Στην Πορτογαλία η αναμενόμενη αντεπίθεση του Sebastian Tortelli βρήκε ισχυρή αντίσταση από τον Stefan Everts που καθάρισε και τα δύο σκέλη της ΜΧ1. Ακολουθώντας για άλλη μια φορά καλή στρατηγική ο Tyla Rattray κέρδισε ένα σκέλος και τον αγώνα.

Το πρωτάθλημα της ΜΧ1 στον αγώνα της Agueda πήρε μια αρνητική τροπή όσο αφορά το ενδιαφέρον για την κατάκτηση του τίτλου. Ο S.Tortelli όχι μόνο δεν κατάφερε να μειώσει βαθμολογικά την διαφορά του από τον Everts, είχε και ένα τραυματισμό στο δεύτερο σκέλος που θα τον αφήσει εκτός αγώνων για μερικούς μήνες. Από το προηγούμενο GP δεύτερος στην βαθμολογία είναι ο Tanel Leok και αυτός δείχνει ότι δεν μπορεί ουσιαστικά να απειλήσει τον πρώτο, αλλά μάλλον δεν είναι και στις προθέσεις του καθώς η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα θεωρείτε μεγάλη επιτυχία για αυτόν. Όσο για την ΜΧ2 είναι πολύ νωρίς για οτιδήποτε αφού στην κατηγορία τα πράγματα ξεκαθαρίζουν από τα μέσα του πρωταθλήματος και μετά.

Πρώτο σκέλος ΜΧ2
Δυνατά στο σκέλος μπήκε ο πρωταθλητής Antonio Cairoli φεύγοντας πρώτος από την εκκίνηση, προσπαθώντας να καλύψει τους χαμένους βαθμούς από τους άτυχους προηγούμενους αγώνες. Το ίδιο όμως στο μυαλό του είχε και ο Christophe Pourcel (τρίτος στο πρωτάθλημα), πήρε καλή εκκίνηση και κόλλησε πίσω από τον πρωτοπόρο. Οι δύο οδηγοί είχαν τον ίδιο ρυθμό όσο και αν ο C.Pourcel προσπαθούσε να αλλάξει γραμμές για να βρεθεί δίπλα στον Cairoli. Η πίστα είχε αυστηρά ένα γρήγορο πάτημα με αποτέλεσμα ο Tyla Rattray από την όγδοη θέση να χρειαστεί να κάνει αρκετά παρακινδυνευμένα προσπεράσματα μέχρι να βρεθεί στην τρίτη θέση.  Στον τελευταίο γύρο ο C.Pourcel προσπάθησε να επιτεθεί για την πρώτη θέση χωρίς να τα καταφέρει. Ο Cairoli πήρε μια πειστική νίκη αφήνοντας δεύτερο τον πολύ δυνατό φέτος C.Pourcel. Τα εννέα δευτερόλεπτα που χώριζαν τον Rattray από τους δύο πρώτους ήταν ανέφικτο να καλυφθούν, με αποτέλεσμα ο νότιο αφρικανός να αρκεστεί στην τρίτη θέση.  Ο δεύτερος της βαθμολογίας Mark de Reuver είχε μέτρια εκκίνηση αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Carl Nunn πραγματοποιώντας ένα καλό αγώνα, κερδίζοντας και την μάχη με τον David Phillipaerts που είχε έναν σκέλος με μεγάλες διακυμάνσεις καθώς από τέταρτος βρέθηκε όγδοος, για να τερματίσει τελικά έκτος.

Αποτελέσματα Agueda MX2 πρώτο σκέλος
1    1 Cairoli Antonio Yamaha
2  377 Pourcel Christophe Kawasaki
3   16 Rattray Tyla KTM
4   14 de Reuver Marc KTM
5    8 Nunn, Carl KTM
6   19 Philippaerts David KTM
7  211 Mackenzie Billy Yamaha
8    5 Chiodi Alessio Yamaha
9   10 Goncalves Rui KTM
10 101 Searle Tommy Kawasaki

