Ίσως για το φετινό πρωτάθλημα της ΜΧ1 να μην υπήρχαν περιθώρια να  συζητήσεις πολλά πράγματα με τον πρωταθλητή Π.Κουζή καθώς καθάρισε πολύ εύκολα την κατηγορία διατηρώντας ένα αήττητο 14ρων σκελών. Όταν όμως συζητάς με τον απρόβλεπτο Π.Κουζή είναι αναπόφευκτο να ξεπηδούν νέα θέματα.

Η φετινή χρονιά δεν γνώρισε άλλον νικητή στην ΜΧ1 από τον περσινό πρωταθλητή Παναγιώτη Κουζή (Yamaha #1). Συμπληρώνοντας το τέταρτο προσωπικό του πρωτάθλημα και δεύτερο στην μεγάλη κατηγορία  ατενίζει στο μέλλον επιδιώκοντας τον εκτός συνόρων συναγωνισμό, κάτι που του έλειψε τόσο πολύ φέτος. Είχαμε την ευκαιρία να μας μιλήσει για την χρονιά που πέρασε αλλά και για τις μελλοντικές του φιλοδοξίες και στόχους

Κ.Π. Παναγιώτη συγχαρητήρια για τον δεύτερο τίτλο σου στην ΜΧ1. Πως νοιώθεις που κατέκτησες αήττητος αυτόν τον τίτλο;
Είμαι χαρούμενος που κατάφερα να πάρω ακόμα ένα τίτλο, αλλά πέρα από αυτό ήταν μια αδιάφορη χρονιά για εμένα. Δεν είχα συναγωνισμό στην κατηγορία, δεν υπήρχε κίνητρο για να κάνω προπόνηση και με εξαιρέσεις την συμμετοχή του Βέλγου B.Laermans στην Μεγαλόπολη και την άνοδο της απόδοσης του Δ.Βαγγελάκου στους τελευταίους αγώνες, δεν ένοιωσα πίεση πουθενά αλλού.

Κ.Π. Βέβαια από την κατηγορία έλειπαν πολλά ονόματα που σε πίεσαν την προηγούμενη χρονιά όπως ο Α.Παπανικολάκης, ο Κ.Γαλανός(Τερζής) και ο Σ.Γαλατιανός. Σου έλειψε αυτός ο συναγωνισμός;
Σίγουρα το πρωτάθλημα θα ήταν πιο ενδιαφέρον αν αγωνιζόντουσαν όλοι αυτοί οι οδηγοί. Θα ήθελα να υπήρχε ένας οδηγός που θα με κάνει να πιέσω πάνω από τα όρια μου όπως έγινε το 2006 όταν κατέκτησα τον πρώτο μου τίτλο στα 125cc. Από τότε όμως δεν έχω νοιώσει κάποια ουσιαστική πίεση.


Κ.Π. Πιθανότατα ένας λόγος που ορισμένοι δυνατοί οδηγοί της κατηγορίας δεν αγωνίστηκαν φέτος ήταν η οικονομική κρίση. Εσύ αντιμετώπισες οικονομικά προβλήματα;
Πιστεύω δεν ήταν για κανένα εύκολο οικονομικά να αγωνιστεί στο φετινό πρωτάθλημα. Χρειάστηκαν προσωπικές θυσίες σε όλους τους τομείς και βοήθεια από πολλά άτομα για να στηριχθεί η φετινή μου προσπάθεια.

Κ.Π. Ξεφυλλίζοντας την περσινή σου συνέντευξη είχε δηλώσει ότι δεν θα αγωνιστείς το 2009 στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Τι έγινε και άλλαξες γνώμη;
Πέρσι ήλπιζα ότι θα μπορούσα να συγκεντρώσω τα χρήματα που απαιτούνται για να ακολουθήσω το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ΜΧ3 μόνο. Παράλληλα είχα απογοητευτεί  με την αντιμετώπιση του χώρου του motocross στην Ελλάδα μετά τον τίτλο που κατέκτησα. Τελικά δεν κατάφερα να βρω χρήματα για παραπάνω από δύο αγώνες της ΜΧ3, παρέμεινα στον χώρο αγωνιζόμενος στο Ελληνικό πρωτάθλημα με την ελπίδα ότι θα καταφέρω να αγωνιστώ στην ΜΧ3 το 2010.

