Η Φινλανδία είναι ίσως η πιο διάσημη χώρα για τη γαλήνια και όμορφη φύση της. Τα απέραντα δάση, ένα μοναδικό αρχιπέλαγος και χιλιάδες λίμνες δημιουργούν έναν εντυπωσιακό συνδυασμό πλούσιων σε βλάστηση λόφων και νερών. Εκτός από τη μυστηριακό βόρειο φυσικό της περιβάλλον, η Φινλανδία δεν παύει να είναι μία σύγχρονη σκανδιναβική χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο, προηγμένη οικονομία και τεχνολογία.

Η Φινλανδία, είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης (τρεις φορές μεγαλύτερη από την Eλλάδα) έχει 187.880 λίμνες, 179.587 νησιά, και 5.147.000 κατοίκους. Μαζί με τη Νορβηγία και την Ισλανδία είναι οι βορειότερες χώρες της Ευρώπης. Συνορεύει Δ με τη Σουηδία, Β με τη Νορβηγία και Α με τη Ρωσία. Στα Δ βρέχεται από το Βοθνικό κόλπο και στα Ν από το Φινικό κόλπο.

Η ιδιομορφία του εδάφους δίνει την δυνατότητα για πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που κρατούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών αμείωτο. Κάντε μία βόλτα στα δάση που περιβάλλουν όλες σχεδόν τις πόλεις, μια βαρκάδα στις ακύμαντες λίμνες, ιππεύστε τα ήρεμα ισλανδικά άλογα, ζήστε ήρεμα και ποιοτικά. Η Φινλανδία είναι στο κέντρο της Βόρειας Eυρώπης συνδέοντας την Βαλτική θάλασσα με την υπόλοιπη Σκανδιναβία.

Η Μαγική Αγία Πετρούπολη είναι μόνο λίγες ώρες με το τρένο η μία ώρα με το αεροπλάνο, το Ταλλίν η πρωτεύουσα της Εσθονίας 1,1/2 ώρα με το καταμαράν, η Στοκχόλμη συνδέεται καθημερινά με το Ελσίνκι αεροπορικώς και με κρουαζιερόπλοια. Φυσικά όλες αυτές οι διαδρομές μπορούν να γίνουν και με την αγαπημένη σας μοτοσικλέτα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Συνολική έκταση: 338.145 χλμ² (130.558 τετρ. μίλια). Η Φινλανδία είναι η έβδομη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη (μετά από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία).

Μέγιστες αποστάσεις: 1157 χμ (719 μίλια) από το βορρά στο νότο, 542 χμ (336 μίλια) από την ανατολή στη δύση.
Συνοριακή γραμμή με τη Σουηδία 614 χμ (381μίλια), με τη Νορβηγία 736 χμ (457 μίλια) και με τη Ρωσία 1340 χμ (833 μίλια).
Μήκος ακτογραμμής 4600 χμ (2859 μίλια), 1100 χμ (684 μίλια) αποκλείοντας τους κολπίσκους.
Από τη συνολική περιοχή: 10% είναι νερό, δάσος 69%, καλλιεργημένο έδαφος 8% και 13% κάτι άλλο αυτό μεταφράζεται σε 188.000 λίμνες, 5100 ποτάμια και 179.584 νησιά, από τα οποία 98.050 στις λίμνες.
Το μεγαλύτερο αρχιπέλαγος της Ευρώπης είναι στα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής της Φινλανδίας.
Η Φινλανδία είναι γνωστή ως “Χώρα των χιλίων λιμνών”, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν συνολικά 187.888 λίμνες. Οι λίμνες είναι ένας πραγματικός λαβύρινθος με πολλούς κόλπους, ακρωτήρια και νησιά. Μερικές φορές είναι ανοιχτές προς το πέλαγος. Συνδέονται μεταξύ τους με τους ποταμούς, τα στενά και τα κανάλια. Οι υδάτινες οδοί προσφέρουν την ευκαιρία για ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο οι άνθρωποι κολυμπούν ή κάνουν κωπηλασία στις λίμνες και τους ποταμούς. Τα ταξίδια με πλοία που φεύγουν από όλες τις μεγάλες πόλεις στις ακτές των λιμνών προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία. Το χειμώνα, όταν ο πάγος καλύπτει την επιφάνεια των λιμνών, οι άνθρωποι χαίρονται το σκι ή το πατινάζ.

