Η αγωνιστική σεζόν του motocross στην χώρα μας έχει φτάσει στο τέλος της και όλοι κάνουν τον απολογισμό τους για τους αγώνες που διοργανώθηκαν από τις τρεις αρχές του σπορ. Εμείς ρωτήσαμε τον Πρόεδρο του συλλόγου αναβατών motocross Κώστα Κατσούλα να μας δώσει την εικόνα που σχημάτισε ο σύλλογος φέτος αλλά και το τι σκοπεύει να κάνει για την νέα σεζόν.

Ο Κώστας Κατσούλας βρέθηκε σε μια
δύσκολη περίοδο για τους αγώνες στο
τιμόνι του ΑΣΟΑΜ.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή της φετινής σεζόν ώστε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις κινήσεις του ΑΣΟΑΜ από την πρόθεση των νέων ομοσπονδιών να διοργανώσουν Πανελλήνια πρωταθλήματα motocross.
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι που νομίζω είναι σημαντικό, κανένας από τους τρεις δεν είναι αναγνωρισμένος σαν ομοσπονδία. Το μόνο δεδομένο που έχουμε και αυτό ισχύει από παλιά, είναι ότι αρχή του σπορ είναι η ΕΛΠΑ. Στην αρχή λοιπόν της σεζόν, μας ανακοινώθηκε η πρόθεση των δύο ομοσπονδιών να κάνουν πρωτάθλημα motocross. Υπήρχαν πολλά κενά που δημιουργούσαν ακόμα περισσότερα ερωτηματικά σε αυτές τις προθέσεις των δύο ομοσπονδιών ώστε να πάρει μια απόφαση ο σύλλογος μας. Αντίθετα εκεί που δεν είχαμε ερωτηματικά ήταν στην ΕΛΠΑ, ξέραμε ποια ήταν η ΕΛΠΑ και πόσο καλά ή κακά πρωταθλήματα μπορούσε να διοργανώσει. Ζητήσαμε από τις ομοσπονδίες να μας γνωστοποιήσουν εγγράφως και αναλυτικά πως θα διοργανώσουν τα πρωταθλήματα τους(κανονισμούς, πρόγραμμα), αλλά άργησαν πάρα πολύ να μας απαντήσουν και οι απαντήσεις τους δεν μας κάλυψαν.  Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι οι ομοσπονδίες δεν ξέραμε τι μπορούν να διοργανώσουν, ξέραμε μόνο τα άτομα που εμπλέκονταν σε αυτές. Η ΑΜΟΤΟΕ  ξεκίνησε σαν ομοσπονδία της μοτοσικλέτας και τελευταία προέκυψε και σαν ομοσπονδία της αγωνιστικής μοτοσικλέτας, αλλά πάλι δεν υπήρχε κάποιο ποιοτικό αγωνιστικό παρελθόν. Από την άλλη στην ΟΜΕ υπάρχουν κάποια άτομα τα οποία ενήργησαν στο παρελθόν σαν αγωνιζόμενοι, άλλοι σαν παράγοντες του σπορ και άλλοι σαν αρπακτικά του χώρου. Σε κάθε λέσχη, ομοσπονδία και ότι άλλο παρεμφερές με αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που ζούνε σαν παράσιτα που απομυζούν τον χώρο. Στην ΟΜΕ βρέθηκαν τέτοια άτομα από το παρελθόν που έκαναν το μεγάλο λάθος από την αρχή προσπαθώντας να διχάσουν τους αγωνιζόμενους. Η ΑΜΟΤΟΕ αποφάσισε να μην κάνει πρωτάθλημα ενώ η Ο.Μ.Ε. πήγε ακόμα παραπέρα δημιουργώντας και πολλά κύπελλα. Εμείς αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την ΕΛΠΑ σαν Πανελλήνιο πρωτάθλημα και να κάνουμε όσους αγώνες μπορούσαμε με την ΟΜΕ ώστε να δούμε τις διοργανώσεις τους. Διατηρήσαμε κλίμα συνεργασίας και με τις τρεις αρχές φέτος και θα συνεχίσουμε στο ίδιο κλίμα και την νέα σεζόν.