Κ.Π. Τελικά  το 2010 θα σε δούμε στην ΜΧ3;
Φέτος είναι μια ξεχωριστή χρονιά καθώς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ΜΧ3 περνάει και από την χώρα μας. Θέλω να κάνω μια καλή εμφάνιση σε αυτόν τον αγώνα και ελπίζω ότι θα καταφέρω φέτος να ακολουθήσω πέντε κοντινούς αγώνες του θεσμού.

Κ.Π. Έχεις βρει τις χορηγίες που χρειάζονται και τι θα γίνει με το Ελληνικό πρωτάθλημα;
Με μόνο πέντε αγώνες στην ΜΧ3 φυσικά και το Ελληνικό πρωτάθλημα είναι μέσα στο πρόγραμμα μου. Επίσης προσανατολίζομαι στους αγώνες enduro και ταχύτητας που θέλω να συμμετάσχω παράλληλα, όλα όμως είναι θέμα χορηγών. Φυσικά τον πρώτο λόγο έχει η Yamaha Μοτοδυναμική ΑΕΕ που με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν όμως επαφές και με άλλες μεγάλες εταιρίες του χώρου αλλά και μικρές, που θέλουν να μπουν δυναμικά στον χώρο του motocross. Βρίσκομαι ακόμα σε διαπραγματεύσεις αυτόν τον καιρό, θα δούμε τι από όλα αυτά είναι εφικτό και τι όχι.

Κ.Π. Βλέπω ότι θέλεις να κάνεις πολλά πράγματα, αλλά δεν καταλαβαίνω, το motocross δεν αρκεί;
Κοίταξε, όπως έχουν τα πράγματα  η μόνη πρόκληση για εμένα είναι η ΜΧ3. Είναι μια κατηγορία βατή για το επίπεδο μου και μου αρέσει που πρέπει να παλέψω για την 25η θέση. Μου αρέσει να βρίσκομαι με δέκα οδηγούς του επιπέδου μου και να παλεύουμε για την ίδια θέση. Δυστυχώς όμως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα ή ένας χορηγός που να θέλει να υποστηρίξει μόνο μια τέτοια προσπάθεια.  Το enduro και η ταχύτητα αποτελούν μια διαφορετική πρόκληση για εμένα, είναι ένα νέο κίνητρο που θα με κάνει καλύτερο από ότι είμαι.

Κ.Π. Φέτος πήγες για άλλη μια χρονιά στο MXDN. Τι αποκόμισες από αυτήν την εμπειρία;
Γενικά από όλους τους αγώνες του εξωτερικού που αγωνίστηκα  (δύο αγώνες στην ΜΧ3 και το MXDN) δεν αποκόμισα καλές εμπειρίες γιατί ήταν οι μόνοι αγώνες που είχα σοβαρές πτώσεις με ευτυχώς ελαφρούς τραυματισμούς. Από το φετινό MXDN θα μου μείνει η πολύ καλή οργάνωση, το γεγονός ότι πήγα  με τους δικούς μου ανθρώπους και δικά μου έξοδα και οι όμορφες μάχες που είχα πριν πέσω με οδηγούς που ούτε καν ξέρω πως τους λένε.

Κ.Π. Οργανωτικά το φετινό πρωτάθλημα πως το κρίνεις;
Είχαμε ένα καλό πρωτάθλημα από πλευράς οργάνωσης όχι όμως κι από πλευράς συμμετοχών. Πρέπει οι αγώνες να γίνουν πιο προσιτοί στην βάση του motocross που είναι αυτοί που τα βάζουν όλα από την τσέπη τους. Είναι καλό που η ΟΜΕ προσανατολίζετε σε μονοήμερους αγώνες (ΜΧ3 / Mini-Junior το Σάββατο, ΜΧ1 / ΜΧ2 και ATV την Κυριακή). Τα παιδιά της Mini-Junior πρέπει να πάνε σπίτι την Κυριακή να διαβάσουν για το σχολείο τους και όσοι δουλεύουν το Σάββατο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε μια κατηγορία την Κυριακή. Βέβαια όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα μειωθεί το παράβολο της συμμετοχής τουλάχιστον κατά 20 ευρώ για να υπάρξει αποτέλεσμα στις μέρες κρίσης που περνάμε.

Κ.Π. Ποιους θέλεις να ευχαριστήσεις για  την φετινή χρονιά;
Ευχαριστήρια επιστολή Παναγιώτη Κουζή.


Φωτογραφίες: Κ.Παπαδόπουλος, racephoto.gr