2ος – 3ος αγώνας Πανελληνίου πρωταθλήματος Enduro ΑΜΟΤΟΕ
Ημερομηνία: 03-04 Απριλίου 2008
Τοποθεσία: Ζιάκας, Γρεβενά
Συμμετοχές: 103
Θεατές: ελάχιστοι
Καιρός: 25oC

Είναι δύσκολο να κερδίσεις τον Βασίλη Σιαφαρίκα ειδικά εντός έδρας στα χώματα των Γρεβενών. Με δυο πειστικές εμφανίσεις στο διήμερο αγώνα εξασφάλισε τις απαιτούμενες νίκες και ανέβηκε στην πρώτη θέση της γενικής. Ο Γιάννης Τρίγκας έκανε τρεις τις νίκες του στην Ε3 ενώ ο Δημήτρης Τσακατσώνης και ο Γιώργος Μανωλίδης μοιράστηκαν τις νίκες στην Ε2, έτσι ο Μανωλίδης μπαίνει στην ιστορία ως ο πρώτος αθλητής που κερδίζει την κατηγορία με Husaberg 450 στην Ελλάδα.

Ο αγώνας φιλοξενήθηκε στο χωριό Ζιάκας προς το ορεινό σύμπλεγμα της Βασιλίτσας όπου υπήρχαν οι βάσεις για έναν αγώνα δίπλα στην σπάνια φύση του νομού Γρεβενών. Χαρακτηριστικό ήταν πως η διαδρομή διέσχιζε τρια γεφύρια (τα δυο ήταν από τα παλαιότερα στο νομό) και ένα ποταμό στους πρόποδες του χωριό Λάβδα. Σπάνιας φύσης ομορφιά που όμως οι αθλητές δεν μπόρεσαν να χαρούν λόγω του υπερβολικά σφικτού χρόνου που δόθηκε από την οργάνωση το Σάββατο. Τα περίπου 240 χλμ (3 γύροι των 80 χλμ) στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν μονοπάτι έπρεπε να καλυφθούν σε 8 ώρες και 48 λεπτά από τους αθλητές, δημιουργώντας ρεκόρ χιλιομέτρων αλλά και διάρκειας αγώνα! Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι πολλές εγκαταλείψεις και η απροσδόκητη αντίδραση μεγάλης μερίδας αθλητών που ανάγκασε (κακώς κατά την άποψή μου) την οργάνωση να μικρύνει από 3 σε 2 τους γύρους του αγώνα την Κυριακή προσθέτοντας επιπλέον χρόνο στα ΣΕΧ.

Αρχηγική εμφάνιση από τον Βασίλη Σιαφαρίκα δεν άφησε πολλά περιθώρια σε κανέναν για την πρώτη θέση. Με το γνωστό ρυθμό του δημιούργησε διαφορά από ειδική σε ειδική καταφένοντας να κερδίσει την πρώτη θέση το Σάββατο. Άθλος για τον Γιώργο Κοινωνά που στέκεται δίπλα στον πολυπρωταθλητή και καλυτερεύει σε κάθε αγώνα, το Σάββατο ανέβηκε στη δεύτερη θέση κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Τρίτος ο Δημήτρης Τσακατσώνης είχε μεγάλη μάχη με τον Σταμάτη Μαντά στην κατηγορία του και η προσπάθειά του ανταμείφθηκε με την τρίτη θέση στη γενική. Τέταρτος ο Γιάννης Τρίγκας δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος αφού στοχεύει σε υψηλότερες θέσεις στη γενική μετά την νίκη του στον πρώτο αγώνα. Πέμπτος ο Μιχάλης Τράντζας σε καλή φόρμα και έκτος ο Αδάμος Πράσσος ακούραστος και πάντα ταχύς. Την Κυριακή ο Σιαφαρίκας επιβλήθηκε των υπολοίπων κερδίζοντας την πρώτη θέση με αρκετή διαφορά από τον Γιάννη Τρίγκα που τον ακολούθησε στη δεύτερη θέση και τον Γιώργο Κοινωνά στην τρίτη. Ο Αδάμος Πράσσος βρέθηκε στην τέταρτη θέση πιο ψηλά από το Σάββατο ενώ την έκπληξη έκανε ο Γιώργος Μανωλίδης στην πέμπτη θέση της γενικής. Ο Δημήτρης Τσακατσώνης έκτος θα θέλει γρήγορα να ξεχάσει τον αγώνα της Κυριακής.

