Στο Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών την Κυριακή 15 Ιουλίου συνεχίστηκε το πανελλήνιο πρωτάθλημα Supermoto (ΕΛΠΑ) με τον 5ο γύρο, που αυτή την φορά φιλοξένησε και το Ευρωπαϊκό κύπελλο Supermoto της UEM.(Ευρωπαϊκή Ένωση Μοτοσικλέτας). Οι 21 Έλληνες και 10 ξένοι αναβάτες οδήγησαν την σχεδιασμένη για τον αγώνα γρήγορη διαδρομή των 2.350 μέτρων, η οποία είχε δυο μεγάλα χωμάτινα κομμάτια των 300 και 250 μέτρων (από ένα άλμα το καθένα). Είναι οι μεγαλύτερες σε μήκος που έχουν οδηγηθεί μέχρι τώρα στην Ελλάδα.

Οι παρουσία στα pad dock των ξένων αναβατών έδωσε ένα ιδιαίτερο χρώμα το Σαββατοκύριακο. Στα σκέλη του Ευρωπαϊκού γέμισε η σκάρα της εκκίνησης με μοτοσικλέτες, κάτι που έχουμε να το δούμε αρκετό καιρό σε ελληνικό αγώνα. Την πίστα των Σερρών επισκέφτηκαν αρκετή μοτοσικλετιστές από την Βουλγαρία, που πρόσθεσαν κάπως στον αριθμό των θεατών.

Στον 5ο αγώνα του πρωταθλήματος αποφασίστηκε να μειωθούν οι γύροι στους επτά για να έχουν την δυνατότητα (και δύναμη) οι αναβάτες να συμμετάσχουν και στα δύο σκέλη του Βαλκανικού. Στην βαθμολογία δεν άλλαξε τίποτα με τους Μανώλη Παπαγεωργίου Junior, Ηλία Μικέ και Κίμων Χατζηγεωργίου Junior να συνεχίζουν να προηγούνται στις κατηγορίες S1, S2 και S3 αντίστοιχα. Στις κατηγορίες Junior, Νέοι και Γυναικών, οι Παναγιώτης Πλέσσας, Άκης Δημόπουλος-Σιδέρης και Ελένη Αγελαδοπούλου παραμένουν πρώτοι στις αντίστοιχες κατηγορίες.

Κατηγορία S1

Ο Γ.Κάκος #2 πετυχαίνει μετά από πολύ καιρό μια νίκη σε σκέλος

O Γιώργος Κάκος (Suzuki) επέστρεψε στις νίκες, αλλά μόνο στο πρώτο σκέλος όπου άξια πήρε την νίκη, κρατώντας τους Μανώλη Παπαγεωργίου JR (Yamaha), Φώτη Τσαλίκη (Honda) και Δημήτρη Μουζάκη (Suzuki) στις πίσω θέσεις. Στο δεύτερο σκέλος ο Γ. Κάκος έχασε στο χωμάτινο κομμάτι την πρωτοπορία από τον Μ.Παπαγεωργίου JR, μετά από αρκετή πίεση και παρέμεινε στην δεύτερη θέση, με τους Φ.Τσαλίκη και Δ.Μουζάκη να περνάνε την γραμμή του τερματισμού με την ίδια σειρά όπως στο πρώτο σκέλος. Ο Γιάννης Δαραμούσης (Honda) στο δεύτερο σκέλος καταφέρνει να τερματίσει και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση.

Βαθμολογικά ο Μ.Παπαγεωργίου JR προηγείται με 221 βαθμούς, με τον Φ.Τσαλίκη να ακολουθεί από την δεύτερη θέση με 203 βαθμούς. Ο Γιώργος Κάκος από την τρίτη θέση, μείωσε την διαφορά από τον Τσαλίκη, έχοντας πλέον 186 βαθμούς. Ακολουθούν Δ.Μουζάκης με 117 και Γιώργος Δαραμούσης με 77 βαθμούς αντίστοιχα. Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος κλείνει την πρώτη εξάδα με 71 βαθμούς.

