5ος Αγώνας Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΟΜΕ
Ημ/νια: 10-11/10/09
Συμμετοχές: 69 (MX1: 15, MX2: 18, ΜΧ3: 22, Junior: 8, Mini: 6)
Τοποθεσία: Νέα Γωνιά Χαλκιδικής
Θεατές: 1200
Καιρός: Ήλιος 22 οC

Σε έναν όμορφο αγώνα από όλες τις πλευρές στην Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, ο Βασίλης Ζαχαρίου πήρε την πρώτη του φετινή νίκη στο δεύτερο σκέλος της ΜΧ2 αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των αρκετών θεατών που βρέθηκαν στον αγώνα. Καθοριστικής σημασίας ήταν η εμφάνιση του Σπύρου Κοσμά που έκανε το ένα – δύο στα σκέλη περνώντας ξανά στην κορυφή της βαθμολογίας. Στην ΜΧ1 ο Παναγιώτης Κουζής συνέχισε το νικηφόρο σερί του.

Η πίστα της Νέας Γωνιάς μας έχει συνηθίσει σε όμορφους αγώνες και εξαίρεση δεν αποτέλεσε ο πέμπτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΜΧ που πραγματοποιήθηκε άρτια, στην συγκεκριμένη πίστα. O αγωνιστικός χώρος ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος και φρεσκαρίστηκε ανάμεσα στα σκέλη, οργανωτικά τα πράγματα κύλησαν ικανοποιητικά  (με παραφωνία κάποιους αφηρημένους κριτές και αναγκαστικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα), υπήρχαν αρκετοί θεατές και χορηγοί που έκαναν προμόσιον με όμορφες κοπέλες μοιράζοντας διαφημιστικά.. Δυστυχώς οι αναβάτες από την βόρειο Ελλάδα δεν τίμησαν τον αγώνα της πίστας τους, δεν ήρθαν σε έναν όμορφο κοντινό τους αγώνα περιορίζοντας τις συμμετοχές στις 69. Ίσως να είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, ίσως να είναι και ο αγώνας για το ”δικό τους” Κύπελλο Βορείου Ελλάδος το ερχόμενο σαββατοκύριακο στην Καρδίτσα, ίσως πάλι να φταίει και το γεγονός ότι ο αγώνας άλλαξε ημερομηνία και έγινε ένα σαββατοκύριακο νωρίτερα. Όπως και να  έχει είναι παράδοξο το Παν. Πρωτ. ΜΧ να έχει στην Μεγαλόπολη 110 συμμετοχές και 15 μέρες μετά 69 συμμετοχές στην Νέα Γωνιά.

Με εκπληκτική οδήγηση και άνετο στιλ στο δεύτερο σκέλος ο Ζαχαρίου πήρε την πρώτη του σημαία φέτος

Μιας και δεν το κάνω συχνά φέτος γιατί δεν υπάρχει ευτυχώς, και κάποιος ιδιαίτερος λόγος, θα “γκρινιάξω” κυρίως για να προλάβω καταστάσεις πάνω σε κάποια παράλογα πράγματα που ακούστηκαν στην ενημέρωση των αναβατών από τους οργανωτές. Οικονομικά ο αγώνας θα μπει μέσα μας δήλωσαν καθώς δεν υπήρχαν ικανοποιητικές συμμετοχές γεγονός που με κάνει να αναρωτιέμαι. Με μεγάλη βοήθεια (όπως δήλωσαν) από τον δήμο της Νέας Καλλικράτειας και την κοινότητα της Νέας Γωνιάς, με 69 συμμετοχές (ούτε λίγες ούτε πολλές), με αρκετούς θεατές  και εισιτήριο αξίας 5€,  με αρκετούς χορηγούς του χώρου αλλά και της τοπικής κοινωνίας όπως αυτό βγαίνει από την παρουσία τους στα paddocks και τα πολλά πανό που είχαν στην πίστα, πως γίνεται ένας τέτοιος αγώνας να μπαίνει μέσα;

