Ολοκληρώθηκε ο τέταρτος αγώνας του πανελληνίου πρωταθλήματος όσο και του Νοτίου Ελλάδος, στην Χαλκίδα. Ο καιρός δεν βοήθησε την οργάνωση και τους αθλητές καθώς ακόμα και στα μέσα Οκτωβρίου επικρατούν οι ξηρές συνθήκες. Μικρός αριθμός αθλητών όσο αφορά έναν αγώνα τόσο κοντά στην Αθήνα, οι συνθήκες της κρίσης έχουν κρατήσει πολλούς αθλητές εκτός αγώνων.

Η λέσχη της Χαλκίδας διοργάνωσε έναν υποδειγματικό αγώνα, στο κέντρο της πόλης. Τα paddocks στην Χαλκίδα είναι ότι πιο καλό βλέπουμε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, πράγματι οι εταιρίες επωφελήθηκαν της κατάστασης, προβάλλοντας τα προϊόντα τους στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης. Η έννοια της μέγιστης προβολής του αγώνα μέσω paddocks είναι ο αγώνας της Χαλκίδας και θα πρέπει η ΑΜΟΤΟΕ να διδάσκει στα σεμινάρια των οργανωτών της πως γίνονται οι αγώνες enduro με έμφαση τα paddocks της Χαλκίδας. Κόντρα στην μιζέρια της κρίσης οι οργανωτές της Χαλκίδας έφεραν το άθλημα στην καρδιά της πόλης, κάνοντας γνωστό το enduro στους Χαλκιδέους.

Η διαδρομή ήταν μια έκπληξη για όλους κυρίως λόγω του τεράστιου ΣΕΧ 90 λεπτών αλλά και των 55 και πλέον χιλιομέτρων του κύκλου, κάτι που παλαιότερα απαγορευόταν από τους κανονισμούς. Τώρα πλέον η ΑΜΟΤΟΕ έχει απλουστεύσει τους κανονισμούς, και όλα μετρούν. Σε κάθε περίπτωση ήταν ένα μεγάλο ΣΕΧ κυρίως σε δασικά μονοπάτια γνώριμα της περιοχής, αντάξιο ενός αγώνα πανελληνίου επιπέδου. Οι δυο ειδικές διαδρομές έδωσαν το χρώμα του αγώνα, η motocross ήταν κοντά στο δρόμο με ευκολία θέασης ενώ η enduro διαδρομή χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο, χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή και εμπειρία σε enduro κομμάτια, ενώ σε χρόνο ήταν παραπάνω από διπλάσια σε σχέση με την ειδική motocross δίνοντας ένα πλεονέκτημα στους προπονημένους αθλητές enduro.

Την άτυπη γενική κέρδισε για άλλη μια φορά ο Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda), συνεχίζοντας μια άψογη χρονιά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα οδεύοντας σε άλλο ένα τίτλο σε γενική αλλά και κατηγορία. Πλέον θα φιλοξενήσει τους υπόλοιπους αθλητές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Γρεβενά στις 3-4 Νοεμβρίου με μεγάλες ελπίδες κατάκτησης ενός ακόμα τίτλου. Στην δεύτερη θέση ο ανανεωμένος Κίμωνας Καράμπελας (ΚΤΜ), που μετά την ατυχή του παρουσία στον πρώτο αγώνα της χρονιάς (Καρδίτσα) και την εμπειρία του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro επιστρέφει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα όπου θα αγωνιστεί στους δυο τελευταίους αγώνες. Ο Γερμανός Bob Pudor (ΚΤΜ) συμμετείχε σε αυτόν τον αγώνα, από την Γερμανία, απέδειξε ότι είναι πολύ καλός αθλητής, ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση της γενικής. Τέταρτος ο Ηλίας Κυριλής(Beta), πέμπτος ο Γιώργος Κοινωνάς (Kawasaki) και έκτος ο Δημήτρης Τσακατσώνης (ΚΤΜ).

0021_ENXA141012-(1)

 

Κατηγορία Ε1

O Γιώργος Κοινωνάς επέστρεψε μετά από σχεδόν δυο χρόνια αγωνιστικής απραξίας κερδίζοντας την κατηγορία Ε1 με μια δανεική μοτοσυκλέτα. Μέσα από τα τόσα αρνητικά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και την μη συμμετοχή πολλών αθλητών ειδικά από την περσινή χρονιά ο Κοινωνάς είναι η φωτεινή εξαίρεση, επιστρέφοντας με δανεική μοτοσυκλέτα σε αυτό που αγαπάει τόσο πολύ. Είχε μεγάλη μάχη με τον Αλέξη Ζώρα για την νίκη στην κατηγορία αλλά η μοτοσυκλέτα παρουσίασε τεχνικά προβλήματα αφήνοντας τον συμπαθή Τρικαλινό αθλητή εκτός αγώνα. Ο Γιώργος Μανωλίδης (Husaberg) προσπέρασε τα προβλήματα που είχε νωρίς στον αγώνα ανεβαίνοντας στην δεύτερη θέση ενώ ο Μιχάλης Προβιάς ξεκίνησε πολύ καλά αλλά ένα τεχνικό πρόβλημα τον ανάγκασε να μειώσει το ρυθμό του και να προσπαθήσει να τερματίσει συλλέγοντας πολύτιμους βαθμούς για το πρωτάθλημα σε μια κατηγορία που πλέον προηγείται με ένα βαθμό από τον Ζώρα και οκτώ βαθμών από τον Μανωλίδη. Το πανελλήνιο πρωτάθλημα στην μικρή κατηγορία θα κριθεί μεταξύ των τριών (Προβιάς, Ζώρας, Μανωλίδης) με τον Κοινωνά να μπλέκει ακόμα περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα.

