Ξεκίνησε αυτό το σαββατοκύριακο στο Hangtown της California το Lucas Oil Pro Championship όπως ονομάζεται το Αμερικάνικο Πρωτάθλημα AMA Motocross. Πολύ μεγάλος είναι κάθε χρόνο ο αριθμός των αναβατών που κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην κατηγορία Lites, λογικό άλλωστε αφού η Αμερική διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές για το άθλημα και έτσι παράγει συνεχώς νέα ταλέντα ανεβάζοντας το επίπεδο του αθλήματος οχι μόνο στην Αμερική αλλά και παγκοσμίως.

Στο πρώτο αγώνα για το 2010 είχαμε τον rookie Eli Tomac να κερδίζει την Lites στην πρώτη του επίσημη επαφή με αγώνες, αλλά εντυπωσιακή ήταν επίσης η πρώτη νίκη που σημειώθηκε με το νέο KTM 350SXF σε Αμερικανικά εδάφη! Ο C.Reed και ο E.Tomac ήταν αυτοί που πήραν τους περισσότερους βαθμούς μετά το την ολοκλήρωση του αγώνα στο Hangtown.

450
Αρκετές ήμερες πρίν τον αγώνα τα media είχαν στραφεί πάνω στους M.Alessi, B.Townley και R.Dungey ως πιθανούς νικήτες του πρώτου αγώνα αλλά ίσως και διεκδικητές του πρωταθλήματος για το 2010. Όλα άλλαξαν στα πρώτα πέντε λεπτά του αγώνα με τον C.Reed να παίρνει το holeshot και να κερδίζει με χαρακτηριστική άνεση το πρώτο σκέλος. Ο J.Grant κρατήθηκε δεύτερος ενώ ο D.Millsaps ήταν τρίτος. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο M.Alessi με την καινούρια του KTM 350SXF. Η κακή εκκίνηση σε συνδιασμό με μία μικρή πτώση ήταν αυτό που οδήγησε τον R.Dungey να τερματίσει δέκατος στο πρώτο μέρος. Ταχύτατος ήταν ο Βέλγος Ken DeDycker στην όγδοη θέση.

Tο δεύτερο σκέλος ήταν υπόθεση του M.Alessi από την αρχή, με την χαρακτηριστική του έκρηξη στις εκκινήσεις κατάφερε να προηγηθεί απο νωρίς κερδίζοντας ανενόχλητος το σκέλος. Ο D.Millsaps ήταν δεύτερος με τον C.Reed να τερματίζει τρίτος. Στην τέταρτη θέση ήταν ο B.Metcalfe και στην πέμπτη ο A.Short, ακολούθησαν R.Dungey και B.Townley. O M.Alessi θα είναι παρόν στον αγώνα του GP στο Glen Helen το επόμενο σαββατοκύριακο (δείτε το live από το enduro.gr), ενώ οι υπόλοιποι οδηγοί θα κάνουν διάλειμμα δεκαπέντε ημερών μέχρι τον επόμενο αγώνα στις 5 Ιουνίου στο Freestone.

C.Reed #1

250
Ο T.Canard ξεκίνησε δυνατά το πρώτο σκέλος αλλά μόλις ένα γύρο μετά την εκκίνηση ο C.Pourcel είχε ήδη βρεθεί μπροστά μεγαλώνοντας γρήγορα την διαφορά του απο τον δεύτερο. Στα μέσα περίπου του αγώνα μία πτώση του C.Pourcel θα δώσει την πρώτη θέση στον rookie E.Tomac που δεν κράτησε για πολύ όμως γιατί ο Pourcel δύο γύρους πρίν το τέλος ξαναβρέθηκε μπροστά τερματίζοντας πρώτος. Ο επίσης νεοεμφανιζόμενος T.Searle ήταν αυτός που τερμάτισε δεύτερος ενώ ο E.Tomac ήταν τρίτος. Την τέταρτη θέση πήρε ο πρωταθλητής απο το supercross Jake Weimer.

Ένα μοναδικό δεύτερο σκέλος έκανε ο νεαρός E.Tomac ο οποίος χρειάστηκε μόλις τρείς γύρους για να προηγηθεί και να πάρει την πρώτη του νίκη στο πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος. Από την ίδια ομάδα της Geico Powersports Honda ήρθε και η δεύτερη θέση με τον T.Canard. Τρίτος τερμάτισε ο C.Pourcel στο δεύτερο μέρος και κατατάσεται δεύτερος γενικής. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο D.Wilson,με τον B.Tickle να συμπληρώνει την πεντάδα.

E.Tomac #243

Αποτελέσματα Hangtown LiTES
1. Eli Tomac, Honda (3-1)
2. Christophe Pourcel, Kawasaki (1-3)
3. Trey Canard, Honda (7-2)
4. Jake Weimer, Kawasaki (4-8)
5. Justin Barcia, Honda (5-7)
6. Dean Wilson, Kawasaki (10-4)
7. Broc Tickle, Yamaha (11-5)
8. Wil Hahn, Honda (13-6)
9. Tommy Searle, KTM (2-31)
10. Tyla Rattray, Kawasaki (8-16)

Αποτελέσματα Hangtown OPEN
1. Chad Reed, Kawasaki (1-3)
2. Mike Alessi, KTM (4-1)
3. Davi Millsaps, Honda (3-2)
4. Brett Metcalfe, Honda (5-4)
5. Josh Grant, Yamaha (2-10)
6. Ben Townley, Honda (6-7)
7. Ryan Sipes, Yamaha (7-8)
8. Ryan Dungey, Suzuki (10-6)
9. Ken DeDycker, Yamaha (8-11)
10. Andrew Short, Honda (15-5)

Βαθμολογίες LiTES
1. Eli Tomac, Honda, 45
2. Christophe Pourcel, Kawasaki, 45
3. Trey Canard, Honda, 36
4. Jake Weimer, Kawasaki, 31
5. Justin Barcia, Honda, 30
6. Dean Wilson, Kawasaki, 29
7. Broc Tickle, Yamaha, 26
8. Wil Hahn, Honda, 23
9. Tommy Searle, KTM, 22
10. Tyla Rattray, Kawasaki, 18

Βαθμολογίες OPEN
1. Chad Reed, Kawasaki, 45
2. Mike Alessi,  KTM, 43
3. Davi Millsaps, Honda, 42
4. Brett Metcalfe, Honda, 34
5. Josh Grant,  Yamaha, 33
6. Ben Townley, Honda, 29
7. Ryan Sipes, Yamaha, 27
8. Ryan Dungey, Suzuki, 26
9. Ken DeDycker, Yamaha, 23
10. Andrew Short, Honda, 22

Επόμενος αγώνας 5 Ιουνίου στο Freestone του Τέξας.

Φωτογραφίες: supercross.com