Κατηγορία Ε1
Σιαφαρίκας, Κοινωνάς και Τράντζας μοιράστηκαν τις τρίτες πρώτες θέσεις τις δυο ημέρες και έτσι ο Σιαφαρίκας συμπληρώνει 3 νίκες στους πρώτους αγώνες θέτοντας υποψηφιότητα για τον τίτλο. Αν ο Κοινωνάς δεν κερδίσει τον τέταρτο αγώνα στην Χαλκίδα ο Σιαφαρίκας θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος. Η τρίτη θέση φαίνεται να μένει στον Μιχάλη Τράντζα αφού ο Χάρης Πουλόπουλος δεν έχει βρει τον παλιό καλό ρυθμό του με την νέα του μουτοσυκλέτα. Πνοή στην κατηγορία η μάχη του Ηλία Τριανταφύλλου, Αποστόλη Ζβιντερίκου και Παντελή Φίλογλου για μια θέση που θα εξελιχθεί καθ’ όλη τη χρονιά.

Κατηγορία Ε2
Η κατηγορία σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του Σταμάτη Μαντά το Σάββατο και την νίκη του Γιώργου Μανωλίδη της Κυριακή. Νικητής μετά από μάχη και εγκατάλειψη του Μαντά στέφθηκε ο Δημήτρης Τσακατσώνης, το Σάββατο, αφήνοντας τελικά δεύτερο Παντελή Σκόδρα που ανέκαμψε φέτος με την νέα του μοτοσυκλέτα. Στην τρίτη θέση ο Γιώργος Μανωλίδης σταθερά ανοδικός. Την δεύτερη ημέρα έλαμψε το αστέρι του Γιώργου Μανωλίδη που κέρδισε τον αγώνα αφήνοντας δεύτερο τον Δημήτρη Τσακατσώνη. Μεγάλη αξία έχει η νίκη του, καθώς στην κακή του ημέρα ο Τσακατσώνης δεν κέρδισε σκορπόντας το ψυχολογικό αβαντάζ που θα είχε σε περίπτωση νίκης. Μέσα σε όλα αυτά ο Μανωλίδης γίνεται ο πρώτος νικητής της κατηγορία πάνω σε Husaberg 450, στην Ελλάδα. Μεγάλος άτυχος στάθηκε ο Σταμάτης Μαντάς που χτύπησε το δεξί του χέρι και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Σάββατο ενώ προηγούταν. Έχασε τον αγώνα της Κυριακής και αν δεν συμμετέχει και στην Χαλκίδα θα δει το φετινό πρωτάθλημα να απομακρύνεται. Ίσως όμως βρει το σθένος και αγωνιστεί στην Χαλκίδα έστω και για να συλλέξει βαθμούς, όπως έκανε άλλωστε και ο μεγάλος αντίπαλός του ο Δημήτρης Τσακατσώνης στην Καλαμπάκα.

Κατηγορία Ε3
Αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος της κατηγορία ο Γιάννης “Junior” Τρίγκας με νίκες το Σάββατο και την Κυριακή έχει στόχο το φετινό πρωτάθλημα. Δυο δεύτερες θέσεις για τον Αδάμο Πράσσο που δύσκολα θα κερδίσει αλλά δύσκολα επίσης θα χάσει αυτήν την θέση. Μοναδικός του αντίπαλος φαίνεται πως θα είναι ο Δημήτρης Κόκκινος που χωρίς να πιάνει το επίπεδο των προηγούμενων ετών εδραιώθηκε στην τρίτη θέση τις δυο ημέρες και θα κυνηγήσει τον Πράσσο για κάτι καλύτερο. Σκαρής Φώτης (μαχητικός), Καδόγλου Παναγιώτης (ατυχής), Θερριός Παναγιώτης (μαινώμενος) και Κασκάνης Κώστας (ασταθής) είναι το πιπέρι της κατηγορίας.

Κατηγορία ΕΝ (Νέων αθλητών)
Το λάθος του Γιώργου Μυλούκα επωφελήθηκε ο Λεωνίδας Κουλουκάτσης κερδίζοντας την νίκη το Σάββατο για να επιστρέψει στην πρώτη θέση ο Μυλούκας την Κυριακή. Πάντως είναι φαινόμενο πως ένας αθλητής από το scramble εξελίχθηκε τόσο γρήγορα στο enduro κρατώντας ζεστή την παράδοση δυνατών και γρήγορων αθλητών από την Μυτιλήνη. Το νέο είναι πως ο Κουλουκάτσης αλλάζει σε τετράχρονη μοτοσυκλέτα για να προσπαθήσει να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός. Ο Δήμος Γκαιδατζής και ο Μιχάλης Ούσλιος μοιράστηκαν την τρίτη θέση τις δυο ημέρες.

