ΠΡΕΒΕΖΑ – ΠΑΡΓΑ

ΜΕ ΘΕΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ

Η όμορφη Πάργα

Στην αναφορά και μόνο μιας περιπλάνησης στα γεωγραφικά όρια της Ηπείρου, της πιο αραιοκατοικημένης και ορεινής περιοχής της Ελλάδας, αναπόφευκτα έρχονται στο νου σας –και όχι άδικα– εικόνες και παραστάσεις με δυσπρόσιτες, χιονισμένες βουνοκορφές, απότομες χαράδρες, αφρισμένα ποτάμια, ολόδροσες πηγές, επιβλητικούς αρχαιολογικούς χώρους και παραδοσιακούς πετρόκτιστους οικισμούς, που υπάρχουν μέσα στο κλειστό ορεινό περιβάλλον της ηπειρώτικης γης δίχως επιρροές από άλλα πρότυπα ζωής. Με λίγα λόγια, η Ήπειρος είναι συνώνυμη μιας ορεινής μεγαλοπρέπειας που δένει σφικτά τις πατροπαράδοτες παραδόσεις με το ένδοξο ιστορικό παρελθόν και συνδυάζει αρμονικά το χθες με το σήμερα.

Ωστόσο, η γνωριμία με την δαντελωτή ηπειρώτικη ακτογραμμή του Ιονίου, από την Πρέβεζα ως την Πάργα, συνιστά μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση της Ηπείρου, καθώς αποτελεί μια περιπλάνηση σε γνωστές και άγνωστες γωνιές του Ιονίου, εκεί όπου το βλέμμα του ταξιδιώτη μοιραία θα εγκλωβιστεί σε γραφικότατα παραθαλάσσια θέρετρα, μικρά ψαροχώρια, γαλαζοπράσινα νερά και απίθανες παραλίες. Παράλληλα, η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης διαδρομής θα σας αποκαλύψει μια περιοχή της Ηπείρου πλούσια σε μαρτυρίες της λαμπρής ιστορίας της, όπου το τοπικό παρελθόν αναβιώνει σε μοναδικές αρχαιολογικές τοποθεσίες, μισογκρεμισμένα κάστρα και θρυλικά ποτάμια.

ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ…
Η παρουσία σας στην Πρέβεζα, που καθρεπτίζεται φιλάρεσκα στα νερά του Αμβρακικού κόλπου, σηματοδοτεί και τυπικά το τέλος της διαδρομής σας κατά μήκος των ιονίων ακτών της Ηπείρου. Η νύφη του Αμβρακικού, η πόλη που συνδέθηκε άμεσα με τον ποιητή Καρυωτάκη, σίγουρα θα σας κερδίσει με την ήσυχη και γαλήνια ατμόσφαιρά της, το καθαρό περιβάλλον, τους ήπιους ρυθμούς καθημερινότητας, καθώς και τους χαλαρωτικούς περιπάτους στην πεζοδρομημένη προκυμαία και μέσα στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια της, ανάμεσα στα καλοσυντηρημένα παραδοσιακά της κτήρια. Επισκεφτείτε τα ενετικά κάστρα του Αγ. Αντρέα και του Αγ. Γεωργίου, το ναό του Αγ. Χαραλάμπους με τον εφαπτόμενο πύργο του Ρολογιού (1792), καθώς επίσης και το φρούριο του Παντοκράτορα, που βρίσκεται στην παραλία του ομώνυμου οικισμού, μόλις 2χλμ. μακριά από την Πρέβεζα, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Στο φρούριο του Παντοκράτορα, όπως και στο ρωμαϊκό Ωδείο της κοντινής Νικόπολης κάθε καλοκαίρι διεξάγονται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, διαλέξεις, χορωδιακά φεστιβάλ) με την επωνυμία <<Νικοπόλια>>.

Αν πάλι επιθυμείτε να καταστήσετε την Πρέβεζα ορμητήριο για τις καλοκαιρινές σας δραστηριότητες, η εκτεταμένη παραλία που ξεδιπλώνεται βορειοδυτικά της πόλης (από τον Μύτικα ως την Καστροσυκιά, αλλά και βορειότερα ως τη Λούτσα) είναι η πλέον ενδεδειγμένη πρόταση. Πάμπολλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καλά οργανωμένα κάμπινγκ λειτουργούν σ’ όλο το μήκος της αμμουδερής ακτογραμμής, η οποία στο σύνολό της αντιπροσωπεύει ένα ήπιων τόνων καλοκαιρινό παραθεριστικό κέντρο του Ιονίου. Επίσης, στα ανατολικά της πόλης μπορείτε να κολυμπήσετε στο Ψαθάκι, στους Αγ. Αποστόλους και στο Σκαφιδάκι.