Κατηγορία S2

Ο εικονολύπτης του supersport παρολίγο να προκαλέσει ατύχημα την στιγμή που ο Η.Μικές #1 περνάει την γραμμή τερματισμού

Ο Ηλίας Μικές (Husaberg) ήταν το απόλυτο «αφεντικό». Στο πρώτο σκέλος ξέφυγε από την αρχή του αγώνα και δεν πιέστηκε από τους υπόλοιπους της κατηγορίας. Ο Μιχάλης Μιμίκος (KTM) που ακολουθούσε δεχόταν συνεχή πίεση από τον Θανάση Νάκη (Yamaha), που καρποφόρησε στον τελευταίο γύρο, όταν ο Νάκης κατάφερε να περάσει και να τερματίσει δεύτερος, αφήνοντας τρίτο τον Μιμίκο.
Το δεύτερο σκέλος ήταν πιο θεαματικό. Ο Θ.Νάκης έδειξε μεγαλύτερο πείσμα και προσπάθησε για την νίκη. Ο Ηλίας Μικές βρέθηκε να τον κυνηγάει και να προσφέρουν ωραίες στιγμές οδήγησης στο όριο. Τελικά μια αποφασιστική κίνηση του Μικέ τον έφερε στην πρώτη θέση με τον Νάκη να τερματίζει δεύτερος. Τρίτος και με μικρή διαφορά από τον Νάκη, τερμάτισε ο Μ.Μιμίκος. Την μάχη για την τέταρτη θέση κέρδισε στο δεύτερο σκέλος ο Αλέξανδρος Κυπριζλής (Honda) αφήνοντας αυτήν την φορά πέμπτο τον Χρήστο Παπαδόπουλο (Honda). Οι Κώστας Βερούτης-Γάσπαρης (Yamaha) και Θεοδόσης Ρετσινάς (Husqvarna) κατέκτησαν και στα δύο σκέλη την έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα. Οι Δημήτρης Μανωλάς (Honda) και Ηλίας Αναστασόπουλος (Honda) εγκατέλειψαν στο πρώτο σκέλος και δεν αγωνίστηκαν στην συνέχεια.
Ο Η.Μικές είναι πρώτος στην βαθμολογία της S2 με 245 βαθμούς, με τον Θ.Νάκη να ακολουθεί στην δεύτερη θέση με 190 βαθμούς. Τρίτος παραμένει ο Μιχάλης Κουτσουμπός (Honda) που δεν κατέβηκε μετά την Σπάρτη, ούτε στις Σέρρες.

Για δεύτερη συνεχή φορά η κατηγορία S3 δεν μέτρησε βαθμολογικά, έχοντας μια μόνο συμμετοχή. Ο Στέλιος Κάσδαγλης (Honda) αγωνίστηκε μαζί με τους αναβάτες της κατηγορίας ενιαίας κατηγορίας Νέων-Γυναικών, όπου και τερμάτισε δεύτερος.

Α.Δημόπουλος-Σιδέρης #71Ελένη Αγελαδοπούλου #53

Κατηγορία Νέων-Γυναικών

Μπορεί ο Άκης Δημόπουλος-Σιδέρης (Yamaha) να νίκησε στο αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, αλλά κερδισμένος μάλλον ήταν ο Γιάννης Δαραμούσης (Honda), που με τους βαθμούς που πήρε ισοβαθμεί πλέον με τον Νίκο Σπανίδη (ΚΤΜ) στην δεύτερη θέση.
Στον αγώνα μετά τον Δημόπουλος-Σιδέρης ακολούθησε ο Στέλιος Κάσδαγλης με τον Παντελή Χελιώτη (Honda) να τερματίζει τρίτος. Τέταρτος
ήρθε ο Γιάννης Δαραμούσης με την Ελένη Αγελαδοπούλου (KTM) και Μαργαρίτα Καμπούρη (Yamaha) να κλείνουν την σειρά του αγώνα της
κατηγορίας. Στην βαθμολογία των Γυναικών πάντα προηγείται η Ε.Αγελαδοπούλου με 116 βαθμούς με την Μ.Καμπούρη να ακολουθεί με 101 βαθμούς.

Ελένη Αγελαδοπούλου #53

Επόμενος αγώνας του πανελληνίου πρωταθλήματος στις 23 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης

UEM S3 + Open Cup

Το Ευρωπαικό κύπελλο έδωσε την δυνατότητα να συμμετάσχουν αρκετοί Έλληνες αναβάτες. Αποδείχτηκε ότι έχουν τα προσόντα να κοντράρουν και να νικήσουν. Η σκάρα εκκίνησης και στα δυο σκέλη γέμισε με χρώμα, κάτι που λείπει στους ελληνικούς αγώνας πλέον. Τα δύο σκέλη είχαν στο τέλος διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Οι Έλληνες τα έδωσαν όλα στο πρώτο, με τους ξεκούραστους ξένους να ανταποδίδουν στο δεύτερο.

