5ος αγώνας Πανελληνίου πρωταθλήματος Enduro 2007

Ημερομηνία: Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου
Τοποθεσία: Γοργοπόταμος Φθιώτιδας
Συμμετοχές: 70 αθλητές (E1:12, E2:17, E3:9, EN:5, ES:7, EB:20)
Θεατές: 400
Καιρός: Συννεφιά, 15oC

Ένας απίθανος Σάββας Καπαγερίδης, έφερε τα πάνω κάτω κερδίζοντας την κατηγορία Ε3, δηλώνοντας παρών για το πρωτάθλημα. Στην μάχη της Ε2 ο Δημήτρης Τσακατσώνης κέρδισε μειώνοντας τη διαφορά ενώ για άλλη μια φορά ο Βασίλης Σιαφαρίκας κέρδισε κατηγορία (E1) και γενική μειώνοντας τις ελπίδες των αντιπάλων του. Είναι το πιο θεαματικό πρωτάθλημα τον τελευταίων ετών (από το 2004 όταν είχαν ισοβαθμήσει και στέφθηκαν πρωταθλητές, Μανιάτης και Κόκκινος) αφού οι κατηγορίες Ε2, Ε3, Νέων, Βετεράνων και ΕΒ ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί μετά από πέντε αγώνες.

Καφεδάκι και σοκολάτα από το Jolly Cafe που ακολουθεί το φετινό πρωτάθλημα

Κορυφαίος αγώνας από πλευράς χάραξης διαδρομής και ειδικών διαδρομών οι οποίες ήταν απόλυτα προσβάσιμες στους θεατές. Η οργάνωση αντέγραψε την περσινή της επιτυχημένη προσπάθεια προσφέροντας στους 70 αθλητές την δυνατότητα να οδηγήσουν μια διαδρομή 240χλμ από το Γοργοπόταμο μέχρι την Παύλιανη. H επιλογή του Γοργοπόταμου από την ΛΕΔΙΛΑ για την επανάληψη του περσινού αγώνα μπορεί να συντόμευσε τη διαδρομή (ουρά) του αγώνα, δεν ανταποκρίνεται όμως στα στάνταρ του Πανελληνίου πρωταθλήματος από πλευράς προβολής. Περισσότερο αστεία παρά σοβαρή ήταν η απεικόνιση των χορηγών στις συμμετοχές και τα αποτελέσματα, πράγμα που δείχνει πως εν έτη 2007, δυστυχώς, τα σωματεία και η ομοσπονδία έχουν ξεχάσει τους χορηγούς…

Η γενική εντύπωση των αθλητών και των ομάδων για τον αγώνα ήταν άκρως θετική, δίνοντας ψήφο υποστήριξης στην ΛΕΔΙΛΑ για την προσπάθεια και το αποτέλεσμά της.

Γενική

Ο Βασίλης “the king” Σιαφαρίκας (Honda Σαρακάκης, #11) ξεχώρισε για ακόμα μια φορά από τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές δίνοντας όμως μάχη κατά την διάρκεια της ημέρας. Ίσως ο πρόσφατος τραυματισμός του να ήταν η αιτία που δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει περισσότερο. Ακόμα και έτσι όμως ήταν πρώτος και η διαφορά που έχει δημιουργήσει δύσκολα δεν θα του δώσει τον (άτυπο) τίτλο του καλύτερου Έλληνα αναβάτη enduro της χρονιάς. Δεύτερος με μικρή διαφορά από τον Σιαφαρίκα, ο Δημήτρης “Ευρωπαίος” Τσακατσώνης (Makina Team, #22) κυρίως προσπάθησε να κερδίσει την κατηγορία του παρά την γενική από τον Σιαφαρίκα. Στην τρίτη θέση ο Γιάννης “ψηλός” Τρίγκας (Makina Team, #104) που φροντίζει να αποδεικνύει σε κάθε αγώνα πόσο μεγάλος αθλητής είναι. Του ευχόμαστε καλός πολίτης.

Η τέταρτη θέση του Σταμάτη Μαντά (Italmoto – Husqvarna – Hellinstores, #201) μπορεί να χαρακτηρισθεί ως επιτυχία σύμφωνα με τα μηχανικά προβλήματα που αντιμετώπισε, ενώ ως η καλύτερη θέση που κέρδισε φέτος ο Σάββας Καπαγερίδης (Honda Σαρακάκης, #35) ανεβαίνει στην πέμπτη θέση, αφήνοντας τον Αδάμο Πράσσο (ΚΤΜ Hellas, #305) στην έκτη θέση.

Στη Λαμία όμως έλαμψαν τα άστρα τριών πρωτοεμφανιζόμενοι αθλητές στη βαθμολογούμενη δεκαπεντάδα. Σημαντική είναι η 10η θέση του Γιώργου Μανωλίδη (Dirty Brothers, #169) η Εξίσου σημαντική είναι και η 14η θέση για τον Τριανταφύλλου Ηλία (KTM 250, #46) ο οποίος συμμετέχει στην κατηγορία Νέων!!! και η 15η θέση για τον Μιχάλη Προβιά (Dirty Brothers, #170).

