Πολλά δεν συμβαίνουν, αν θέλω να προλογίσω το κείμενο που ακολουθεί. Κρίμα γιατί το περσινό πρωτάθλημα ήταν από τα καλύτερα των τελευταίων ετών, κάτι που αρχικά με είχε προϊδεάσει για ένα καλύτερο 2006. Τι έχει συμβεί όμως και τον αρχικό ενθουσιασμό έχει διαδεχθεί ένα σφίξιμο στην καρδιά;

Τι ακριβώς συμβαίνει με το πρόγραμμα του πρωταθλήματος (ΕΛΠΑ);
Αμφιβάλλω αν υπάρχει νοήμων άνθρωπος αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα ο οποίος μπορεί με βεβαιότητα να μου πει πότε και σε ποια πίστα θα γίνουν οι οκτώ αγώνες του πρωταθλήματος. Τέτοια αοριστία και μετατόπιση ευθυνών για την κατάσταση στο πρόγραμμα του Πανελληνίου πρωταθλήματος ΕΛΠΑ δεν θυμάμαι!

Ποια είναι όμως η κατάσταση σήμερα που μιλάμε;
1. Πρωτάθλημα οκτώ αγώνων αλλά για τους δυο τελευταίους δεν είναι γνωστό σε ποια πίστα θα διοργανωθούν!
2. Τόσο πολύ τους άρεσε ο αγώνας στη Μεγαλόπολη πέρυσι αφού φέτος τους έδωσαν δυο αγώνες και μάλιστα με διαφορά πενήντα ημερών (2 Απριλίου και 21 Μαίου). Οικονομικά ο μόνος τρόπος για να αντεπεξέλθει η λέσχη είναι αν έχει χορηγό την ΕΘΕΑΜ!
3. Θυμάμαι είχαν πει πως δεν θα ξαναβάλουν αγώνα τόσο νωρίς στην Πρέβεζα (ναι, αυτός ο αγώνας που δεν είχε γίνει το 2005 και τίναξε οικονομικά τον περσινό promoter) λόγω κακών καιρικών συνθηκών (βροχή και λάσπη). Πως συμφωνούν λοιπόν να γίνει αγώνας στην Μεγαλόπολη 1-2 Απριλίου; Τον κακό τους τον καιρό, λέω εγώ!
4. Η πίστα στις Σπέτσες που από τα λεγόμενα των υπευθύνων δεν θα ήταν έτοιμη οπότε αρχικά την τοποθέτησαν στο πρόγραμμα με αγώνα τον Νοέμβριο, έπειτα μάλλον ετοιμάστηκε(!) και είναι στο πρόγραμμα (7 Μαίου). Φυσικά δεν έγιναν μαγικά με την πίστα στις Σπέτσες απλώς άλλαξε ημερομηνία για να καλύψει κάποιο κενό.

ΔΥΟ εβδομάδες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος (11-12 Μαρτίου – Τρίκαλα) δεν υπάρχει ούτε γενικός κανονισμός πρωταθλήματος motocross, ούτε τεχνικός κανονισμός πρωταθλήματος motocross ούτε καν ειδικός κανονισμός του πρώτου αγώνα. Μάλλον ζητάω πολλά! Τώρα θα έχουν δίκιο αν μου πουν πως η ΟΜΕ διοργανώνει τον πρώτο αγώνα του δικού της πρωταθλήματος motocross σε ΜΙΑ εβδομάδα (04-05 Μαρτίου – Σπερχειάδα) αλλά ούτε αυτή έχει ανακοινώσει ειδικό κανονισμό, αφίσα κ.λ.π.(!)

Με τους αγωνιζόμενους τι γίνεται; Είναι γνωστή η πρόθεση των περισσοτέρων και κύριων διεκδικητών του περσινού πρωταθλήματος να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ΕΛΠΑ με την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα της. Όλοι αυτοί θα τραβήξουν και τους υπόλοιπους αναβάτες μαζί τους. Που σημαίνει πως για άλλη μια χρονιά θα πληρώσουν για να εκδώσουν αγωνιστική άδεια (license) από την ΕΛΠΑ, θα πληρώσουν το παράβολο συμμετοχής στους αγώνες της ΕΛΠΑ και βέβαια θα μπουν σε όλα τα έξοδα για να συμμετέχουν σε αυτούς. Τι κάνει όμως η ΕΘΕΑΜ για αυτούς;

Κάθε χώρα καθρέφτης του πρωταθλήματός της. Τι γίνεται εκτός συνόρων; Σχεδόν τίποτα. Η μόνη σπίθα φωτός στον ορίζοντα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συμμετοχή της Ελληνικής εθνικής ομάδας στο motocross των Εθνών. Πέραν αυτού μηδέν. Ούτε καν στη γειτονιά μας δεν μπορούμε να είμαστε μάγκες όταν δεν υπάρχουν συμμετοχές Ελλήνων στις γειτονικές χώρες.

Στα τελευταία νέα η Βουλγαρία κέρδισε με το σπαθί της ή με τα λεφτά της αν θέλετε αγώνα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος motocross. Θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει κάτι παρόμοιο; Ναι καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι τα χρήματα. Πως θα κερδίσουν οι αγωνιζόμενοι από όλα αυτά; Κανείς δεν ξέρει. Κανείς δεν έχει καθίσει να το σκεφτεί. Ούτε καν οι υπεύθυνοι της ΕΘΕΑΜ.

Αλήθεια, το γνωρίζεις πως όποιος Έλληνας συμμετάσχει σε αγώνα του εξωτερικού, εμείς ως enduro.gr θα τον στηρίξουμε ταξιδεύοντας μαζί του και προβάλλοντας την συμμετοχή του στην Ελλάδα; Έτσι απλά, χωρίς να τον επιβαρύνουμε οικονομικά ούτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Αν το σκέφτεσαι και το προγραμματίζεις επικοινώνησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε. Έτσι απλά!

Χρειάζονται σταθερά και γενναία βήματα από τους υπεύθυνους της ΕΘΕΑΜ στο μέλλον αν επιθυμούν την καλυτέρευση του σπορ. Από τα δικά τους λάθη, όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΜ υπάρχουν τώρα οι ομοσπονδίες. Κινδυνεύουν να χάσουν το παιχνίδι μέσα από τα ίδια τους τα χέρια χωρίς να το έχουν καταλάβει. Κατά τα άλλα καλή αγωνιστική χρονιά εύχομαι σε όλους με υγεία και πολλές επιτυχίες.