Samuli Aro

2006 FIM World Enduro Championship Grand Prix of France (Boussac)

Ο τελευταίος γύρος του παγκόσμιου πρωταθλήματος enduro διοργανώθηκε στην πόλη Boussac της Γαλλίας στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2006. Η βροχή ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός των αναβατών, αλλά όχι για τους 20000 θεατές. Το διήμερο εξελίχθηκε σε έναν πολύ δύσκολο και απαιτητικό αγώνα. Η οργάνωση έφτασε στο σημείο να μειώσει κατά δύο κύκλους τον αγώνα της Κυριακής, με επιπλέον αφαίρεση κομματιών που ήταν αδύνατη η διέλευση. Αρκετοί κριτές είχαν διασκορπιστεί στην διαδρομή για βοήθεια.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά στέφονται πρωταθλητές οι τρεις αναβάτες της ΚΤΜ στις τρεις κατηγορίες. Ο Ivan Cervantes στην Ε1, ο Samuli Aro στην Ε2 και ο David Knight στην Ε3 που πετυχαίνει παράλληλα το απόλυτο «400», νίκη δηλαδή σε κάθε αγώνα.

Σε αυτό τον δύσκολο, όπως εξελίχθηκε αγώνα, είχαμε δυο επανεμφανίσεις αναβατών. Του Γάλλου Marc Germain (#2-YΑΜΑΗΑ) που ανέβηκε και τις δυο μέρες στο βάθρο και του Σουηδού Anders Eriksson (#17-Husqvarna) που ξεπέρασε τον σοβαρό τραυματισμό του και τερμάτισε και τις δυο ημέρες.

Στην Ε1 ο Ivan Cervantes (#1-ΚΤΜ) δεν έδωσε πολύ γκάζι και αναπαύτηκε με θέσεις εκτός βάθρου, τερματίζοντας 4ος και 5ος, που τον στέφουν και πάλι πρωταθλητή. Ο Πολωνός Bartosz Oblucki (#5-Husqvarna) έδειξε ότι μπορεί να οδηγεί πιο γρήγορα με δύσκολες συνθήκες. Το Σάββατο πάλεψε με τον Simone Albergoni (#4-HONDA), τερματίζοντας πρώτος και αφήνοντας δεύτερο τον Ιταλό. Η επανεμφάνιση του τοπικού Marc Germain (#2-Yamaha) σηματοδοτήθηκε με μια τρίτη θέση στο βάθρο το Σάββατο και στον δύσκολο αγώνα της Κυριακής με μια πρώτη θέση στο βάθρο. Από τις τέσσερις ειδικές, κατέκτησε τρεις φορές την πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερο τον Bartosz Oblucki. Ο Πορτογάλος Helder Rodrigues (#23-YAMAHA) ανέβηκε στην τρίτη θέση, αφήνοντας τον Maurizio Micheluz (#6-ΥΑΜΑΗΑ) τέταρτο.

Στην βαθμολογία μετά τον Ισπανό, δεύτερος αναδείχτηκε ο αναβάτης της Honda Simone Albergoni με 318 βαθμούς, που δεν μπόρεσε να συλλέξει βαθμούς την δεύτερη ημέρα στο Boussac. Τρίτος με 291 βαθμούς ο Bartosz Oblucki, με τους Alessandro Belometti και Maurizio Micheluz να ακολουθούν στην 5η και 6η θέση με 284 και 255 βαθμούς αντίστοιχα.

Ε2
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Έτσι το είδε ο Mika Ahola και με τις δυο παρουσίες στο βάθρο, τερματίζοντας παράλληλα μπροστά από τον Stefan Merriman κατάφερε να καλύψει και να περάσει στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 328 βαθμούς, ρίχνοντας τον Merriman στην τρίτη θέση με 318 βαθμούς. Πρωταθλητής για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο Φινλανδός Samuli Aro που κατάφερε να κυριαρχήσει την πρώτη ημέρα και να χαλαρώσει την δεύτερη ανεβαίνοντας τρίτος στο βάθρο.

Ο Fabien Planet (#4-KTM) κατάφερε να ανέβει μπροστά στους συμπατριώτες του στο δεύτερο σκαλί του βάθρου το Σάββατο, νικώντας μάλιστα σε τρεις από τις επτά ειδικές. Τρίτος ήρθε ο Mika Ahola με τον Stefan Merriman τέταρτο, που είχε περιπέτεια στην 5η χρονομετρημένη ειδική τερματίζοντας 14ος. Την Κυριακή ο Aro δεν νικάει σε ειδική αλλά ανεβαίνει τρίτος στο βάθρο, η μάχη επικεντρώθηκε στους Ahola και Merriman. Ο Φινλανδός ξεκίνησε με νίκη στην πρώτη ειδική, με τον Merriman τέταρτο. Τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Ahola άφησε 32 δευτερόλεπτα πίσω τον Merriman και συνεπώς την ανατροπή στην βαθμολογία.