Σφιγμένος μετά την πτώση του στο MXDN εμφανίστηκε ο Κουζής, δεν είχε πρόβλημα όμως να κερδίσει και τα δύο σκέλη

Κατηγορία ΜΧ1
Χωρίς εκπλήξεις συνεχίστηκε η νικηφόρα πορεία του πρωταθλητή και πρωτοπόρου της βαθμολογίας Παναγιώτη Κουζή (Yamaha #1) στην κατηγορία αλλά και του διώκτη του στην βαθμολογία Δημήτρη Βαγγελάκου (Yamaha #211) που καιροφυλακτεί πάντα από την δεύτερη θέση για κάποιο λάθος. Στο πρώτο σκέλος από την εκκίνηση ο Κουζής οδήγησε και πήρε άνετα την πρώτη θέση από τον δεύτερο Βαγγελάκο που αν και δεν είχε καλή εκκίνηση βρέθηκε νωρίς στην δεύτερη θέση όπου και τερμάτισε. Καλή εκκίνηση είχε ο Μανώλης Σκύβαλος αλλά μια πτώση του στους πρώτους γύρους τον έφερε να παλεύει να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση όπου και τελικά κατάφερε να τερματίσει μπροστά από τον τέταρτο Χρήστο Φωτόπουλο (ΒΜW #911) που επέστρεψε στην ενεργό δράση μετά τον εγχείρηση του στον ώμο. Πέμπτος τερμάτισε ο Κων/νος Τζιώρας (Honda #46) κερδίζοντας την μάχη με τον Δημήτρη Βασιλειάδη (Honda #27) που ξεκίνησε καλά το σκέλος. Στο δεύτερο σκέλος και πάλι ο Κουζής ήταν αυτός που πήρε την εκκίνηση και κράτησε την πρώτη θέση μέχρι και τον τερματισμό με ξανά δεύτερο τον Βαγγελάκο που αυτήν την φορά είχε καλή εκκίνηση και κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Σκύβαλο που έδειχνε απειλητικός από την τρίτη θέση. Τέταρτος τερμάτισε ο Σταμάτης Λυρίου (Suzuki #110) με πέμπτο τον Βασιλειάδη και έκτο τον Χάρη Γιώτα (Suzuki #481).

