Έχοντας αφήσει πίσω μας το Red Bull MXDN 2007 ρίχνουμε μια τελευταία ματιά σε παράπλευρα γεγονότα και σχολιάζουμε πράγματα και καταστάσεις που διαδραματίστηκαν κατά το τριήμερο του αγώνα.

The Dream Team
Οι αμερικάνοι αν και είχαν στην ομάδα τους τον Ricky Carmichael και τον  Ryan Villopoto, εξέφραζαν έντονα την ανησυχία τους για το αποτέλεσμα του αγώνα κυρίως λόγο της επιλογής του τρίτου της ομάδας Tim Ferry. Τώρα μετά την άνετη επικράτηση τους ίσως κανένας να μην θυμάται αυτούς τους προβληματισμούς. Η αμερικανική ομάδα και γενικότερα το αμερικάνικο motocross απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι στην κορυφή του κόσμου ακόμα και με τον για πολλούς προβληματικό Ferry. Ξέρω ότι οι περισσότεροι φίλοι του αθλήματος στην χώρα μας (και όχι μόνο), θα ήθελαν να δουν τον οποιοδήποτε σε αυτήν την θέση εκτός των Aμερικανών. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, ανάλογα σε ποια μεριά είσαστε, οι 19 νίκες MXDN σε 27 χρόνια παρουσίας δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Σε αυτό το σημείο θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Joel Smets στην συνέντευξη τύπου “δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης ή δικαιολογίας για την νίκη της Αμερικής σε αυτό το MXDN. Με την αναμενόμενη επίδοση του Ricky Carmichael αλλά και την φανταστική ταχύτητα του Villopoto που ποτέ δεν φανταζόμουν ότι μια μοτοσικλέτα των 250cc μπορεί να πάει τόσο γρήγορα, έβαλαν τον πήχη πολύ ψηλά και έδειξαν ότι οι οδηγοί του παγκοσμίου έχουν μείνει πίσω. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο αλλιώς δεν νομίζω ότι έχουμε καμιά τύχη τα επόμενα χρόνια”.

Wings For Life
Η οργάνωση Wings For Life ιδρύθηκε από τον Heinz Kinigadner το 2004, με σκοπό να χρηματοδοτήσει την έρευνα για την θεραπεία τον παραλύσεων από σπονδυλική στήλη. Αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά στην Ευρώπη, όχι όμως και στην Αμερική. Το Red Bull MXDN 2007 ήταν μια καλή ευκαιρία η οργάνωση να βρει χρηματοδότες από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Την προσπάθεια αυτή έχουν αγκαλιάσει οι περισσότεροι  οδηγοί του παγκοσμίου πρωταθλήματος και μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν και οι αμερικάνοι συνάδελφοι τους. Ήταν ένα σημαντικό βήμα για την Wings For Life που μεγαλώνει τα φτερά της χρόνο με τον χρόνο.

Δεύτεροι οι Γάλλοι
Με τον θρίαμβο της άνετης επικράτησης των Αμερικανών, και το σοκ για την μηδενική αντίσταση των παγκόσμιων αντιπάλων, πέρασε στα ψιλά η δεύτερη θέση της Γαλλικής ομάδας. Με αρχηγό τον Sebastian Pourcel και σε φοβερή μέρα τον Nicolas Aubin αλλά και του Alexandre Rennet, οι “τρικολόρ” έκαμψαν την αντίσταση των τρίτων Βέλγων ειδικά στον τελευταίο αγώνα. Πραγματικά η Γαλλική ομάδα παρά το νεαρό της ηλικίας της σε αυτό το MXDN, έδειξε χαρακτήρα, λειτουργία ομάδας και ανταμείφθηκε με την δεύτερη θέση του βάθρου, αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον.


Τα λόγια περισσεύουν μπροστά σε τέτοια εικόνα. Ο βασιλιάς και ο G.O.A.T.
του motocross σε ένα τελευταίο γύρο μαζί. Δεν θα μπορούσε από
το να είναι ένα γύρος Φόρου Τιμής.

Ο Luongo και o R.C.
Με την ευκαιρία του τελευταίου αγώνα motocross για τον Ricky Carmichael, ο Giuseppe Luongo (πρόεδρος Youstream) τον βράβευσε με μια ειδική πλακέτα για την πολύτιμη προσφορά του στο άθλημα αλλά και για την λαμπρή του καριέρα.

Η Ελληνική ομάδα
Φτάνοντας την Παρασκευή το πρωί στην πίστα του Budds Creek, περιφερόμενος στα paddocks συνειδητοποίησα το πόσο δύσκολο είναι για μια ομάδα της οποιαδήποτε ευρωπαϊκής χώρας να διασχίσει τον Ατλαντικό και να συμμετάσχει σε αυτόν τον αγώνα. Κοιτάζοντας την γωνιά όπου η Ελληνική αποστολή είχε εγκατασταθεί, αναλογίστηκα τον κόπο και το χρήμα που ξοδεύτηκε για να μπορούμε να βλέπουμε την Ελληνική σημαία παραταγμένη στον ειδικό χώρο γύρω από την χαρακτηριστική λιμνούλα στο κέντρο της πίστας. Ήμασταν εκεί και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτήν την αποστολή, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αν και οι επιδόσεις της Ελληνικής ομάδας έχουν δεχτεί πληθώρα κριτικής τα τελευταία χρόνια, εγώ θα πω ότι οι θέσεις χρόνο με τον χρόνο κατεβαίνουν και με λίγο περισσότερη συγκροτημένη δουλειά θα δούμε σύντομα την ομάδα μας στον κυρίως αγώνα και όχι στο B-Final.

Το enduro.gr ήταν εκεί
Έχουμε ξαναπεί ότι οι αγώνες αυτού του βεληνεκούς, αποτελούν παράδοση για την ιστοσελίδα μας. Παρά το γεγονός ότι το budget μας για αγώνες όπως το MXDN και το ISDE είναι αρκετά περιορισμένο, κάνουμε όλοι αυτό που χρειάζεται για να καλύψουμε αυτά τα μεγάλα γεγονότα και μάλιστα να προβάλουμε την Ελληνική αποστολή που ακολουθεί και τους δύο θεσμούς τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα το 2004 στο MXDN στην Ολλανδία ήμασταν οι μόνοι Έλληνες μαζί με τον καλεσμένο της FOX Θ.Κοσμά που βρέθηκαν στον αγώνα, καθώς δεν υπήρχε Ελληνική ομάδα, αλλά ούτε και κανένας άλλος. Φέτος ήμασταν ξανά οι μόνοι Έλληνες που βρέθηκαν στο Budds Creek δίπλα στην Ελληνική αποστολή, για να μεταδώσουμε εικόνες και το κλίμα αυτού του τόσο σημαντικού γεγονότος. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Red Bull Hellas για την υποστήριξή της φέτος αλλά και την εταιρεία KRD για την πραγματοποίηση των αποστολών τα προηγούμενα χρόνια. 2004 Ολλανδία, 2005 Γαλλία, 2006 Αγγλία, 2007 Αμερικά και συνεχίζουμε…

Οι αγώνες είναι το αντικείμενο μας και σε τέτοιες στιγμές συνειδητοποιούμε ότι αυτό που μας χαρακτηρίζει, είναι ότι είμαστε εκεί.