Σκέλος Α

Ο Φ.Τσαλίκης ήταν στο Α' σκέλος απλά ο καλύτερος

Τελείως διαφορετικό οδήγημα παρουσίασε ο Φώτης Τσαλίκης. Είχε κρατήσει δυνάμεις και οδήγησε χωρίς λάθη και γρήγορα στους 11 συνολικά γύρους του αγώνα. Κατάφερε να κάνει τον γρηγορότερο γύρο με χρόνο 1:38.249. Στην εκκίνηση ο Φώτης Τσαλίκης (Honda) έφτασε πρώτος στην δεξιά στροφή για το χωμάτινο κομμάτι, με τους Μανώλη Παπαγεωργίου JR (Yamaha), Kalin Kulev (KTM) να ακολουθούν με μισή ρόδα διαφορά. Πίσω τους ακολουθούσαν οι Gyorgi Kokenyesi (Aprilia), Ηλία Μικέ (Husaberg) και Θανάση Νάκη (Yamaha). Ο Η.Μικές καταφέρνει να οδηγεί τον αγώνα στον δεύτερο γύρο με τον Φ.Τσαλίκη και K.Kulev να ακολουθούν με απόσταση. Ο Τσαλίκης κατάφερε μετά από 10 λεπτά να προσπεράσει και να κάνει διαφορά του Μικέ, που δέχτηκε επίθεση στην συνέχεια από τον Παπαγεωργίου γλιστρόντας στην τρίτη θέση. Αυτή η σειρά παρέμενε ως το πέσιμο της καρό σημαίας. Ο Ούγγρος Kokenyesi τερματίζει τέταρτος με τον Νάκη να ακολουθεί στενά από την πέμπτη θέση. Ο Βούλγαρος Kulev που έκανε καλό ξεκίνημα, καταλήγει να τερματίσει έκτος.

Σκέλος Β

Ο G.Kokenyesi #9 προσπερνάει στον τελευταίο γύρο τον K.Kulev #70

Μετά από περίπου μια ώρα ξεκούρασης είχαμε την εκκίνηση του δεύτερου σκέλους. Σύγκρουση είχαμε κατά την εκκίνηση όταν οι Βερούτης και Δαραμούσης πέφτουν πάνω στον ακίνητο Παπαγεωργίου, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουνε και οι τρεις. Στην πρώτη στροφή φτάνει πάλι πρώτος ο Τσαλίκης, με τους Γιώργο Κάκο (Suzuki), Kulev και Kokenyesi να ακολουθούν για το περάσουν το πρώτο άλμα. Ανακατάταξη είχαμε από τον πρώτο κιόλας γύρο, με τον Τσαλίκη να χάνει και να πέφτει στην τέταρτη θέση, πίσω από τον Κάκο. Στην κορυφή είχε περάσει ο Kulev που είχε τον Kokenyesi να τον ακολουθεί.
Ο Ούγγρος Kokenyesi τελικά καταφέρνει να περάσει πρώτος μετά τον έβδομο γύρο και να κρατηθεί μέχρι να πέσει η καρό σημαία. Δεύτερος ο Kulev, με τον Γιώργο Κάκο να τερματίζει τρίτος τον αγώνα. Ο Τσαλίκης εγκατέλειψε τον αγώνα στον όγδοο γύρο ενώ οδηγούσε πίσω από το Κάκο. O Peter Gagy (Suzuki), Robert Bohachs (KTM) και Δημήτρης Μουζάκης (Suzuki) έκλεισαν την πρώτη εξάδα. Δεκαέξι συνολικά αναβάτες κατάφεραν να τερματίσουν.

Στην βαθμολογία της Open κατηγορία προηγείται ο Ούγγρος Gyorgi Kokenyesi (Aprilia) με 137 βαθμούς. Δεύτερος ο Kalin Kulev (KTM) με 131 βαθμούς, με τρίτο τον Ρουμάνο Peter Gaby (Suzuki) με 109 βαθμούς.

Στην κατηγορία S3 o Βούλγαρος Alexander Georgiev (ΚΤΜ) με 147 βαθμούς προηγείται κατά πολύ των συναθλητών του. Ο Ρουμάνος Catalin Cazacu είναι δεύτερος με 47 βαθμούς, ενώ ο Βούλγαρος Vaselin Mitev είναι με 44 βαθμούς τρίτος.

Επόμενος αγώνας του Ευρωπαϊκού κυπέλλου S3 και Open είναι στις 2 Αυγούστου στο Pleven της Βουλγαρίας. Για την φετινή χρονιά υπάρχει το Ευρωπαικό πρωτάθλημα Open και S3 το οποίο πραγματοποιείται μαζί με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και το Ευρωπαικό κύπελλο Open και S3 το οποίο διοργανώνεται σε χωριστές ημερομηνίες.

Περισσότερες φωτογραφίες