Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο τελευταίος αγώνας του αμερικανικού πρωταθλήματος MX στο διάσημο και ιστορικό Glen Helen, έκρινε τον πρωταθλητή της Lites, που δεν ήταν άλλος από τον Ryan Villopoto. Φέτος έμελλε να κριθεί σε αυτόν τον αγώνα και ο πρωταθλητής για την MX Class. Ο Grant Langston πήρε τον αγώνα και διατηρήθηκε στην κορυφή μέχρι και την τελευταία πράξη, σε ένα έργο που είχε πολύ δράμα μέσα στην χρονιά.

Motocross Class
Πρώτο σκέλος
Την εκκίνηση πήρε ο Andrew Short, μη θέλοντας να  παραδώσει τα όπλα για την διεκδίκηση του τίτλου, αλλά μόλις στον πρώτο γύρο τον πέρασαν οι Mike Alessi και Kevin Windham ανοίγοντας τον ρυθμό. Από την έκτη θέση όπου ξεκίνησε ο Grant Langston έκανε υπομονή με οικονομία δυνάμεων καθώς ζύγιζε την κατάσταση μπροστά από βαθμολογικής απόψεως. Μετά τα μισά του αγώνα όμως είδε ότι ο ρυθμός είχε κόψει αισθητά και γρήγορα άρχισε να επιτίθεται στον προπορευόμενους του. Τρεις γύρους πριν από τον τερματισμό κατάφερε με συνοπτικές διαδικασίες να περάσει στην πρώτη θέση διατηρώντας την μέχρι και την πτώση της καρό σημαίας. Ο Alessi που οδήγησε για 12 γύρους τον αγώνα τερμάτισε τελικά δεύτερος, με τρίτο τον Short που ήταν ο μόνος που έδειξε κάποια αντίσταση στην επέλαση του Langston. O Tim Ferry πήρε την τέταρτη θέση, με τον Windham τελικά πέμπτο, μετά την πτώση του στα μισά του αγώνα την στιγμή που βρισκόταν δεύτερος. Την εξάδα έκλεισε ο Mike Brown που ολοκλήρωσε τις φετινές υποχρεώσεις του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και έτρεξε με αξιώσεις στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος της χώρας του.

Αποτελέσματα Glen Helen πρώτου σκέλους Motocross Class
1 Grant Langston Yamaha YZ450F
2 Mike A Alessi KTM 450SX
3 Andrew T Short Honda CRF450R
4 Timmy M Ferry Kawasaki KX450F
5 Kevin W Windham Honda CRF450R
6 Michael L Brown Honda CRF450R
7 Cody Bryan Cooper Honda CRF450R
8 Joshua R Hill Yamaha YZ450F
9 Gavin L Gracyk Honda CRF450R
10 Ryan D Clark Honda CRF450R

Δεύτερο σκέλος
Αυτήν την φορά η εκκίνηση ήταν υπόθεση τουAlessi που έστριψε πρώτος και κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον ιδιαίτερα πιεστικό και αποφασιστικό Windham. Στον δεύτερο γύρο όμως ο Windham ήταν αυτός που πήρε την πρωτοπορία του σκέλους με τον Langston να τον καταδιώκει. Τα πράγματα μπροστά παρέμειναν σταθερά μέχρι τον δωδέκατο γύρο, όπου ο Alessi πλησίασε και πέρασε σχετικά εύκολα τον Langston αλλάζοντας την κατάταξη του δεύτερου σκέλους αλλά όχι και του βάθρου. Πρώτος στο σκέλος και τρίτος στον αγώνα τερμάτισε ο Windham, θυμίζοντας λίγο τον παλιό καλό καιρό, με δεύτερο σε σκέλος και σύνολο τον Alessi που είναι η τρίτη του σερί χρονιά που τερματίζει δεύτερος στο πρωτάθλημα όπου αγωνίζεται. Τρίτος στο σκέλος, νικητής του αγώνα και πρωταθλητής στην μεγάλη κατηγορία, αναδείχτηκε ο Grant Langston πετυχαίνοντας τον δεύτερο ΜΧ τίτλο του στην Αμερική, στους συνολικά έξη της καριέρας του. Στην μετά Carmichael εποχή όλοι περιμέναμε το έπος Stewart, αλλά πόσο λάθος κάναμε. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ξανά ο Ferry μετά από μεγάλη μάχη σε όλο το σκέλος με τον πέμπτο Joshua Hill και τον έκτο Short. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Alessi με τον Short στην πρώτη τους χρονιά στην μεγάλη κατηγορία, κατέλαβαν την δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα στο πρωτάθλημα.

