Στην Ιταλική Μάντοβα πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος motocross με πρωταγωνιστές τους αναβάτες της ΚΤΜ που κέρδισαν και στις δύο κατηγοριές. Αξιοσημείωτη, η νίκη του Antonio Cairoli στην MX1 που για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου motocross κερδίζει αγώνα αναβάτης με μοτοσυκλέτα 350cc. Στην ΜΧ2 ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2009 δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης και κέρδισε και τα δύο σκέλη, έχοντας στους δύο πρώτους αγώνες την απόλυτη συγκομιδή 100 βαθμών.

MX2 Race1
Στο πρώτο σκέλος ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2009 ξεκίνησε εντυπωσιακά και έστριψε πρώτος, ενώ τον ακολούθησαν δυνατά ο Jeffrey Herlings και ο Steven Frossard σχηματίζοντας την πρώτη τριάδα . Για την τέταρτη θέση παλεύουν ο Shaun Simpson και ο Ken Roczen. Εντυπωσιακή η ταχύτητα αλλά και η σταθερότητα του Γάλλου αναβάτη, αλλά και η αξιοσημείωτη παθιασμένη οδήγηση του 15χρονου Jeffrey Herlings και η προσπάθεια να ακολουθήσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή Marvin Musquin. Στον 5ο γύρο ο γερμανός Ken Roczen κάνει την αντεπίθεσή του στο Γάλλο Steven Frossard που μάχονται για την τρίτη θέση. Το εντυπωσιακότερο της μάχης αυτής η εντελώς διαφορετική επιλογή γραμμών και των δύο αναβατών συνθέτοντας ένας μοναδικό αγωνιστικό σκηνικό. Θετικό αποτέλεσμα  για τον Γάλλο αναβάτη έφερε η πίεση του Roczen αφού με την σειρά του πίεσε τον νεαρό Herlings με αποτέλεσμα να τον αναγκάσει σε πτώση κατά την διάρκει του δεύτερου γύρου. Ο Marvin Musquin συνέχισε την κούρσα του για την νίκη με μοναδικό αντίπαλο τον εαυτό του,  τον ακολούθησαν Frossard & Roczen εκμεταλεύοντας την πτώση του Herlings που βρέθηκε στην τέταρτη θέση και με τους Van Hoerebeek και Zack Osbourne να συμπληρώνουν την εξάδα. Μια πτώση όμως του Steven Frossard στον δέκατο γύρο που σχεδόν χάρισε την δεύτερη θέση στον Roczen μένοντας σχεδόν δεκατέσσερα δευτερόλεπτα πίσω του. Δύο γύρους πριν το τέλος του σκέλους ο Γερμανός Ken Roczen πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή επίθεση στον άνετο πρωτοπόρο μέχρι στιγμής Marvin Musquin με μια διαφορά 1.8” δύο γύρους πριν το τέλος. Ο Γάλλος αναβάτης της ΚΤΜ άντεξε την πίεση του Γερμανού αναβάτη της Suzuki και τερμάτισε πρώτος με διαφορά μόλις 0.370” από τον δεύτερο  Ken Roczen. Τρίτος ο Steven Frossard, τέταρτος o Van Horebeek, και τους Zach Osbourne και Jeffrey Herlings την Πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

MX2 race2
Την εκκίνηση του δεύτερου σκέλους την έκλεψε με μια εντυπωσιακή είσοδο στην πρώτη στροφή o Shaun Simpson αλλά μόλις για ελάχιστα δευτερόλεπτα παρέμεινε πρωτοπόρος αφού ο Jeffrey Herlings έκανε την επίθεση του και έγινε ο οδηγός του σκέλους. Musquin και Roczen ακολουθούν τον δεύτερο Simpson ενώ ο Arnaud Tonus βρέθηκε στην πέμπτη θέση. Σχετικά εύκολα προσπερνά ο Marvin Musquin τον Shaun Simpson και ξεκινά την επιχείσηση “Herlings” που προηγείται με 4.086”. Με το πέρασμα των γύρων η διαφορά ροκανίστηκε,  ο Roczen ανέβηκε στη τρίτη θέση, ενώ ο Shaun Simpson μετά την εντυπωσιακή του εκκίνηση βρέθηκε στη έβδομη θέση ανάμεσα στους Zack Osbourne και Christophe Charlier. Το χαρακτηριστικό της αναμέτρησης του δεύτερου σκέλους το λάθος του Herlings που σχεδόν αφύπνισε τον Musquin για να επιτεθεί για την πρώτη θέση. Ο νεαρός Jeffrey κράτησε παρά το οδηγικό του λάθος την πρωτοπορία του σκέλους ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2009 δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Επιτέθηκε στον τεέυταίο γύρο και εκμεταλευόμενος στο έπακρο μια λανθασμένη επιλογή γραμμής και μόλις δύο γραμμές πριν την καρό σημαία πέρασε μπροστά και έκανε το δύο στα δύο στο δεύτερο αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος motocross.


