Στο τέλος του 2008 το συμβόλαιο του James Stewart με την Kawasaki ερχόταν στο τέλος του και όπως ήταν λογικό οι δύο πλευρές έκαναν τις κινήσεις τους για την νέα σεζόν, που όμως δεν τους βρήκε μαζί.

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, την συμφωνία Stewart-Yamaha βοήθησε ο Chad Reed που απέρριψε το συμβόλαιο που του πρόσφερε η Yamaha και εκείνη με την σειρά της το έκανε πρόταση στον Stewart ο οποίος την αποδέχτηκε. Δεν είναι γνωστό ακόμα το ποσό του συμβολαίου αλλά ούτε και η διάρκεια του, ελπίζουμε όμως ότι σύντομα θα γίνουν και αυτά γνωστά.

Η αντίδραση της συμφωνίας Stewart-Yamaha έφερε στην μεγάλη κατηγορία (ΜΧ Class) για το 2009 και την Kawasaki τον Ryan Villopoto παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επιθυμούσε να παραμείνει για άλλη μια χρονιά στην μικρή κατηγορία (Lites). Ο μεγάλος χαμένος φαινόταν ότι θα ήταν ο πρωταθλητής Supercross  MX Class 2008 Chad Reed καθώς καμία ομάδα δεν ήθελε να έχει έναν αναβάτη μόνο για το Supercross που ο ίδιος έχει επιλέξει αποκλειστικά να αγωνίζεται. Τελικά πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνεργασία του με την Makita Suzuki.