Πληθυσμός: 5.100.000 κάτ. (1996)
Πυκνότητα: 15 κάτ. ανά τ. χλμ.
Πρωτεύουσα: Ελσίνκι (932.000 κατ.)
Πολίτευμα: Δημοκρατία
Γλώσσα: Φιλανδική-Σουηδική
Θρησκεία: Λουθηρανική
Νόμισμα: Ευρώ
Πρεσβεία της Ελλάδας: Maneesikatu2A.4 – 00170 Helsinki – Τηλ. (9) 2781100/1.

Ιστορία
Πρώτοι κάτοικοι της Φινλανδίας φαίνεται πως ήταν οι Λάπωνες. Αργότερα απωθήθηκαν προς τα βόρεια από τους Φίνες. Το 12ο αι. μ.Χ. οι Σουηδοί κατέλαβαν και εκχριστιάνισαν τη χώρα, που έγινε δουκάτο το 1353 και το 16ο αιώνα δέχτηκε το λουθηρανισμό. Το 18ο αιώνα αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης των Ρώσων και των Σουηδών, που το 1809 την παρέδωσαν στη Ρωσία.

Ο τσάρος την έκανε μεγάλο δουκάτο, με πλήρη αυτονομία. Από πολύ νωρίς οι Φιλανδοί έκαναν πολλούς αγώνες μέχρι που το 1917 απέκτησαν την ελευθερία τους και δημιούργησαν ανεξάρτητο κράτος. Με τη συνθήκη Τάρτου (1920) αναγνωρίστηκε η Δημοκρατία της Φινλανδίας. Το 1939 η ΕΣΣΔ προωθείται στο φιλανδικό έδαφος και αποκρούεται. Το 1940, με τη συνθήκη της Μόσχας, παραχωρούνται στην ΕΣΣΔ η Καρελία και τμήμα της Λαπωνίας. Το 1947, και μετά τη συνθηκολόγηση του 44, η Φινλανδία παραχωρεί στην ΕΣΣΔ και άλλα εδάφη (Πετσάμο, Σάλα κλπ.). Το 1948 οι δύο χώρες υπογράφουν σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας, το οποίο και ανανεώθηκε το 1970.

ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Η χώρα της Φινλανδίας αποτελείται από μια τεράστια πεδινή έκταση, με μικρές διακυμάνσεις, το ύψος των οποίων δεν ξεπερνά τα 100 μ. Στα ΒΔ μόνο υψώνεται το πιο ψηλό βουνό της χώρας, το Χαλτιοτουντούρι (1.324 μ.). Κατά μήκος των ρωσικών συνόρων εκτείνονται οι ράχες των βουνών που το ύψος τους κυμαίνεται γύρω στα 600 μ. Στη Β και κάπως στην Κεντρική Φινλανδία υπάρχουν ακόμη μικρά λοφοειδή υψώματα, που όταν καλύπτονται από δάσος, λέγονται “βαάρα”, αν όμως είναι γυμνά ή τούνδρες, λέγονται “τουντούρι”. Όλη αυτή η επίπεδη, σχεδόν, έκταση αποτελεί το Α τμήμα της Βαλτικής Ασπίδας. Είναι μια βαθιά χαρακωμένη και ανάγλυφη από τους παγετώνες έκταση.

Η Ν και μεγάλο μέρος της Κεντρικής Φινλανδίας έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους το μεγάλο αριθμό λιμνών. Από αυτές η Φινλανδία ονομάστηκε “χώρα των χιλίων λιμνών”, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα ξεπερνούν τις 60.000. Στην περιοχή αυτή κυριαρχεί το τρίπτυχο δάσος, λίμνες, βράχοι.

Μερικές λίμνες συναντάμε στα νότια, που όσο προχωρούμε προς Β λιγοστεύουν και γίνονται τέλματα και τυρφώνες. Η γόνιμη άργιλος έχει κάνει την περιοχή πολύτιμη από αγροτική άποψη. Στην είσοδο του Βοθνικού κόλπου υπάρχει το σύμπλεγμα των νησιών Άαλαντ (ή Όλαντ), που ξεπερνούν τα 6.000, γι’ αυτό και το σύμπλεγμα λέγεται “σκόνη από νησιά”.

Οι μεγαλύτερες λίμνες είναι η Σαϊάμαα (1.300 τ.χλμ.) και η Πεϊγιένε (1.111 τ.χλμ.). Από την πρώτη αρχίζει ο ποταμός Βουόκσι, που διασχίζει τα υψώματα της Σαλπαουσέλκε και σχηματίζει τους περίφημους καταρράχτες “Ιμάτρα”. Τα πολλά ποτάμια που διασχίζουν την περιοχή ή συνδέουν τις λίμνες, κινούνται αλλού ορμητικά και με μικρούς καταρράχτες (κόσκι) και αλλού ήρεμα. Στα Β της περιοχής των λιμνών εκτείνεται η κεντροφιλανδική ράχη, με πολλά δάση.