 

Κατηγορία Ε1

Άλλη μια απόδειξη πως αυτό που μετράει περισσότερο είναι ο αναβάτης. Ο Βασίλης Σιαφαρίκας και ο Γιάννης Τρίγκας με μοτοσυκλέτες 250 κυβικών κυριάρχησαν στη 1η και 3η θέση της γενικής κατηγορία. Ο Σιαφαρίκας ήταν σε καλύτερη ημέρα στη Λαμία και φρόντιζε να το δείχνει σε κάθε ειδική, με τον Τρίγκα κοντά του σε χρόνο αλλά χωρίς να τον απειλεί άμεσα. Ίσως τώρα που ο Τρίγκας τελείωσε τις υποχρεώσεις του στο στρατό καταφέρει να αγχώσει περισσότερο τον πολυπρωταθλητή έως το τέλος της χρονιάς. Την μεγάλη έκπληξη όμως έκανε ο Γιώργος Μανωλίδης ο οποίος με καινούργια μοτοσυκλέτα (2008) και καινούργια στολή ανέβηκε για πρώτη φορά στην σύντομη καριέρα του στην τρίτη θέση του βάθρου. Πίσω του, στην πέμπτη θέση, άφησε τον Χρήστο “σιδερένιος” Θεοδοσώπουλο (Italmoto – Husqvarna – Hellinstores, #121) που επέστρεψε υγιής στους αγώνες μετά τον τραυματισμό του στα Ιωάννινα και τον Παναγιώτη Καδόγλου (ΚΤΜ, #111) που μάλλον δεν ήταν η ημέρα του αφού βρέθηκε στην έκτη θέση.

Κατηγορία Ε2

Έπρεπε να κερδίσει τον αγώνα ο Δημήτρης Τσακατσώνης για να διατηρήσει ελπίδες για τον τίτλο. Αυτό ακριβώς έκανε αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Σταμάτη Μαντά και πιο πίσω στην τρίτη θέση τον Γιώργο Κοινωνά. Η κατηγορία έχει πάρει φωτιά αφού η νίκη του Τσακατσώνη μίκρυνε την απόσταση στη βαθμολογία. Ο Μαντάς εκθρόνισε τον Κοινωνά από την πρώτη θέση και μέχρι τον αγώνα της Θεσσαλονίκης είναι αυτός ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας. Μεγάλη μάχη δόθηκε και στην επόμενη τριάδα της κατηγορίας όπου οι θέσεις 3 έως 6 κρίθηκαν σε λίγα δευτερόλεπτα διαφορά. Ο Φώτης Σκαρής (Extra Products, #234) έκλεψε την τέταρτη θέση από τον Πολ Νικολάου (ΚΤΜ, #238) αφού είχε φροντίσει το προηγούμενο βράδυ να τον κεράσει μπύρες και λαχανοντολμάδες, ενώ στην έκτη θέση ανέβηκε ο Φώτης Αλεξόπουλος (Honda Σαρακάκης, #204) από την Σπάρτη.

 

Κατηγορία Ε3

Χωρίς να έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα φέτος ο Σάββας Καπαγερίδης ήρθε στη Λαμία με ένα σκοπό και μόνο. Να κερδίσει την κατηγορία πλησιάζοντας τους αντιπάλους του. Κατάφερε να κερδίσει με μικρή διαφορά, τον πρώτο του αγώνα φέτος βάζοντας φωτιά στη βαθμολογία της κατηγορίας. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι ο αγώνας ήταν αμφίρροπος μέχρι την τελευταία ειδική όταν ο Αδάμος Πράσσος έγραψε καλύτερο χρόνο από τον Σάββα Καπαγερίδη αλλά δεν ήταν ικανός να του δώσει την νίκη. Στην τρίτη θέση αρκέστηκε ο Μιχάλης Τράντζας (Makina Team, #31) που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό στον αριστερό καρπό τις τελευταίες δέκα ημέρες. Στην τέταρτη θέση ανέβηκε ο Δημήτρης Κόκκινος (Extra Products, #37) μετά την επανεμφάνισή του στο πρωτάθλημα, στην πέμπτη θέση ο Μιχάλης Μιμίκος που αγωνίστηκε με δεμένο γόνατο λόγω ξαφνικού τραυματισμού και στην έκτη θέση ο Μπάμπης Καρβέλης που αγωνίζεται σε αγώνες αρκετά αραιά αλλά καλό θα ήταν να τον ξαναδούμε στο πρωτάθλημα.

Είσαι τυχερός ... έχει χάρη που δεν τρέχω εγώ και έχεις να κάνεις με τον αδερφό μου.