Μήπως ο ΑΣΟΑΜ ήταν προκατειλημμένος με την ΟΜΕ;
Το τι μπορούσε ο κ.Δαμουλάκης να κάνει για το ελληνικό motocross το είχαμε δει όταν υπηρέτησε την ΕΛΠΑ για ένα διάστημα και δεν μας άρεσαν καθόλου οι κινήσεις του τότε. Μετέπειτα δημιούργησε έναν άλλο σύλλογο αναβατών, προσπαθώντας να διχάσει τους αγωνιζόμενους του motocross. Έβγαζαν κακές φήμες για τον σύλλογο μας και έδιναν υποσχέσεις το 2005 που δεν μπορούσαν να τηρήσουν, όπως την εισαγωγή αθλητών τους σε Πανεπιστήμια κ.α. Υπήρχαν λόγοι που μας ώθησαν να πάρουμε μια σωστή όπως αποδείχτηκε απόφαση, να ακολουθήσουμε το πρωτάθλημα της ΕΛΠΑ και να τρέξουμε δειγματοληπτικά κάποιους αγώνες των δυο ομοσπονδιών. Και λέω σωστή απόφαση γιατί από τον πρώτο αγώνα της ΟΜΕ στην Σπερχειάδα τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Βλέποντας ότι δεν έχουν συμμετοχές έβαλαν χρηματικά έπαθλα στους νικητές για να δελεάσουν κόσμο. Δημιούργησαν προβλήματα σε λέσχες με πρόσφατο παράδειγμα την λέσχη των Τρικάλων που διοργάνωσαν στην πίστα τους αγώνα με άλλη λέσχη. Έκαναν τους πρωταθληματικούς τους αγώνες μονοήμερους που για εμάς είναι υποβάθμιση του θεσμού. Επειδή πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για ότι συμβαίνει σε αυτά τα πράγματα, ξέραμε από την αρχή αυτά τα στελέχη, δεν τους αποκλείσαμε αλλά κρατούσαμε πολλές επιφυλάξεις για τις προθέσεις τους.

Φτάνοντας στο τέλος της περιόδου με την ΕΛΠΑ να έχει ολοκληρώσει το Πρωτάθλημα της, την ΟΜΕ να είναι κοντά στην ολοκλήρωση και την ΑΜΟΤΟΕ να έχει αποφασίσει από την αρχή της περιόδου να μην κάνει πρωτάθλημα, τα συμπεράσματα σου ποια είναι;
Πιστεύω ότι την καλύτερη απόφαση την πήρε η ΑΜΟΤΟΕ, μέτρησε τις δυνάμεις της και αποφάσισε να μην κάνει πρωτάθλημα αφού δεν μπορούσε να το διοργανώσει στο επίπεδο που έπρεπε. Όσο για την ΕΛΠΑ και την Ο.Μ.Ε. στους πρωταθληματικούς αγώνες που έκαναν, οι λέσχες-σωματεία δεν τήρησαν τους κανονισμούς. Σε αυτό φέρουν οι ίδιες την ευθύνη(ΕΛΠΑ, ΟΜΕ) καθώς είναι αρμόδιες να ελέγξουν την τήρηση των κανονισμών. Αυτό ήταν και το σημαντικότερο πρόβλημα φέτος, δημιούργησαν και οι δύο ένα μπάχαλο. Στην δε ΕΛΠΑ υπήρχε κάποια αρχή, κάποια επίβλεψη, στην δε ΟΜΕ, είδαμε μια αντιγραφή της ΕΛΠΑ σε μορφή φιλικού αγώνα. Δεν υπήρχε ο έλεγχος που θα έπρεπε ούτε από κριτές ούτε από αλυτάρχες, η γραμματεία και γενικότερα οι αγώνες ήταν πρόχειρα στημένοι όπως επίσης πρόχειρα ήταν στημένοι και οι δύο τελευταίοι αγώνες της ΕΛΠΑ. Ένα γεγονός όμως που σημάδεψε την ΟΜΕ φέτος, ήταν η προσπάθεια της να πλήξει τον αγώνα του Supercross στο Σ.Ε.Φ. Αυτός ο σημαντικός αγώνας αποτελεί την μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό motocross, χτυπώντας αυτόν τον αγώνα χτυπούσαν το ίδιο το άθλημα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάναμε σωστή επιλογή να τρέξουμε με την ΕΛΠΑ ακόμα κι αν το φετινό πρωτάθλημα ήταν από τα χειρότερα των τελευταίων ετών. Εμείς βγάλαμε τα συμπεράσματα μας για φέτος  θα κάνουμε τον απολογισμό μας και θα αποφασίσουμε για την νέα σεζόν σε επερχόμενη συνέλευση που θα κάνουμε, όπου θα εκδώσουμε ανακοίνωση.