Σε απόσταση μόλις 7 χλμ. βορειοανατολικά της Πρέβεζας, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, της πόλης που ίδρυσε το 31 π. Χ. ο Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης του επί του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στην περίφημη ναυμαχία του Ακτίου. Χάρη στην εξαιρετική γεωγραφική της θέση, η Νικόπολη εξελίχθηκε σ’ ένα σπουδαίο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής κατά τη ρωμαϊκή, αλλά και τη βυζαντινή περίοδο. Εντυπωσιακά δείγματα της μακραίωνης ευημερίας της Νικόπολης αποτελούν τα μακροσκελή τείχη με τους πυργίσκους, το Ρωμαϊκό Ωδείο (όπου διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες), τα Δημόσια λουτρά, το Νυμφαίο, το Υδραγωγείο και το Στάδιο. Επίσης, στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης υπάρχουν τα ερείπια έξι Βασιλικών εκκλησιών του 5ου και του 6ου αιώνα, με αντιπροσωπευτικότερες τη Βασιλική Α΄ (του μητροπολίτη Δουμετίου) και τη Βασιλική Β΄ (του επισκόπου Αλκίσωνος). Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφθείτε το Μουσείο της Νικόπολης, όπου εκθέτονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που αναφέρονται σ’ όλες τις ιστορικές περιόδους της Νικόπολης, η οποία παρήκμασε και τελικά ερημώθηκε κατά το 10ο αιώνα.

Επόμενη στάση ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης, μόλις 22 χλμ. βορειοδυτικά της Πρέβεζας. Πρόκειται για ένα προορισμό που συνδυάζεται ταυτόχρονα με τη μετάβαση στην κοντινή κορυφή Στεφάνι, όπου δεσπόζει το επιβλητικό μνημείο του Ζαλόγγου που ανεγέρθηκε το 1961 στη μνήμη των 63 ηρωικών Σουλιωτισσών, ένα έργο του γλύπτη Ζογγολόπουλου. Για να προσεγγίσετε την Κασσώπη, θα φτάσετε στη διασταύρωση Άρτας – Ιωαννίνων, στην οποία και θα οδηγήσετε. Μετά από 2 χλμ. στρίβετε αριστερά στο χωριό Αρχάγγελος, ενώ 5 χλμ. αργότερα, οι πινακίδες για το χωριό Καμαρίνα θα σας κατευθύνουν επίσης προς τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και το μνημείο του Ζαλόγγου, που απέχουν 5 και 6 χλμ. αντίστοιχα.

Στις νότιες πλαγιές του Ζαλόγγου, στα όρια ενός πευκόφυτου δάσους και με άπλετη θέα προς το γαλάζιο Ιόνιο και τις πεδιάδες της Πρέβεζας απλώνονται τα ερείπια της αρχαίας Κασσώπης, που αποτελούσε το πολιτικό και διοικητικό κέντρο του Κοινού των Ηπειρωτών. Η Κασσώπη άκμασε μετά το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π. Χ., ενώ μεταξύ των σπουδαιότερων αρχιτεκτονικών της μαρτυριών ξεχωρίζουν το Ωδείο και το Καταγώγιο (Δημόσιος ξενώνας). Παράλληλα, μόλις 1 χλμ. μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, ορθώνεται στην άκρη του ιστορικού βράχου το πάλλευκο μνημείο των ανυπότακτων και θαρραλέων Σουλιωτισσών, που αποτελεί αιώνιο σύμβολο ελευθερίας και αυτοθυσίας. Η μετάβασή σας στην κορυφή Στεφάνι γίνεται από ένα μονοπάτι 750 σκαλοπατιών που ξεκινά από το γυναικείο μοναστήρι του Αγ. Δημητρίου. Τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, με την συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων και αρκετών πολιτιστικών συλλόγων διεξάγονται εδώ τα <<Ζαλόγγια>>, τα οποία αποτελούν το ετήσιο μνημόσυνο για την ιστορική πράξη αυτοθυσίας των Σουλιωτισσών.

