλεσμα ο αγώνας να είναι τραγικά επικίνδυνος. Μόνο ένα κομμάτι 100 μέτρων υπήρχε δίπλα σε μια μικρή λίμνη όπου φυσικά δεν υπήρχε σκόνη αλλά λάσπη! Τα επίπεδα σκόνης ήταν τόσο μεγάλα που αναβάτες έχαναν την διαδρομή γιατί ξαφνικά έβλεπαν την στροφή, έπεφταν πάνω σε προπορευόμενους αργούς αναβάτες ή σε χειρότερες περιπτώσεις – που όμως συνέβησαν – περνούσαν από επάνω τους! Καμία προσπάθεια δεν έγινε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλυτέρεψη του αποτελέσματος. Και εξηγώ:

ΕΘΕΑΜ. Δυστηχώς για την ΕΛΠΑ και την ΕΘΕΑΜ η γενικότερη έλειψη πυγμής φάνηκε και σε αυτόν τον αγώνα. Γιατί ο πρόεδρος αγωνοδικών δεν σταμάτησε αυτόν τον αγώνα, είναι απορίας άξιον. Τι περιμένουμε τελικά σε αυτήν τη χώρα, να πεθάνει αναβάτης στους αγώνες; Μήπως ζήτησαν το ιατρικό ανακοινωθέν από το νοσοκομείο της Λιβαδειάς, για να διαπιστώσουν, τουλάχιστον τώρα, την επικινδυνότητα του αγώνα; Όλοι πρέπει να ζητάμε την ίδια αντιμετώπιση των λεσχών από την ΕΘΕΑΜ. Γιατί λοιπόν δεν ακυρώθηκε αυτός ο αγώνας; Ήταν λιγότερο επικύνδυνος από το Ηράκλειο Κρήτης; Τέτοιες καταστάσεις αμαυρώνουν την ΕΘΕΑΜ.

ΛΕΣΧΗ ΑΛΑΣ. Δυστηχώς για την λέσχη από την στιγμή που ξεκίνησε ο αγώνας τίποτα δεν ήταν σωστό. Μετά την περσινή χρονιά η λέσχη έδειξε μερικά εμφανή σημάδια καλυτέρεψης όσο αναφορά την διοργάνωση του αγώνα. Ο πύργος που κτίστηκε, καλώς έγινε. Φέτος υπήρχαν συντονισμένες προσπάθειες να βραχεί η “πίστα”, κάτι που έγινε αλλά απ’ ότι φάνηκε δεν έφθανε καθόλου. Από εκεί και έπειτα όμως ούτε η λέσχη ανέλαβε την ευθύνη της να ζητήσει την μη διεξαγωγή του αγώνα. Παρόλα αυτά έστειλε την παρακάτω επιστολή όπου έμμεσα ρίχνει τις ευθύνες στον καιρό (!) και στον promoter που έδωσε τον αγώνα σε ακατάλληλη ημερομηνία. Εγώ να θυμίσω πως η ίδια λέσχη ήταν η διοργανώτρια του περσινού αγώνα scramble όπου στην ίδια “πίστα” πάλι είχε σκόνη (όχι όμως στα ίδια επίπεδα). Τότε δεν είχε βραχεί η πίστα γιατί το προηγούμενο βράδυ είχε βρέξει!

*** ΔΙΟΡΘΩΣΗ *** Από λάθος αναφέρθηκε πως η λέσχη είχε διοργανώσει αγώνα enduro το 2002 στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς. Κάτι τέτοιο δεν συνέβει αφού ο αγώνας είχε διοργανωθεί από άλλη λέσχη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΑΣ
Η Αγωνιστικη Λεσχη Ασπρων Σπιτιών Α.Λ.Α.Σ. θέλει να ευχαριστήσει τους αγωνιζόμενους για την συμμετοχή τους στον αγώνα που πραγματοποίησε η λέσχη μας στην περιοχή της Δεσφίνας στις 22/05/2005. Ζητάμε την κατανόηση τους διότι οι συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα ήταν πραγματικά πολύ δύσκολες. δεδομένου των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν την ημέρα του αγώνα (ζέστη – άπνοια), καθώς τελικά και η ημερομηνία διεξαγωγής του, δεν έφεραν το προσδοκούμενο αποτέλεσμα. Ελπίζουμε και θέτουμε σαν στόχο ότι η επόμενη διοργανωσή μας θα γίνει με όρους και συνθήκες που επιβάλλονται για την διεξαγωγή ενός αγώνα πανελληνίου πρωταθλήματος.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
O ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΡΑΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ. Δυστηχώς για τους αγωνιζόμενους κανείς δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αυτοί ζημιώνονται, αυτοί θα πρέπει να εναντιώνονται σε τέτοιες καταστάσεις. Ανοχή στους κανονισμούς πάντα υπήρχε αλλά δεν θα πρέπει να ξεφεύγουμε από την πεπατημένη. Ο αγώνας ήταν πραγματικά επικίνδυνος όμως κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη να βγει μπροστά και να το καταθέσει, φοβόμενος μην τον θεωρήσουν δειλό και φοβιτσιάρη. Αυτά να τα πείτε σε όσους τώρα κάθονται σπίτι τους τραυματισμένοι. Αντί λοιπόν να μιλάμε για την ακύρωση του αγώνα βρεθήκαμε στο τέλος να συζητάμε – σε έντονο ύφος – αν ο Σιαφαρίκας έπρεπε να ακυρωθεί γιατί πέρασε έξω από τις κορδέλες. Ο Δημήτρης Κεραμιδάς και ο Βασίλης Σιαφαρίκας τυφλωμένοι από το πάθος τους για νίκη λογομαχούσαν για μια έξοδο του Σιαφαρίκα από τις κορδέλες χάνοντας ουσιαστικά άλλη μια ευκαιρία να ανέβουν στην υπόληψη των υπολοίπων αναβατών που τους έχουν ως πρότυπα.

Πικρές αλήθειες για τον αγώνα της Δεσφίνας:
– Σε ορισμένα άλματα της διαδρομής είχαν τοποθετηθεί παιδιά(!), κάτω των 18 ετών.
– Η διαδρομή ήταν κάτω του μήκους ορίου και σε συνδιασμό με τις μεγάλες ευθείες ο πρώτος αναβάτης έγραψε ταχύτατο γύρο 04:27.065 με τελική 80,879 km/h (!!!).

Υ.Γ. Από την λέσχη ΑΛΑΣ τιμήθηκε ο παλαιότερος αγωνιζόμενος που έχει εκδόσει αγωνιστική άδεια μέσω της λέσχης, Γιάννης Πιλάλας. Εμείς να του ευχηθούμε καλή συνέχεια και υγεία.

Κείμενο: Δημήτρης Γιουβρής
Φωτογραφίες: Ιωσήφ Βάγγερ, Δημήτρης Γιουβρής