Χαρακτηριστικό των ποταμών είναι ακόμα η καθαρότητα και η διαύγεια των νερών τους. Σπουδαιότεροι είναι:

Ο Κεμιγιόκι στη Λαπωνία. Πηγάζει από τα ρωσικά σύνορα, περνά από τη λίμνη Κέμι και εκβάλλει στο μυχό του Βοθνικού κόλπου.
Ο Τορνιογιόκι, που πηγάζει από τη Σκανδιναβική οροσειρά, καθορίζει τα σύνορα με τη Σουηδία και χύνεται πάλι στο Βοθνικό.
Ο Τενογιόκι, που βρίσκεται στα νορβηγικά σύνορα στη βόρεια Λαπωνία και εκβάλλει στο Τάναφιορδ.
Το κλίμα της χώρας είναι ηπειρωτικό, με μεγάλες θερμομετρικές αντιθέσεις. Δεν παρουσιάζει όμως τις μεγάλες οξύτητες άλλων χωρών που ανήκουν στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, όπως ο Β Καναδάς, η Αλάσκα και η Σιβηρία.

Όσο προχωρούμε προς τα βόρεια λιγοστεύει η διάρκεια του θέρους και μεγαλώνει του χειμώνα. Η πιο όμορφη εποχή της Φινλανδία είναι το καλοκαίρι. Στην ατμόσφαιρα επικρατεί διαύγεια, η θερμοκρασία είναι ευχάριστη και οργιάζει η βλάστηση. Αλλά επειδή η διάρκεια του καλοκαιριού είναι μικρή, τα φυτά, για να προλάβουν να καρποφορήσουν, μεταπηδούν από τη μια φάση στην άλλη φάση της αναπτύξεώς τους, με ρυθμό που διαπιστώνεται καθημερινά.

HELSINKI – EΛΣΙΝΚΙ ή ΧΕΛΣΙΝΓΚΦΟΡΣ
Πρωτεύουσα της δημοκρατίας της Φινλανδίας, με 932.000 κατ. Ιδρύθηκε από τους Σουηδούς το 1550. Το 1808 έγινε ρωσική πόλη και το έτος 1819 πρωτεύουσα της Φιλανδίας.

Είναι χτισμένη σε γραφική θέση, πάνω σε μικρές χερσονήσους της βόρειας ακτής του Βοθνικού κόλπου. Έχει πολλά και ωραία κτίρια, όπως το πανεπιστήμιο, διάφορους ναούς, μεγαλοπρεπή σιδηροδρομικό σταθμό και εθνικό μουσείο.

Έχει επίσης αστεροσκοπείο, βοτανικό κήπο, θαλασσογραφικό ινστιτούτο και πολλά πνευματικά ιδρύματα, ανάμεσα στα οποία αρχαιότερο είναι το πανεπιστήμιο, που ιδρύθηκε το 1827. Είναι βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Στα εργοστάσια του Ελσίνκι κατασκευάζονται ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές, όργανα ακριβείας, πλαστικά είδη και είδη πορσελάνης, υφάσματα, κατεργάζονται δέρματα και παράγονται πολλά και διάφορα χημικά προϊόντα. Στα μεγάλα ναυπηγεία της πόλης ναυπηγούνται πολλά και μεγάλα πλοία.

Μπορείτε να δείτε:

την πλατεία της Γερουσίας με τον επιβλητικό Καθεδρικό,
το Εθνικό Μουσείο,
την γραφική πλατεία της Αγοράς και τον σιδηροδρομικό σταθμό που είναι από τους πιο εντυπωσιακούς στον κόσμο.
Στη συνέχεια κάντε μια επίσκεψη στην κηπούπολη Ταπιόλα με τον λειτουργικό και υπερσύγχρονο σχεδιασμό της, στο μνημείο του Εθνικού συνθέτη Σιμπέλιους, που μοιάζει με δάσος από ατσάλινες φλογέρες και στην απροσδόκητα εντυπωσιακή εκκλησία των Βράχων.

