09/01/2011 7η αγωνιστική ημέρα

Arica – Antofagasta

Απλή διαδρομή, 208 km

Ειδική διαδρομή , αλλαγή = μόνο 273 χλμ

Τελικά τα κατάφερε ο Χιλιανός Francisco Lopez Contardo (3-Aprilia) σε αυτή την 7η αγωνιστική ημέρα του Rallye Dakar στην Χιλή οδηγώντας τα 273 χλμ της ειδικής ως ο πιο γρήγορος σε χρόνο 3 ώρες 29 λεπτά 45δευτ. και πανηγύρισε την πρώτη του νίκη σε αυτή την 33η έκδοση του Dakar και στον τερματισμό στην πόλη Antofagasta τον υποδεχτήκανε ως ήρωα.

Σε όλη την διαδρομή δεν άφησε το γκάζι (παρά το ότι έχασε την εξάτμιση στα μισά τις διαδρομής) και σε συνδυασμό με την καλή πλοήγηση (που θεωρείται ο αδύναμος κρίκος του) έφτασε την διαφορά από τον δεύτερο Cyril Despres (2-KTM) στα 2 λεπτά 21δευτ. Πλησίασε τον Marc Coma (1-KTM), που τερμάτισε τρίτος, για λίγο ακόμα (18’27’’) και κρατάει την τρίτη θέση της γενικής.

Οι δυο εργοστασιακοί αναβάτες της KTM, βρίσκονται στον δικό του αγωνιστικό κόσμο, με τον Despres να πλησίασε τον Coma στην γενική και όλα είναι ανοιχτά μέχρι τον τερματισμό στο Bouenos Aires την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2011.

Οι Πορτογαλικοί «κόντρα» μεταξύ Helder Rodrigues (4-Yamaha) και Ruben Faria (11-KTM) που ακολουθούν στις θέσεις τέσσερα και πέντε τις γενικής αντίστοιχα και τους χωρίζουν κοντά στα 8 λεπτά, θα είναι άλλη μια ενδιαφέρουσα μάχη μέχρι το τέλος του αγώνα.

Εντυπωσιακός ο Σλοβάκος Stefan Svitko (25-KTM) που συνεχίζει και μετά την ημέρα της διακοπής, τον πολύ καλό τερματισμό μέσα στους δέκα πρώτος, αυτή την φορά τερμάτισε 6ος, που τον ανεβάζουν έβδομο στην γενική.

Francisco Lopez Contrardo (4-Aprilia): «Δεν ήταν εύκολη νίκη. Στην αρχή υπήρχε αρκετή σκόνη. Μετά αύξησα τον ρυθμό μου, αλλά κατά τα μισά της ειδική διαδρομής έχασα την εξάτμισή μου. Φοβήθηκα ότι ο κινητήρας μου θα χαλάσει. Ευτυχώς ήταν η πιο μικρή χρονομετρημένη διαδρομή μέχρι σήμερα, γιατί αλλιώς θα είχε καταπονεθεί σκληρά ο κινητήρας. Νίκησα, και αυτό μετράει. Είχα μια καλή ημέρα. Όλα κυλάνε πολύ καλά. Την τελευταία εβδομάδα ήμουν κρυωμένος, αλλά τώρα ανάρρωσα. Αισθάνομαι πολύ καλά και νιώθω ότι μπορώ να τα καταφέρω πάνω στην διαδρομή του αγώνα».

Οι Βασίλης Ορφανός (97-Aprilia) τερματίζει 76ος στην ειδική (6h09’33’’) και κατατάσσεται μέχρι αυτή την στιγμή στην 76 θέση της γενικής. Ο Σίμος Ταμπαξής (101-Sherco) τερμάτισε 74ος στην ειδική (6h08’01’’) και βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις λόγω της ποινής στην 104η θέση της γενικής.

Στα Quad αλλαγή στην κορυφή της γενικής. Ο Tomas Maffei (280-Yamaha) – ένατος σήμερα – περνάει μπροστά με 3’03’’ διαφορά στην γενική, με τον Alejandro Patronelli (252-Yamaha) να τερματίζει στην διαδρομή 11ος , ενώ ο νικητής της ημέρας Sebastian Halpern (255-Yamaha) ακολουθεί σε απόσταση 26 λεπτών στην τρίτη θέση της γενικής.

Στις 58 ανέρχονται οι εγκαταλείψεις στις μοτοσικλέτες με 112 αναβάτες να παίρνουν εκκίνηση από την Antofagasta στα βόρεια της Χιλής , ενώ στα Quad ο αριθμός παραμένει στις 13 εγκαταλείψεις, με τους υπόλοιπους 17 αναβάτες να ετοιμάζονται για την 8η ημέρα με τα 268 χλμ απλής διαδρομής στην αρχή μέχρι την εκκίνηση της μεγάλης χρονομετρημένης ειδικής των 508 χλμ.

Φωτογραφίες: Maragni M. KTM Images, dakar.com