Γιώργος Κοινωνάς

Γιώργος Κοινωνάς

 

Κατηγορία Ε2

Ξεπέρασε την εγκατάλειψη του πρώτου αγώνα στην Καρδίτσα, συμμετείχε σε αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro και τώρα επέστρεψε στην Ελλάδα συμμετέχοντας στους δυο τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος σε Χαλκίδα και Γρεβενά. Ο Κίμωνας Καράμπελας (KTM) κέρδισε άνετα την κατηγορία Ε2 αποδεικνύοντας πως υπάρχουν ταλέντα ακόμα και στις πιο μικρές ηλικίες. Ο Δημήτρης Τσακατσώνης (ΚΤΜ) ήταν εκπληκτικός με το γνωστό του αέρινο στυλ, τερματίζοντας δεύτερος, ερχόμενος ακόμη πιο κοντά σε άλλο έναν τίτλο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η άνοδος του Χρήστου Παπαθεοδώρου (Honda) ήταν δεδομένη, η απόδοσή του στην Χαλκίδα μόνο αυτό μπορεί να αποδείξει κάτι που τον φέρνει πιο κοντά στην δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Ο Δημήτρης Πετρόπουλος (Gas Gas) τέταρτος, ο Γιώργος Κοφινάς (KTM) πέμπτος και ο Χριστόφορος Αποστολόπουλος (KTM) έκτος.

Κίμωνας Καράμπελας

Κίμωνας Καράμπελας

 

Κατηγορία Ε3

Ο Βασίλης Σιαφαρίκας βρέθηκε σε μια από τις γνωστές του καλές ημέρες διαλύοντας τον ανταγωνισμό σε κατηγορία και γενική. Η απόδοσή του είναι τόσο σταθερή όσο και εξωπραγματική για τα Ελληνικά δεδομένα που πραγματικά αναρωτιέσαι τι άλλο θα έπρεπε να γίνει για να χάσει αγώνα. Ακόμα και την φετινή χρονιά που το επίπεδο είναι σαφές πιο χαμηλό από τις προηγούμενες χρονιές αυτός είναι παρόν, τίμιος και αληθινός αθλητής. Ο Γερμανός Pudor Bob συμμετείχε στον αγώνα και έδειξαν πολύ καλά σημάδια, είναι ένας αθλητής που θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Παναγιώτης Θερριός αν και πρόσφατα νέος πατέρας για δεύτερη φορά, βρήκε το χρόνο και το θάρρος να συμμετέχει πραγματοποιώντας πολύ καλό αγώνα που τον έφερε στην τρίτη θέση της κατηγορίας και στη δεύτερη της βαθμολογίας. Στην ττέταρτη θέση ο Θανάσης Παπαδημητρόπουλος (Gas Gas).

Βασίλης Σιαφαρίκας

Βασίλης Σιαφαρίκας

 

Κατηγορία EN (Νέων)

O Ηλίας Κυριλής ήταν για άκομη μια φορά ταχύτερος όλων στην κατηγορία Νέων με στόχο το φετινό πρωτάθλημα. Ο Μιχάλης Ντουζένης (ΚΤΜ) προσπαθεί αρκετά και η φετινή χρονιά δείχνει πως η προσπάθειά του αποφέρει καρπούς. Ο Θοδωρής Πλολυχρόνης (ΚΤΜ) ανεβάζει ρυθμό στους αγώνες, με την πολύτιμη καθοδήγηση του Μιχάλη Λαβασά σύντομα θα αποκτήσει ακόμη περισσότερες εμπειρίες.

Ηλίας Κυριλής

Ηλίας Κυριλής

 

Κατηγορία ES (Βετεράνων)

O Μανώλης Νανάκος (ΚΤΜ) έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα κερδίζοντας τον δύσκολο αγώνα συλλέγοντας πολύτιμους βαθμούς στο δρόμο για έναν ακόμη τίτλο στην κατηγορία Βετεράνων. Ο Δημήτρης Χελιώτης (Honda) επέστρεψε μετά την απουσία στις Σέρρες και διεκδίκησε ότι καλύτερο πάνω σε ένα Honda XR 400 από άλλες εποχές. Στην τρίτη θέση ο αειθαλής Μιχάλης Λαβασάς, κολώνα της κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Τέταρτος ο Σπύρος Σταματόπουλος (Honda), πέμπτος ο Μανώλης Πασχαλίδης (KTM) και έκτος ο Βασίλης Παπαδημητρίου (Kawasaki).

Μανώλης Νανάκος

Μανώλης Νανάκος

 

Στον αγώνα συμμετείχε η Ελένα-Δανάη Μαυράκη καταφέρνοντας να τερματίσει τον δύσκολο αγώνα.

Επόμενος αγώνας για το πανελλήνιο πρωτάθλημα 3-4 Νοεμβρίου στα Γρεβενά.

Διαβάστε επίσης για τον αγώνα κυπέλλου Νοτίου Ελλάδος στην Χαλκίδα.

Αποτελέσματα και βαθμολογία μπορείτε να βρείτε στο enduro.gr

Περισσότερες φωτογραφίες

Φωτογραφίες: Στράτος Ραπτόπουλος