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, όπου οι αρχαίοι πρόγονοί μας προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των νεκρών, αποτελεί τον επόμενο σταθμό πάνω στη διαδρομή σας προς την Πάργα. Οδηγείτε στην Εθνική οδό Πρέβεζας –Ηγουμενίτσας, έως ότου θα προσεγγίσετε το χωριό Μεσοπόταμος. Αν συνεχίσετε μετά την διασταύρωση του Μεσοποτάμου, στα αριστερά του δρόμου θα αντικρίσετε το Δέλτα του ποταμού Αχέροντα. Ο χώρος του Νεκρομαντείου, που βρίσκεται στα τελευταία σπίτια του Μεσοποτάμου (υπάρχει σήμανση) και αποκαλύφθηκε κάτω από τα ερείπια της Μονής του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου (κτίσμα του 18ου αιώνα), χρονολογείται στα τέλη του 4ου , αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Κτισμένο κοντά στην πόλη Εφύρα, στη βόρεια όχθη του Αχέροντα (ο οποίος αποτελούσε για τους αρχαίους Έλληνες την οδό για την κάθοδο στον Κάτω Κόσμο με τη βάρκα του <<Πορθέα Χάροντα>>), θεωρείται το σπουδαιότερο της αρχαιότητας και ανακαλύφτηκε από τον αρχαιολόγο Σωτήρη Δάκαρη τα έτη 1958-1964. Οι χώροι υποδοχής και προετοιμασίας των επισκεπτών, ο λαβύρινθος και η υπόγεια αίθουσα αποτελούν τα τμήματα του αρχαίου μαντείου που διασώζονται, ενώ από τη Μονή του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου σώζεται μόνο το Καθολικό του ναού.

Αν θέλετε να φτάσετε στις πηγές του Αχέροντα, θα πρέπει να προσεγγίσετε την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Γλυκή, που βρίσκεται 20 χλμ. βόρεια του Νεκρομαντείου. Σε περίπτωση όμως που θέλετε να μεταβείτε στις εκβολές του Αχέροντα, θα πρέπει να πάτε –από το χωριό Μεσοπόταμος– στον κοντινό παραλιακό οικισμό Αμμουδιά, εκεί όπου σχηματίζεται το Δέλτα του Αχέροντα, ένας σημαντικός υδροβιότοπος που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστατευόμενων περιοχών <<Φύση 2000>>. Από τον οικισμό Αμμουδιά μπορείτε να επιβιβαστείτε σε ενοικιαζόμενες βάρκες και να παραπλεύσετε τα νερά του Αχέροντα έως το χωριό Μεσοπόταμος, προκειμένου να βιώσετε –έστω και νοερά– την υδάτινη πορεία του <<Πορθέα Χάροντα>>. Επίσης, στον οικισμό Αμμουδιά λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης της Εταιρείας Ανάπτυξης Αμβρακικού (ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ.), στο οποίο μπορείτε να πληροφορηθείτε για το οικοσύστημα του Αχέροντα.

Όσοι λατρεύετε τη θάλασσα, η Πάργα (60 χλμ. βόρεια της Πρέβεζας), η γενέτειρα του μπουρλοτιέρη Κανάρη, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό, καθώς συνιστά έναν αληθινό παράδεισο γαλάζιας και πράσινης ομορφιάς, που πραγματικά σκλαβώνει τις αισθήσεις. Μικροί κολπίσκοι με βαθυγάλαζα νερά, καταπράσινες πλαγιές, κατάφυτα νησάκια, αμμουδερές παραλίες και μια γραφικότατη πόλη με μακραίωνη ιστορία και νησιώτικη ατμόσφαιρα αποτελούν τις φανερές χάρες αυτού του μικρού παράδεισου που δεσπόζει αμφιθεατρικά κτισμένος σ’ αυτήν τη γωνιά του Ιονίου. Κατά την παραμονή σας στην Πάργα, περιπλανηθείτε –δίχως προορισμό– στα γραφικά στενά της πόλης, ενώ μην παραλείψετε να ανεβείτε στο ενετικό κάστρο που δεσπόζει της πόλης, απ΄ όπου μπορείτε να θαυμάσετε, όχι μόνο την Πάργα αλλά τους Παξούς και τους Αντίπαξους (καιρού επιτρέποντος). Επίσης, είτε κολυμπώντας, είτε με βάρκα μπορείτε να προσεγγίσετε το κοντινό νησάκι της Παναγιάς που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού, ενώ για μπάνιο προσφέρονται οι κοντινές παραλίες του Κρυονερίου και του Βάλτου. Ωστόσο, για λιγότερη πολυκοσμία μπορείτε να καταφύγετε στις παραλίες του Λύχνου και του Σαρακήνικου, που απέχουν μόλις 4 και 10 χλμ. αντίστοιχα βορειοδυτικά της Πάργας (μέσω Ανθούσας και Αγιάς).

