7ος αγώνας Πανελληνίου πρωταθλήματος enduro ΑΜΟΤΟΕ
Ημερομηνία: 04 Νοεμβρίου 2007

Τοποθεσία: Σοφικό Κορινθίας
Συμμετοχές: 44 (Ε1:11, E2:14, E3:7, EN:2, ES:5, EB:5)
Θεατές: 300 παρόλο τον κακό καιρό
Καιρός: Ομίχλη 5οC, κατά περιόδους βροχόπτωση.

Το πρωτάθλημα μεταφέρθηκε νότια για τους δυο εναπομείναντες αγώνες σε Κόρινθο και Σπάρτη (25 Νοεμβρίου). Ο Δημήτρης Τσακατσώνης έφερε τα πάνω κάτω στην κατηγορία Ε2 κερδίζοντας τον αγώνα και την γενική προσπερνώντας στη βαθμολογία τον Σταμάτη Μαντά για το πρωτάθλημα. Ομίχλη, κρύο, πέτρα και σφιχτοί χρόνοι συνόδεψαν τους αθλητές στην προσπάθειά τους για ένα καλό αγώνα στο Σοφικό Κορινθίας.

Ο τολμών νικά, για τον Τσακατσώνη που βρέθηκε στη μέρα του και πλέον ανέτρεψε το, από την αρχή της χρονιάς, αρνητικό ξεκίνημα προσπερνώντας στη βαθμολογία τον Σταμάτη Μαντά που ορμώμενος από τον ανταγωνισμό, έχασε μεν τον αγώνα για λίγα δευτερόλεπτα αλλά κυριάρχησε στις μάχες με τον Τσακατσώνη. Οι δυο τους προηγήθηκαν στη γενική αφήνοντας τρίτο τον Βασίλη Σιαφαρίκα ο οποίος βλέποντας τον Γιάννη Τρίγκα να καθυστερεί σε ένα ΣΕΧ και να καπελώνεται έριξε το ρυθμό του μην θέλοντας να διακινδυνέψει περισσότερο. Η τρίτη θέση στην Κόρινθο του δίνει την πρώτη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος γενικής.

Η προσπάθεια του Σάββα Καπαγερίδη για νίκη στην μεγάλη κατηγορία, τον έφερε πολύ ψηλά στη γενική, στην τέταρτη θέση, πέμπτος ο Γιώργος Κοινωνάς ίσως με λίγο πεσμένο ηθικό σε αυτόν τον αγώνα και στην έκτη θέση ο ακούραστος Αδάμος Πράσσος. Όλα τα λεφτά ο Γιάννης Σεβαστόπουλος που σιγά σιγά, αγώνα με αγώνα ανέβασε την απόδοσή του και βαθμολογήθηκε (οι πρώτοι του 2 βαθμοί) στη γενική τερματίζοντας στη 14 θέση.

Κρίμα που μόνο δυο αθλητές συμμετείχαν στην κατηγορία Νέων, ο Απόστολος Ζβιντιρίκος απέδειξε γιατί αξίζει να είναι πρωταθλητής φέτος. Είναι ο μόνος που πραγματικά προσπάθησε να τερματίσει σε όλους τους αγώνες και το έκανε πραγματικότητα. Μπράβο και στην ΑΜΟΤΟΕ που αναβάθμισε την κατηγορία Νέων με βάζοντας τους πιτσιρικάδες να κάνουν την ίδια διαδρομή προετοιμάζοντάς τους για το μέλλον τους στις μεγάλες κατηγορίες.

Η λιγοστές συμμετοχές στην κατηγορία Βετεράνων από την άλλη απέδειξε πόσο λάθος έκανε φέτος η ΑΜΟΤΟΕ βάζοντάς τους να κάνουν όλο τον αγώνα. Οι αθλητές αυτοί, δεν έχουν καμία λόξα ή διάθεση να διακριθούν κόντρα στον Σιαφαρίκα ή τον Ζβιντιρίκο. Τον –μειωμένο- αγώνα τους θέλουν να κάνουν με ηρεμία και προσοχή. Αν επαναφέρεται αυτό που ίσχυε μέχρι πέρυσι, μειωμένη διαδρομή κατά ένα γύρο, θα κερδίσετε όλους τους βετεράνους που χάσατε φέτος. Για την ιστορία στην Κόρινθο, ο Μανώλης Νανάκος, αν και με χτυπημένη μοτοσυκλέτα απέδειξε γιατί αξίζει τον φετινό τίτλο. Η νίκη του σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του Χάρη Βόβλα, έφερε τον τίτλο για δεύτερη χρονιά ξανά στα χέρια του. Ο Μιχάλης Λαβασάς τερμάτισε στη δεύτερη θέση αφήνοντας πίσω του τον Θοδωρή Κατσαμάκη και τον Γιώργο Νέγρη.