Πρώτο σκέλος ΜΧ1
Στην Πορτογαλία ο Sebastian Tortelli ήρθε αποφασισμένος για την νίκη και το έδειξε από το Σάββατο πετυχαίνοντας τον απόλυτο χρόνο. Στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους ξεπέρασε γρήγορα το εμπόδιο του δεύτερου Steve Ramon, και βρέθηκε από νωρίς πίσω από τον Everts(που πήρε την εκκίνηση) πιέζοντας τον για την πρώτη θέση. Όπως ο C.Pourcel στην ΜΧ2 έτσι και ο Tortelli άλλαζε γραμμές χωρίς να μπορεί να βρει την ιδανική που θα τον έφερνε μπροστά από τον Everts. Στον δέκατο γύρο στο κομμάτι της πίστας με τα συνεχόμενα διπλάκια, ο γάλλος με τον αέρα και την εμπειρία από το supercross πέρασε τον Everts και προσπάθησε να απομακρυνθεί. Ο εννέα φορές πρωταθλητής όμως στον επόμενο γύρο έκανε μια προσπέραση υπεροχής στα φρένα, ξανακερδίζοντας την πρωτοπορία. Ο Tortelli προσπάθησε να περάσει ξανά μπροστά αλλά ο Everts έλεγχε την κατάσταση κερδίζοντας το σκέλος. Τρίτος τερμάτισε ο Ken de Dycker δίνοντας πολλές μάχες και με τεράστια αποθέματα αντοχής. Μια από αυτές τις μάχες ήταν με τον τέταρτο Kevin Strijbos που οδήγησε αρκετή ώρα στην τρίτη θέση, αλλά και με τον ιδιαίτερα πεισματάρη σε αυτόν τον αγώνα Jonathan Barragan που τερμάτισε πέμπτος. Παρά την καλή του εκκίνηση την έκτη θέση κατέλαβε ο Tanel Leok, έδειχνε κουρασμένος και απρόθυμος να παλέψει για κάτι καλύτερο.

Αποτελέσματα Agueda MX1 πρώτο σκέλος
1   72 Everts Stefan Yamaha
2  103 Tortelli Sebastien KTM
3    9 de Dycker Ken Honda
4   24 Strijbos Kevin Suzuki
5    7 Barragan Jonathan KTM
6   12 Leok Tanel Kawasaki
7   11 Ramon Steve Suzuki
8   10 Noble James Honda
9    4 Melotte Cedric Yamaha
10  74 Sword Stephen Kawasaki

Δεύτερο σκέλος ΜΧ2
Ο τοπικός αναβάτης Rui Goncalves πήρε την εκκίνηση με τον C.Pourcel να κυνηγάει και σε αυτό το σκέλος την πρώτη θέση. Ο Cairoli είχε μια πτώση στην εκκίνηση ενώ ο Rattray αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση προσπερνώντας εύκολα τον Alessio Chiodi για την τέταρτη θέση και λίγο δύσκολα τον Phillipaerts για την τρίτη. Στον έκτο γύρο ο C.Pourcel πέρασε τον κουρασμένο Goncalves για την πρώτη θέση, μετά από υπόδειξη της ομάδας του για τις προθέσεις του Rattray που πλησίαζε. Λίγους γύρους μετά ο Rattray βρέθηκε στον τροχό του C.Pourcel και η μάχη της πρώτης θέσης στο σκέλος αλλά και στον αγώνα άρχισε. Μόλις δύο γύρους μπόρεσε να κρατήσει τον Rattray o C.Pourcel πίσω του, όταν ο πρωτοπόρος στην βαθμολογία τον πέρασε δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον ρυθμό του. Ο Rattray πήρε άλλο ένα δεύτερο σκέλος και το σύνολο του αγώνα, με τον εντυπωσιακό φέτος C.Pourcel να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση σε σκέλος και σύνολο.  Μετά από ένα πολύ σταθερό αγώνα ο Chiodi πήρε την τρίτη θέση στο σκέλος μπροστά από τον τέταρτο Patrick Caps που η πτώση του με εγκατάλειψη στο πρώτο σκέλος τον κράτησε φανερά πιο ξεκούραστο στο δεύτερο. Από την 24η θέση που ξεκίνησε ο de Reuver λόγο πτώσης, κατάφερε να τερματίσει πέμπτος, αν βελτιώσει τις εκκινήσεις του το βάθρο είναι σίγουρα στο τσεπάκι του. Κακές εκκινήσεις είχε και ο έκτος Billy Mackenzie, μπλέκοντας σε πολλές περιπέτειες σε μια δύσκολη πίστα για προσπέραση. Η δέκατη θέση του Cairoli σε αυτό το σκέλος ήταν αρκετή για να του δώσει την τρίτη θέση στο σύνολο, του στέρησε όμως βαθμούς για το κυνήγι του τίτλου..