Το Ελσίνκι γίνεται γρήγορα ένας από τους καυτότερους προορισμούς της Ευρώπης. Είναι μικρό και οικείο έναντι σε άλλα Σκανδιναβικά κεφάλαια, και το καλοκαίρι που περπατά ή που ανακυκλώνει είναι ο καλύτερος τρόπος να εκτιμηθούν τα πάρκα του, αγορές, κοντινά νησιά και αμέτρητα musuems.Το Olavinlinna Castle Olavinlinna Castle είναι στην όμορφη περιοχή λιμνών Savonlinna. Ιδρυθηκε το 1475, Μια μηχανοποιημένη επιπλέουσα γέφυρα στο κάστρο αφαιρείται όταν περνούν τα σκάφη.

Neste Rally Finland WRC
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου 2005 στην περιοχή έγινε το μεγαλύτερο γεγονός, η συνάντηση θεατών για αγώνες αυτοκινήτου στις σκανδιναβικές χώρες.
Το Ράλι Φινλανδίας Neste, (Neste Rally Finland) μετατρέπει την περιοχή Jyvaskyla σε ένα διεθνές ραντεβού πάντα στην έναρξη του Αυγούστου. Αυτός ο διεθνής αγώνας είναι διάσημος γιατί ο γρήγορος ρυθμός και τα απίστευτα άλματα σε μερικούς χωμάτινους (αμμοχάλικο) φυσικούς δρόμους της περιοχής Lakeland (χιλίων λιμνών) της Φινλανδίας. Ο νικητής του Ράλι συμπεριλαμβάνεται στο διεθνές ημερολόγιο WRC. Όλα τα ξενοδοχεία στην περιοχή Jyvaskyla είναι συνήθως γεμάτα αυτές τις ημέρες και σαν εναλλακτική στέγαση θα πρέπει να πάτε σε στα ιδιωτικά, εξοχικά σπίτια κ.λπ.

Στο δρόμο στην Φινλανδία
Το οδικό δίκτυο είναι σε άριστη κατάσταση ολόκληρο το χρόνο. Έξω από τις κατοικημένες περιοχές επιβάλλονται οι προβολείς των αυτοκινήτων. Οι ζώνες ασφαλείας είναι υποχρεωτικές παντού όπως και το κράνος. Εκεί έξω στο δρόμο, αφεθείτε να μαγευτείτε από το τραχύ, όμορφο έδαφός μας, ή να παρασυρθείτε από τις απολαύσεις της πλούσιας πολιτιστικής σκηνής μας. Στη δυτική Φινλανδία η σουηδική πολιτιστική κληρονομιά είναι ισχυρή και η σουηδική γλώσσα μιλιέται ακόμα σε πολλές περιοχές. Στην ανατολική πλευρά τής χώρας αντίθετα, η ορθόδοξη πίστη και η επιρροή του Βυζαντίου έχουν αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι. Και προς το Βορρά, στη Λαπωνία, ο πολιτισμός των Sami προστατεύεται στοργικά, όσο βορειότερα κινείστε.

Όπως και σε άλλες Σκανδιναβικές χώρες, οι Φιλανδοί γιορτάζουν το θερινό ηλιοστάσιο στις 2 Ιουνίου. Καθένας έχει τον τρόπο του να γιορτάσει την παραμονή του θερινού ηλιοστάσιου. Το αρχιπέλαγος, οι όχθες των λιμνών, τα θερινά εξοχικά σπίτια και τα διάφορα φεστιβάλ μουσικής τους βάζουν όλους σε πειρασμό. Μερικοί, εν τούτοις, παραμένουν στις πόλεις. Στις περισσότερες περιοχές υπάρχουν μεγάλοι σωροί από ξύλα για να ανάψουν φωτιές τα μεσάνυχτα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας γίνεται ένα μεγάλο πάρτι, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, φαγητό και ποτό. Ο καθένας διακοσμεί τις πόρτες και τους φράκτες, τα αυτοκίνητα και τις αγελάδες με κλαδιά και λουλούδια σημύδας. Μερικοί έχουν ραβδιά διακοσμημένα με λουλούδια, ειδικά στην περιοχή του αρχιπελάγους. Είναι επίσης μια παλαιά παράδοση για να κάνουν μαγικές επικλήσεις.

ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ
Από όλη την χώρα καλέστε το 9700 8080. Πάνω από 300 άτομα σε όλη την Φινλανδία υπάρχουν για να σας βοηθήσουν.
Το κόστος είναι € 65,00 και ανάλογα την ζημιά φτάνει έως € 180,00.

