1ος αγώνας Πανελληνίου πρωταθλήματος Enduro ΕΛΠΑ
Ημερομηνία: Σάββατο & Κυριακή 24-25 Μαρτίου
Τοποθεσία: Αγ. Αικατερίνη, Μάνδρα Αττικής
Συμμετοχές: 41 αναβάτες (Σάββατο), 33 αναβάτες (Κυριακή)
Θεατές: Λιγοστοί
Καιρός: Αίθριος, 15oC

Η εκκίνηση του πρωταθλήματος enduro της ΕΛΠΑ με τον πρώτο (διήμερο) αγώνα στην Μάνδρα Αττικής έτυχε ελάχιστης ανταπόκρισης από τους αναβάτες που όπως φαίνεται τιμωρούν την ΕΛΠΑ για την σωρεία λαθών και ελλείψεων όλα τα προηγούμενα χρόνια.

41 συμμετοχές το Σάββατο και 33 συμμετοχές την Κυριακή είναι το νέο αρνητικό ρεκόρ συμμετοχών σε Πανελλήνιο αγώνα Enduro της ΕΛΠΑ. Επίσης καταδικάστηκε ο αγώνας από την έλλειψη προβολής αλλά και την αναμενόμενη όπως όλα εξελίχθηκαν έλλειψη θεατών. Ακόμα και η αλλαγή των κατηγοριών φέτος δεν ωφέλησε καθώς ο πρώτος αγώνας έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει μια κατηγορία (Ε3) με 2 συμμετοχές το Σάββατο.

Παρόλα αυτά ο αγώνας είχε τρεις ειδικές καλοσχεδιασμένες (οι δυο πάνω στην άσφαλτο), άριστο έντυπο για τους θεατές και πρωτοποριακό χώρο parc ferme στην εκκλησία της Αγ. Παρασκευής λίγο έξω από την Μάνδρα Αττικής.

Κατηγορία Ε1
Ο Γιώργος Φραγκούλης κέρδισε άνετα την κατηγορία το Σάββατο αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Φοίβο Κολιοπάνο και τρίτο τον Μανώλη Καρούσο. Την Κυριακή ενώ ο Κολιοπάνος κέρδισε τις περισσότερες ειδικές δυο νίκες του Φραγκούλη σε ισάριθμες ειδικές του έδωσαν την νίκη με ελάχιστη διαφορά. Τρίτος ο Αργύρης Κωνσταντίνος μένοντας αρκετά πίσω από τους δυο πρώτους.

Κατηγορία Ε2
Η μάχη το Σάββατο έγινε μεταξύ του Σταμάτη Μαντά και του Φώτη Αλεξόπουλου. Νικητής ο Μαντάς τελικά και τις δυο ημέρες και το Σάββατο ο Αλεξόπουλος έμεινε στη δεύτερη θέση. Τρίτος το Σάββατο ο Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος. Την Κυριακή ο Μαντάς οδηγούσε μόνος του χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό και κέρδισε πολύ άνετα τον αγώνα. Δεύτερος ο Διονύσης Δημόπουλος και τρίτος ο Διονύσης Κόρκος.

Κατηγορία Ε3
Νικητής και τις δυο ημέρες ήταν ο Δημήτρης Κόκκινος με δεύτερο το Σάββατο τον Σωτήρη Κοντολιό. Την Κυριακή εκκίνησαν τρεις αναβάτες και την δεύτερη θέση έκλεψε από τον Κοντολιό ο Δημήτρης Κούρλας. Η κατηγορία Ε3 δεν προσμετρά στη βαθμολογία λόγω μικρού αριθμού συμμετοχών. Ο γενικός κανονισμός του πρωταθλήματος απαιτεί να εκκινήσουν τουλάχιστον πέντε αναβάτες, κάτι που σε αυτήν την κατηγορία δεν έγινε.

Κατηγορία Junior
Τρεις συμμετοχές και στην κατηγορία Junior, όμως το ενθαρρυντικό είναι πως τρία νέα παιδιά συμμετείχαν σε αγώνα enduro. Ο Μιχάλης Ούσλιος τον οποίο πρωτοείδαμε στο Partner’s enduro κέρδισε τις δυο ημέρες το Σάββατο με την ελάχιστη διαφορά των 1,55 δευτερολέπτων και την Κυριακή ακόμα πιο πειστικά. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος τερμάτισε στη δεύτερη θέση και τις δυο ημέρες ενώ τρίτος την Κυριακή ήταν ο Φώτης Τζαμαλούκας.

Κατηγορία Βετεράνων
Ο Χάρης Βόβλας κυριάρχησε στην κατηγορία και τις δυο ημέρες νικώντας άνετα τους αντίπαλούς του. Το Σάββατο το βάθρο συμπλήρωσαν ο Παναγιώτης Κακολύρης και ο Σωτήρης Κασκούτας ενώ την Κυριακή στη δεύτερη θέση ανέβηκε ο Μιχάλης Στεργίδης και τρίτος ο Νίκος Καραγιάννης.

Κατηγορία Open
Νέα κατηγορία στο φετινό πρωτάθλημα η οποία προσέλκυσε αρκετό κόσμο (ενθαρρυντικό νέο!). Ο Αλέξης Σταθάτος ήταν ο νικητής της κατηγορίας το Σάββατο με τον Νεκτάριο Αποστόλου να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση του βάθρου. Την τριάδα συμπλήρωση ο Αιμίλιος Κολτσίδας. Την Κυριακή ο Αποστόλου βρέθηκε στην κορυφή με δεύτερο τον Μιχάλη Μιχελιουδάκη και τρίτο τον Βασίλη Παπαδημητρίου.

Με τον αγώνα της Μάνδρας έληξε ο κύκλος των ανακοινώσεων από την ΕΘΕΑΜ, την ΕΛΠΑ και τον promoter όσο αναφορά τις εκπτώσεις στις συμμετοχές, τις μειώσεις των license και οτιδήποτε άλλο σκαρφίστηκαν οι άνθρωποι της ΕΛΠΑ για να τραβήξουν τους αναβάτες στο πρωτάθλημά τους. Η ηχηρή σφαλιάρα που έριξαν οι αναβάτες με την αποχή τους από το φετινό πρωτάθλημα ηχεί ακόμα μετά τον πρώτο αγώνα του φετινού πρωταθλήματος.

Δυστυχώς παρατηρούνται φαινόμενα (και στο πρωτάθλημα της ΑΜΟΤΟΕ) όπου οι κανονισμοί των αγώνων έχουν γίνει υπερβολικά χαλαροί με σκοπό να ευχαριστήσουν τους εναπομείναντες πελάτες. Ας το σκεφτούν καλύτερα οι οργανωτές πριν σβήσουν μονομιάς την προσπάθεια όλων των προηγούμενων ετών. Πρόσφατα παραδείγματα με ηχομέτρηση, μοτοσυκλέτες χωρίς έγκριση, πινακίδες κυκλοφορίας και άλλα παράλογα όπως κουκούλες στο parc ferme!

Επόμενος αγώνα του πρωταθλήματος ΕΛΠΑ την Κυριακή 15 Απριλίου στον Πύργο.

Περισσότερες φωτογραφίες

Όλες τις φωτογραφίες του αγώνα θα τις βρείτε στο RacePhoto.gr