Με λίγα λόγια, ο Κοσμάς οδήγησε σε ρυθμούς τίτλου

Κατηγορία ΜΧ2
Μεγάλες ανατροπές και εξελίξεις επεφύλασσε αυτός αγώνας για την μικρή κατηγορία. Η πρώτη φετινή νίκη του Βασίλη Ζαχαρίου (KTM #86) δεν ήταν το μόνο που χαρακτήρισε τον αγώνα αφού η καλή εμφάνιση του Ανάργυρου Τσαρνά (Kawasaki #91) στον προηγούμενο αγώνα μπορεί να συνεχίστηκε το Σάββατο πετυχαίνοντας τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας αλλά τελείωσε άδοξα την Κυριακή μετά τον τραυματισμό του στο πρώτο σκέλος. Εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη ήταν η απόδοση του Σπύρου Κοσμά (Yamaha #122) που οδήγησε στην Νεά Γωνιά σε ρυθμούς τίτλου και δικαιώθηκε ανεβαίνοντας ξανά στην κορυφή της βαθμολογίας. Η πορεία του Κοσμά για την κορυφή ξεκίνησε από το πρώτο σκέλος όπου πήρε την εκκίνηση και επέβαλε δυνατό ρυθμό στον αγώνα. Από την δεύτερη θέση ο μέχρι πρότινος πρωτοπόρος της βαθμολογίας Γιώργος Ηλιόπουλος (ΚΤΜ #10) προσπάθησε να τον ακολουθήσει όμως σύντομα άρχισε να μένει από δυνάμεις. Με την γνωστή μαχητικότητα του αλλά και εκμεταλλευόμενος την δυσκολία της πίστας για προσπέραση ο Ηλιόπουλος δημιούργησε ένα τρενάκι οδηγών πίσω του με τους Βασίλη Ζαχαρίου (ΚΤΜ #86), Μιχάλη Παναγιωτόπουλο (Yamaha #61), Τσαρνά και Δημήτρη Κοντολέτα (Yamaha #92) να προσπαθούν να τον περάσουν. Τελικά ο Παναγιωτόπουλος και λίγο μετά και ο Κοντολέτας κατέφεραν να περάσουν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα ενώ στην προσπάθεια του Τσαρνά να τους ακολουθήσει συγκρούστηκε με τον Ηλιόπουλο με αποτέλεσμα να έχει μια πτώση με τραυματισμό εγκαταλείποντας τον αγώνα. Όλα αυτά ήταν άγνωστα για τον Κοσμά που μακριά μπροστά πήρε το δεύτερο φετινό του σκέλος με μεγάλη διαφορά από του υπόλοιπους. Για την δεύτερη θέση έγινε μεγάλη μάχη με τον Κοντολέτα τελικά να επικρατεί του τρίτου Παναγιωτόπολου ενώ ο Ζαχαρίου πήρε την τέταρτη θέση αφήνοντας πέμπτο τον Ηλιόπουλο που έδειχνε εκτός καλού εαυτού. Την πρώτη του εμφάνιση στην πρώτη εξάδα  της κατηγορίας έκανε ο νεαρός Παναγιώτης Παπίλας (Honda #22) επιβεβαιώνοντας την σταθερή ανοδική του πορεία. Στο δεύτερο σκέλος την εκκίνηση άρπαξε ο Κοντολέτας από τα χέρια του Κοσμά και οδήγησε τον αγώνα για μισό γύρο μέχρι να τον περάσουν οι Κοσμάς και Ζαχαρίου για την μάχη της πρώτης θέσης. Ο Κοσμάς προσπάθησε και πάλι να επιβάλει δυνατό ρυθμό στον αγώνα όμως ο Ζαχαρίου δεν δυσκολεύτηκε να τον ακολουθήσει και μάλιστα να τον περάσει υπό τις επευφημίες τις πλειοψηφίας των θεατών. Ο ακόμα πιο δυνατός ρυθμός του Ζαχαρίου κλείδωσε την πρώτη θέση στο σκέλος αφήνοντας πολύ πίσω στην δεύτερη θέση τον Κοσμά που συμβιβάστηκε με αυτήν την θέση αφού του έδινε την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα. Τρίτος τερμάτισε ο Παναγιωτόπουλος μετά από ένα σταθερό αγώνα επικρατώντας του τέταρτου Hristian Ilievski (Suzuki #190) και του πέμπτου Κοντολέτα. Σκιά του καλού του εαυτού ο Ηλιόπουλος που τερμάτισε έκτος, χάνοντας πολλούς βαθμούς και πέφτοντας δύο βαθμούς πίσω στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ωστόσο τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει και ο Ηλιόπουλος το γνωρίζει καλά αυτό.

