Τα προβλήματα του R.Carmichael δεν τελείωσαν με την εγκατάλειψη του στον πρώτο γύρο του αγώνα στο St.Louis. Μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε η ΑΜΑ στα καύσιμα οχτώ αναβατών στον αγώνα του San Diego, βρέθηκε του Carmichael μη συμβατό. Αυτό συνεπάγεται αφαίρεση 25 βαθμών σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Τα δείγματα αφορούσαν τις μοτοσικλέτες των οδηγών Ricky Carmichael, Mike Alessi, Grant Langston, Jeremy McGrath, Nathan Ramsey, Chad Reed, Andrew Short και James Stewart με την δειγματοληψία να πραγματοποιείτε αμέσως μετά τον αγώνα. Ο κανονισμός που ορίστηκε και ισχύει από το 2004, αναφέρει ότι μόνο αμόλυβδη βενζίνη επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε στους επαγγελματικούς αγώνες ΑΜΑ Supercross και ΑΜΑ Motocross. Στο παρελθόν έχουν τιμωρηθεί για το ίδιο παράπτωμα και άλλοι κορυφαίοι οδηγοί όπως ο James Stewart πέρσι.

Τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα για τον πρωταθλητή Carmichael και σε μια ύστατη προσπάθεια ανάκλησης της απόφασης η ομάδα του Team Makita Suzuki Racing δήλωσε ότι θα υποβάλει ένσταση. Στο παρελθόν όσες φορές ελέχθησαν ουδέποτε βρέθηκαν να χρησιμοποιούν κάτι παράνομο, δήλωσαν και συνεχίζουν λέγοντας ότι τα καύσιμα του συγκεκριμένου αγώνα τα προμηθεύτηκαν από τρίτους χωρίς να τα ελέγξουν.  Η ΑΜΑ σε τέτοια θέματα είναι αμείλικτη με τους εργοστασιακούς οδηγούς και δεν βλέπω να την γλιτώνει ο RC την ποινή.
Η εξέλιξη αυτή δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στον James Stewart για το πρωτάθλημα, αλλά και στον Chad Reed που προηγείται στην βαθμολογία.

Η βαθμολογία μετά την ποινή του R.Carmichael
1  C. Reed 149
2  J. Stewart 132
3  R. Carmichael 115
4  I. Tedesco 108
5  N. Wey 103
6  M. Byrne 103
7  M. Larocco 95
8  E. Fonseca 94
9  T. Preston 79
10  J. McGrath 67