Κατηγορία ES (Βετεράνων αθλητών)
Την καθυστέρησ του Στράτου Μυρογιάννη και τα λάθη του Μανώλη Νανάκου επωφελήθηκε ο Κώστας Ρόκκας κερδίζοντας τον αγώνα του Σαββάτου ενώ την Κυριακή όλα “διορθώθηκαν” καθώς Νανάκος βρέθηκε στην πρώτη θέση, ο Μυρογιάννης στη δεύτερη και ο Ρόκκας στην τρίτη. Όπως και να έχει πάντως κανείς δεν κοιμάται ήσυχος στην κατηγορία.

Κατηγορία ΕΒ (Β κατηγορία)
Η επιστροφή του Λευτέρη Ποιμενίδη στους αγώνες φέτος συνοδεύτηκε με νίκη το Σάββατο, όπως είχε γίνει αντίστοιχα και στην Καλαμπάκα με τον Παντελή Κατσάφαρο. Θα είχε ενδιαφέρον να αναβιώσουν μάχες παλαιοτέρων ετών (έστω και στην Β κατηγορία) για να γνωρίσουμε και εμείς οι νεώτεροι τους αθλητές του παρελθόντος. Ο ταχύτατος Γιάννης Μπούτζας από το Γιάννενα ήρθε το Σάββατο και ανέβηκε στην δεύτερη θέση του αγώνα αφήνοντας τρίτο τον Παπαδόπουλο Κώστα. Την Κυριακή ήταν η σειρά του Παύλου Ψαρρά να κερδίσει με ελάχιστη διαφορά τον αγώνα μπροστά από τον Κώστα Παπαδόπουλο και τρίτο τον Στέφανο Σαραντίδη.

Κατηγορία ΕΤ (Μοτοσυκλέτες 50cc)
Η μάχη των πιτσιρικάδων συνεχίστηκε και στον διήμερο αγώνα των Γρεβενών όπου τα πενηντάρια οδήγησαν ένα γύρο κάθε ημέρα. Το Σάββατο την νίκη κατέκτησε ο Μιχάλης Κόπανος καθώς Θανάσης Τρίγκας εγκατέλειψε από ελαστικό ενώ την νίκη την Κυριακή πήρε ο Τρίγκας αφήνοντας τον Κόπανο δεύτερο. Να θυμίσουμε πως για την κατηγορία αυτή οι αθλητές δεν πληρώνουν συμμετοχή ενώ πολλές εταιρίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να στηρίξουν τα πρώτα βήματα του θεσμού παρέχοντας μοτοσυκλέτες και εκπτώσεις σε ανταλλακτικά.

Ο Θανάσης Τρίγκας ταλαιπωρεί το Malaguti αριστερά ενώ ο Μιχάλης Κόπανος ταλαιπωρείται από την απότομη ανηφόρα δεξιά. Το πενηντάρια άντεξαν την διαδρομή του αγώνα.

Πάντως η υποχώρηση της οργάνωσης την Κυριακή σκόρπισε χαμόγελα στους αθλητές που ήταν ήδη κουρασμένοι από την υπερπροσπάθεια του Σαββάτου. Όλοι πάντως συνηγορούν στο ότι η διαδρομή του αγώνα ήταν από τις κορυφαίες των τελευταίων ετών και αν ο ΜΟΓ επιμένει στην άποψή του να μην διοργανώσει αγώνα ξανά, τότε ίσως θα χρειαστεί να περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια μέχρι να γευτούμε ξανά την μαγεία των Γρεβενιώτικων μονοπατιών.Πολλά ειπώθηκαν από τους αθλητές το Σάββατο για την δυσκολία του αγώνα και πολλές απαντήσεις δόθηκαν από την οργάνωση. Όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Αν ο ΜΟΓ και η ΑΜΟΤΟΕ θέλουν να κάνουν δύσκολο πρωτάθλημα (για το οποίο συμφωνώ) θα πρέπει ΠΡΩΤΑ να δημιουργήσουν άλλους θεσμούς (δεν φτάνουν τα περιφερειακά πρωταθλήματα) όπου θα μπορεί να αγωνίζεται ένα μεγάλο πλήθος αθλητών που δυσανασχέτησε το Σάββατο. Η αλήθεια είναι επίσης πως δεν υπήρχαν επαρκείς άτομα να φυλάσσουν τις ειδικές ενώ το Σάββατο δεν υπήρχαν πυροσβεστήρες στους ανεφοδιασμούς. Και αν ο ΜΟΓ δεν έχει άτομα για να στήσει σωστά τον αγώνα, θα πρέπει να το είχε σκεφτεί όταν ζητούσε τον αγώνα. Σε αντίθετη περίπτωση ας ρωτήσει την ΜΟΛΕΚ (Καλαμπάκα) πως κατάφερε να μαζέψει τόσο κόσμο στον δικό τους αγώνα. Κάτι τραγελαφικά που άκουσα, όπως το ότι οι ειδικές ήταν μακριά η μια από την άλλη και πρέπει να κάνεις 200 χλμ κάθε ημέρα για να τις δεις όλες με αφήνουν άφωνο, τουλάχιστον. Εντύπωση έκανε η άρνηση ορισμένων αθλητών να συμμετάσχουν στον αγώνα της Κυριακής παρότι οι χρόνοι χαλάρωσαν και μειώθηκαν οι γύροι από 3 σε 2. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα έφυγαν το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή το πρωί.