Αντε πιο γρήγορα... μα καλά τι πρέπει να κάνω, θα οδηγήσω εγώ καλύτερα να νικήσω εγώ τον Σιαφαρίκα!

Κατηγορία ΕΝ (Νέων)

Ένα όνομα για το μέλλον – Ηλίας Τριανταφύλλου. Ήρθε από το πουθενά φέτος δούλεψε μεθοδικά και η αναλαμπή στον αγώνα των Ιωαννίνων έγινε μόνιμο φως σε αυτόν τον αγώνα. Κέρδισε καθαρά τους αντιπάλους του και μπήκε σφήνα για το πρωτάθλημα συνεχίζοντας ένα σερί δυο νικών. Ποιος θα τον σταματήσει; O Λεωνίδας Κουλουκάτσης (TM 125, #45) είναι ένας από αυτούς αν συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις. Πρέπει όμως να δουλέψει περισσότερο γιατί υποδέχεται τώρα τους αντιπάλους του στη Θεσσαλονίκη. Τρίτος στον αγώνα ο Αποστόλης Ζβιντερίκος (KTM Hellas, #41) που συνεχίζει να προηγείται αλλά πλέον κατάλαβε πως η συνέχεια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Στην τέταρτη θέση ο Δήμος Γκαιτατζής (KTM, #47) από την μακρινή Ορεστιάδα και στην πέμπτη θέση ο Αλέξανδρος Τριχιάς (Gas Gas, #402) του οποίου μια ατυχία στην τέταρτη ειδική του στέρησε την ελπίδα καλύτερης εμφάνισης. Το σημαντικότερο από την κατηγορία Νέων είναι πως ο Τριανταφύλλου γίνεται ο πρώτος αναβάτης της κατηγορίας που βαθμολογείται στη γενική!

Κατηγορία ES (Βετεράνων)

H επιμονή του Μανώλη Νανάκου (KTM, #525) επιβραβεύτηκε κερδίζοντας τον αγώνα μπροστά από τον Χάρη Βόβλα (ΚΤΜ, #54). Με αυτήν την νίκη πέρασε μπροστά και στη βαθμολογία της κατηγορίας που όπως φαίνεται θα μας κρατήσει σε εγρήγορση έως τον τελευταίο αγώνα. Στην τρίτη θέση ο Παναγιώτης Κακολύρης (ΚΤΜ, #544) στην επανεμφάνισή του στο πρωτάθλημα. Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει για πρώτη φορά φέτος ο Ρομπιόν Λουντοβίκ και στην πέμπτη θέση ο Μιχάλης Πρίμος (ΚΤΜ, #516).

Κατηγορία ΕΒ (Β κατηγορία)

Η πολυπληθής κατηγορία (κάνουν ένα γύρο λιγότερο) συνοδεύτηκε από νίκη στο νήμα του Μιχάλη Πέτρου (Yamaha, #656) επί του αντιπάλου του φέτος για το πρωτάθλημα Θανάση Γκαγκανάτσιου (ΚΤΜ, #610). Η βαθμολογική διαφορά τους είναι ένα βαθμός, οπότε στους τρεις εναπομείναντες αγώνες προβλέπεται να χυθεί πολύ ιδρώτας. Ο Κώστας Παπαδόπουλος (KTM, #64) ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου και διατηρεί την τρίτη θέση της βαθμολογίας. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Παύλος Ψαράς (ΤΜ, #66) από την Θεσσαλονίκη, στην πέμπτη θέση ο Δημήτρης Σταμάτης (KTM, #659) και στην έκτη θέση ο Παναγιώτης Σγουρός (ΚΤΜ, #612) από την Κέρκυρα.

Αγωνιστικές ομάδες

Η επιμονή των αθλητών της ομάδας MAKINA απέδωσε καρπούς καθώς δεν είχαν τις κορυφαίες επιδόσεις (Honda Σαρακάκης) αλλά κατάφεραν να τερματίσουν πιο κοντά στις πρώτες θέσεις κερδίζοντας τον αγώνα. Πίσω τους πλέον στη βαθμολογία η Honda Σαρακάκης με τους Σιαφαρίκα, Καπαγερίδη και Αλεξόπουλο να κυνηγούν την πρώτη θέση. Στην τρίτη θέση πέρασε η ΚΤΜ Hellas η οποία όμως στερήθηκε των υπηρεσιών του Θανάση Αυγέρη, προσπέρασε όμως στη βαθμολογία την ομάδα της Italmoto – Husqvarna – Hellinstores η οποία γνώρισε ένα καταστροφικό αγώνα έχοντας εγκατάλειψη του αθλητή της Τάκη Μανιάτη. Στα υπέρ της κατηγορίας οι πρώτοι βαθμοί της ομάδας Dirty Brothers για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Μπράβο στα παιδιά!

Επόμενος αγώνας την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ο τέταρτος αγώνας του κυπέλλου Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες φωτογραφίες