MX1 race1
Εκκίνηση του πρώτου σκέλους για τη ΜΧ1 και ο David Philippaerts  στρίβει πρώτος ακολουθούμενος από τον Clemente Dessale, ενώ ακολουθούν Max Nagl και Albertson σχηματίζοντας την πρώτη τετράδα του σκέλους. Οπαγκόσμιος πρωταθλητής του 2009 Antonio Cairoli ξεκίνησε μουδιασμένα και στους πρώτους γύρους του σκέλους βρισκόταν στην έβδομη θέση. Ο David Philippaerts οδηγεί με άνεση την κούρσα του σκέλους στους πρώτους γύρους αλλά μια γερή πτώση του θα δώσει την ευκαιρία στον Clemente Dessale να δεχτεί το δώρο του Ιταλού και να βρεθεί στην πρώτη θέση ενώ ο Philippaerts βρέθηκε στην δωδέκατη. Στα μέσα περίπου του σκέλους ο Γάλλος Frossard προηγείται και ακολουθούν Nagl, Cairoli, Albertson και Sebastain Pourcel. O Antionio Cairoli ανέβηκε μια θέση προσπερνώντας τον Max Nagl, ενώ λίγο πιο πίσω ο Βέλγος Ken De Dycker βρισκόταν στην τέταρτη θέση. Να μην αλλάζουν και πολλά μέχρι την πτώση της καρό σημαίας με τον Clemente Dessale να τερματίζει πρώτος και τους Antonio Cairoli και Max Nagl στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Άξιο αναφοράς η έκτη θέση του Albertson αλλά και η πτώση στην 15η θέση του poleman David Philippaerts.


MX1 race2
Στο δεύτερο σκέλος την εκκίνηση και την πρωτοπορία αυτού πήρε ο Ιταλός Antonio Cairoli ακολουθούμενος  από τον συμπατριώτη του David Philippaerts. Πτώση στην πρώτη στροφή για τον Sebastian Pourcel ο οποίος παρέσυρε κι άλλους τρεις αναβάτες σε πτώση με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα δευτερόλεπτα στην μάχη του σκέλους. Στη μάχη της τρίτης θέσης, o Boissiere και ο Kevin Strijbos και με τον Max Nagl και τον Clemente Dessale παλεύουν για την πέμπτη θέση. Στους τελευταίους γύρους του σκέλους ο Βέλγος Ken De Dycker και ο Γάλλος Xavier Boog κάνουν την εμφάνιση τους στην Πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα. Ιπτάμενος Ιταλός ο Antonio Cairoli  τερματίζει πρώτος και καταφέρνει να είναι αυτός που θα γράψει ιστορία με την ΚΤΜ του, αφού είναι η πρώτη φορά που μοτοσυκλέτα 350cc κερδίζει αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος, ενώ δεύτερος και εμφανώς απογοητευμένος ο David Philippaerts αφού του κόστισε ακριβά η πτώση του στο πρώτο σκέλος και με τους Max Nagl και Clement Dessale  στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.


Αποτελέσματα πρώτου σκέλους ΜΧ2
1 Marvin Musquin, KTM
2 Ken Roczen, Suzuki
3 Steven frossard, Kawasaki
4 Jeremy Van Horebeek, Kawasaki
5 Zach Osborne, Yamaha
6 Jeffrey Herlings, KTM
7 Shaun Simpson, KTM
8 Joel Roelants, KTM
9 Harri Kullas,    Yamaha
10 Marcus Schiffer KTM

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ2
1 Marvin Musquin, KTM
2 Jeffrey Herlings, KTM
3 Ken Roczen, Suzuki
4 Arnaud Tonus, Suzuki
5 Zach Osborne, Yamaha
6 Jake Nicholls, KTM
7 Christophe Charlier, Yamaha
8 Shaun Simpson, KTM
9 Dennis Verbruggen, KTM
10 Steven Frossard, Kawasaki

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους ΜΧ1
1 Clemente Dessale Suzuki
2 Antonio Cairoli, KTM
3 Max Nagl, KTM
4 Ken De Dycker Yamaha
5 Sebastien Pourcel Kawasaki
6 Jimmy Albertson, Honda
7 Xavier Boog, Kawasaki
8 Jonathan Baraggan, Kawasaki
9 Tanel Leok, Honda
10 Steve Ramon, Suzuki

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ1
1 Antonio Cairoli KTM
2 DavidPhilippaerts, Yamaha
3 Max Nagl, KTM
4 Clemente Dessale, Suzuki
5 Ken De Dycker Yamaha
6 Xavier Boog, Kawasaki
7 Steve Ramon, Suzuki
8 Jonathan Baraggan, Kawasaki
9 Evgeny Bodryshev, Honda
10 Anthony Boissiere, TM

Βαθμολογίες
ΜΧ1

1 Cairoli 88
2 Nagl 87
3 Desalle 79
4 De Dycker 65
5 Philippaerts 60
6 Ramon 59
7 Barragan 56
8 Boog 54
9 Pourcel 37
10 Coppins 37

ΜΧ2
1 Musquin   100
2 Roczen 86
3 Herlings 71
4 Frossard 69
5 Tonus 62
6 Osborne 59
7 Simpson 53
8 van Horebeek 52
9 Kullas  47
10 Nicholls 39

Κείμενο & Φωτογραφίες : Γιώργος Λεγάκης