AUTOLITTO AUTOMOBILE AND TOURING CLUB OF FINLAND
Hammentie 105 / 00550 Helsinki / τηλ. 3580 774761,
Σάβ – Κυριακή 9700-8080 / τηλ. Πληροφοριών: 90 77476400

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΛΕΣΧΕΣ
* TOURING FINLANDIA MK AlppikΣτο u 9B / SF – 00530 Helsinki / τηλ. 90 763076
* KOKKO Club MC Harri Mykra / Vallitie 3A / SF – 67300 Kokkola / τηλ. +358 688224656
* Suomen Moottoriliito RadioKΣτο u 20 / PO Box 27 / 00240 Helsinki / τηλ. +35801582250 Fax. +3580147742

ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ
Στο βιβλιοπωλείο No Limits ! 210 9218996 θα βρείτε τον χάρτη Νο 985 για όλη την Σκανδιναβία. Στο καράβι όμως που θα πάρετε από Σουηδία (Στοκχόλμη) για να περάσετε στο Ελσίνκι ή στο Τούρκου υπάρχουν καταπληκτικοί χάρτες σε κλίμακα 1:1.200.000 (€ 7,00). μόνο Φινλανδία, και λεπτομερέστατοι σε κλίμακα 1:200.000 και 1:100.000. Σας τους συνιστώ, παρά το κόστος που φτάνει τα € 6,00 το κομμάτι. Οι διευθύνσεις αν θέλετε να παραγγείλετε είναι :

ΚARTTAKESKUS FINLAND : HaiiituskΣτο u 1 – 3 C, – PL 8015 – 96101 – ROVANIEMI Τηλ + 960 294517.
KARTTAKESKUS ALEKSI : UnionikΣτο u 32, – 00170 – HELSINKI
Τηλ + 90 1545655 Fax + 90 1545781

Ταξιδιωτικοί οδηγοί στα Ελληνικά είναι μόνο οι <> εκδόσεις Γιαλλελή, Μενάνδρου 46 Αθήνα. Ταξιδιωτικοί οδηγοί στα αγγλικά υπάρχουν οι Lonelly planet, Polyglot, Marco Polo, και ο καλός APA Guide. Στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης – Πανεπιστημίου 7ος οροφος – υπάρχει ο πολύ καλός ταξιδιωτικός οδηγός Baedeker’s για όλη την Σκανδιναβία.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ – ΔΙΑΜΟΝΗ
Η Φινλανδία είναι μία πανέμορφη χώρα. Εκτός των άλλων είναι και η μοναδική στην Σκανδιναβία που έχει τόσα πολλά εθνικά πάρκα, 29 στο σύνολο τους τα οποία προστατεύονται με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. Πρωτοτυπία ίσως αποτελεί το γεγονός ότι επιτρέπετε η διανυκτέρευση (με κανονισμούς) μέσα στα πάρκα και φυσικά το κάμπινγκ σε προκαθορισμένα σημεία. Όχι σκηνές ή φωτιές όπου ο επισκέπτης θα ήθελε, αλλά όπου οι υπεύθυνοι υποδείξουν. Ξύλα για την φωτιά και εξοπλισμό για ψάρεμα προμηθεύουν οι ίδιοι με ελάχιστο κόστος (σχεδόν δωρεάν). Εάν λοιπό έχετε λίγο χρόνο, ζητήστε από όποιο γραφείο πληροφοριών βρείτε μπροστά σας το βιβλιαράκι «FINNISH NΣΤΟ IONAL PARKS» και ζήστε μια αξέχαστη εμπειρία διανυκτερεύοντας σε κάποιον από τους πολλούς Εθνικούς Δρυμούς της Φινλανδίας.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται και στις διευθύνσεις :
1) The Finnish nΣτο ional parks Service NΣτο ure Protection
PO Box 94, SF – 01301 VANTAA τηλ. +358 90857841
2) Finnish Forest Research Institute
UnioninkΣτο u 40A – SF 00170 Helsinki τηλ + 358 90 857051

ΚΑΜΠΙΝΚ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ
Karstula Moto-Camp 43500 KARSTULA. Το συγκεκριμένο κάμπινγκ είναι ανάμεσα από την JUVASKYLA και KOKKOLA στο αριστερό σας χέρι, μετά το χωριουδάκι SAARIJARVI με την θαυμάσια λίμνη.

Απόσπασμα από τον ταξιδιωτικό οδηγό «Ταξιδεύοντας με μοτοσικλέτα στην Βόρεια Ευρώπη και της χώρες της Βαλτικής» © 2005.

Αντωνόπουλος Ηλίας – Αντέλι
Ταξιδιωτικός Αρθρογράφος – Φωτογράφος – Ερευνητής πεδίου.