Πρότασή μου είναι:

 1. Ένα Πανελλήνιο κύπελλο έξη αγώνων σε όλη την Ελλάδα με εύκολους αγώνες – τύπου Καλαμπάκας – για όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε αγώνες, χωρίς να έχουν αναγκαία αγωνιστικές βλέψεις. Τέτοιους αγώνες μπορεί να διοργανώσει η ΑΜΟΤΟΕ σχετικά εύκολα και απ’ ότι φαίνεται θα έχουν πολλές συμμετοχές. 40 έως 60 χλμ για κάθε γύρο επί 3 φορές με μικτές ειδικές. Εδώ μπορούν να συμμετάσχουν όσοι ανεβαίνουν από τα περιφερειακά πρωταθλήματα αλλά και όσοι επιθυμούν από το πρωτάθλημα (βλέπε παρακάτω) αλλά σε ξεχωριστή κατηγορία π.χ. Champion.
 2. Ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα τεσσάρων διήμερων αγώνων για την αφρόκρεμα των αθλητών που θέλουν να αγωνιστούν σε δύσκολους αγώνες και να ανεβάσουν το επίπεδό τους. Επειδή οι συμμετοχές θα είναι λιγότερες (και κλειστές) ο κύκλος του αγώνα μπορεί να είναι 40 έως 50 χλμ επί 4 ή 5 γύρους με 2 ειδικές και δυο ΣΕΧ το γύρο, μειώνοντας το κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό και σε έξοδα αγώνα. Επίσης το κόστος συμμετοχής να είναι από 100 έως 150 ευρώ για να αντισταθμιστούν οι λιγότερες συμμετοχές.
 3. Το Πανελλήνιο κύπελλο να ξεκινά πρώτο κάθε χρόνο, για να είναι μια μορφή προπόνησης για τους κορυφαίους αθλητές. Είναι σημαντικό να σχεδιαστεί επίσης ένα σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού απλό και κατανοητό, για το πως μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από τα περιφερειακά πρωταθλήματα, να αγωνίζεται στο πανελλήνιο κύπελλο και μετά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.
 4. Ένα μοντέλο που μπορεί να βοηθήσει είναι το Φινλανδικό που όλοι γνωρίζουμε το επίπεδό τους. Υπάρχει και Έλληνας που αγωνίζεται εκεί, ο Λεωνίδας Τσιόπουλος που μπορεί να βοηθήσει την ομοσπονδία για τον σχεδιασμό.

Εκλογές εκπροσώπων αθλητών enduro

Μέσα σε όλα αυτά οι αθλητές ψήφισαν τους εκπροσώπους τους οι οποίοι είναι: (με σειρά ψήφων)

 • Χελιώτης Δημήτρης
 • Πράσσος Αδάμος
 • Κοινωνάς Γιώργος και Σιαφαρίκας Βασίλης που ισοψήφησαν
 • Τρίγκας Γιάννης
 • Τσακατσώνης Δημήτρης
 • Σκαρής Φώτης
 • Μαντάς Σταμάτης

Επόμενος αγώνας στην Χαλκίδα την Κυριακή 18 Μαίου.

Περισσότερες φωτογραφίες

Όλες τις φωτογραφίες του αγώνα θα τις βρείτε στο RacePhoto.gr

 

[dailymotion]http://www.dailymotion.com/video/x5buj5_enduro-4-5-08_auto[/dailymotion]