Οι διασυνδέσεις του προέδρου φτάνουν μέχρι
την κορυφή των MotoGp
Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι των αγωνιζομένων μοτοσικλέτας συναντήθηκαν με τον κ.Μανιατόπουλο(Αντιπρόεδρο ΕΛΠΑ). Τι ειπώθηκε σε αυτήν την συνάντηση;
Αυτό ξεκίνησε όταν εμείς ειδοποιήσαμε την ΕΘΕΑΜ στα τέλη Αυγούστου ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στο motocross. Υπήρχαν προβλήματα με τους εναπομείναντες αγώνες που και πότε θα γίνουν, προβλήματα με την εθνική ομάδα στο MXDN και γενικότερα το πρωτάθλημα ήταν στον αέρα εκείνη την περίοδο. Ενεργήσαμε γρήγορα και σωστά, ενημερώσαμε μέχρι και τον Πρόεδρο της ΕΛΠΑ κ. Δεσποτόπουλο καθώς έπρεπε να δοθεί μια γρήγορη λύση. Μας κάλεσαν να συζητήσουμε με τον κ. Μανιατόπουλο εφ’ όλης της ύλης μαζί με όλους τους άλλους συλλόγους της μοτοσικλέτας, και όλα αυτά με μια πολύ σύντομη χρονικά ειδοποίηση. Τα προβλήματα του motocross δεν μπορούσαν να συζητηθούν μαζί με τους άλλους συλλόγους εφ’ όλης της ύλης και έτσι δεν συζητήσαμε τίποτα. Από αυτήν την συνάντηση καταλάβαμε ότι ο κ. Μανιατόπουλος δεν γνώριζε τα προβλήματα που είχαν προκύψει γιατί πολύ απλά δεν τον είχαν ενημερώσει τα αρμόδια στελέχη του. Τώρα πραγματοποιήσαμε άλλη μια συνάντηση μαζί του όπου του παραθέσαμε κάποια στοιχεία και γενικότερα διατηρούμε μια απευθείας επικοινωνία. Υπάρχει μια ιδέα να αλλάξει η σύνθεση της ΕΘΕΑΜ και γενικότερα να αλλάξουν πολλά πράγματα στην μοτοσικλέτα. Έχει πάρει το θέμα επάνω του ο κ. Μανιατόπουλος που εμάς μας δίνει μια χαροποίηση σαν άνθρωπος, και λέω σαν άνθρωπος γιατί προέρχεται από τον χώρο του αυτοκινήτου και την μοτοσικλέτα δεν την ξέρει.

Συνεργασία ΑΣΟΑΜ με την ΕΛΠΑ υπάρχει;
Επαφές μόνο υπάρχουν, δεν θα μπορούσα να πω συνεργασία. Θα μπορούσε να υπήρχε συνεργασία αν κάποιο μέλος του ΑΣΟΑΜ ήταν στην σύσταση της ΕΘΕΑΜ, όπου θα ήταν μια ενεργή σχέση πιο άμεση.

Υπάρχει τέτοια πρόθεση από τις δύο μεριές;
O ΑΣΟΑΜ είναι πάντα ανοιχτός για όλους. Παλαιότερα υπήρξαν μέλη του ΑΣΟΑΜ στην ΕΘΕΑΜ, οπότε υπάρχει πάντα πρόθεση από εμάς για συνεργασία. Μην ξεχνάμε ότι ο ΑΣΟΑΜ είναι ο παλαιότερος σύλλογος με τα περισσότερα μέλη που είναι ενεργός από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα. Είμαστε νομίζω, ο μόνος σύλλογος στην μοτοσικλέτα που έχει κάνει αποχές από τους αγώνες. Τα λέω όλα αυτά για να καταλήξω ότι ο ΑΣΟΑΜ είναι ενεργός, συμβάλει και εργάζεται για την σωστή διεξαγωγή των αγώνων.