Ο Jonny Aubert (#42-ΥΑΜΑΗΑ) τραυματίστηκε το Σάββατο στην «enduro test» και ταξίδεψε για εξετάσεις στο Παρίσι. Παρόλα αυτά βραβεύτηκε με τον βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου αναβάτη στο WEC και καταφέρνει να γραφτεί το όνομά του στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας με 277 βαθμούς. Πέμπτος ο Fabien Planet (#KTM) και έκτος ο Cristobal Guerrero (#-GAS GAS).

Στην Knighter κατηγορία (E3), o Βρετανός πέτυχε αυτό που είχε βάλει στόχο, τερματίζοντας σε κάθε αγώνα πρώτος. Ήταν πολύ χαρούμενος για την επιτυχία του και προετοιμάζεται για τον νέο στόχο του, το GNCC της Αμερικής για την επόμενη χρονιά. Το Σάββατο κυριάρχησε με σχεδόν ένα λεπτό διαφορά στις ειδικές, αφήνοντας τον Sebastien Guillaume δεύτερο. Τρίτος ανέβηκε ο Bjorne Carlsson (#15-HUSABERG) και τους Marko Tarkkala (#2-KTM), Alessio Paoli (#5-TM) και Anders Eriksson (#17-HUSQVARANA) να κλείνουν την πρώτη εξάδα.

Την Κυριακή ο Knight άφησε 26 δευτερόλεπτα πίσω τον πολύ καλό Guillaume που κατάφερε να πάρει μια νίκη στις ειδικές. Ο Tarkkala κατάφερε να συγκεντρωθεί στις ειδικές και να οδηγήσει στον ρυθμό τον δύο πρώτων καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Τέταρτος ο Carlsson, πέμπτος ο Γερμανός Marcus Kehr (#7-KTM) και έκτος πάλι ο «ξυλοκόπος» Eriksson.

Στην βαθμολογία μετά τον David Knight, κατατάσσεται στην δεύτερη θέση με 319 βαθμούς o Sebastien Guillaume, με τον Marko Tarkkala να είναι τρίτος με 23 βαθμούς διαφορά αφήνοντας για δυο βαθμούς πίσω του τον Bjorne Carlsson. Έκτος με 239 βαθμούς ο Marcus Kehr.

Στους κατηγορία Junior ο ήδη πρωταθλητής Joachim Ljunggren (#6-HUSABERG) τερμάτισε 3ος και 6ος το διήμερο απολαμβάνοντας τον τίτλο της κατηγορίας του. Ο Marc Bourgeois (#3-HUSQVARNA) κατάφερε με δυο πολύ καλούς τερματισμούς να «ρίξει» τον περσινό πρωταθλητή Jacob Stapleton (#1-TM) στην τρίτη θέση. Ο Marc τερμάτισε και τις δυο μέρες στην πρώτη θέση, έχοντας το Σάββατο τον Oriol Mena (#2-GAS GAS) και την Κυριακή τον Stapleton, πίσω στην δεύτερη θέση. Τρίτος την Κυριακή τερμάτισε ο Γάλλος Yannick Bossi (#16-HUSQVARNA).

Φωτογραφίες: Ingo Riedl Annaliesa Valente

Ημερολόγιο για την αγωνιστική περίοδο 2007 του «Maxxis FIM World Enduro-Championship»
Υπάρχουν νέες ημερομηνίες διεξαγωγής, μετά την αποχώρηση της Πολωνίας. Ο γύρος στην Σλοβακία επαναλαμβάνεται, προσθέτοντας και γύρο στην Γαλλία. Επιπλέον άλλαξε η ημερομηνία του ISDE στην Χιλή.

WEC 2007
17./18. Μαρτίου – Ostersund / Σουηδία
21./22. Απριλίου – Puero Lumbreras / Ισπανία
28./29. Απριλίου – Marco de Canavezes / Πορτογαλία
26./27. Μαΐου – Borno / Ιταλία
21./22. Ιουλίου – Parry Sound / Καναδάς
28./29. Ιουλίου – Hancock / ΗΠΑ
01./02. Σεπτεμβρίου – Krompachy / Σλοβακία
15./16. Σεπτεμβρίου – Γαλλία

ISDE: 12-17 Οκτωβρίου 2007 στην Χιλή

[download id=”13,14″]