Αποτελέσματα Glen Helen δεύτερου σκέλους Motocross Class
1 Kevin W Windham Honda CRF450R
2 Mike A Alessi KTM 450SX
3 Grant Langston Yamaha YZ450F
4 Timmy M Ferry Kawasaki KX450F
5 Joshua R Hill Yamaha YZ450F
6 Andrew T Short Honda CRF450R
7 Michael L Brown Honda CRF450R
8 Troy K Adams Suzuki RM-Z450
9 Michael Byrne Suzuki RM-Z450
10 Joshua Summey Honda CRF450R

Motocross Lites
Πρώτο σκέλος
Ο Ben Townley ήθελε ένα θαύμα για να πάρει τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα, με 19 βαθμούς πίσω από τον Ryan Villopoto. Πήρε την εκκίνηση σταύρωσε τα δάχτυλα του ώστε να μην του τύχει κάτι απρόοπτο, οδήγησε δυνατά και έκανε τον αγώνα του. Ο Villopoto όμως ήταν εκεί, τον ακολουθούσε στον τροχό του και κράταγε τον δεύτερο του τίτλο στα χέρια του. Πίσω τους ο Joshua Grant προσπαθούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό τους αλλά στον πέμπτο γύρο μια τρομαχτική πτώση τον έστειλε στο ιατρείο της πίστας. Λίγο μετά, στον έκτο γύρο ο Villopoto έκανε την κίνηση του στον Townley, πέρασε πρώτος και δεν άφησε περιθώρια να τον απειλήσει κανείς μέχρι και τον τερματισμό. Τρίτος τερμάτισε ο Bret Metcalfe που στους τελευταίους αγώνες καταλαμβάνει άνετα  αυτήν την θέση. Ο τέταρτος Trey Canard προσπάθησε να ακολουθήσει τον Metcalfe χωρίς όμως να τα καταφέρει. Στην χειρότερη του χρονιά ο Broc Hepler πήρε δύσκολα την πέμπτη θέση μπροστά από τον έκτο Jake Weimer.

Αποτελέσματα Glen Helen πρώτου σκέλους Motocross Lites
1 Ryan D Villopoto Kawasaki KX250F
2 Ben Townley Kawasaki KX250F
3 Brett Metcalfe Kawasaki KX250F
4 Trey G Canard Honda CRF250R
5 Broc D Hepler Yamaha YZ250F
6 Jake T Weimer Honda CRF250R
7 Martin Davalos KTM 250SXF
8 Nico A Izzi Suzuki RM-Z250
9 Kyle B Cunningham Yamaha YZ250F
10 Austin L Stroupe Kawasaki KX250F

Δεύτερο σκέλος
Σε ένα τυπικό δεύτερο σκέλος, μια και σχεδόν όλα είχαν κριθεί από το πρώτο, ο Townley πέρασε στην πρωτοπορία του σκέλους από τον πρώτο γύρο όταν προσπέρασε τον Canard που είχε πάρει την εκκίνηση. Δύο γύρους μετά τον ακολούθησε ο Villopoto, που ήθελε να πάρει την νίκη του τελευταίου αγώνα που θα έκρινε και το ποιος θα είχε τελικά τις περισσότερες νίκες στο πρωτάθλημα. Ο Townley όμως δεν του έδωσε καμία ευκαιρία κερδίζοντας το σκέλος και τον αγώνα,  μένοντας με την παρηγοριά των έξη νικών και της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα. Δεύτερος σε σκέλος και σύνολο τερμάτισε ο πρωταθλητής Villopoto, ίσως στο ποιο δύσκολο πρωτάθλημα της καριέρας του. Ο Metcalfe πήρε την τρίτη θέση σε σκέλος και σύνολο με τέταρτο τον Austin Stroupe, συμπληρώνοντας την κυριαρχία της Pro Circuit/Kawasaki στους αγώνες και στο πρωτάθλημα. Πέμπτος τερμάτισε ξανά μετά από μέτριο αγώνα ο Hepler με έκτο τον Martin Davalos που είχε πολλές ατυχίες στους τελευταίους αγώνες. Όσο για τον τρίτο στο πρωτάθλημα και τραυματία μετά το πρώτο σκέλος Josh Grant, ήταν ο μόνος που μπήκε ανάμεσα στους Villopoto-Townley και πήρε μια νίκη μέσα στην σεζόν.

Αποτελέσματα Glen Helen δεύτερου σκέλους Motocross Lites
1 Ben Townley Kawasaki KX250F
2 Ryan D Villopoto Kawasaki KX250F
3 Brett Metcalfe Kawasaki KX250F
4 Austin L Stroupe Kawasaki KX250F
5 Broc D Hepler Yamaha YZ250F
6 Martin Davalos KTM 250SXF
7 Jake T Weimer Honda CRF250R
8 Kyle P Chisholm Kawasaki KX250F
9 Broc Oneal Tickle Yamaha YZ250F
10 Jake Moss Yamaha YZ250F

Βαθμολογίες
Motocross Class
1 G. Langston 439
2 M. Alessi 423
3 A. Short 421
4 T. Ferry 417
5 K. Windham 363
6 R. Carmichael 291
7 J. Stewart 290
8 M. Byrne 230
9 G. Gracyk 218
10 D. Vuillemin 207

Motocross Lites
1 R. Villopoto 544
2 B. Townley 525
3 J. Grant 346
4 J. Lawrence 277
5 R. Dungey 267
6 J. Weimer 255
7 B. Metcalfe 242
8 T. Hahn 220
9 M. Davalos 203
10 B. Tickle 201

Επόμενος αγώνας 12-14/10 US Open-Las Vegas(Supercross), NE.
Φωτογραφίες: AMA-Yamaha Racing