O Valentino Rossi ποζάρει με μπλουζάκι
Moto di Kappa δηλαδή Moto di Κατσούλας!
Πως κρίνεις την συμπεριφορά των οδηγών την φετινή περίοδο, υπήρξε διάσπαση τελικά;
Οι οδηγοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Καλούς αγώνες θέλουν να τρέχουν και οικονομικούς. Αν υπήρχαν συμμετοχές στην ΟΜΕ πιστεύω ότι την βοήθησε κυρίως το οικονομικό κομμάτι, έκανε τους αγώνες μονοήμερους και φυσικά το γεγονός ότι υπήρχαν χρηματικά έπαθλα. Αυτοί που έτρεχαν το πρωτάθλημα της ΕΛΠΑ ουσιαστικά συνέχισαν να το τρέχουν, λίγοι ήταν αυτοί που έφυγαν από την ΕΛΠΑ για να πάνε στην ΟΜΕ άλλωστε αυτό ήταν λογικό και αναμενόμενο. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι ότι οι οδηγοί θέλουν σταθερούς ημερολογιακά αγώνες, καλούς και με ασφάλεια, πληρώνουν για όλα αυτά και πρέπει να τα απολαμβάνουν. Οργανωτικά το επίπεδο των οδηγών είναι καλύτερο από αυτό που προσφέρουν οι λέσχες και κατ’ επέκταση από τις αρχές του σπορ. Εμείς θέλουμε να γίνονται αγώνες, να τρέχουν όλοι, να αποκτούν εμπειρίες οι νέοι οδηγοί, δεν είμαστε ενάντια σε αυτό. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα όμως πρέπει να είναι ένα και πρέπει να τρέχουν οι καλύτεροι. Και οι άλλοι θεσμοί χρειάζονται για όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν το πρωτάθλημα ή θέλουν να αποκτήσουν εμπειρίες. Η λύση της ομοσπονδίας που εκφράζει κάποιους οδηγούς δεν μας βρίσκει αντίθετους. Βλέπουμε θετικά ότι θα μειώσει τα έξοδα της συμμετοχής στους αγωνιζόμενους και ότι θα έρθουν χρήματα από την πολιτεία που είναι ένα σημαντικό όφελος για όλους μας. Πιστεύω ότι το άθλημα θα ανέβει αν η πολιτεία μπει ενεργά και σωστά στον χώρο της μοτοσικλέτας (ως ομοσπονδία) έχοντας σωστό έλεγχο και στόχο το καλό του αθλήματος. Αν τα είχαν βρει οι τρεις αρχές του σπορ μεταξύ τους όταν ζητήθηκε από τους αρμόδιους φορείς του κράτους, για να προχωρήσει το θέμα της ομοσπονδίας, τώρα σίγουρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Η Hellinmoto ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει το πρωτάθλημα της ΑΜΟΤΟΕ στο enduro για το 2007. Είναι η πρώτη εταιρία που παίρνει ανοιχτά θέση στο θέμα των ομοσπονδιών, θα έχει αντίκτυπο στο motocross;
Αυτό είναι θέμα καθαρά enduro και όχι motocross. Το γεγονός ότι μια εταιρία αποφάσισε να πάει στην ΑΜΟΤΟΕ δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν όλοι, το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει σε υποτιθέμενη αντίστοιχη περίπτωση και για το motocross. Αν τα συμφέροντα κάποιου είναι με την ΑΜΟΤΟΕ καλά κάνει και πάει με την ΑΜΟΤΟΕ, δεν μπορώ εγώ να πάρω θέση σε αυτό.

Ποια είναι τα σχέδια του ΑΣΟΑΜ για την νέα περίοδο;
Ετοιμάζουμε ένα πλαίσιο με συγκεκριμένα δεδομένα που θέλουμε για την καινούργια περίοδο, με γνώμονα την ουσία και όχι την πολιτική. Αυτό θα αποσταλεί εγγράφως και στους τρεις και θα περιμένουμε την απάντηση τους. Όποιος κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο θα τον ακολουθήσουμε, αν από την άλλη δεν μας το δώσει κανένας μπορούμε δημιουργήσουμε αγώνες και μόνοι μας, έχει συμβεί και στο παρελθόν. Θα υπάρξουν αντίστοιχες ανακοινώσεις σύντομα.