Ο δέκατος γύρος του AMA/FIM Supercross ολοκληρώθηκε στο Toronto του Καναδά, με μια έκπληξη να έρχεται από την κατηγορία Lites Ανατολής και τον “rookie” Justin Barcia που κέρδισε τον πρώτο αγώνα SX στην καριέρα του. Στην μεγάλη κατηγορία ο Ryan Villopoto δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την πρώτη θέση.

Για πρώτη και μοναδική φορά το πρωτάθλημα AMA/FIM Supercross πέρασε τα σύνορα των Η.Π.Α. για τον αγώνα του Καναδά. Με την πατέντα αυτή η FIM μπορεί να δικαιολογήσει τον τίτλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Supercross όπου στην ουσία είναι το Αμερικανικό εγχώριο πρωτάθλημα supercross. Βέβαια το AMA Supercross είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και η Αμερική είναι η γενέτειρα του Supercross γενικότερα, οπότε είναι άξια του παγκόσμιου τίτλου. Ίσως αυτό να αλλάξει στο μέλλον καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει πολύ καλοί αγώνες SX αντίστοιχου επιπέδου στην Αυστραλία.

Επτά νίκες ακόμα για τον Villopoto για την κατάκτηση του τίτλου

ΟΡΕΝ Class
Όσο ψαλιδίζει την βαθμολογική διαφορά ο Ryan Villopoto από τον Ryan Dungey το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος μεγαλώνει αντίστοιχα. Είναι μια κούρσα στην οποία ο RV θα πρέπει να κερδίζει (γιατί αλλιώς δεν φτάνουν οι βαθμοί για τον τίτλο) και ο RD θα πρέπει να τερματίζει πίσω του, τουλάχιστον μέχρι τον τελευταίο αγώνα. Εκεί, αυτός που θα τερματίσει μπροστά από τον άλλο θα πάρει και τον τίτλο. Συνεπείς σε αυτό το σενάριο ήταν και οι δύο καθώς ξεπέρασαν εύκολα τον εμπόδιο του Trey Canard που είχε πάρει την εκκίνηση και οδήγησε τον αγώνα για ένα γύρο. Από τον δεύτερο γύρο ο Villopoto κατάφερε να περάσει μπροστά και να οδηγήσει τον αγώνα μέχρι το τέλος. Από την άλλη ο Dungey αν και ξεκίνησε πίσω από τους δύο πρωτοπόρους, αφιέρωσε πολύ χρόνο πίσω από τον Cananrd και μόλις στον έκτο γύρο κατάφερε να τον περάσει για να πάρει την δεύτερη θέση, ακολουθώντας πιστά την στρατηγική της άμυνας. Μετά τα πρώτα βάθρα άνοιξε μάλλον η όρεξη του Canard και για νίκη καθώς στον Καναδά έδειξε αποφασισμένος να κερδίσει. Όμως για τους δύο Ryan παίζονται πολύ περισσότερα από μια νίκη και έτσι ο Canard περιορίστηκε στην τρίτη θέση. Πάντως είναι ο μόνος που δείχνει ότι μπορεί να κάνει την ζημιά. Η καλή εκκίνηση του Ivan Tedesco τον βοήθησε να πάρει την τέταρτη θέση αφού τόσο ο πέμπτος Kevin Windham και ο έκτος Josh Hill άργησαν να βρεθούν μπροστά.

Αποτελέσματα Toronto, OPEN Class
1 Ryan Villopoto Kawasaki
2 Ryan Dungey Suzuki
3 Trey Canard Honda
4 Ivan Tedesco Yamaha
5 Kevin Windham Honda
6 Josh Hill Yamaha
7 Nick Wey Kawasaki
8 Tommy Hahn Suzuki
9 Justin Brayton Yamaha
10 Matt Boni Honda

Στην πρώτη του χρονιά ως επαγγελματίας στο SX πήρε την πρώτη του νίκη o J.Barcia

Lites Class (Δύσης)
Με την πτώση της μπάρας οι δύο “rookie” της κατηγορίας Justin Barcia και Dean Wilson έφυγαν μπροστά για την διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Για τον Καναδό Wilson ήταν ένας ξεχωριστός αγώνας γιατί αγωνιζόταν μέσα στην πατρίδα του ωστόσο δεν κατάφερε να απειλήσει τον Barcia που κέρδισε τον πρώτο αγώνα της επαγγελματικής του καριέρας. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Austin Stroupe που κατάφερε να κρατήσει αυτήν την φορά πίσω του τον τρίτο τελικά Christophe Pourcel. Με αυτό το αποτέλεσμα έσπασε το σερί των νικών του Pourcel και με δύο αγώνες να απομένουν όλα είναι ανοιχτά για τον τίτλο. Τέταρτος τερμάτισε ο Wilson που αν και δεν κέρδισε τον αγώνα της πατρίδας του ωστόσο πάει καλά για να πάρει την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα. Συνεχίζοντας τους τελευταίους τερματισμούς μέσα στην πρώτη εξάδα ο Ryan Sipes τερμάτισε πέμπτος με έκτο τον Bret Metcalfe που δεν μπορεί να βρει τον ρυθμό του αυτήν την σεζόν.

Αποτελέσματα Toronto, Lites Class (Ανατολής)
1 Justin Barcia Honda
2 Austin Stroupe Suzuki
3 Christophe Pourcel Kawasaki
4 Dean Wilson Kawasaki
5 Ryan Sipes Yamaha
6 Brett Metcalfe Honda
7 Kyle Cunningham Honda
8 Troy Adams Suzuki
9 Mike Willard Honda
10 Nico Izzi Yamaha

Βαθμολογίες
ΟΡΕΝ Class

1 Ryan Dungey 214
2 Ryan Villopoto 197
3 Josh Hill 177
4 Davi Millsaps 152
5 Kevin Windham 147
6 Justin Brayton 136
7 Ivan Tedesco 135
8 Nick Wey, Murrieta 113
9 Kyle Chisholm 92
10 Tommy Hahn 89

Lites Class (Ανατολής)
1 Christophe Pourcel 95
2 Austin Stroupe 88
3 Dean Wilson 71
4 Brett Metcalfe 65
5 Justin Barcia 64
6 Ryan Sipes 55
7 Blake Baggett 46
8 Nico Izzi 41
9 Kyle Cunningham 40
10 Vince Friese 39

Lites Class (Δύσης)
1. Jake Weimer 135
2. Trey Canard 121
3. Wil Hahn 114
4. Broc Tickle 100
5. Blake Wharton 89
6. Cole Seely 76
7. Max Anstie 63
8. Josh Hansen 60
9. Phil Nicoletti 56
10. Jeff Alessi 56

Επόμενος αγώνας 20/03/2010 Arlington TX