Στην πιστά Aqueda της Πορτογαλίας μετά από πολύ καιρό οι αγώνες τις ΜΧ1 είχαν περισσότερο ενδιαφέρον από αυτούς της ΜΧ2. Η πολύ καλή απόδοση του νικητή της ΜΧ1 K.Strijbos έπαιξε τον κυριότερο λόγο. Με λίγο τύχη και καλή στρατηγική ο A.Cairoli έκανε ξανά το 1-1 στην ΜΧ2.

MX1
Πρώτο σκέλος
Η εκκίνηση για δεύτερη φορά φέτος ήταν υπόθεση του Mike Brown, πριν όμως την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου ο Kevin Strijbos τέθηκε επικεφαλής του αγώνα περνώντας τόσο τον Brown όσο και τον Joshua Coppins που ακολουθούσε. Όσο ο Strijbos απομακρυνόταν μπροστά, πίσω από τον δεύτερο Coppins γινόταν σφαγή. Ο Billy Mackenzie ήθελε να λύσει τις διαφορές του από τον προηγούμενο αγώνα με τον Sebastian Pourcel και γρήγορα προστέθηκαν σε αυτή την μάχη και ο Tanel Leok με τον David Phillipaerts. Στον δέκατο γύρο ο Coppins κατάφερε να πλησιάσει τον πρωτοπόρο Strijbos και μάλιστα να τον περάσει σχετικά εύκολα καθώς ο Strijbos δεν αντιστάθηκε και συνέχισε να το κάνει μέχρι και τον τερματισμό. Πρώτη θέση για τον Coppins, που είχε και ένα μικρό τραυματισμό στο πόδι στα δοκιμαστικά, με δεύτερο τον Strijbos και τους λογαριασμούς ανοιχτούς για το δεύτερο σκέλος. Την τρίτη θέση καπάρωσε από τα μισά του αγώνα ο Phillipaerts, χωρίς να έχει στο οπτικό του πεδίο τους δύο πρώτους, ενώ τέταρτος τερμάτισε ο Leok, που είχε την δεύτερη φετινή του pole position στην Πορτογαλία, χωρίς όμως να βρει στον αγώνα τον περσινό του καλό εαυτό. Ο Mackenzie ενώ πήγαινε άνετα τέταρτος, στον 17ο γύρο μια πτώση που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει, ενώ και ο S.Pourcel αντιμετώπιζε προβλήματα. Πραγματοποιώντας ένα σταθερό αγώνα οι James Nomble και Manuel Priem, ανταμείφθηκαν με την πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους ΜΧ1 Aqueda
1  Coppins Joshua Yamaha
2  Strijbos Kevin Suzuki
3  Philippaerts David KTM
4  Leok Tanel Kawasaki
5  Noble James Honda
6  Priem Manuel TM
7  de Dycker Ken Honda
8  Nemeth Kornel Suzuki
9  Brown Mike Honda
10  Pourcel Sebastien Kawasaki

Δεύτερο σκέλος
Την εκκίνηση και την πρωτοπορία του αγώνα πήρε ο Leok αλλά μια πτώση στον δεύτερο γύρο έδωσε τέλος στον αγώνα του. Έτσι ο S.Pourcel βρέθηκε να οδηγεί τον αγώνα για επτά γύρους μέχρι να αποφασίσουν πως ήρθε η ώρα να τον περάσουν οι Strijbos και Coppins που ακολουθούσαν. Η μάχη της πρώτης θέσης που πολλοί περίμεναν εδώ και χρόνια ήρθε και ήταν εκπληκτική. Σε ένα δαιμονιώδη ρυθμό οι δύο οδηγοί δεν έκλειναν πουθενά το γκάζι. Ο Strijbos ήθελε να σπάσει τον τσαμπουκά του Coppins και ο Coppins να διαφυλάξει το γόητρο του με μια δεύτερη νίκη. Τα πράγματα όμως γύριζαν στην σφαίρα του επικίνδυνου και ως ποιο σώφρον ο Coppins έδειξε να αφήνει την μάχη προς το τέλος του αγώνα. Η νίκη στο σκέλος σήμαινε και νίκη στον αγώνα και αυτό φαίνεται πως ήταν αρκετό για τον Strijbos ώστε να ρισκάρει και να δικαιωθεί. Μπορεί ο Coppins να έχασε την πρώτη θέση τερματίζοντας δεύτερος, δεν έχασε όμως κανένα βαθμό έναντι του αντιπάλου του, περιόρισε τους εγωισμούς χάριν του ονειρικού τίτλου. Ο δυνατός ρυθμός του S.Pourcel στην αρχή του αγώνα του έδωσε προβάδισμα και την τρίτη θέση στο σκέλος. Εκπληκτική ήταν η εμφάνιση και σε αυτό το σκέλος του Priem που πήρε την τέταρτη θέση μπροστά από τον πέμπτο Phillipaerts που είχε κακή εκκίνηση και πάλεψε σκληρά για κάθε θέση. Δίκαια ο ιταλός, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Ένα νέο όνομα χτύπησε την εξάδα σε αυτό το σκέλος της ΜΧ1. Ο γάλλος Thomas Allier έκανε πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους όταν πήρε καλή σχετικά εκκίνηση και πάλεψε σκληρά με μεγάλα ονόματα για να κρατήσει την έκτη θέση.