Αποτελέσματα Agueda MX2 δεύτερο σκέλος
1   16 Rattray Tyla KTM
2  377 Pourcel Christophe Kawasaki
3    5 Chiodi Alessio Yamaha
4    4 Caps Patrick Honda
5   14 de Reuver Marc KTM
6  211 Mackenzie Billy Yamaha
7  101 Searle Tommy Kawasaki
8    8 Nunn Carl KTM
9   21 Swanepoel Garreth Kawasaki
10   1 Cairoli Antonio Yamaha

Δεύτερο σκέλος ΜΧ1
Η διαδικασία της εκκίνησης έφερε μπροστά τον Tortelli με δεύτερο τον Ramon και τρίτο τον Everts. Βλέποντας ο Everts την διάθεση του Tortelli να απομακρυνθεί από νωρίς, πέρασε τον Ramon και ένα γύρο μετά κατάφερε να περάσει και τον Tortelli, που ξαναβρέθηκε στην ίδια θέση με το πρώτο σκέλος, δηλαδή ψάχνοντας τρόπους για να επιτεθεί. Στον τρίτο γύρο όμως, ο Tortelli είχε μια πτώση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να εγκαταλείψει. Την δεύτερη θέση τότε καπάρωσε ένα άλλο ΚΤΜ αυτό του Barragan που σε κάποιες στιγμές μάλιστα είχε στο οπτικό του πεδίο τον Everts, αλλά δεν κατάφερε να τον απειλήσει. Νίκη λοιπόν για τον Everts στα σκέλη και φυσικά στον αγώνα, με δεύτερο τον Barragan που ανέβηκε και στην δεύτερη θέση του βάθρού και τρίτο σε σκέλος και σε σύνολο τον Strijbos. O T.Leok έκανε ένα σταθερό αγώνα τερματίζοντας στην τέταρτη θέση, μπροστά από τον απειλητικό de Dycker της πέμπτης θέσης. Φοβερό αποτέλεσμα για τον έκτο Manuel Priem σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο σκέλος από πλευράς αγωνιστικού χώρου.

Αποτελέσματα Agueda MX1 δεύτερο σκέλος
1  72 Everts Stefan Yamaha
2   7 Barragan Jonathan KTM
3  24 Strijbos Kevin Suzuki
4  12 Leok Tanel Kawasaki
5   9 de Dycker Ken Honda
6  36 Priem Manuel Yamaha
7  25 Bill Julien Yamaha
8   6 Leuret Pascal Honda
9  16 Avis Wyatt KTM
10 15 Pyrhonen Antti TM

Έγιναν στην Πορτογαλία
– Λόγο της καταρρακτώδους βροχής το βράδυ της Παρασκευής, αποφασίστηκε να μην γίνουν τα πρωινά δοκιμαστικά του Σαββάτου για να διατηρηθεί η πίστα σε καλή κατάσταση.
– Στην ΜΧ2 τα προκριματικά δεν έγινα με την μορφή αγώνα(λόγο της πιο πάνω αναβολής) αλλά με χρονομετρημένα δοκιμαστικά όπου ταχύτερος αναδείχτηκε ο Tyla Rattray.
– Αυτή η νίκη ήταν η υπ αριθμόν 90η για τον Everts που έχει βάλει στόχο τις 100 στην καριέρα του.

Βαθμολογίες
ΜΧ1
1 Everts Stefan 142
2 Leok Tanel 115
3 Tortelli S. 99
4 Strijbos K. 98
5 Barragan J. 97
6 de Dycker Ken 97
7 Ramon Steve 83
8 Melotte C. 66
9 Leuret Pascal 65
10 Priem Manuel 53

ΜΧ2
1 Rattray Tyla 128
2 Pourcel C. 108
3 de Reuver M. 108
4 Cairoli A. 89
5 Chiodi A. 81
6 Nunn Carl 76
7 Philippaerts D. 74
8 Mackenzie B. 74
9 Gundersen K. 73
10 Searle Tommy 57

Επόμενος αγώνας Teutschenthal Γερμανία, 7 Μαίου.

Φωτογραφίες: Massimo Zanzani