Ο Βασίλης Σιαφαρίκας στην κατηγορία Ε1 φόρτσαρε όσο έπρεπε για να κερδίσει τον αγώνα και να στεφθεί πρωταθλητής για άλλη μια χρονιά σε κατηγορία και γενική. Πίσω του ο Γιάννης Τρίγκας που ένα λάθος του στην αρχή του αγώνα τον χρέωσε με δυο λεπτά καπέλο και έτσι έληξε άδοξα η μάχη για την πρώτη θέση. Σταθερός στις αξίες του παρέμεινε ο Παναγιώτης Καδόγλου που τερμάτισε στην τρίτη θέση παίρνοντας κεφάλι για την τρίτη θέση του πρωταθλήματος.

Η μεγάλη μάχη του αγώνα πραγματοποιήθηκε στην κατηγορία Ε2 όπου ο Δημήτρης Τσακατσώνης τσάκισε τα όνειρα του Σταμάτη Μαντά στην έδρα του, κερδίζοντας τον αγώνα, προσπερνώντας στη βαθμολογία. Έτσι αποκτά μεγάλο πλεονέκτημα για το πρωτάθλημα όμως ο υπέρμαχος αγώνας που θα κρίνει τον νικητή θα πραγματοποιηθεί στην Σπάρτη. Είναι ικανός για την νίκη ο Γιώργος Κοινωνάς; Μάλλον όχι καθώς φαίνεται να έχει χάσει την αυτοπεποίθησή και την ζωντάνια του. Παρόλα αυτά η τρίτη θέση δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχημη για τον νεαρό πολυτάλαντο αθλητή.

Τα πάνω κάτω προσπαθεί να φέρει ο Σάββας Καπαγερίδης στην κατηγορία Ε3, καθώς κέρδισε άνετα τον αγώνα αφήνοντας τον Αδάμο Πράσσο στη δεύτερη θέση και τον Μιχάλη Τράντζα στην τρίτη. Αυτή του η νίκη τον ανέβασε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και πλεόν με νίκη στον τελευταίο αγώνα και τον Αδάμο Πράσσο στην τρίτη θέση κατακτά το πρωτάθλημα, πράγμα που είναι πιθανόν να συμβεί αν λάβουμε υπόψη μας την μάχη των τριων διεκδικητών την φετινή χρονιά.

Λίγες οι συμμετοχές και στη Β κατηγορία, αλλά κατανοητό για την έννοια της κατηγορίας. Ο Θανάσης Γκαγκανάτσιος κέρδισε άνετα τον αγώνα κερδίζοντας άξια και την πρώτη θέση του κυπέλλου φέτος. Στη δεύτερη θέση ο Βασίλης Κολιάκος (συμμετείχε πρώτη φορά) και τρίτος ο Παναγιώτης Σγουρός που εξασφάλισε την τρίτη θέση.

Μπράβο στους διοργανωτές που ανέλαβαν τη διοργάνωση του αγώνα σε τόσο μικρό χρονικό περιθώριο, αν και δεν κατάλαβε ποτέ γιατί η ΛΕΜΟΤ δεν θέλησε να κάνει τον αγώνα. Αφού είχε συμφωνήσει από την αρχή της χρονιάς και ήξερε τους όρους γιατί περίμενε μέχρι το φθινόπωρο για να αποφασίσει. Αν ζητούσε από την ομοσπονδία καλύτερη (οικονομική) αντιμετώπιση αυτό είναι άνισο και άσχημο προς όλες τις υπόλοιπες που διοργάνωσαν και θα διοργανώσουν αγώνες.

Αν μπορούσα να αποφασίσω στο εξής να γίνονται μαζί αγώνες με διαφορετικά ωράρια, χρόνους, εκκινήσεις και διαδορμή θα έλεγα σίγουρα όχι, αλλά κατανοώ τις δυσκολίες (ειδικά με τα αποτελέσματα) από πλευράς των διοργανωτών. Παρόλα αυτά ελπίζω να το κατάλαβαν και οι ίδιοι.

Το λάθος του διοργανωτή με την συνεννόηση του ράντσου θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Όταν φτάνουμε στο σημείο να απαγορεύουμε σε χορηγό ομάδας (άρα και του πρωταθλήματος) να προβληθεί στο χώρο του αγώνα, μόνο κακό κάνουμε στο πρωτάθλημα και την εικόνα του. Επίσης θα πρέπει να καταλάβουν οι οργανωτές πως το Πανελλήνιο πρωτάθλημα δεν κάνει τουρισμό σε ράντσα, ξενοδοχεία και ταβέρνες. Αν ο καουμπόης θέλει να χρεώσει 65 ευρώ γιατί τρώμε σανό στο ράντσο του, ας τα ζητήσει από αυτόν που έκανε την συμφωνία (την Iron Team ή την Motor & Nature). Μην νομίσουν ότι τρώμε και σανό… Λίγο πριν την πρώτη ειδική και ο ανεφοδιασμός δεν είχε φτάσει πράγμα που κόντεψε να τινάξει τον αγώνα στον αέρα, αν δεν ήταν εκεί βετεράνοι γνώστες (Χελιώτης Δημήτρης, Βόλης Γιάννης) από αγώνες και καταστάσεις να δώσουν πρόχειρη λύση και να βοηθήσουν την οργάνωση.

Επόμενος αγώνας στην Σπάρτη, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.

Περισσότερες φωτογραφίες