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ1 Aqueda
1  Strijbos Kevin Suzuki
2  Coppins Joshua Yamaha
3  Pourcel Sebastien Kawasaki
4  Priem Manuel TM
5  Philippaerts David KTM
6  Allier Thomas Kawasaki
7  Brown Mike Honda
8  Ramon Steve Suzuki
9  Mackenzie Billy Kawasaki
10  Nemeth Kornel Suzuki

ΜΧ2
Πρώτο σκέλος
Πολύ καλά από την εκκίνηση έφυγαν οι Nicolas Aubin και Antonio Cairoli, όμως την πρωτοπορία θα έπαιρνε στον δεύτερο κιόλας γύρο ο αποφασισμένος Christophe Pourcel. Η διαφορά του πρωτοπόρου από τον Cairoli μεγάλωνε καθώς ενδιάμεσα τους βρισκόταν ο πεισματάρης Mateo Bonini που δεν το έβαζε εύκολα κάτω. Όταν στον τέταρτο γύρο ο Cairoli πέρασε δεύτερος η διαφορά έμεινε για μερικούς γύρους σταθερή και κατόπιν μειωνόταν ταχύτατα. Πέντε γύρους πριν το τέλος ο Cairoli έκανε την κίνηση του, πέρασε τον κουρασμένο C.Pourcel και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω κερδίζοντας το σκέλος. Ο C.Pourcel έδειξε ότι έχει ανακάμψει από τον τραυματισμό του αλλά δεν μπορεί να τα βάλει για 40 λεπτά με τον ιταλό. Μετά από ωραία μάχη οι πιτσιρικάδες της ΜΧ2 Tommy Searle και Gareth Swanepoel κατέλαβαν την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα ενώ ο Tyla Rattray βρέθηκε σε κακή μέρα τερματίζοντας πέμπτος. Ο Bonini με την πολύ καλή του εκκίνηση βρέθηκε στην πρώτη εξάδα.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους ΜΧ2 Aqueda
1  Cairoli Antonio Yamaha
2  Pourcel Christophe Kawasaki
3  Searle Tommy KTM
4  Swanepoel Gareth Kawasaki
5  Rattray Tyla KTM
6  Bonini Matteo Yamaha
7  Leuret Pascal Honda
8  Boissiere Anthony Kawasaki
9  Seistola Matti Honda
10  Monni Manuel Yamaha

Δεύτερο σκέλος
Ο C.Pourcel χαιρέτησε τους υπόλοιπους από την εκκίνηση, οδηγώντας στον δικό του ρυθμό αφήνοντας πίσω του τον Cairoli με τον Aubin αλλά και τον Pascal Leuret να παλεύουν με αμείωτο ενδιαφέρον για την δεύτερη θέση. Στον έβδομο γύρο όμως ο C.Pourcel θα έδινε νέο ενδιαφέρον στον αγώνα καθώς είχε μια πτώση και εγκατέλειψε. Έτσι την πρωτοπορία πήρε ο Lueret για δύο γύρους πριν του επιτεθεί ο Cairoli μαζί με τον Aubin. O Cairoli, κράτησε την πρώτη θέση μέχρι το τέλος κερδίζοντας και τον αγώνα από τον δεύτερο Aubin. Τρίτος τερμάτισε ο ιδιώτης Leuret που μάλιστα ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου βάζοντας τα γυαλιά σε πολλούς εργοστασιακούς οδηγούς της κατηγορίας. Μετά από καλή εκκίνηση ο Anthony Boissiere κατάφερε να κρατηθεί πίσω από την πρώτη τριάδα τερματίζοντας τέταρτος, με πέμπτο τον Kenneth Gundersen να πετυχαίνει την δεύτερη του φετινή εξάδα.  Η έκτη θέση σε αυτό το σκέλος του Searle, τον έφερε δεύτερο στο σύνολο, δείχνοντας έτσι τις μεγάλες ανακατατάξεις που έχει φέτος η κατηγορία πίσω φυσικά από τον Cairoli.

Αποτελέσματα δεύτερου σκέλους ΜΧ2 Aqueda
1  Cairoli Antonio Yamaha
2  Aubin Nicolas Yamaha
3  Leuret Pascal Honda
4  Boissiere Anthony Kawasaki
5  Gundersen Kenneth Yamaha
6  Searle Tommy KTM
7  Simpson Shaun Kawasaki
8  Swanepoel Gareth Kawasaki
9  Frossard Steven Kawasaki
10  Bonini Matteo Yamaha

Βαθμολογίες
Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΧ1
1  Coppins J. 144
2  Strijbos K. 125
3  Barragan J. 89
4  Ramon Steve 86
5  de Dycker Ken 84
6  Pourcel S. 67
7  Nagl M. 63
8  Philippaerts D. 62
9  Brown Mike 62
10  Priem Manuel 61

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΧ2
1  Cairoli A. 147
2  Pourcel C. 103
3  Rattray Tyla 98
4  Leuret Pascal 87
5  Searle Tommy 79
6  Gundersen K. 75
7  Swanepoel G. 72
8  Aubin Nicolas 69
9  Seistola M. 61
10  Boissiere A. 57

Επόμενος αγώνας 06/05 Ιταλία, Mantova.
Φωτογραφίες: Massimo Zanzani