Στους τελευταίους αγώνες ο Κεραμιδάς έρχεται δυνατά από τις πίσω θέσεις

Κατηγορία ΟΡΕΝ-ΜΧ3
Συνεχίζοντας την επίθεση για τον τίτλο στην κατηγορία ο Δημήτρης Κεραμιδάς (Suzuki #377) κατάφερε να επικρατήσει μετά από δύο κακές εκκινήσεις και στα δύο σκέλη της κατηγορίας. Στο πρώτο σκέλος το Σάββατο ο Γιώργος Ταμβάκος (Honda #66) πήρε την εκκίνηση και την πρωτοπορία δεχόμενος όμως την πίεση τόσο του Γιώργου Μανδάνη (Honda #11) όσο και του Αλέκου Καρανάση (Honda #271). Σύντομα ο Μανδάνης πέρασε στην πρώτη θέση με τον Καρανάση να τον ακολουθεί. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Νίκος Ανδρέου (ΚΤΜ #1) βρισκόταν πίσω από την πρώτη τριάδα και σύντομα κοντά του βρέθηκε ο Κεραμιδάς που κατάφερε να τον περάσει και να συνεχίσει την ανοδική του πορεία φτάνοντας ακόμα και τον Μανδάνη. Προς το τέλος του σκέλους ο Κεραμιδάς πέρασε και τον Μανδάνη κερδίζοντας το σκέλος. Ο Μανδάνης τερμάτισε δεύτερος αρκετά μπροστά από τον τρίτο Καρανάση ενώ ο Ταμβάκος πήρε τελικά την τέταρτη θέση. Χωρίς τελικό εξάτμισης αναγκάστηκε να αγωνιστεί προς το τέλος του σκέλους ο Ανδρέου τερματίζοντας στην πέμπτη θέση λίγο μπροστά από τον έκτο Κυριάκο Κουτσιουκώστα (Suzuki #511). Στο δεύτερο σκέλος και πάλι ο Ταμβάκος ήταν αυτός που πήρε την εκκίνηση αλλά σύντομα τον πέρασε ο Βασίλης Κυπαρισσόπουλος (Suzuki #7) που οδήγησε την κούρσα. Από τις πίσω θέσεις σταδιακά ο Κεραμιδάς και πάλι βρήκε τον δρόμο για την πρώτη θέση την οποία και κατέκτησε περιορίζοντας στην δεύτερη τον Βασίλη Πακαταρίδη (Honda #800) που με την σειρά του περιόρισε τον Κυπαρισσόπουλο στην τρίτη θέση. Την καλή του εμφάνιση ολοκλήρωσε με μια τέταρτη θέση σε αυτό το σκέλος ο Κουτσιουκώστας ενώ πέμπτος τερμάτισε ο Ανδρέου που παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας  αν και έχασε πολλούς βαθμούς. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Νίκος Σωτηρόπουλος (Yamaha #78).

Δύο νίκες για τον Γεωργαντά στην Junior

Κατηγορίες Mini – Junior
Με 14 συμμετοχές και στις δύο κατηγορίες τα σκέλη έγιναν ενιαία όπου σημειώθηκαν και εκπλήξεις με τον Βούλγαρο Ivan Petrov (KTM #99) της Mini να τερματίζει πρώτος και στις δύο κατηγορίες στο πρώτο σκέλος. Η προσπάθεια να τον περάσουν τόσο ο Αλέξανδρος Γεωργαντάς (ΚΤΜ #21) όσο και ο Γιάννης Μόσιος (ΚΤΜ #51) της Junior, τους έφεραν πρώτο και δεύτερο αντίστοιχα στο πρώτο σκέλος, τρίτος τερμάτισε ο Γιάννης Τουρατζίδης (Yamaha #100). Στην Mini πολύ πίσω από τον Petrov τερμάτισε δεύτερος ο Νίκος Λυρίου (Suzuki #61) επικρατώντας του τρίτου Ανέστη Ράδου (ΚΤΜ #97). Στο δεύτερο σκέλος ο Μανώλης Κρητικός (Suzuki #160) οδήγησε από την αρχή το σκέλος μέχρι που τον πέρασε ο Γεωργαντάς κερδίζοντας και αυτό το σκέλος της κατηγορίας Junior, με δεύτερο τον Κρητικό και τρίτο τον Τουρατζίδη. Στην Mini η πτώση στην εκκίνηση του Petrov δεν του έδωσε περιθώρια να κυνηγήσει την νίκη. Ωστόσο αυτό το έκανε ο Λυρίου που πήρε το σκέλος αφήνοντας δεύτερο τον Γιώργο Αρβανίτη (ΚΤΜ #71) που είχε προβλήματα στο πρώτο σκέλος και τρίτο τον Petrov.

Ο Petrov (Mini) επικράτησε στο πρώτο σκέλος τόσο στην Mini όσο και στην Junior

Επόμενος αγώνας 07-08/11/09 Τρίκαλα.

Όλες οι φωτογραφίες του αγώνα υπάρχουν στο Race Photo.gr