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ…

Από την στην Πρέβεζα στην Πάργα: ένα πέρασμα μέσα από τα χορταριασμένα μονοπάτια της τοπικής Ιστορίας, διατρέχοντας ταυτόχρονα τα όρια ενός μικρού παράδεισου, γαλάζιας και πράσινης <<φυσικής>> έμπνευσης. Μια διαδρομή μύησης στις ανεπάντεχες ομορφιές της ηπειρώτικης φύσης, η οποία φιλοξενώντας πολύτιμες μαρτυρίες του ιστορικού παρελθόντος εμφανίζεται πάντα πρόθυμη να τις αποκαλύψει αποκλειστικά στους συνειδητοποιημένους περιηγητές, δηλαδή μονάχα σε σας!

Η παραπάνω διαδρομή περιέχεται στον ταξιδιωτικό οδηγό <<25 Επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα>> Εκδόσεις TSALLIS

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΔΙΑΜΟΝΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ

1) Ξενοδοχείο Ζήκας Τηλ. 26820-27505
2) Ξενοδοχείο Μαργαρώνα Τηλ. 26820-24361
3) Ξενοδοχείο Αύρα Τηλ. 26820-21230
4) Ξενοδοχείο Μίνως Τηλ. 26820-28424
5) Ξενοδοχείο Διώνη Τηλ. 26820-27381
6) Ξενοδοχείο Πρέβεζα Σίτι Τηλ. 26820-27365

ΑΜΜΟΥΔΙΑ
1) Ξενοδοχείο Αθηνά Τηλ. 26840-41172
2) Ξενοδοχείο Παπάς Τηλ. 26840-41284
3) Ξενοδοχείο Παράδεισος Τηλ. 26840-41301

ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ
1) Ξενοδοχείο Καλαμίτσι Τηλ. 26820-25445
2) Κάμπινγκ Καλαμίτσι Τηλ. 26840-22368

ΜΥΤΙΚΑΣ
1) Ξενοδοχείο Ιόνιο Μπιτσ Τηλ. 26820-41042
2) Ξενοδοχείο Μύτικας Τηλ. 26820-41679

ΠΑΡΓΑ

1) Ξενοδοχείο Άλφα Τηλ. 26840-32111
2) Ξενοδοχείο Βίλα Ρόζα Τηλ. 26840-31952
3) Ξενοδοχείο Πάργα Μπιτς Τηλ. 26840-31293
4) Λύχνος Μπιτς Τηλ. 26840-31257

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ
1) Αστυνομία Τηλ. 26820-22225
2) Τροχαία Τηλ. 26820-28136
3) Νοσοκομείο Τηλ. 26820-22871
4) Δήμος Τηλ. 26820-22212

ΠΑΡΓΑ

1) Αστυνομία Τηλ. 26840-31222
2) Αγροτικό ιατρείο Τηλ. 26840-31233
3) Δήμος Τηλ. 26840-31207

ΦΑΓΗΤΟ
Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε, τόσο στα πάμπολλα μεζεδοπωλεία της Πρέβεζας, όσο και στις γραφικές ψαροταβέρνες των παραθαλάσσιων οικισμών κατά μήκος της ιόνιας ακτογραμμής. Κέφαλοι, γαύροι, γαρίδες Αμβρακικού, <<πετάλι>>, χταπόδια, καλαμάρια και πέστροφες προσφέρονται αφειδώς, ενώ από τα τοπικά γλυκά ξεχωρίζει το ονομαστό γλυκό του ταψιού <<αφαλός>>.

Κείμενο, φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης, Όλγα Παπαδόγιαννη