Η Ελληνική ομάδα αποτελούμενη από τους Ηλία Μικέ, Νίκο και Νικηφόρο Διακάκη θα είναι στους αυριανούς τριπλούς τελικούς καθώς κατατάχθηκε σήμερα στην ένατη θέση από τις 17 ομάδες που αγωνίστηκαν. Σάρωσε η Ιταλία με τους εργοστασιακούς της οδηγούς δεύτερη προκρίθηκε η Γαλλία και τρίτη η Ελβετία.

Οι Έλληνες αναβάτες που συμμετέχουν είναι:
Νίκος Διακάκης (Honda) – κατηγορία 450cc
Ηλίας Μικές (KTM Hellinmoto) – κατηγορία Open
Νικηφόρος Διακάκης (Husaberg Extra Products) – κατηγορία 650cc

Σίγουρα το μεγαλύτερο γεγονός της ημέρας είναι η πέμπτη θέση του Ηλία Μικέ (KTM Hellinmoto) στον αγώνα κατάταξης της κατηγορίας του. Ποτέ ξανά Έλληνας αναβάτης δεν έχει τερματίσει τόσο ψηλά σε επίπεδο εθνικών ομάδων σε κανένα άθλημα. Την απόδοση των Ελλήνων ακολούθησε ο Νίκος Διακάκης (Honda) τερματίζοντας 11ος στην κατηγορία του, ενώ άτυχος στάθηκε ο Νικηφόρος Διακάκης του οποίου η μοτοσυκλέτα είχε μηχανική βλάβη εγκαταλείποντας τον αγώνα (κατατάχθηκε 15ος). Με το σύστημα κατάταξης που ακολουθείται η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση ανάμεσα σε 17 ομάδες, με σύνολο 16 βαθμών (υπολογίζονται οι δυο καλύτερες κατατάξεις από τους τρεις αναβάτες κάθε ομάδας).

Αγώνες κατάταξης
1. Ιταλία 2
2. Γαλλία 4
3. Ελβετία 5
4. Γερμανία 9
5. Αυστρία 10
6. Σλοβενία 10
7. Σουηδία 13
8. Τσεχία 15
9. Ελλάδα 16
10. Δανία 17
11. Ισπανία 18
12. Νορβηγία 19
13. Κροατία 19
14. Πορτογαλία 20
15. Σαν Μαρίνο 27
16. Σλοβακία 27
17. Εσθονία 29

Οι ομάδες που παίρνουν μέρος στο Supermoto of European Nations, 17 στο σύνολο, συνάντησαν σήμερα καλό καιρό καθώς η πρωινή λιακάδα αλλά και η μεσημεριανή βροχή που τελικά δεν ήρθε κράτησαν μακριά τα βρόχινα ελαστικά δίνοντας τη δυνατότητα στους αναβάτες να δείξουν την αξία τους σε στεγνή άσφαλτο.

Τα πρωινά ελεύθερα δοκιμαστικά ξεκίνησαν καλά για την Ελληνική ομάδα καθώς οι αρχικοί χρόνοι έδειξαν καλές θέσεις για την συνέχεια. Η συνέχεια όμως όσο καλή ήταν για τους Έλληνες αναβάτες τόσο καλύτερη αποδείχθηκε και για τους υπόλοιπους. Ο Ηλίας Μικές έκανε τον όγδοο χρόνο στα ελεύθερα 1:35.277, στα χρονομετρημένα κατέβασε τον καλύτερο χρόνο του στο 1:32.652 και ανέβηκε στην έβδομη θέση της εκκίνησης. Ο Νίκος Διακάκης ήταν όγδοος στα ελεύθερα με χρόνο 1:37.486 και παρόλο που κατέβασε το χρόνο του στα χρονομετρημένα στο 1:35.799 έπεσε στην 12η θέση. Ο Νικηφόρος Διακάκης έγραψε στα ελεύθερα 1:38.375 και παρέμεινε στη 12η θέση παρόλο που στα χρονομετρημένα έκανε χρόνο 1:34.779.

Οι αγώνες πάντα έχουν κάτι το διαφορετικό. Έτσι λοιπόν και τους Έλληνες περίμεναν αρκετές εκπλήξεις στους αγώνες κατάταξης. Πρώτος ξεκίνησε ο Νίκος Διακάκης στην κατηγορία 450cc και ενώ τον έχουμε συνηθίσει να ξεκινάει πολύ καλά στην εκκίνηση εδώ τα χάλασε και βρέθηκε στις πιο πίσω θέσεις. Το ότι πάλεψε όμως είναι υπέρ του τερματίζοντας τελικά στην 11η θέση της κατηγορίας του. Αμέσως μετά τον αγώνα οι μηχανικοί της Ελληνικής αποστολής προσπαθούν να βρουν από το Honda CRF 450 του Νίκου ακόμα περισσότερους ίππους καθώς η απαιτητική πίστα ζητάει ότι περισσότερο διαθέτει η κάθε μοτοσυκλέτα από δύναμη στις ψηλές στροφές και τελική ταχύτητα.

Δεύτερος αγώνας ήταν η κατηγορία 650cc και ήταν η σειρά του Νικηφόρου Διακάκη να αγωνιστεί με το Husaberg 550. Ο Νικηφόρος ξεκίνησε πολύ καλά στην εκκίνηση και στην είσοδο στο χωμάτινο κομμάτι αναβάτες που βρισκόταν μπροστά του είχαν μια σύγκρουση και πτώση κάτι που ωφελούσε τον Έλληνα αναβάτη. Ο Νικηφόρος βρέθηκε σε καλή θέση και είχε μπροστά του αναβάτες που μπορούσε απ’ ότι φάνηκε να προσπεράσει. Δυστυχώς όμως για τον Νικηφόρο η μοτοσυκλέτα δεν ήταν σε καλή κατάσταση και λίγους γύρους πριν την λήξη του αγώνα εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη. Μέσα στην ατυχία του ο Νικηφόρος τελικά κατάφερε και συμπλήρωσε 9 από τους 13 γύρους και κατάφερε να καταταχθεί τελικά 15ος. Αύριο θα χρησιμοποιήσει την δεύτερη μοτοσυκλέτα του μια Husaberg 650, την οποία όμως δυστυχώς δεν έχει οδηγήσει καθ’ όλου καθώς και στο Ελληνικό πρωτάθλημα αγωνίζεται με μια Husaberg 550. Το ηθικό του όμως είναι υψηλό και πιστεύει πως μπορεί να πετύχει και με την μεγαλύτερη (650cc) μοτοσυκλέτα.

Τέλος ο Ηλίας Μικές αγωνίστηκε τρίτος (κατηγορία Open) και κατάφερε το καλύτερο αποτέλεσμα της ημέρας. Έφυγε σφεντόνα στην εκκίνηση και πλασαρίστηκε στην πέμπτη θέση την οποία κράτησε για αρκετούς γύρους. Κουρασμένος από την υπερπροσπάθεια έχασε μια θέση από τον ταχύτερο Ελβετό Ruedi, έμεινε όμως κοντά στην έκτη θέση. Στον τελευταίο γύρο ένας από τους προπορευόμενους αναβάτες εγκατέλειψε δίνοντας στον Ηλία την Πέμπτη θέση στον αγώνα κατάταξης.

Οι δυο καλύτεροι τερματισμοί της Ελληνικής ομάδας δίνουν την ένατη θέση στη χώρα μας και την ευκαιρία για μια ακόμα καλύτερη προσπάθεια αύριο στους τριπλούς τελικούς (σύστημα όπως και το motocross των Εθνών).

Περισσότερες φωτογραφίες