Τον πρώτο του ΑΜΑ τίτλο απέκτησε ο Νέο Ζηλανδός Ben Townley στο Detroit. Μετά από ένα δραματικό σε εξέλιξη αγώνα ο τίτλος του πρωταθλητή Lites ανατολής, πλέον του ανήκει. Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο James Stewart επικράτησε άνετα στην supercross class.

Supercross Class
Μία όμορφη βραδιά είχε ο James Stewart στο Detroit. Πήρε την εκκίνηση έχοντας τον Tim Ferry πίσω του και τον Chad Reed στην έκτη θέση. Πολύ γρήγορα ο Stewart έκανε μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους και έτσι δεν δυσκολεύτηκε να πάρει τον αγώνα. Αντίθετα ο Reed δυσκολεύτηκε να περάσει στην τρίτη θέση πίσω από τον Ferry, και μόλις τέσσερις γύρους πριν το τέλος κατάφερε να τον περάσει τερματίζοντας τελικά δεύτερος. Άνετα τρίτος τερμάτισε ο Ferry με τέταρτο τον Kevin Windham που έδωσε μάχες και κατάφερε να κρατηθεί εκεί. Άλλη μια καλή εμφάνιση στην μεγάλη κατηγορία για τον πέμπτο Andrew Short, που γίνεται το νέο μεγάλο αστέρι στο στρατόπεδο της Honda. O David Vuillemin είχε μια μέτρια εκκίνηση αλλά κατάφερε να κερδίσει τον Heath Voss και τον Ivan Tedesco στο τέλος του αγώνα και να πάρει την έκτη θέση.

Αποτελέσματα Detroit
Supercross Class
1. James Stewart  Kawasaki
2. Chad Reed  Yamaha
3. Tim Ferry  Kawasaki
4. Kevin Windham  Honda
5. Andrew Short  Honda
6. David Vuillemin  Honda
7. Heath Voss  Yamaha
8. Ivan Tedesco  Suzuki
9. Paul Carpenter  Kawasaki
10. Jason Thomas  Honda

Supercross Lites ανατολής
Η στιγμή που όλοι περίμεναν είχε φτάσει. Ο τελευταίος αγώνας του πρωταθλήματος θα έκρινε και τον πρωταθλητή. Την εκκίνηση και την πρωτοπορία του αγώνα πήρε η αποκάλυψη του φετινού θεσμού Ryan Dungey ακολουθούμενος από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Ryan Morais. O Ben Townley, βρισκόταν στην τέταρτη θέση πίσω από τον team-mate του Branden Jasseman. Πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου ο Morais έκανε ένα δραματικό λάθος με αποτέλεσμα να σβήσει ο κινητήρας του και να ξανά πάρει όταν πλέον ήταν δωδέκατος. Αντίθετα ο Townley ήταν προσεχτικός σε όλο τον αγώνα, πέρασε τον Jasseman στον δέκατο γύρο και φύλαξε τα νότα του μέχρι το τέλος. Στον δικό του ρυθμό μπροστά και μακριά από όλα αυτά ο Dungey πήρε την τρίτη του φετινή νίκη κερδίζοντας τουλάχιστον τις εντυπώσεις και την τρίτη θέση στην βαθμολογία. Δεύτερη θέση για τον Townley σήμαινε τρεις βαθμούς μπροστά στην βαθμολογία και τίτλος και την Pro Circuit Kawasaki που γύρισε στους διπλούς τίτλους της κατηγορίας σε συνδυασμό με τον τίτλο του Villopoto στην δύση. Μέσα σε δύο χρόνια ο “Big Ben “ αγκάλιασε το όνειρο του και είναι βέβαιο ότι δεν θα σταματήσει εκεί. Κάνοντας ένα πολύ δυνατό αγώνα ο Thomas Hahn κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση μπροστά από τον Jasseman που είχε περισσότερο το νου του στο που βρισκόταν ο Morais. Και καλά έκανε γιατί βρισκόταν ακριβώς πίσω του, στην προσπάθεια του να σώσει τον τίτλο που έφευγε από τα χέρια του. Όσα φέρνει μια στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος, ο Morais έκανε έξυπνους αγώνες μέσα στην χρονιά για να διατηρήσει την βαθμολογική πρωτοπορία του, το λάθος όμως ήρθε την χειρότερη στιγμή αν και πέρασε τον τελικά έκτο Jasseman, η  πέμπτη θέση που πέτυχε δεν του έδωσε τον τίτλο. Τέταρτος τερμάτισε ο Billy Laninovich που ακολούθησε τον ρυθμό του Hahn.

Αποτελέσματα Detroit.Supercross Lites Ανατολής
1. Ryan Dungey  Suzuki
2. Ben Townley  Kawasaki
3. Thomas Hahn  Honda
4. Billy Laninovich  Honda
5. Ryan Morais  Yamaha
6. Branden Jesseman Yamaha
7. Kelly Smith  Suzuki
8. Mike Alessi  KTM
9. Matt Boni  Kawasaki
10. Darcy Lange  Kawasaki

Βαθμολογίες
Supercross Class
1. James Stewart 335
2. Chad Reed 297
3. Timmy Ferry 243
4. Kevin Windham 200
5. Ivan Tedesco 171
6. David Vuillemin 169
7. Michael Byrne 164
8. Ricky Carmichael 160
9. Heath Voss 148
10. Paul Carpenter 125

ΑΜΑ Supecross Lites Δύσης
1. Ryan Villopoto  172
2. Jason Lawrence  135
3. Jake Weimer  103
4. Christopher Gosselaar  97
5. Josh Grant  92
6. Josh Hill  88
7. Josh Hansen  87
8. Matthew Lemoine  86
9. Troy Adams  71
10. Kyle Cunningham  66

ΑΜΑ Supecross Lites Δύσης
1. Ben Townley  133
2. Ryan Morais  130
3. Darcy Lange  117
4. Branden Jesseman  103
5. Ryan Dungey  98
6. Billy Laninovich  85
7. Thomas Hahn  84
8. Mike Alessi  84
9. Matt Goerke  83
10. Justin Brayton  68

Παγκόσμιο Supercross
1. James Stewart  354
2. Chad Reed  322
3. Timmy Ferry  262
4. David Vuillemin  208
5. Ricky Carmichael  185
6. Michael Byrne  180
7. Heath Voss  175
8. Ivan Tedesco  174
9. Paul Carpenter  170
10. Jeff Gibson  150

Φωτογραφίες: ΑΜΑ